Да не се плашим с хаос - той отдавна е тук

Нерешаваните от години структурни проблеми не бяха предмет на дебати и в тази кампания

Вотът в неделя е само най-видимият признак, че хватката на ГЕРБ над властта е силно отслабена, а личният рейтинг на Борисов вече не може да компенсира управленските дефицити.
Вотът в неделя е само най-видимият признак, че хватката на ГЕРБ над властта е силно отслабена, а личният рейтинг на Борисов вече не може да компенсира управленските дефицити.    ©  Надежда Чипева
Вотът в неделя е само най-видимият признак, че хватката на ГЕРБ над властта е силно отслабена, а личният рейтинг на Борисов вече не може да компенсира управленските дефицити.
Вотът в неделя е само най-видимият признак, че хватката на ГЕРБ над властта е силно отслабена, а личният рейтинг на Борисов вече не може да компенсира управленските дефицити.    ©  Надежда Чипева

Първият тур на изборите за президент потвърди две предварителни очаквания - че ще са тест за оцеляването на второто правителство на ГЕРБ и че могат да доведат до обръщане на геополитическия компас на България отново до някаква степен към Москва. И донесе нещо неочаквано точно от президентски вот - значително разбъркване на политическите карти.

Оставка на кабинета, предсрочни избори, ново популистко надигане, радикална промяна на избирателната система - всяко от тези неща изглежда възможно, а в някои случаи и неизбежно.

Възелът се заплете, когато премиерът Бойко Борисов номинира за държавен глава председателя на парламента Цецка Цачева. Ако решението му беше различно, имаше вероятност и резултатите от първия тур да са по-различни, но както е посочено в принципа на Питър, във всяка служебна йерархия всеки се стреми да се издигне до собственото си ниво на некомпетентност.

Как изглеждат по-важните части от политическата картина непосредствено след гласуването в неделя.

ГЕРБ - между оставка и управленска агония

Издигането на Цачева и резултатът от него е онагледената хипотеза, че моделът на управлението на Борисов и капацитетът му да събира подкрепа за него скоростно се изчерпват. Премиерът се закани да подаде оставка при загуба на първия тур. Загубата се случи, оставката - не. Основна причина за слабия резултат, разбира се, е самата Цачева - далеч не вдъхновяващ, поставен в последния момент кандидат със заложена невъзможност да събере повече гласове отвъд партийните.

Но тя не успя да събере дори и тях. ГЕРБ загубиха повечето областни градове, включително София, което не се е случвало, откакто участват в избори. Което означава, че и личният рейтинг на Борисов вече не може да компенсира проявяващите се дефицити.

Вотът в неделя е само най-видимият признак, че хватката на ГЕРБ над властта е силно отслабена.

Причината е и в начина, по който тя се упражнява от лидера - с непоследователност и непредвидимост, с отказ от поемане на лична отговорност за решенията на правителството и депутатите в парламента и прехвърлянето й напосоки на всички останали. И "комуникативният талант" на Борисов все по-трудно се справя със задачата да скрие по-важния отказ - да управлява държавните дела в обществен интерес.

ГЕРБ в се завърна в управлението с помощта на протестите срещу правителството на ДПС и БСП, дало самоубийствена видимост на пленената в олигархична клопка държава - с опита Делян Пеевски да сложи ръка на националната сигурност. И само година по-късно - с бламирането на съдебната реформа и разпределянето на обществените поръчки, вече беше ясно, че нещата са си по старому. А ситуацията след краха на КТБ, който ще остане за сметка на данъкоплатците (прогнозите са за 10% събираемост от активите на банката), затвърди впечатлението, че нищо в дълбоките недра на зависимостите не се е променило.

Дамоклевият меч на ДПС

Дали Борисов ще подаде оставка в края на седмицата има все по-малко значение - след първия тур на изборите ефектът вече е консумиран. Намалялата подкрепа за ГЕРБ в големите градове също е знак за това. Противоречивите и давани във всички посоки послания свиха възможността на балотажа да бъдат привлечени гласове, дадени на първия тур за други формации. Това, че само партиите от Реформаторския блок, които са във властта, обявиха, че застават зад Цачева (и четвъртият в класирането Марешки - в лично качество), далеч не изглежда достатъчно. Според политически анализатори с изключение на електората на ДПС, повечето от гласувалите за различни от излъчените от ГЕРБ и БСП кандидати ако участват на втория тур, ще изразят личните си, а не партийни предпочитания.

Така основният въпрос за ГЕРБ остава дали да заложи на сигурните гласове, които може да му даде ДПС. Тези например, които Цецка Цачева получи от Турция на първия тур чрез свързаната с режима на Ердоган партия на Лютви Местан, са по-малко от дадените за ДПС и Пламен Орешарски. Това осигурява отново възможност на партията на Ахмед Доган да влезе в любимата си роля на "балансьор". Движението вече заяви, че може да насочи подкрепата си към БСП заради "промяната на модела", но опитът показва, че нищо не е сигурно, докато изборният ден не приключи.

За съдържанието на "преговорния пакет" може да има различни обосновани предположения. Според източници от ГЕРБ, цитирани от "Дневник", за нов еврокомисар на България например се спряга и името на Искра Михайлова, евродепутат и ключова фигура от ДПС.

Ако в крайна сметка Борисов сключи някаква сделка от този или друг вид за втория тур, може да се окаже, че в политически план оставката е била по-приемлив вариант и за него, и за партията му.

В случай, че БСП получат подаръка на ДПС, те също ще трябва да се разплатят за него, с което вече имаме опит. Когато и да са парламентарните избори, а такива изглежда ще има по-скоро от очакваното, загряващата край пистата социалистическа партия ще се сблъска отново с това, което бързо я раздели с управлението през 2014 г. - моделът КОЙ в комплект с прилежащата му съдебна система начело с главния прокурор Цацаров. Така и Корнелия Нинова ще е пред избор дали на свой ред да приеме "целувката на смъртта" от властовия комплекс на Пеевски и Доган.

Разбира се, стига да е на мястото си, държавата е по-силна от всяка структура на паралелна власт. За БСП обаче това означава именно тя да извърши реформите, които ГЕРБ не пожела или не посмя. А заявки в тази посока няма.

Претоварване на популисткия клон

Знаменателно беше, че в изборната нощ и БСП, и т.нар. патриоти отново размахаха заплахата от бежанците. Тази червена нишка обвързва влезлите в челната тройка след първия тур кандидати и заедно с придошлата реторика срещу политическата система обещава нови попълнения в популисткия политически блок. На принципа, че апетитът идва с яденето, по-приглушеният популизъм на ГЕРБ и БСП проправи на тези избори пътя на фалшиви по същество, но по-кресливи по форма издания. "Повярвайте ми, скоро България ще е различна", закани се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, трети в класирането. Нещо подобно обеща и четвъртият - Веселин Марешки, с такъв аргумент и Слави Трифонов обяви, че ще реши в бъдеще дали също да основе своя партия.

На думи "промяната" върви с пълна пара, но никой от обещаващите я не изглежда готов за избори. Самата Корнелия Нинова избяга четири пъти от този въпрос, участващите в настоящата властова конфигурация "Обединени патриоти" ясно посочиха, че не искат точно това, а Марешки изказа подкрепа за управляващите на втория тур. Постигналият сериозен успех с резултата от референдума Трифонов може и да реши да направи партия, но едва ли ще е сега. А и една реална разяснителна кампания до какви ефекти ще доведе предложената в допитването избирателна система може да го върне като бумеранг към инициаторите му. Тя би охладила и евентуалния ентусиазъм на партиите в парламента, които в крайна сметка ще отговорят на въпросите в него, да последват масовата, макар и недостатъчна за валидност на референдума подкрепа за такава промяна.

България ще си е същата

Спукването на нароилите се популистки балони със сигурност ще отнеме доста време, през което могат да се натворят вредни за държавата неща от различен порядък. Но иначе България няма да стане кой знае колко по-различна, както предвещава лидерът на ВМРО. Все същите нерешавани с години структурни проблеми не бяха предмет на дебати и в тази кампания. И любимата заплаха на Бойко Борисов - че след него ще дойде хаос, както и пророкуванията за нова политическа криза изглеждат леко преувеличени. Монополите в икономиката, нереформираното до безнадежност образование, часовниковите механизми в здравната и социалната система, както и отнетото върховенство на правото са признак по-скоро на наличен, поддържан и удобен за манипулации хаос, който от много време вече чака някакъв ред. Той обаче няма да дойде от всяване на страхове с бежанците, от празни обещания за вдигнати пенсии или от показни акции срещу корупцията с практически изпиращ ефект.

Държавата се нуждае от принципно нов ред и ако не отвътре, това е видимо ясно отвън. Забавеният преход към демокрация и свободна пазарна икономика прави страната една от най-бедните и най-корумпираните в региона, гласи поредното заключение за България в международен доклад. В понеделник беше огласен новият "Индекс на просперитет", изготвен от базирания в Лондон институт "Легатум".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Не се ли разрушат нечистоплътните връзки между икономически субекти ( олигарси ) и политическите такива ( партийни функционери, лидери ) няма и не може да се започне с нормализацията в България. Един от основните демократични принципи - разделение на властите е за да може същите такива да се контролират взаимно. В БГ този принцип се изроди и властите се самоконтролират. Да очакваме от трите властови системи да инициират тяхното си собствено реформиране е химера - Никой не реже клона на който седи.

 • 2
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  Много точен анализ - браво Капитал ! Продължавайте все така ! Успех !!!

 • 4
  jivko_boev avatar :-|
  Живко Лобутов

  Макар да не са приключили, най-важния резултат от тези избори е налице: извършена е успешна подмяна на БАЛАНСЬОРА в българската политика! Смятам, че това е най-големия успех на КУКЛОВОДИТЕ (ДС-ченгета, РУСКИ ШПИОНИ, НОВОУПЪЛНОМОЩЕНИ ОЛИГАРСИ, КОМУНИСТИЧЕСКИ АРИСТОКРАТИ и най-верната им съдебна и медийна прислуга), след ГОЛЯМАТА ПОДМЯНА, която извършиха чрез проекта Б Борисов, като изтласкаха от дясното пространство И Костов и ОДС и го замениха с пласмасова десница, найлонов министър председател и трета цедка политици. Сега е налице помяната на балансиращата роля, която имаше агент САВА, със същата такава на агент ИВАН, при любезното съдействие на агент ПАВЕЛ. Явно, че цар Путин е одобрил подмяната, а султан Ердоган бил изпратил по този повод поздравителна телеграма до чеверме патреотите и лично до шкембе патреота КК, с пожелание за "все по успешното манипулиране на РАЯТА до превръщането и в крепостните селяни на 21 век!" С налагането на БОДИГАРДА започна интензивен процес на профанизация и опростачване на нацията (вие сте прости и аз съм прост...), което си беше официална политика - т. нар. политика на КАЛИНКИТЕ и постепенно стана мода. Сега РУСКИТЕ ПОДЛОГИ - не съвсем успешно маскирани като патриоти, са не по малко амбициозни да се докажат пред господарите си, особено шкембе патреота. Предстоят важни и динамични събития и президентските избори са само прелюдия към тях. Защото Путин няма време, матушката им потъва бъйстро, бъйстро!

 • 5
  agoptcho187 avatar :-(
  agoptcho187

  хахахаааа

 • 6
  joanikij avatar :-(
  Йоаникий

  Нищо добро на хоризонта. Всички, които са над 30 и особено над 40г. можем да се срамуваме за това, че допуснахме толкова много (и толкова големи) безобразия през всичките години от 10 ноември насам. Без нито една масова обща политическа стачка, без нито едно общонародно и трайно въставане срещу мутри, милиционери и доносници! И без нито веднъж да заявим заедно и на висок глас категорична проевропейска ориентация ...
  Кой ни е виновен? Докато се страхуваме и от сенките си и докато мислим и се държим като роби, тук ще е така... И ще си останем една малка и жалка полусъветска губерния и полуосмански вилает...
  Старата Европа беше така добра да ни покани, да ни отвори вратата и да ни помага през цялото време. Т. нар. ни "елит" обаче остана верен слуга на кремълските си господари, без даже да се опита да обърне и побутне страната към цивилизования свят... А и ние-народът, с нищо не показахме, че държим да напуснем пределите на съветската империя... Докато не си помогнем сами и не покажем пред света какво точно искаме, никой няма да се съобразява с нас, нито да ни уважава... Тепърва ще си плащаме гяволъците и тарикатлъците и то с лихвите.... Огромни и солени лихви, каквито май... заслужихме.

 • 7
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#6] от "Йоаникий":

  Напълно съм съгласен с всичко което написахте. За отчайващото положение в Родината е виновен Ганя ( по героя на Алеко Константинов ). Щото Ганя се мисли за много хитър и умен и когато други народи избираха антикомунисти и правеха шокови икономически реформи, Ганя гласуваше за разни дърти комуняги и измекяри които му обещаваха небивалици, с тънката мисъл че ще бачка по социалистически, то ест ще имитира работа, пък ще взема капиталистическа заплата - ухааа голеееем кеф. А то обатното се получи и днеска Ганя Балканский Хитрец бачка по капиталистически ама взима соц. заплата, точно това е лихвата което цялото общество плаща, включително онези които по времето на големите промени дори не бяха родени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал