Мнения Daily - Държим се като куче-пазач на Турция

Трайчо Трайков

Мнения Daily - Държим се като куче-пазач на Турция

И още: Цачева заличи двеста години българщина; ГЕРБ подари служебна победа на Радев; Боже, какви идиотщини; Толкова от рабфак-юрист

10446 прочитания

Трайчо Трайков

© Цветелина Белутова


Дебатът Цачева - Радев

Държим се като куче-пазач на Турция

Коментар на кандидат-президента Tрайчо Трайков във фейсбук Огъването пред Анкара изтрива един век от достойнството на България. Настоявам за пълно и обективно разследване на безропотното предаване на Турция на всички опозиционери на Ердоган. Предаването на хора на чужда държава може да става само след съдебен контрол.

Качването на хора в багажници – в чувал и по списък, е мутренски маниер, а България не може да бъде мутренска държава. Колко души са в изпратения от Ердоган списък? Предаден ли е и на каналджийската мафия, която си работи добре със службите? Защо всички "патриоти" и фили мълчат, когато България се държи като куче-пазач на Турция? В тази връзка убеждението на Цецка Цачева, че човешките права са второстепенни пред политическите обстоятелства, е не просто опасно – то е недостойно и обидно за нас, българите.

Като президент ще задавам тези въпроси и никой няма да може да ме заглуши. Очакваме разследване, а след това и поемане на политическа отговорност на най-високо равнище. Очакваме управляващите да връщат истинските нелегални имигранти на Турция, а не учители, които четат опозиционни вестници. Този скандал разрушава основите на българската демокрация.

Българите сме достоен народ. Ние записахме в първата си Конституция, че "всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска територия". Ние приехме като братя и сестри избиваните в Османската империя арменци. Ние не изпратихме съседите си евреи в лагерите на Хитлер. Слугуването пред Ердоган заплашва да изличи този век на българското достойнство.

Цачева заличи двеста години българщина Коментар на лидера на ДСБ Радан Кънев във фейсбук

Наблюдавахме "дебат", достоен за вътрешни избори за кандидат на БКП (то нали партията, държавата... все тая...).

Но въпросът е друг: Имаше ли поне една разлика в позициите на двамата кандидати за генерална секретарка (между генерал и партийна секретарка, това се получава) на БКП?

Отговорът е - имаше една разлика. Не, не се надявайте - не е външна политика, отбрана, Европа, НАТО, Русия. Там имаше пълно съвпадение на шаблоните, достойни за излъчване по Азербайджанското държавно радио.

Разликата беше друга. Радев осъди незаконното предаване на турски опозиционери на Ердоган. Кандидатът Цачева одобри навеждането на югоизток и превръщането на Гранична полиция в бригада за нелегален трафик към турските спецслужби. И каза, че правата не са важни, важна е държавата.

И с това заличи двеста години български патриотизъм, основан на нуждата от независима българска държава, която да брани нашите "свобода и човешки правдини".

P.S. - Докато писах този статус, Местан подкрепи "евроатлантичното" БКП и Цачева. Всичко си има обяснение...

ГЕРБ подари служебна победа на Радев

Коментар на политолога Даниел Смилов във фейсбук

Най-важното от дебата Цачева - Радев:

- Крим е Украйна, но ще се борим да няма санкции срещу анексирането му;
- Националната сигурност е винаги преди човешките права и така е по закон (sic); - В ЕС и НАТО сме, но...

- Радев не е против НАТО и ЕС, но...

Като цяло очертава се трудна битка, в която Цачева и ГЕРБ правят реверанси наляво, като се надяват, че всички десни гласове ще отидат автоматично за тях на втори тур. Има някаква логика в това, но не трябва да се подценява и възможността от демотивация на много от десните избиратели. Същевременно реверансите наляво - позицията за санкциите срещу Русия, критиките към Плевнелиев и дистанцирането от него - едва ли ще доведат леви избиратели при Цачева.

Случващото се е обща демонстрация на трудностите, до които води политиката на ГЕРБ за "балансиране". Заявявайки се като "балансьор", Борисов подканя постоянна радикализация на исканията на опонентите си, като по този начин те непрекъснато го придърпват към себе си. Когато вече по терена има искания за излизане от ЕС и НАТО, Борисов трябва да "балансира" между тях и другите "екстремисти" - РБ, които са просто за нормално членство в ЕС и НАТО.

Цачева и ГЕРБ ще спечелят, ако очертаят далеч по-ясно собствените си позиции и червени линии. Нещо повече: като първа политическа сила те имат отговорност да задават приоритети и да дават насоката, а не да търсят най-малкото общо кратно, за да създадат някакво моментно съгласие. Точно поради липсата на ясно заявена собствена, принципна позиция на ГЕРБ те са принудени непрекъснато да варират, да се съобразяват, да променят решенията си. И после да се оправдават с партньорите или опозицията, да им се сърдят и пр.

Структурата на дебата беше изгодна за Радев - много въпроси и кратки отговори, които никога не отиват отвъд предварително наученото от кандидата. Тоест дебатът се превърна в рецитация на опорни точки, в която не можа да проличи нито по-общият мироглед, нито способността на кандидата да се ориентира в трудна и непозната ситуация. Това беше много щадяща среда, в която един очевидно неопитен кандидат може лесно да оцелее.

Като цяло ГЕРБ направиха грешка, съгласявайки се да се явят на дебат САМО с Радев на този етап. Да, това е сериозен удар срещу Трайков, но същевременно решава много повече проблеми на Радев в лявото. Един по-общ дебат би показал, че истинските, прагматичните дилеми на управлението - и вътрешни, и външни - са по-скоро вътре в дясното. В дясното е и дебатът за корупцията, и съдебната система, и отговорността за "Белене", а и за реалните параметри на членството ни в ЕС и НАТО. Не случайно всичко това отсъстваше от дебата Цачева - Радев, а беше заменено с размяна на изречения по Крим и членство в БКП.

В този смисъл Радев не извлече позитиви от някакво бляскаво представяне, а по-скоро от официалното му провъзгласяване от ГЕРБ за единствен опонент. Тази първа, междинна, служебна победа беше абсолютно излишна и направо подарена.

Боже, какви идиотщини

Коментар на бившия посланик и енергиен консултант Илиян Василев във фейсбук

Боже мой - и това било президентски дебат - сравнете го с вчерашния между Калфин и Трайков. Два шаблона повтарят готови фрази. Много, много далеч от дори елементарните очаквания. Докато за Радев представянето е около очакваното, Цачева е на светлинни години - личи, че се държи като партиен секретар, човек, комуто никога не се е налагало да печели избори, а винаги е бил назначаван. Избирайки я, Борисов загуби изборите. Тя не знае елементарни истини - особено по темата "потоци", по темата НАТО - шаблони. Изобщо не засяга темата Русия и опасностите. Санкциите били наложени поради Минските споразумения!?! Боже, какви идиотщини - не за Крим, не за Източна Украйна, а за Минските споразумения.

Националният интерес бил над правата на индивида !? Само това е достатъчно, за да я дисквалифицираме като евроатлантик. За нейно сведение национална сигурност, която пренебрегва или поставя в по-нисше положение правата на индивида, е съветската доктрина.

Не, господин Борисов, просто няма начин десните или по-скоро нормалните непрости избиратели да гласуват за нея. Една част ще гласуват протестно за Радев, а по-голямата част ще останат вкъщи.

Ако не промените нещо - губите. А може би това е част от вашата сделка, господин Борисов - да махнете Плевнелиев и да дадете този пост на БСП!? Не е толкова сложно.

Толкова от рабфак-юрист

Коментар на юриста Кристиан Таков във фейсбук

"Преди всичко е националният интерес на държавата преди защитата на определени права." - Ц. Цачева, кандидат за президент на републиката

Това е резултатът на обучение, започнато по линия на рабфак, получено в Юридическия факултет на "най-старото висше учебно заведение у нас". Този факултет има десетки хиляди възпитаници в активна възраст. Само да кажа.

Дебатът Цачева - Радев


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал