Мнения Daily - Мутираме в прокурорска република

И още: Кой ще се подложи най-добре на Путин; Как да се преборим с отпадането от училище

Всъщност, като абсолютен брой ромите, които отпадат, са по-малко от другите отпадащи лица.
Всъщност, като абсолютен брой ромите, които отпадат, са по-малко от другите отпадащи лица.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Всъщност, като абсолютен брой ромите, които отпадат, са по-малко от другите отпадащи лица.
Всъщност, като абсолютен брой ромите, които отпадат, са по-малко от другите отпадащи лица.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Съдебна "деприватизация"

Мутираме в прокурорска република

Коментар на икономиста Красен Станчев в неговия фейсбук профил

Идеята за ревизия на прехода и съпътстващата го приватизация не е просто неуместна, реверанс към постоянните – първоначално издигнати от "Атака" и БСП - популистки твърдения от 2010 г. насам, че "преходът е тотално сбъркан и изцяло нечестен" или възкресяване на замисъла на един главен прокурор на име Филчев.

При сегашния политически климат в страната тази идея ще бъде сведена до процеси, които предполагат, че:

1. Главният прокурор "получава мандат" да предприеме действия по дела от "обществен интерес" като значими чуждестранни инвестиции (предприятия, банки и електроцентрали);

2. Тези и други бизнеси ще изпаднат в стрес, същото да се случи и с бившите министър-председатели и президенти на страната;

3. Те нямат изход, освен да си плащат, за да не бъдат разследвани или разследването да приключи благоприятно;

4. Ще се осъществи замисълът с назначаването на Пеевски за председател на ДАНС от 14 юни 2013 г.;

5. Неосъществените проекти на "Газпром" и "Росатом" вече не би трябвало да са приоритет или поне ще се загубят в общата суматоха;

6. Ревизията ще се отнася предимно към процеси и договори отпреди 2004 г., когато приватизацията спря.

България се превръща окончателно в прокурорска република. Ако аз бях главен прокурор, бих си подал оставката.

Що се отнася до приватизацията и раздържавяването като такива, те са:

а) вече доказано по-добри от тяхната алтернатива, т.е. от тяхната липса, от запазването на държавната собственост и интервенция в икономиката по примера на опитите до 1997 г.;

б) вече са демонстративно потвърдени (включително от провала на делата на Филчев срещу Божков и други политици от миналото) и са в рамките на закона, най-малкото защото той винаги е променян така, че да осъществява вижданията на дадени парламентарни мнозинства (макар те невинаги да са могли да ги осъществят и техните идеи да са били прилагани от следващите управляващи);

в) статистически доказано успешни – чрез данните по стопански растеж, държавен дълг, производителност и доходи.

В годината, когато приватизацията спря, аз описах процеса на раздържавяване в гл. 9 от "Анатомия на прехода" (София, "Сиела", 2004), публикувана отделно и на други места и езици под заглавие "Политическа икономия на раздържавяването в България".

Би било от полза за кандидат главни прокурори, президенти и премиери, ако имат желание да знаят какво и защо се е случило, да прочетат този текст, преди да започнат ревизията.

-----------

Избори 2016

Кой ще се подложи най-добре на Путин

Коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

В Черна гора службите за сигурност предотвратили държавен преврат, организиран от руската ФСБ с помощта на местни измекяри – бивши ченгета. Москва видимо беснее около членството в НАТО на малката адриатическа република, която има дълга и емоционална русофилска история.

През последните години съм ходил няколко пъти до Черна гора, но ентусиазмът от руското присъствие там – собственост върху индустрията и туризма – е все по-малък. Нищо чудно – русофилството е обратно пропорционално на руското олигархично присъствие навсякъде между Балтийско, Черно и Адриатическо море. С изключение на България, където ужким се води кандидатпрезидентска кампания.

И какво говорят кандидатите? Генералът Румен Радев открито подкрепя руско-българското оръжейно лоби, което безсрамно дра българската държава за текущите ремонти на българските МиГ-29 в продължение на десетилетия. На Радев много му се иска това да продължава и в бъдеще. Той рязко осъжда съвместното патрулиране на българското въздушно пространство в рамките на НАТО и открито говори за "равно разстояние" на България между Русия и НАТО (намигване), за продължаване на епохата МиГ-29 в българската военна авиация.

Каракачанов представлява обединените националисти, но форматът е свръхлюбопитен. Една от трите партии зад него е "Атака" – партия на руски националисти. Някой ще каже – братски народи, братски национализми, не ли? Не съвсем. Руската имперска политика съсипва българската нация неколкократно, като през 1944 - 1947 г. унищожава българската национална държава, подменяйки я със съветска колониална администрация (БКП).

След 1989 г. олигархичните кръгове в Русия и България, учредени върху структурите на КГБ и ДС, проведоха ефективна криминална революция, предотвратявайки възраждането на българската държавност. Днес притежаваме ерзац милиционерска република с грабителски контрол върху стопанството и корумпирана изпълнителна власт и правосъдие в услуга на новата милиционерска буржоазия. Политически коректната европейска институционална структура внимателно се опитва да коригира всичко това с по 1-2 доклада годишно. Къде ти, разбира ли бандит от деликатно напомняне? Но Каракачанов сурово съди Европа и Америка, а е внимателен и грижлив към Русия. Сигурно затова са се и събрали със Сидеров.

Цецка Цачева говори за евроатлантизъм, но никога не забравя веднага след това да каже и две хубави думи за Русия, за тежестта на санкциите върху Кремъл и т.н. Сякаш че тези санкции са нечий акт на несправедливост, а не минимална реакция на брутална агресия на Москва срещу съседна независима държава. Да ходим ли при Калфин, който става и ляга с Русия на уста и се бори за същото, за което и началникът му Първанов – за голям шлем в полза на Русия и капо на разиграването за България. Да не ходим при дребосъците Енчев, Жорж, Митьо Пищова – там се лее същата песен в достъпна за кандидатите по-оперетна форма.

Така, в Черна гора имаше опит за руски държавен преврат, предотвратен от службите на държавата. Нищо подобно не грози България. Ако не е кандидатът Трайчо Трайков, който поддържа категорично позиция в подкрепа на българския европейски и атлантически избор, българската президентска кампания прилича на състезание по дисциплината кой ще се подложи най-удобно на Путин. От преврат тук нужда няма – той тече пред очите на всички и заплашва да сложи в стола на президента руско мекере.

--------------

Как да се преборим с отпадането от училище

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов в неговия фейсбук профил

Учебната ни практика се доближава до добрите образци от края на ХIX век, а децата имат нужда от други.

Искате да се преборите с отпадането от училище ли? Искате да върнете онези 14% обратно в класните стаи? Добре. Чудесно! Вижте историята през тази призма: Коефициентът на юношеска раждаемост в България към 2014 г. е 41.3%, т.е. 4 на всеки 100 момичета на възраст 15 - 19 г. раждат. Да, с началото на прехода се наблюдава спад наполовина, но стойностите в България се доближават до тези в Субсахара и са в пъти по-високи от стойностите в Европейския съюз. В любимите ни страни - Австрия, Белгия, Германия, Гърция и Испания, за 2014 г. този коефициент е под 10%, т.е. 4 пъти по-ниско. А Лихтенщайн е направо неизмерим – там няма регистриран нито един такъв случай.

Така че, ако искате да се борите с отпадането – върнете момичетата на учебните скамейки! Променете учебните програми и най-вече начините на преподаване, защото учебната ни практика се доближава до добрите образци от края на ХIX век, а децата от ерата на модерните технологии и съответно пазарът на труда имат други нужди. Дайте шанс за дистанционно обучение. Дайте шанс за ефективна образователна реинтеграция на отпадналите.

И най-сетне: престанете да възпроизвеждате стереотипи за ромите! Във възрастовата група 15 - 18 г. те са 11.5% по самоопределяне (това е единственият легитимен маркер и неслучайно към стипендиите има такова изискване)! Казано иначе: да, при лицата, които се самоопределят като роми, се наблюдават по-високи нива на отпадане от училище, но РОМИТЕ НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ, които отпадат. Всъщност като абсолютен брой ромите, които отпадат, са по-малко от другите отпадащи лица. Нещо повече - като абсолютен брой ромските момичета, които раждат между 15 и 19 години, са по-малко от другите момичета в страната.

Така че баста! Стига! Аман от "ромски експерти", които се борят със стереотипите срещу ромите, като ги подсилват. Колеги, приятели, пралале ромале, така не трябва да се правят публични политики! Уважаеми управници, увеличете размера на стипендиите – за ВСИЧКИ социално слаби деца! Направете учебниците и учебните помагала БЕЗПЛАТНИ до XII клас! Осигурете обяд и СИГУРЕН транспорт за децата от отдалечените райони. И после се похвалете, че ви е грижа за отпадащите.

Да, това ще е много по-скъпо. Да, държавата трябва да задели много по-голям бюджет за образование. Но иначе нито един лев, който ще похарчите в момента, не е оправдан.

Още от Капитал