С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 24 окт 2016, 18:46, 9926 прочитания

Мнения Daily: Случки, които казват всичко за България

И още: Вотът за президент- изборът ще е направен в Сарая; Иво Прокопиев: С Борисов и Пеевски имаме различна философия;

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От анализ на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

"Аз съм човек на закона и на никого другиго", казва магистратът, представляващ Висшия съдебен съвет. "Винаги съм се ръководила от върховенството на закона", заявява председателката на Народното събрание, кандидат-президент. Премиерът пък постоянно повтаря "по-голям демократ от мене няма", което е горе-долу същото. Въобще трите власти са в забележителна хармония помежду си по отношение на законите и правото. Особено когато те им пречат.


Според приетите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за административен ръководител на съд се назначава "съдия от същото или от по-високо ниво на орган на съдебната власт". Изключение се допуска само ако сред кандидатите няма такъв съдия или пък ако той не отговаря на останалите изисквания за длъжността - високи професионални и нравствени качества и "много добра" или "добра" оценка от атестирането. При избора на шеф на административен съд в областен град, проведен миналата седмица, няма никакво основание за такова изключение, защото сред кандидатите има съдия, който напълно покрива всички изисквания, изрично е подкрепен от колегите си, а и всички членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са съгласни, че е отличен юрист и се справя много добре. Въпреки това обаче осмина (срещу пет) членове на ВСС избраха за председател друг съдия, който не отговаря на законовата норма, защото е от по-ниското (районно) ниво на орган на съдебната власт.

В интерес на истината, но без връзка с конкретния случай, заради лобистки интереси или откровена глупост Народното събрание нерядко приема неясни, противоречиви, неприложими и дори напълно безсмислени законови текстове. Преките противоречия с конституцията също не са изключение - промените в Изборния кодекс са кристален пример.

Според същите промени в ЗСВ магистрат може да бъде отстранен само ако е обвиняем за престъпление, свързано с правораздаването. Отстраняването от работа има краен срок от 1.5 години - ако делото се точи безкрайно. Точно такъв е случаят с бивш шеф на апелативно съдилище, отстранен още преди две години и половина. Но вече над два месеца ВСС (същите осем членове) отказва да се произнесе по молбата му.Така за броени минути ВСС успя да прегази закона два пъти. Както обясни магистратът, представляващ ВСС, законът бил неясен и противоречив и затова стигнал до извода, че няма да се ръководи от него. Както каза председателя на Върховния касационен съд: "Стигнали сме дъното и продължаваме да копаем надолу."

Тайно и свръхскоростно изпълнителната власт предаде на Турция седем нейни граждани, за които Анкара твърди, че са политически противници на Ердоган. Както при бизнесмена Бююк през август, нямаше да научим нищо, ако не бяха турските медии, тъй че е твърде вероятно да има още много подобни случаи. Става дума за драстично нарушаване на предвидените във вътрешното и международното законодателство права и процедури. Дори нелегалните имигранти (които влизат без паспорти) или доказани джихадисти се ползват с повече права на българска територия. Целта е очевидна: да се угоди на турския президент.

Но над всичко блести тълкуванието на председателката на българския законодателен орган и вероятен бъдещ президент: "Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права." С което тя решително зачеркна ценностите и принципите на съвременната европейска правова държава, за да ги замени с откровено съветска доктрина.

Идват избори, а голяма част от гласоподавателите, системно сплашвани ("задават се пълчища от бежанци", "съществуването на държавата е поставено на карта", "полагам огромни усилия да запазя целостта на България"), мислят точно така. Дано не им се наложи да изпитат на гърба върховенството на определяния по нечие усмотрение "национален интерес".

Вотът за президент
Изборът ще е направен в Сарая


Христо Иванов, бивш правосъден министър, пред телевизия BIT

Положението в момента не е много оптимистично, но въпреки това запазвам оптимизма си в дългосрочен план – има избори, ние ще гласуваме, но изборът на предстоящия вот за президент ще бъде направен в Сарая. Социологическите проучвания показват, че двамата водещи кандидати при балотажа ще бъдат на кантар. Гласовете на ДПС ще решат нещата. Очевидно ходът на ДПС да анонсира своя кандидат е за да се знае с точно колко гласа участват и впоследствие да ги фактурират. Те анонсираха, че стоят зад Пламен Орешарски, т.е. ще направят сделката видима, което означава, че си качват много цената и поставят премиера, който ще иска тези гласове, в положение не просто да ги иска, а да му се налага да обясни публично това. А когато се налага през медии, означава, че есемесите, които са кръвообръщението на българската власт, явно вече не работят и трябва през медиите да се анонсира излаз към властта. Тоест на практика се предлага сделка.


Фотограф: Надежда Чипева


Сигурен съм, че в момента са на масата и ще бъдат договорени два предстоящи избора: през пролетта - на председател на Върховния административен съд, и през есента - на следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Тези, които ще направят договорката, няма да допуснат грешката на Фидосова в съдебния съвет да влязат прилични хора. Шест човека са в момента.

Аз не съм последният мохикан на съдебната реформа. Има много хора, които продължават да се борят за нея, включително отвътре. Изглежда, в бързината се престараха и начело на Върховния касационен съд и Софийския градски съд бяха избрани свестни хора – Лозан Панов и Калоян Топалов. Не бива да забравяме, че във ВСС има опозиция, която води много тежка война и обществото трябва да подкрепя тези хора.

Поредната порция от разговорите от "Яневагейт" е банален кухненски разговор на онзи кръг от хора, които се разпореждат със съдбата на страната. Множество такива разговори и в момента се случват. Затова трябва да бъде направена независима проверка на записите на тези разговори. Докато продължава тази безотговорност, България ще се движи с по няколко милиарда на година загуби.
Единственият начин да се мръдне от мъртвата точка е отстраняването на Сотир Цацаров като главен прокурор. Ключът е в Цацаров. Само че той е сложен там, за да държи ключа и да не го слага в ключалката и докато няма смяна на ръководното място в прокуратурата, не можем да очакваме никаква промяна.

Докато продължава тази безотговорност, България ще се движи с по няколко милиарда загуби на година. И трябва да си дадем сметка колко още милиарда ще изчезнат безконтролно и безотговорно до 2020 г., когато изтича мандатът му.

Отговор
Иво Прокопиев: С Борисов и Пеевски имаме различна философия


Съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев отговори във "Фейсбук" на твърденията на премиера Борисов от понеделник сутрин в интервю за "Нова". В него министър-председателят избегна въпроси, свързани с Делян Пеевски, а вместо това атакува Прокопиев, като го упрекна, че бизнесменът му е влиял при назначения на министри в първия кабинет и че сега искал да дестабилизира ГЕРБ.

Акцент Медиите, които толкова дразнят г-н Борисов и архитектите на модела #КОЙ, са създадени на принципите на качествената журналистика и свободното общество.

В интервю по "Нова телевизия" премиерът Бойко Борисов сам си зададе въпрос и сам даде отговор, в центъра на който се оказах аз. Тъй като твърденията на г-н Борисов са неверни и манипулативни с цел да ме злепоставят, длъжен съм да отговоря, за да защитя името си.

1. По повод влиянието ми върху ГЕРБ при номинирането на министри

В противоречивото си изложение по тази тема Борисов сам каза, че решенията за това кой да е министър и кой не е взимал сам – между другото и отговорността си е негова.

Доколкото съм имал отношения с ГЕРБ в през 2008-2009, те са били единствено институционални - в качеството ми на председател на най-голямата и уважавана тогава работодателска организация КРИБ, и като зам.-председател на Съюза на издателите. Всички срещи от онзи период, на които е присъствал Борисов, са били или с управителния съвет, или с цялата организация, писмено документирани и предварително обсъдени, основно по икономически теми, които засягат средата за бизнес. Лични отношения нямаме.

На 17 юни 2009 г. ГЕРБ подписа с КРИБ амбициозния пакт за стабилност. От края на 2008 г. световната икономика беше в жестока криза и единствено активното взаимодействие между бизнес и политици можеше да осигури меко кацане на икономиката и запазване на нейния потенциал. Същото споразумение беше подписано и със Синята коалиция.

Вярно е, че първият икономически екип на ГЕРБ в голяма степен споделяше ценностите на КРИБ (от оня период), част от хората в екипа бяха членове на организацията, но номинацията им за министри беше извършена изцяло по политическите механизми на ГЕРБ, с които КРИБ никога не е имал общо.

2. По повод на заплахите срещу мен и семейството ми

"Капитал" беше първата българска медиа, която още от 2009-2010 г. започна да предупреждава обществото за концентрацията на държавни пари в КТБ, за овладяването на медиите от политическата класа, за липсата на ефективен надзор и източването на банката чрез финансиране на кухи свързани лица.

Реакцията на засегнатите участници в тази грозна корупционна схема, която днес обществото нарича моделът #КОЙ, беше жестока. Чрез натиск от всички възможни държавни институции, данъчни проверки, оклеветяване чрез медийната машина на модела, включително физическа заплаха спрямо мен и семейството ми.
През 2010 г. беше получена оперативна информация в компетентните служби за подготвяно покушение срещу мен и семейството ми. И двамата с г-н Борисов бяхме информирани от съответните органи - аз като потенциален потърпевш, а той като министър-председател. В интерес на истината реакцията тогава беше адекватна и последваха множество действия.

Не знам доколко тогавашната заплаха срещу мен е била реална или форма на натиск, нямам представа за организаторите или поръчителите.

Намесването на името на г-н Цветан Василев в тази връзка е интерпретация изцяло на г-н Борисов, вероятно поради факта, че хронологически този случай беше след първите журналистически разследвания за КТБ или поради информация, с която аз не разполагам.

3. В заключение, по повод твърдението на г-н Борисов, че с г-н Пеевски сме "абсолютно еднакви", не аз, а премиерът дължи обяснение на зрителите

Като журналист, издател, предприемач аз винаги съм работил в частния сектор. Нямам и ден на държавна заплата, бизнесът ми не зависи от държавни поръчки.

Медиите, които толкова дразнят г-н Борисов и архитектите на модела #КОЙ, са създадени от мен и съмишленици на принципите на качествената журналистика и свободното общество. Не съм купувал вестници с кредити от КТБ, които да останат невърнати, а редакциите да бъдат подчинявани в политическа полза.

Като представител на бизнеса или издателската общност съм се стремял да подобря средата и шансовете за успех за всички предприемачи в България. Философия, която видимо нито г-н Пеевски, а и нито г-н Борисов за съжаление споделят. В резултат от 2009 г. насам България не се развива, а стагнира.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3624 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2883 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily: Драмата CETA като диагноза за ЕС

И още: Защо ги няма важните проверки на прокуратурата; Хубаво нещо са изборите

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10