Мнения Daily - Не се позорете да слугувате на мутри!

И още: Ген. Радев следва буквара на Кремъл; Изборите в САЩ може да узаконят марихуаната

Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС.
Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС.    ©  Капитал
Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС.
Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС.    ©  Капитал
Фактически Мондешки се опитва да ни убеди, че с наивността на семинарист от планинско село е приел да участва в подготовка за изнудване.

Скандалът "Яневагейт"

Не се позорете да слугувате на мутри!

От коментар на бившия министър на правосъдието Христо Иванов в неговия фейсбук профил

Прокуратурата да се сезира - втори участник в "Яневагейт" потвърди автентичността на записите! Адв. Мондешки, който не можа да бъде намерен от ВСС и прокуратурата, за да разкаже дали е участник в разговора със съдиите Янева и Ченалова, е предпочел да се срещне по същата тема с Петьо Блъсков и е дал интервю, в което потвърждава автентичността на записите от аферата "Яневагейт". Преди това тяхната автентичност беше потвърдена и от Ченалова, а третата участничка – Янева – пред ВСС казала, че не си спомня, но не е отрекла.

Да повторим - никой от тримата замесени не отрича, че това, което чухме, действително е казано от тях, а двама го признават изрично. Наред с това експертиза, изготвена от "Бивол", също потвърди автентичността на записите. ВСС се позова на експертиза на ПРБ, която установявала манипулации, но без да се уточни дали тяхното естество е такова, че да води до промяна на смисъла на казаното.

Имаме ново, поредно обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от "Бивол", поради което отново призовавам прокуратурата да се сезира и да направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират, че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително на главния прокурор.

Разбира се, целта на цялото упражнение на Блъсков със "спонтанното" самопризнание на Мондешки (надлежно размножено през всички други отвори на Пеевската отделителна система) е да се обори съдържанието на разговорите. Фактически адв. Мондешки се опитва да ни убеди, че с наивността на семинарист от планинско село е приел да участва в подготовка за изнудване чрез злепоставяне на хора на властови позиции. Това са самопризнания, които нашата прокуратура може и да не успее да превърне в обвинителен акт, но са съвсем достатъчни, за да му се отнемат моментално адвокатските права.

Приемам, че прокуратурата трябва да провери дали записите са произведени така, както описва Мондешки. Но доколкото интервюто и записите са достъпни за всички и са отворени не само за прокурорски интерпретации, прокуратурата не може да игнорира това, което здравият разум навежда:

1. Защо Мондешки в този момент е решил така публично да се опозори (защото интервюто не го спасява, а закопава)?

2. Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС, а вероятно и есемесите и вайбър съобщенията. И нищо чудно – когато човек се застрахова пред хората, от които зависи, той не приказва измислици, а се осигурява с реално компрометиращи ги факти! Обратното би означавало, че тримата са имали за цел не да се спасяват, а да злепоставят сами себе си. И най-интелигентното същество в цялата конфигурация е кучето.

3. Да не говорим, че в записите се съдържат и други самоинкриминиращи твърдения като изнасянето на папки и пр., които изобщо не се вписват в Труп-ния сценарий.

И, накрая, момчета, по-сериозно! Разбирам нервността ви, че идват двата доклада; че всички опити за размиване на мониторинга и специалната проверка на прокуратурата се провалят; че този сюжет не изчезва, а все се връща да ви преследва; че пропагандната ви машина произвежда все по-малко въздействие; че ако изгубите Мондешки като адвокат, губите важно звено за контрол на останките на КТБ; че никой не е сигурен в пазарлъците за нов председател на ВАС и членове на бъдещия ВСС, а това води до хаос, и прочее, и прочее. Но със сигурност можете повече от това! Вярвам във вас, както казва Юнкер на Борисов.

И две думи, към нормалните хора в прокуратурата, ДАНС и МВР - палачинката ще се обърне по-скоро рано, отколкото късно, а накрая изобщо ще изпадне от тигана. Не се позорете да слугувате на тези мутри!

---------

Битката срещу СЕТА

Ген. Радев следва буквара на Кремъл

От коментар на бившия посланик в Москва Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Радев стана кандидат на кемтрейлърите. Това казва всичко.

Румен Радев - атлантикът, натовският генерал, випусникът на американската военна академия, висшият пилот, безпартийният, заслужилият кандидат на БСП - днес повиши нивото си на дипломатическа и правна некомпетентност, като обяви, че ще сезира Конституционния съд (!?) по повод подписания между ЕС и Канада договор СЕТА. Точно по буквара на Кремъл за хибридно въздействие - съмнявай се в Брюксел и Запад, издигай като щит националния суверенитет.

Ако кажа, че по този начин реално е казал на българските граждани, че е против падането на визите за Канада - ще ме обвинят в липса на патриотична гордост - тоест суверенитетът, националните интереси не могат да се търгуват срещу лични права и свободи. Изглеждат като деца, които плачат срещу Луната - междуконтиненталните споразумения са логичен и закономерен етап след достигането на зрелост на континенталните споразумения за свободна търговия и интеграцията.

Вместо като кандидат за най-високия пост да обясни на своите избиратели какви са ползите, какви са възможностите и как да се възползват от тях, позволява на кемтрейлърските експерти (тези, които като генерала от авиацията Радев вярват в налудничавата теория за следите, които самолети остават високо в небето с химикали, които целят да отровят хората) да го увлекат в кампанията по страхуване на населението.

Ето това е президент, който не е достоен да ни води - без собствен гръб, без позиция и без отговорност към своя народ. Радев стана кандидат на кемтрейлърите. Това казва всичко.

Дебатите са бойно поле на изборите - как се наричат генерали, които бягат от бойното поле. Страхливци. И утре ще ни водят в битки.

--------------

Legalize it!

Изборите в САЩ може да узаконят марихуаната

От коментар на Валъри Хамилтън, ДПА

Девет американски щата ще решат на 8 ноември дали да либерализират законите си за марихуаната. Калифорния, Аризона, Невада, Масачузетс и Мейн ще гласуват за легализиране на марихуаната за лична употреба, а Арканзас, Флорида, Северна Дакота и Монтана - за разрешаване или разширяване на медицинската употреба на билката, която вече е позволена в общо 25 щата.

Вероятно след тези гласувания законният пазар за марихуана в САЩ ще се увеличи значително. Според някои експерти това може да доведе и до лавинообразен ефект, който накрая неизбежно ще доведе до легализиране в цялата страна. Марихуаната за развлекателна употреба вече е законна в западните щати Аляска, Вашингтон, Орегон и Колорадо, както и във Вашингтон, окръг Колумбия.

Законовите промени следват промените в общественото мнение. През 1996 г., когато избирателите в Калифорния направиха първата крачка и гласуваха за легализирането на марихуаната за медицинска употреба, само една четвърт от американските граждани смятаха, че наркотикът трябва да е законен. През 2015 г. процентът се покачи на 58.

Поддръжниците на легализирането изтъкват като аргумент обществените и финансови загуби от забраната, включително изхарчените милиарди за налагане на спазването на законите за марихуаната, както и широката употреба на наркотика за облекчаване на страданията на болни от СПИН и рак и при лечение на епилепсия и други заболявания.

Аргументите против се фокусират върху притесненията за отслабване на вниманието при шофиране, предотвратяване на употребата на наркотика от младежите и моралните последици от пускането на още едно упойващо средство на пазара.

Дори частична победа за легализиране на марихуаната ще увеличи пропастта между щатските закони, разрешаващи наркотика, и федералното законодателство, което продължава да го забранява. Според федералните закони марихуаната продължава да бъде незаконна, като е класифицирана заедно с хероина като наркотик първа категория. Тази година американските власти за борба с наркотиците отказаха да променят класификацията ѝ в съответствие с щатските закони и да разрешат употребата ѝ като лекарство.

Още от Капитал