Мнения Daily - Радев ще остане лоялен на ЕС и НАТО
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Радев ще остане лоялен на ЕС и НАТО

След като вече е спечелил, възпитаникът на Air War College със сигурност ще използва западните си умения. Посланието му ще бъде, че България може да води собствена политика, т.е. да бъде лоялен партньор на ЕС и НАТО и в същото време да се сближава с Русия.

Мнения Daily - Радев ще остане лоялен на ЕС и НАТО

И още: Защо ГЕРБ изяде изборен шамар; Борисов навярно се е оказал ненужен

18256 прочитания

След като вече е спечелил, възпитаникът на Air War College със сигурност ще използва западните си умения. Посланието му ще бъде, че България може да води собствена политика, т.е. да бъде лоялен партньор на ЕС и НАТО и в същото време да се сближава с Русия.

© MARKO DJURICA


Тук не е Москва

Радев ще е лоялен на ЕС и НАТО

От коментар на политолога Димитър Бечев в блога EUROPP на London School of Economics

Има два начина да се опише победата на ген. Румен Радев на втория тур на президентските избори. Първият е "Кандидатът на Русия спечели, ЕС изгуби". Аз обаче предпочитам втория – военен победи бившия шеф на полицията Бойко Борисов и заглавието е "Армията срещу полицията 1:0".

Генералът получи подкрепа не само от ДПС, представляващо предимно етническите турци, но и от други среди, включително избиратели, свървани преди с ГЕРБ, както и от симпатизиращите на (ултра)националистическия блок партии, чийто кандидат Красимир Каракачанов приключи трети с малко под 15%.

Данните показват, че 60% от националистите и 92% от избирателите на ДПС са избрали Радев на втория тур. Не е изненадващо, че бившият командващ българските ВВС може да привлече националистите. По маниера на Виктор Орбан генерал Радев говореше срещу приемането на бежанци в България и дори призова за ликвидиране на Конвенцията от Дъблин.

В по-общ план следящите българската политика не са изненадани от сместа от респекта към силната ръка, брака по сметка между социалисти и политиците на етническото малцинство и прилична доза национализъм. Честно казано, печелившата рецепта на Борисов не е нещо много по-различно.

Какво следва? Борисов подаде оставка и това открива възможността за служебно правителство. Парламентът ще функционира още два месеца, защото не може да бъде разпускан в последните два месеца от мандата на президента. Управляващата партия ще натиска за промени в избирателните закони съгласно волята, изразена в референдума от 6 ноември. Той не е задължителен, но почти 3.5 милиона души гласуваха за такава промяна.

Вероятно с изключение на ДПС никоя друга партия освен ГЕРБ няма интерес от такава радикална промяна. Когато всички те се съберат, за да блокират предложенията на Борисов, той без съмнение ще изиграе многократно репетираната роля на истинския говорител на народа срещу статуквото.

Когато настъпи април, има два сценария. Избирателите може да върнат ГЕРБ като най-голямата партия в парламента, а това ще даде власт на Борисов да сглоби нова коалиция. Другият вариант е БСП и ДПС да повторят стореното през лятото на 2013 г. - да се обединят с по-малки играчи, за да обкръжат ГЕРБ и да ѝ откраднат наградата.

Ако моделът от 2013 г. ни учи на нещо, то е, че Борисов ще бъде притиснат от съюзниците на ДПС в правосъдната система, какъвто е главният прокурор Сотир Цацаров, и от властната медийна групировка около Делян Пеевски. Тези сенчести интереси, както и интересите на ДПС, винаги са били индикатор какво се случва в българската политика – те винаги са се прислонявали към победителя. Но да не отписваме все още Борисов и ГЕРБ. На БСП ще ѝ бъде доста трудно да повтори сегашния си успех на следващи избори.

Накрая идва въпросът, с който всички се занимават в момента - ще обърне ли Радев страната към Русия. Отговорът е и да, и не. След като вече е спечелил, възпитаникът на Air War College в Монтгомъри, щата Алабама, със сигурност ще използва западните си умения. Посланието му ще бъде, че България може да води собствена политика, т.е. да бъде лоялен партньор на ЕС и НАТО и в същото време да се сближава с Русия. Радев няма да бие отбой за инициативи като участието на България в международната бригада на НАТО, разположена в Румъния. Няма да иска и да прекрати присъствието на т.нар. американски бази в страната, за които решението бе взето през 2006 г., когато на власт бе БСП.

-------------

Вабанк с оставка

Защо ГЕРБ изяде изборен шамар

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

Надигат се най-мрачните кагебистко-мутренски кръгове, чиито търбуси ламтят за парите на българските данъкоплатци.

Бойко Борисов изгуби тези избори. Поредицата от грешки беше пред очите ни през последната година – някои от тях бяха големи и стратегически, други бяха дребнави и тактически, колкото да засилят още повече бобслея по пистата надолу. Резултатът от тези грешки е не само опасността бъдещият президент да заговори за друга геополитическа ориентация на България, но много повече е надигането на най-мрачните кагебистко-мутренски кръгове, чиито сърца са извън България, но чиито алчни търбуси ламтят за парите на българските данъкоплатци.

Разбира се, че Борисов сам обвърза своята съдба с резултата на Цецка Цачева. Но дори и да не беше предприел този хазартен ход, гневът вече бе дошъл и Борисов отново щеше да изяде шамарите от избирателите. По тези и други причини:

1. Отказа се от политиката

Борисов винаги се е държал като ситуационен играч, чиято цел е да използва слабостите на другите, за да остава винаги отгоре. Отказът от правенето на политика стана още по-видим в последната година. Той не се опитваше дори да подобри някоя от системите в страната – става въпрос за изтърканата дума "реформи". Накрая достатъчно много хора разбират, че нещо не е наред.

2. Превърна стабилността в застой

В последната една година най-употребяваната дума беше "стабилност". Ако българското общество бе подредено и благоденстващо, може да го плашиш с перспективата стабилността да си отиде, а с нея и хубавият живот. В нашия контекст хората си преведоха "стабилност" като "застой".

3. Не поиска да отреже опашката си

Фирмите около ДПС продължиха да печелят лъвския пай от обществените поръчки, които бяха концентрирани в няколко чифта ръце. Прокурорско-политическата компанийка продължи да отказва да разследва данните за намеса на властта в независимостта на съдебната система. Забравихме ли КТБ? Вчера финансовият министър призна, че се надявали да възстановят най-много 10% от активите. Борисов продължи да бъде обслужван и активно да използва медийната машина на мафията срещу всеки несъгласен.

4. Позволи си да изнудва българите

И ако първите три точки припомнят неговото традиционно поведение, тази отбелязва нахалното и необмислено поведение в последния месец. Ако изгубим президентските избори, адът ще слезе на земята, даже и санирането ще спре – нали не искате БСП и ДПС? Щом не ме уважавате, аз пък ще подам оставка. Ами, подавай, казаха му обидените българи.

5. Предаде Европа

Бойко Борисов демонстративно изхвърли европейската си опаковка в последната година. Изкуши се от популистката вълна на Орбан и реши да размахва пръстче на Западна Европа. Полакоми се за проруските избиратели и под път и над път мрънкаше за санкциите срещу Русия, но нито веднъж не обясни, че България страда от контрасанкциите на Москва, а не от блокираните авоари на обкръжението на Путин. Поигра си на лично куче пазач на Ердоган. Обвини президента Плевнелиев, че е развалил отношенията между България и Русия, което просто не е вярно като факт. Не поиска от специалните служби да противодействат на скритото прокарване на антиевропейско и проруско влияние в политическите партии, бизнеса и медиите.

Сега Борисов ще обвинява кого ли не, че е предал България на комунистите и руснаците, като не е гласувал за Цачева или се е направил на ексцентричен с "Не подкрепям никого". Погледнете числата, г-н Борисов. Вие им подарихте победата.

------

Задкулисни рокади

Борисов навярно се е оказал ненужен

От коментар на д-р Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия у нас, за "Дойче веле"

Генералът от пожарната очевидно вече не върши работа.

Със заплахите си за оставка Борисов придаде на тези избори значение, което те всъщност не заслужават. Ако не го беше направил, изборът на Радев можеше да се изтълкува като неприятно, но все пак незначително събитие. Правомощията на държавния глава са и бездруго незначителни.

Ако прехвърлим наум досегашните президенти, от Желев до Плевнелиев - кой от тях е оказал трайно влияние върху българската политика? Може би Желев с неговите "Боянски ливади" от лятото на 1992. Или Първанов с неговия "Голям шлем", като в този случай влиянието е за съжаление негативно.

Та защо бе избран Радев? Защото бил уж неопетнен. Доста тъжно е, че това очевидно те прави достатъчно квалифициран за поста. Радев бил персонификация на протеста на българите срещу истаблишмънта - и преди всичко срещу Борисов и ГЕРБ. Но защо трябваше тъкмо човек на социалистическата партия да олицетворява този протест? Или връзката между Радев и БСП е чисто случайна?

Нима в тези несигурни времена българинът отново търси "силен човек"? Може би затова даде гласа си за един истински генерал - генералът от пожарната очевидно вече не върши работа.Тъй като политическата насоченост на Радев е точно толкова неясна, колкото и тази на Тръмп, можем само да предполагаме, че вятърът ще задуха от тези посоки - национализъм, проруски жестове и антибежанска реторика.

Важна роля са изиграли по всяка вероятност и някои задкулисни размествания в съотношението на силите между олигарсите. Борисов навярно се е оказал ненужен.

Тук не е Москва


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 2
  nely5a avatar :-|
  nely5a

  Имам аз една мечта!! Генерал Радев с няколко висши пилотажа да оправи сбърканата ни държава! Много искам да успее!Много се надявам с генералското мъжество да се пребори с олигархията! Досегашните"генерали "нищо не направиха!! Имате подкрепата на много хора Президент Радев!

 • 3
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn

  Почитаемият ни нов президент си позволи да каже, че щял да се бори "за реформа в съдебната система", дори щял да се поучи от румънския опит. На следващия ден (!!) за румънския опит нищо не помнеше, ама се беше сетил, че ще пита първо "главния прокурор, щото неговото мнение било определящо".

  Дотук с "честта на пагона", драги циркови зрители. Два шамара са му били вечерта като на паленце и смени тоналността веднагически.

  Да ни е честит "честният", на когото никой не можел да му заповядва, президент. Гадост.

 • 5
  dobivelkov avatar :-|
  Велков

  Разбира се, че ще остане лоялен на ЕС и НАТО. Никога не е стоял въпросът по друг начин.
  Предвиждам два мандата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.