Мнения Daily - С какво ще излезем срещу мафията

И още: Защо светът не харесва Тръмп; Митът за третата световна война е красива приказка

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

27 години по-късно

С какво ще излезем срещу мафията

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Днес заповеди дават шофьорите им, охранителите им, прислугата им от бившото УБО.

Тъжната истина е, че се провалихме в опита си да създадем цивилизована българска национална държава след 1989 г. Властта и парите останаха в ръцете на наследниците на съветската колониална администрация - БКП, която управляваше България половин век. Те никога не са могли да правят нищо друго, освен да служат на московските си господари - както и да се наричат те: постсъветска енергийна олигархия, репресивна вертикала на властта.

Но думата не е за тях - думата тук е за нас. След като водихме епична битка с рухналия вече комунизъм, след като им подарихме икономиката и държавата, един ден осъмнахме със съзнанието, че ни управляват хора, по-прости от нас - забележете, не по-глупави, а именно по-прости. Добро утро! Милиционерските генерали от ДС ограбиха всичко зад димната завеса на мутренския произвол, който самите те режисираха и проведоха, за да осуетят най-важната задача пред една възраждаща се нация - възстановяване или създаване на независима и отговорна национална държава.

Днес, 27 години по-късно, милиционерските генерали вече не дават заповеди и команди - те дават кръв и урина. Законите на битието са еднакво безмилостни към всички. Днес заповеди и команди дават шофьорите им, охранителите им, прислугата им от бившето УБО, оглавили масонското движение и всички други елитарни форми на социален живот, след като завлачиха националния капитал, националното достойнство и остатъците от национална държава на българите.

Мафията дойде на власт, защото нямахме знанията и опита поне да я ограничим (като поляци и унгарци), ако не можем да я спрем. Сред разрухата на поредните идиотски червени правителства, сред бандитизма на царския проект, сред гнусната завера на Сарая, "Позитано" и Враня постепенно изплува един стар и добре познат образ - образът на Човека от народа.

И до ден днешен скърбят трудещите се за благините, които им даде Човекът от народа... Той отново обрасна и обживя бруталната действителност на мафиотския посткомунистически разгром, давайки надежда на мнозина, че мисли и чувства живота като тях: "Аз съм прост и вие сте прости". Обаче махнем ли този, ще трябва отново да се сбием пряко с библиотекарско-позитанската шайка и Сарая. Не че имам нещо против - въпросът е с какво ще им излезем насреща? Досега тези копелета ни бият с много на нула...

Антиглобализъм

Защо светът не харесва Тръмп

От коментар на политолога Иван Кръстев за в. "Ню Йорк таймс

Популистите от всички страни няма да се съединят.

Истински интересният въпрос е защо Доналд Тръмп е толкова непопулярен извън Америка, след като мнозина в тези страни са готови да подкрепят неговия тип популистка политика? Защо много хора, които в собствените си страни гласуват за гневни, антисистемни, готови да строят стени кандидати с мачистки образ, не са готови да подкрепят Доналд Тръмп? Защо например австрийците, които е много вероятно да изберат за президент кандидата на крайнодясната Партия на свободата, подкрепят Хилари Клинтън срещу Доналд Тръмп в съотношение 78 срещу едва 9 процента? Защо италианците, които в продължение на две десетилетия даряваха с любовта си Силвио Берлускони или холандците, където милиони подкрепят антиимигрантската политика на Герт Вилдерс, отхвърлят Доналд Тръмп в подобни съотношения?

Бих искал да изложа две хипотези. Първата, която може да се нарече "пилотът на самолет", е проста за обяснение. Има хора, способни да се напият и след това да предложат на приятеля си да го закарат у дома, които обаче биха били ужасени, ако пилотът на техния самолет се качи на борда дори след глътка бира. По същия начин много от привържениците на популистки партии в Европа, Латинска Америка или Азия вярват, че неразумният избор е приемлив в малки страни като техните, но са ужасени от перспективата американците да се подведат. В това има смисъл: разликата в това човек като Тръмп да бъде избран в държава като България и самият Тръмп да бъде избран в Америка, е като разликата между конвенционална и ядрена война.

Втората хипотеза може да бъде наречена "това е вашият свят". В сърцевината на посланието на г-н Тръмп е бунтът срещу глобализацията. Това е често срещана характеристика сред различните популистки движения в света. Но антиглобализмът на г-н Тръмп тъкмо защото идва от Америка, не звучи убедително за останалия свят.

Докато популистите извън Америка атакуват глобализацията, защото следвала американските правила и обслужвала американските интереси, г-н Тръмп заявява, че всъщност Америка е голямата жертва на глобализацията. Докато в останалата част от света споразуменията за свободна търговия като трансатлантическото партньорство са критикувани, защото се приема, че са в интерес на мултинационалните компании, които са верни на Съединените щати, г-н Тръмп нарича същите тези споразумения предателство на американските политически и икономически интереси. Докато в останалата част от света глобализацията е синоним на антиамериканизма, г-н Тръмп настоява, че това е заговор срещу Съединените щати.

Стивън Холмс, политически философ от Университета в Ню Йорк, изказа пред мен мнението, че ако искаме да разберем явлението Тръмп, трябва да осъзнаем, че всичко, което за мнозинството от американците преди е изглеждало като предимство, днес е източник на стратегическа несигурност. Глобализацията вече не означава нови пазари за американските стоки, технологии и идеи; тя означава загуба на работни места, тероризъм и миграция.

Проблемът на Доналд Тръмп е в това, че докато мнозина американци са готови да повярват, че Америка е главната жертва на глобализацията, останалата част от света не може да се съгласи с това. Защото светът, който много американци днес отричат, е светът, създаден от Америка. Популистите от всички страни няма да се съединят.

Говори Москва

Митът за третата световна война е красива приказка

Коментар на Олег Панфилов за онлайн изданието на "Радио Свобода". Преводът е на Клуб Z

Путин и обкръжението му периодично говорят за началото на трета световна война. Говорят често, с придихание, като за нещо съкровено, за което са мечтали през целия си живот. Понякога чужденци също се поддават на кремълското настроение и също се опитват да разсъждават за "третата световна", но им се получава сковано и неубедително.

В голяма степен това послание бе адресирано към Европа, която поддържа вектора на външната политика на САЩ, въпреки че подобна стратегия нанася съществени щети на страните от Европейския съюз. Освен претенциите им на анализатори строителите на "руския свят" не се отказват и от суеверието: "Съгласно пророчествата на Ванга, в които тя видяла третата световна война, Европа била обезлюдена и разрушена".

Третата световна – това е една красива приказка, особено когато знаеш колко руски пари са скрити в западни банки, колко недвижими имоти са изкупени от руските олигарси и политици в Европа и САЩ. Голяма част от това, което се случва в Русия, пряко или косвено засяга Запада – това е чиста проба пропаганда, целяща да консолидира руснаците за защита на вожда от митичната заплаха. Санкциите накрая започнаха да работят и Русия все по-бързо пропада в икономическата пропаст. За запазване на доверието на руснаците е необходим нов мит – за Третата световна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  abdul15 avatar :-?
  Прокопи педераст

  Добре бе кажете как го дефинирате това пропадане в икономическата пропаст?!
  Значи Русия пропада в икономическа пропаст с 150 млрд $, а САЩ с 19 трлн. $ НЕ?
  БВП? "Щотот си връщат кредитите?"

  Еми като БВП що лихвите са нищожно малки и плашат бизнеса и икономиката с катаклизъм при вдигането им, т.е. с проблеми при връщането им и държат лихвите на 0, че и под 0?

  Тръмп изпъква, защото, както всеки популист, заплашва да разрита затлачената административна кочина, а НЕ заради идиологическите му разбирания, които до голяма степен наистина са лаишки.
  Тръмп печели сърцата на избирателите, защото е против затлачената, корумпирана система, от която много хора вече са препатили. Популизма е единствения начин, категоризиран като "глупав" (а и нормално самата система да го разглежда като такъв), чрез който "системата" може да бъде радикално променена, реформира.

  Всеки друг начин може да се оприличи на мирна преустройка на комунистическия режим у нас. Ами че разбира се, че всеки метод удобен на властта, няма да промени текущата система! Тук комунистите без бой няма да си тръгнат, точно както в САЩ една фамилия залоупотребяваща с държавната власт, също няма да си тръгне без бой!

 • 2
  stabilnost avatar :-(
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  Огнян Минчев е жестоко прав

 • 3
  mihaililiev avatar :-|
  Misho Iliev

  Тръмп е част от най-мръсното задкулисие в САЩ.

  Той е издигнат от "Блак, Манофорт, Стоун и Кели", традиционната лобистка фирма на Републиканците. Зад Тръмп стои плътно Роджър Стоун, човек замесен в мръсотията на американската политика още от времето на Уотъргейт. Същият Стоун и Манофорт стоят зад предизборните кампании на всички републикански президенти след Никсън. Това са хора получили милиони долари като хонорар от приятелски диктаторски режими с цел лобиране във Вашингтон.

  Тръмп провежда традиционна неолиберална политика, т.е. намаляване на данъците са суреп-богатите, за корпорациите, отмяна на Обамакеър, т.е. на задължителното здравно застраховане, либарализация на банковия сектор, свободно носене на оръжие (от което следва и стрелбата в училищата в САЩ), отмяна на законодателството за опазване на околната среда.

  Единственото митата на Тръмп не пасват напълно на неолиберализма.

  Новите елементи, които Тръмп въвежда са хаос в Белия дом, поведение на президента присъщо на шутовете, насаждане на ксенофобия и страх. Тръмп също така подкопава нормалното функциониране на институциите в САЩ. Това не е много републиканско, но всъщност републиканците нямат друг изход, защото са подкрепени от едно свиващо се електорално малцинство. През последните 30 години републиканците ниот веднъж не съумяват да спечелт президенстки избори с мнозинство от гласувалите. Печелят само благодарение на нелогичната избирателна система


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал