Мнения Daily - Ще им позволим ли да плячкосат и времето

И още: Бежанците - начин на употреба; Бюджет 2017 - uриворазбран пазар; "Елит" върху гейзер от компромати

Въпросите за референдума са манипулативни и разчитат на объркването и политическото невежество на мнозинството от българските граждани.
Въпросите за референдума са манипулативни и разчитат на объркването и политическото невежество на мнозинството от българските граждани.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Въпросите за референдума са манипулативни и разчитат на объркването и политическото невежество на мнозинството от българските граждани.
Въпросите за референдума са манипулативни и разчитат на объркването и политическото невежество на мнозинството от българските граждани.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

От текст на Михаил Дойчев в "Дневник"

С референдум система не се сменя Още повече такъв, който носи чалгарски манталитет и издава чалгарско-мутренска наглост. Защото мнозинството български граждани са превърнати днес в "объркано стадо"(С.Липсет). Изследване на "АлфаРисърч" ясно показва това объркване – мнозинството от анкетираните искат да избират "политически личности" и заедно с това да се осигури по-широко политическото представителство - което едновременно е невъзможно!

Мнозинството смята, че мажоритарният избор дава шанс за по-широко представителство на гражданите (ще се състезават повече личности), но едновременно с това осъзнава и точно обратното: че това всъщност ограничава представителството на избирателите. Мнозинството е за намаляване на държавните субсидии за политическите партии и същевременно е съгласно с тезата, че партиите трябва да получават по-висока субсидия, за да не изпаднат в зависимост от интересите на благодетелите си.

Това парадоксално объркване произтича както от състоянието на масовото съзнание, така и от несъстоятелното поставяне на въпросите на този "общонароден" референдум. И понеже ни дават за пример Швейцария - представяте ли си как нашите "граждани" щяха да отговорят на зададения на швейцарците въпрос за "даване на базов основен доход на всеки гражданин на страната от над 2000 евро? Швейцарците с две трети го отхвърлиха, а у нас без съмнение над 90% биха гласували твърдо "За!".

Така че господстващата у нас посткомунистическа олигархия иска с този референдум не да смени олигархичната система с демократична, а точно обратното – да смени все по-фасадната ни демокрация с все по-видим авторитарен олигархизъм. Хората са объркани, но и въпросите за референдума са манипулативни и разчитат именно на объркването и политическото невежество на мнозинството от българските граждани. Как ще смениш политическата система като се гласува мажоритарно за личности, ако ще и в пет тура?

Преди 27 години на огромния митинг-концерт на СДС на Орлов мост времето беше наше, но в комунистическата олигархия бяха парите и всичко останало. Митинг-концерт на олигархията на същото място 27 години по-късно иска да покаже, че вече и времето е тяхно... Ще им позволим ли да плячкосат и времето?

Бизнес за милиони евро

Бежанците - начин на употреба

От коментар на Красен Станчев в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Броят на бежанците се увеличавал, срещу нелегалните трябвало да се употребява огнестрелно оръжие ("като към нашественици"), те били скрити, но организирани терористи. Човек чува тези послания дори ако не се интересува от кандидатпрезидентската кампания.

Всъщност бежанците намаляват. От 2013 г. до миналата година броят им нараства три пъти - от 7100 на 20 400 души. През 2016 г. потърсилите закрила спадат с 30%, а предоставянето на бежански и хуманитарен статут на практика спира - бежанският статут е ограничен над 12 пъти - до 400 души, а хуманитарният – около 2.5 пъти - до 362 души.

От 2000 г. досега бежанците в България са около 11 хиляди. Никой не може да докаже, че тези хора са останали в страната. Но дори и да са останали, те са 0.2% от населението за 2015 г. За сравнение - същата година напусналите страната са 29 500 души.

Най-вероятният реален брой останали в България бежанци е между 6 и 7 хиляди. Една трета от тях са деца. Интересно е някой да обясни как срещу деца се употребява огнестрелно оръжие и изобщо се предприемат някакви радикални мерки. Напрежението в някои места за настаняване показва, че:

  • - между групите бежанци има собствени междуособици по религиозни и етнически причини;

    - гетоизацията е глупава политика и не може да доведе до намаляване на напреженията; - сблъсъците между групи бежанци са породени от неизбежно разминаване на очаквания и реалност;

- резултатът от сблъсъците е около 100 пъти по-незначителен от телесните повреди, които едни български граждани са нанесли на други такива през 2015 г., ако се съди по статистиката на осъдените за нанасяне на такива повреди.

Иначе казано, основната заплаха може да дойде от неспособността службите по поддържане на ред и оценка на рисковете да си вършат работата. Ако списъчни 11 хиляди бежанци са разпръснати по селата, те не биха били изобщо забелязани. Бежанците са градски феномен. Събрани на едно място, винаги са изкушение за някой ксенофоб или популист да се яви с камера или да свика агитка, за да "документира" напрежението. В крайна сметка заплахата от ксенофоби и популисти е по-голяма от броя на бежанците, какъвто и да е той в момента.

Ако се обърнем към икономиката на проблема - 60-има мъже не могат да изминат пеша 60-70 км към вътрешността на страната, без да бъдат водени от хора, които са в координация с органите на реда. Разходът за водачите вероятно е по около 100 евро на бежанец независимо от възрастта. За да посрещнат този и други разходи, бежанците тръгват с някакъв запас от средства.

Правил съм подобно изследване за бежанците по време на Косовската криза от 1999 г. и се оказа, че самофинансирането на бежанците е около 70% от бюджетните разходи на страната домакин, ако в сметката се включат абсолютно всички разходи по веригата. По аналогия може да се предполага, че от 2013 г. досега бежанците са внесли в България поне 300 млн. лв.

През 2015 г. 35 души са осъдени за трафик на хора, а притокът е над 20 000 души. Това показва, че ако са верни горните предположения, бизнесът с водачеството е за 2 млн. евро. Част от тази сума отива за смазване на системата.

Очевидно е още, че проблемът не може да бъде решен нито с употреба на огнестрелно оръжие, нито има нужда от опълчение на будни ксенофоби, нито с въвеждане на задължителна военна повинност, нито с пропаганда на методи, употребявани от властите в Русия. Всъщност отстояването на такива "решения" е най-големият политически риск на България през 2016 г.

Бюджет 2017

Криворазбран пазар

Коментар на Огнян Минчев, политолог, във фейсбук

Това момче - министърът (на финансите Владислав Горанов – бел. ред.), е продукт на десетилетия монотонно утвърждаване, че само това, което може да се продаде веднага на пазара, има стойност. Другото - подробности. Кои са "подробностите"? Ценностите на образованието, здравеопазването, културата, националната идентичност, усилията и политиките за социална справедливост и интегритет - тези неща за Горанов очевидно имат смисъл само и единствено дотолкова, доколкото могат незабавно да бъдат маркетизирани.

Но не могат... По две причини. Първо, защото нашият пазар, доколкото съществува, е доста примитивен, негъвкав, неспособен да инвестира в по-сложни дейности и приоритети. Пазарът в Скандинавия, Канада и другаде може да бъде ефективен инструмент в тези сфери - донякъде! Останалото са публични разходи и инвестиции, каквито Горанов не признава. Докато у нас върлува КОЙ - пазар в полза на общественото мнозинство не може да има.

Второ, защото не всичко е пазар. Твърдението, че общественият интерес е пряко резултативна сума от частните интереси на пазара, е изцяло погрешно. Общественият интерес е феномен на публичните политики. Науката, културата, образованието, здравеопазването, социалното дело в решаваща степен са обект на публични политики, особено в общества, където пазарът е примитивен и хилав, неспособен да стигне до тях. Нямало пари! Тогава какво - няма да има култура, свяст, наука, здравна и социална помощ?

Управлението на публичните финанси не е идентично на корпоративното, пазарното управление. Приоритетите на публичното финансиране не подлежат на пряка пазарна логика. Ако искаме да бъдем цивилизована страна.

Нашият "елит"

Върху гейзер от компромати

От коментар на Христо Иванов, във фейсбук

Пътувахме по Околовръстното и шофьорът проговори като един шопски Енох: "Виждаш ли ги тези, баровските квартали? Нямат канализация. Всичкото е надупчено със септични ями като швейцарско сирене. Кипрят се върху изпражненията си. И един ден цялото това ще изригне и ще тръгне да се плъзга надолу върху собствените им л а".

Пророците боравят с основните елементи на живота... Но нашият "елит" няма да загине в собствените си екскременти, или поне не буквално – това би било един прекалено естествен край. Това, което ще изригне под тях, са огромните многогодишни залежи от взаимни мръсни зависимости. Един ден те просто няма да могат да удържат повече огромното количество записи, досиета, незаконни СРС-та и пр. Периодично от някоя пукнатина в омертата става ясно, че се записват и следят едни други като луди. Използват новата технологична среда, но не са научили нищо за капаните й.

Представям си, че кратерът ще бъде под хотел "Берлин", където, ако се вярва на "един приятел", е събрана една от най-големите колекции от обезпечения за вечна лоялност и взаимна полезност. Записи за това как висши държавни служители, конституционни и върховни съдии, прокурори, главни редактори, доктори на науките, рицари, авиомоделисти и всякакви други бонзи ипотекират своята съвест като ненужен атавизъм срещу прием в кръга на посветените.

Та един ден бентът на това подземно море от дигитални екскременти ще се скъса. И ако е останал някакъв живот в тази страна, последвалият потоп ще го очисти и проясни.

Още от Капитал