Помощ, лечители от телевизионния екран

Shutterstock

Помощ, лечители от телевизионния екран

Даването на здравни съвети чрез изяви по медиите или уебсайтове е нарушение на закона и подлежи на санкция, но отговорните институции не упражняват адекватен контрол

18001 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


За авторите

Адв. Мария Шаркова е специалист по медицинско право с опит в сферата на управлението и функционирането на лечебни заведения, прилагане на здравното законодателство и защита правата на пациентите. Боян Юруков е блогър и активист за отворени данни. Анализира и визуализира различни източници на информация.

Събуждаш се сутринта. Студено е. Нещо май настинката те гони. То такова е сега времето - всички сякаш са болни.

Правиш си кафе и пускаш телевизора да ти прави компания. Със задоволство отбелязваш, че никой не се надвиква. Писнало ти е от политиканстване в сутрешните блокове. Тече лек и приятен разговор. Поканили са специалист да съветва как да се предпазим от зимните болести. Екстра! Нещо за витамини и детоксикация. Предишния път говориха за сокове и бръмбари. Сега обаче чуваш нещо интересно и си го отбелязваш на ум. Щом така съветват, няма да навреди да го пробваш, нали?

Може би, а може би – не. Опираме се на това, че го казва специалист. Събеседниците в студиото обаче често се представят за компетентни нутриционисти, природни лечители, холистици и какви ли още не. Повечето от нас, зрителите, няма как да разберем имат ли тези хора със "сложни професии" някаква квалификация и каква. Общото между тях е, че нямат право да дават здравни съвети и да извършват здравна дейност. Законът определя ясно това.

Според пар. 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на Закона за здравното осигуряване "здравна дейност" представлява "всяка дейност, насочена към опазване, поддържане и възстановяване на здравето", а медицинската помощ пък се дефинира като "система от диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности, осигурявани от медицински специалисти". Медицинските специалисти са лица, упражняващи медицинска професия и притежаващи дипломи по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, и само те могат да извършват посочените дейности. Както виждате, законодателят съзнателно е пропуснал да добави сертификати и дипломи по холистична нутриционистика, специалист по храненето и всякакви други екзотични специалности.

Възможно е великодушно да си помислите, че съветите и дейностите, които се рекламират от големия екран от тези усмихнати дами и господа, обясняващи как се лекуват "пропускливи черва", са неконвенционални методи за въздействие върху здравето, защото се говори за диети и лечебен глад, за хомеопатия или нетрадиционни физикални методи. Така е, но и в този случай право да практикуват имат само лицата, дипломирали се по специалностите медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи.

Кой трябва да ни предпази от псевдолечителите

Даването на здравни съвети и съвети от областта на нековенционалната медицина чрез изяви по медиите или уебсайтове всъщност представлява нарушение на закона. За извършването на такава дейност се иска съответната квалификация и регистрация. Това е важно, тъй като така се гарантира, че лекуващият има поне адекватни знания и носи някаква отговорност за действията си. Не по-малко важни обаче са изискванията за самите процедури и обекти, в които се извършват съответните здравни грижи. Доказаното действие и/или безопасността им гарантират, че няма да бъдем измамени и няма да пострадаме, докато доверяваме здравето и понякога живота си в ръцете им. В тези случаи разчитаме на регионалните здравни инспекции (РЗИ), които трябва да проверяват дали някой не ни лекува, като ни оказва медицинска помощ, предлага ни съвети или алтернативни методи за лечение, без да се е регистрирал в РЗИ или без да притежава необходимата квалификация. Законът дори е предвидил възможност РЗИ да глобява псевдолечителите в този случай.

Всичко това може всъщност да не ви интересува. Навън е студено и просто искате да разкарате настинката. А и колежката в офиса каза, че е пробвала същата програма за детоксикация и я препоръчва на всички. И тя ли нарушава закона? Не. Ако препоръчваш на своя приятелка какво да яде, за да забременее по-лесно например, наистина даваш здравен съвет, но само на нея в приятелски разговор на кафе. Колегата няма да наруши закона и ако ви окаже спешна помощ, в случай че изгубите съзнание на пода на офиса, защото действа при крайна необходимост. Разликата между вашите колеги и дежурните гости в медиите е не само че вторите имат по-широка аудитория, но и че печелят доста пари от това. Консултациите за хранене и лечение струват стотици левове с доста съмнителни резултати.

Както вече споменахме, даването на съвети в сутрешните блокове подлежи на санкция. Според чл. 222 от Закона за здравето този, който оказва медицинска помощ или извършва здравна дейност, без да има необходимата професионална квалификация по медицинска професия, подлежи на глоба до 10 000 лв. при първо нарушение. Ако това наистина е така, все някой щеше да бъде наказан, нали? Оказва се обаче, че отговорната за това институция е на друго мнение.

Няма медицинска практика - няма контрол

След сигнал, подаден през септември т.г., Столичната регионална здравна инспекция прави проверка по подобен казус и не открива проблем. Става въпрос за нутриционистка, поканена в сутрешен блок на национална телевизия, която съветва как да се пазим и лекуваме от зарази. Проверката установява, че въпросната дама няма регистриран обект по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Практиката ѝ всъщност съществува под формата на консултантска фирма. Като такава РЗИ - София, решава, че не подлежи на техен контрол и прехвърля отговорността на телевизията.

Според чл. 234а от Закона за здравето обаче тези нарушения се установяват именно от служители на регионалните здравни инспекции. В случая РЗИ - София, правилно е установила, че нутриционистката няма регистрирана практика под формата на лечебно заведение или място за практикуване на неконвенционална медицина. Няма и как да я регистрира, защото РЗИ изисква в тези случаи необходимите дипломи и членство в съсловна организация, каквито тя няма.

РЗИ обаче са пропуснали изобщо да разсъждават по въпроса дали нутриционистката извършва здравна дейност и то след като не отговаря на нито едно изискване. От думите им става ясно, че те контролират само законно регистрираните обекти (виж отговора на РЗИ - София, вляво). Така всеки би могъл да отвори консултантска фирма, да твърди, че лекува, да препоръчва срещу солидна сума "фертилни храни", и Столичната РЗИ няма да сметне за нужно да приложи закона. Чудесно, няма практика - няма контрол. Че кой е луд да спазва закона?

Отново на теб всичко това може да ти се струва маловажно. Тече ти носът, а пък в крайна сметка всеки е свободен да си харчи парите където иска. Работата е там, че не само всеки може, а наистина всеки лепва каквато си иска табелка на вратата си и започва да лекува. Напоследък холистичните практики никнат като гъби и дейността им далеч не е безвредна. И докато разчитаме на контролните органи да проверяват извършващите здравна дейност и да отсяват шарлатаните, СРЗИ явно е на друго мнение. Независимо какво мислиш за т.нар. алтернативна медицина тази липса на контрол създава сериозен здравен риск за всички.

Затова утре сутринта пак ще са на екрана и ще те убеждават как трябва да хрупаш бръмбари и да си пиеш урината за здраве. Хиляди ще се вържат, защото нали са го чули от специалисти – те знаят какво говорят. Настинката ти най-вероятно също още ще я има въпреки сокчето от 30 лв. литъра, с което си сменил кафето.

За авторите

Адв. Мария Шаркова е специалист по медицинско право с опит в сферата на управлението и функционирането на лечебни заведения, прилагане на здравното законодателство и защита правата на пациентите. Боян Юруков е блогър и активист за отворени данни. Анализира и визуализира различни източници на информация.

Събуждаш се сутринта. Студено е. Нещо май настинката те гони. То такова е сега времето - всички сякаш са болни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  kireto avatar :-P
  Кирето

  То половин България се лекува чрез БГ мама... Иначе статията е много полезна, но надали ще повлияе на тези, които гледат всякакви псевдолекари и подобни...

 • 2
  yurukov avatar :-|
  Боян Юруков

  Целта на първо време контролните органи да си свършат работата и да ги затварят. Различно е, когато преди глупостите, които говорят, поне се споменава, че тия нямят никакво здравно образование и нищо от думите км не трябва са се взима на сериозно.

 • 3
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Ама моля ви се, оставете естествения подбор да си свърши работата.

 • 4
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  Капитал, чували ли сте за нещо наречено "последователност"? Последно децата вегани* ли да ги правим, или да не се доверяваме на подобни "специалисти"? Вземете решение най-после..

  *http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kids/2016/10/01/2820457_spokoino_deteto_e_vegan/

 • 5
  red.mary avatar :-?
  red.mary

  Значи като ставаше дума за това, че счетоводители и брокери дават правни съвети без да имат квалификация и да носят отговорност, каквато имат адвокатите по ЗА, беше вой до небесата - лобистки закон за адвокатурата, защо пък да им ползвам усугите на адвокатите като може съседката счетоводителка да ми напише едно договорче, колко му е. Същото е и с лечението, защо да не може нутриционистки, баячки и пр. да дават здравни съвети? Нали клиента си решава към кого да се обърне?
  Да, ама не! Опасно е - в едния случай за здравето, а в другия за правата на гражданите и затова държавта е въвела специални изксвания към тези професии. Това е!

 • 6
  groznik90 avatar :-|
  groznik90

  Понеже възрастните хора са лесноманипулируеми те се възползват и им промиват мозъците с разни полезни съвети. На техен гръб трупат слава...

 • 7
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  Аз пък да попитам имат ли право медицинските лица с договор със НЗОК, да лекуват с псевдонаучни методи, като хомеопатията например. Защото държавата ме задължава да ги финансирам, и аз очаквам срещу парите си да получа научно-обосновано лечение. Ако им го откажа, ще се обидят. Ако премълча, ще си изляза с рецепта за скъпи медикаменти на Боарон, за които и сред хомеопатите няма консенсус. Това кой го контролира?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  КапитализЪм, котенца, Парица Царица!😃😃😃😃
  При Тато на такива хитреци дърпаха ушетата яко...

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Баш при Тато процъфтяха такива като Кашпировски и Чумак и не само!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "2.5":

  Процъфтяваха ама на върба!! :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал