Мнения Daily: Напразни надежди на корупционния синдикат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Напразни надежди на корупционния синдикат

Трудно е да се очаква ЕС осъзнато да се лиши от единствения си инструмент за принудително инжектиране на поне някакъв ред у нас

Мнения Daily: Напразни надежди на корупционния синдикат

И още: Ромските стипендии - хайде да спрем с глупостите

7678 прочитания

Трудно е да се очаква ЕС осъзнато да се лиши от единствения си инструмент за принудително инжектиране на поне някакъв ред у нас

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


От коментар на Христо Иванов, бившият правосъден министър, в "Дневник"

Вече стана ясно, че новините за падането на мониторинга в областта на правосъдието са силно преувеличени. Тече предварително и съвсем не консенсусно обсъждане на инструментариума на ЕС за реакция при кризи на демократичния и правов ред. И от това по никой начин не следва, че България може да очаква да се "измъкне", без да си е изпълнила ангажиментите.

В това "недоразумение" за пореден път виждаме отразено неистовото желание на нашата корумпирана политическа класа да се отърве от мониторинга на ЕК. При всичките си ограничения и недостатъци през последното десетилетие той беше онзи източник на натиск за някакви реформи, без който статуквото щеше отдавна да е напълно възтържествувало.

На фона на все по-крещящия разгул на мнозинството във ВСС и неговия лидер Цацаров, на замитането на все по-гръмките скандали и отказа дори от преструвки за борба с корупцията по високите етажи на властта се задава поредният мониторингов доклад - заедно с доклада на мисията за оценка на прокуратурата.

Изнервеността на корупционния естаблишмънт става видима и почва да буди подозрения за изпускане на контрола. Една "новина", че мониторингът скоро ще отпадне, би внесла успокоение в неговите редици. Това, което често не се разбира, е, че последната дума имат страните членки, а не фракциите в европарламента или дори ЕК. А политиците в националните столици трябва да мислят и как биха могли да "продадат" на избирателите си решение, при което България, която 10 години не си мръдна пръста срещу захвата на институциите си от корупцията, бива освободена от наблюдение просто така.

Допълнителен проблем пред надеждите за установяване на пълен корупционен суверенитет у нас следва от заплахите за сигурността на ЕС. В техния контекст корупцията в България все повече се превръща в проблем на общата сигурност на съюза. Това личи от друга инициатива, чието обсъждане започна наскоро – обявеният след атентатите в Париж курс към създаване на европейски съюз за сигурност. В основата си всяка подобна структура е мрежа за текущо споделяне на чувствителна информация.

Това налага създаване на пространство на споделено високо доверие в институциите на национална сигурност. И от тази гледна точка няма никакъв разум да се очаква, че пред лицето на най-голямата криза за европейската сигурност от десетилетия съответните служби ще започнат да доверяват свободно най-ценния си актив – информацията, на страна, в която висши държавни фигури са затънали до гуша в неизчистени съмнения за корупция, зависимости и покровителстване на престъпни схеми. Още повече в момент, когато фигури като Ердоган и Путин демонстрират невъобразимата лекота, с която въздействат на решенията в София...

В тази перспектива логичните сценарии са два – или рязкото покачване на доверието към институциите ни, което предполага истински революционни реформи, или, което е по-вероятно, създаване на съюз по сигурност, от който България, изрично или мълчаливо, ще е изключена. Във втория случай ще се добави още едно изпадане в сива периферия, което е и основната цел на Кремъл по отношение на страната ни.

Но и при този вариант е трудно да се очаква ЕС осъзнато да се лиши от единствения си инструмент за принудително инжектиране на поне някакъв ред у нас. Фактът, че миналия декември Меркел застави Борисов да поиска допълнителен мониторинг върху силно проблемната ни прокуратура, не говори за готовност за "вдигане" на наблюдението.

Разбира се, корупционният синдикат у нас свързва надеждите си с кризата и общото изпадане в лидерска дезориентация на ЕС и ключови страни членки. Възможно е поне за известно време тази сметка да се окаже вярна. Възможно е също това да се окаже достатъчно за отключване на сериозни тенденции на дезинтеграция и регрес у нас.

Би било добре тази реалност да послужи за отрезвяващ сигнал за българските граждани, че е време сами да поемем отговорността за страната си и за налагането на законност в нея.

Ромските стипендии

Хайде да спрем с глупостите

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

Деца от IX и X клас, които имат успех над 3.50 и се самоопределят като роми (цигани, ако предпочитате), могат да кандидатстват за месечна стипендия от 30 евро. Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" е финансиран от Ромски образователен фонд (създадена от Джордж Сорос организация с централа в Будапеща) и Министерството на образованието и науката в съотношение 60:40. По думите на министър Кунева през следващите две години ще бъдат подпомогнати около 700 ученици. Целта е повече ромски деца да завършат средно образование, това да увеличи шансовете им на пазара на труда и да бъде намалена безработицата сред тази група. Толкова.

Олелията е пред очите ви. Безстрашни чеверме-патриоти поискаха равенство: "Как така циганите ще получават по трийсе евра, а българите няма!" Телевизорът се включва от гетото и показва хора, изгубили отдавна връзка с пазара на труда: "За какво по-напред с тия трийсе евра бе, како!" А министърката се опитва да обясни някакви неща, но пък хората изобщо не й вярват.

Хайде да спрем с глупостите. Имаме проблем, трябва ни решение. Актуализираната стратегия за демографското развие на България до 2030 г. показва, че, от една страна, хората, които биха могли да работят, намаляват, а от друга – около 19% от все по-малко влизащите в пазара на труда се самоопределят като роми. Цитирани са и добре познатите данни, че неграмотните българи са 0.5%, докато при ромите са 11.8%. Почти една четвърт от ромските деца между 7 и 15 години не учат.

Тоест след малко на брой години ще имаме още повече неподготвени хора, които още по-трудно ще си намират работа, което още повече ще задълбочава проблема с/на ромите, което ще прави още по-грозни гетата, ще увеличи още повече бедността там, ще стимулира престъпността, ще задълбочи здравните проблеми сред тази общност, ще я направи още по-податлива към всякакъв вид радикализация. А в същото време развиващата се (да се надяваме) икономика ще изпитва все по-голям недостиг от работна ръка.

Можем да продължим както и досега да се правим, че не виждаме проблема. А можем и да се опитаме да потърсим решения за него. Преди няколко години екип на Световната банка извърши изследването "Икономическата цена от изключването на ромите" в няколко държави от Централна и Източна Европа. Използвани са данни за публичните социални разходи, за образованието, за икономическото развитие и т.н. И накрая предостави "сметката" от неуспешното участие на ромите в пазара на труда в България:

- 370 млн. евро годишни фискални загуби

- 526 млн. евро годишни загуби от ниска производителност и фискален принос - от 1.8 до 3.7% са икономическите загуби като дял от БВП - 7.7 пъти повече ползи за бюджета носи всяко евро, инвестирано в образованието на ромите

- 83% по-високи са доходите на роми със средно образование в сравнение с тези с по-ниско.

Конкретните стипендии, от които тръгна всичко, вероятно не са достатъчно усилие за постигане на осезаем резултат. Можем и трябва да бъдем силно скептични към всяко действие на българската администрация. Но това е отделен въпрос. Имаме проблем, а не търсим решение. Това е по-важно.

От коментар на Христо Иванов, бившият правосъден министър, в "Дневник"

Вече стана ясно, че новините за падането на мониторинга в областта на правосъдието са силно преувеличени. Тече предварително и съвсем не консенсусно обсъждане на инструментариума на ЕС за реакция при кризи на демократичния и правов ред. И от това по никой начин не следва, че България може да очаква да се "измъкне", без да си е изпълнила ангажиментите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  " Имаме проблем, а не търсим решение". Решение един ден ще има, но може да се окаже, че не е в синхрон с либералните ценности. Историята винаги намира решение.

 • 2
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Мдаа, двойкаджията – ББ – иска да му отменят изпита. Нещастен, корумпиран боклук! „Дай, бе, Другарю Юнкер, да го махнем т‘ва, че ми пречи да крада още повече!“ Пречи, зер – на неговия клан и на клана на Свинята – пречи им да си развихрят пълния корупционен и криминален потенциал. Ама няма да стане, гадини такива, няма да мине... дори и Юнкер не може да е толкова наивен. И даже и да е - държавите-членки няма да му разрешат (и слава богу!) да саботира ЕС само заради партийно-баджанашки договорки с борисовци, орбановци и други непълноценни вождове, вождчета и прочее боклуци.

  Иначе БРАВО на министър Иванов, отлична статия!!!

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Деца от IX и X клас, които имат успех над 3.50 и се самоопределят като роми (цигани, ако предпочитате)"

  Много моля, за тази дума - "цигани", ми цензурирахте мнението преди няколко дена. Сега публикувате материали с тази дума в статиите си. Двоен стандарт ли е това, или се бъркам? Или просто вече почнахме да блокираме неудобните коментари по основните опорни точки?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.