Мека за икономически бежанци

Канада променя имиграционната си политика

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

От анализи в немскоезични медии, обобщени от "Дойче веле"

Докато парализираната от възхода на политическия популизъм Европа излъчва противоречиви сигнали по свързаните с бежанците и мигрантите въпроси, Канада реформира имиграционната си политика: през 2017 г. страната възнамерява да приеме 300 000 бежанци, т.е. с 40 000 спрямо тази и последните няколко години. По-голямата част от тях обаче няма да са хора, бягащи от преследване и войни, а такива, които напускат родината си по икономически причини. "В един глобализиран свят миграцията играе важна роля за запазването на конкурентоспособността", коментира Джон Макколъм, канадският министър на имиграцията. Според него решението на правителството ще окаже благоприятно въздействие върху сектора на иновациите и ще допринесе за икономическия растеж.

Канадският бизнес настоява за по-голям прием

Водещи представители на канадската икономика обаче са разочаровани. Те са настоявали през идните пет години страната да приема по 450 000 мигранти годишно заради неблагоприятното демографско развитие в последните години. Канада също е засегната от общата тенденция за спад в раждаемостта и покачване на средната продължителност на живота. Като класическа имиграционна страна нейната политика в тази област е да подбира онези чуждестранни работници, които биха принесли най-голяма полза на икономиката.

Конкретно канадският план изглежда така: от 2017 г. ще се приемат над 172 хил. икономически бежанци на година, които ще получават разрешение за работа. Квотата за бежанците, бягащи от преследване или война, ще бъде намалена от 40 хил. на 16 хил. Освен това догодина страната възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци, като ще си запази обаче правото да ги въведе отново, в случай че нелегалната имиграция се засили значително.

Европейският съюз е фрустриран от недостига на можещи хора

Промяната на канадската имиграционна политика не носи добри новини за Европа, чиито икономики няколко години изпитват критичния вече недостиг на квалифицирани кадри. Според специализираното онлайн издание finanzen.net 49% от фирмите в Германия имат сериозни проблеми с попълването на незаети работни места. Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с липсата на специалисти. В Унгария например този недостиг е достигнал нов рекорд - 57% от местните фирми посочват, че не успяват да попълнят свободните си позиции. "Това застрашава конкурентността на компаниите", предупреждава Ласло Далани, шеф на унгарския клон на посредническата компания ManpowerGroup.

За да не затвори производството си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Бизнесът на германските автопроизводители Audi и Daimler в страната също страда от недостиг на кадри

Проблем с привличането на инвеститори в България

Най-много се търсят електротехници, инженери, лекари, IT специалисти и счетоводители, показва актуално проучване на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 на сто от румънските компании и 62 на сто от българските изпитват трудности да наемат необходимия им персонал. Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и преместването на специалисти в други държави задълбочават проблема. Ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказват потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

Проблемът произтича от растящите изисквания в много области на икономиката, на които българският трудов пазар не успява да отговори. По този повод шефът на Германско-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

"Изместването в търсенето на кадри от секторите, използващи по-ниско квалифицирана работна ръка, към секторите, които интензивно използват по-висококвалифицирани хора, подсказва, че българският модел на растеж е остарял", заключават експерти на Световната банка в специален доклад за България.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  Терминът е икономически имигранти. Бежанци са само тези, които бягат от война или друго преследване. И двете категории влизат в планираните бройки имигранти в Канада. Между другото Канада прави проверка на бежанците преди да ги приеме на място в Ливан. Не се приемат престъпници и терористи.

 • 2
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Ама Икономедия как само наложи термина "бежанци" за всички, които мигрират от едно място на друго. Евалата, подобен инженеринг с термини не е лесен, но вие успяхте. Превърнахте една позитивна дума в негативна такава.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "oziris7":
  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Икономедия трябва да се чете със същото внимание, както и "Труд". Не се поколебават да налагат едностранчиво мнение по въпроси, които смятат за важни (или им се плаща). Налагането на бежанци е един от тях - всички са бежанци. И тези, които бягат от войната в Сирия, и тези, които бягат от партизаните в Афганистан, и тези, които искат да бачкат за Евро. Бежанец е термин, който се използва с политически цели за изравняване на нуждаещи с капризни, на бягащи от война с бягащи от ниски заплати.

  Като цяло думата бежанец се ползва като синоним на мюсюлманин в Европа. Това става, защото европейците ги е страх от мюсюлманите, а не от бежанците. Ако се приравнят бежанците на мюсюлманите, тогава лесно може да се изгради политическа кампания около първите. Да сте чували за украински бежанци?

  Истината е, че трябва да има разделение - хора в нужда, които бягат от война срещу тези, които не им е мястото в Европа. Един милион сирийци в цяла Европа са допустими. 5 милиона афганистанци - не. Афганистан е обкръжен с мирни държави, които могат И ТРЯБВА да подслонят тези бежанци.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Между другото много сериозен въпрос е защо афганистанските "бежанци" станаха толкова много точно по време на конфликта в Сирия. Това са наемни бойци на ислямска държава, които са си изслужили служенето, както и икономически мигранти, които са използвали момента да скокнат на Европейската социална система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал