Новият брой: Магистрален грабеж

Мнения Daily - Добрата вест е, че народният гняв остана мирен

Цацаров и Пеевски му изядоха главата. И никак не е случайно, че откак стана ясно, че губи, атакува с толкова жлъч онези, които през цялото време му казваха истината.

Мнения Daily - Добрата вест е, че народният гняв остана мирен

И още: Борисов и Пеевски са неразчленими; Служебното правителство ще може да харчи на воля 1.7 млрд. лв.

12355 прочитания

Цацаров и Пеевски му изядоха главата. И никак не е случайно, че откак стана ясно, че губи, атакува с толкова жлъч онези, които през цялото време му казваха истината.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Позитивизъм Добрата вест е, че народният гняв остана мирен

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"

За пръв път от много години видяхме съдържателен, приличен дебат за политики, а не за това кой кого ще бие.

На фона на грандиозната истерия, развихрена от Бойко Борисов, и в контекста на апокалиптичните вайкания на негови мисловни адютанти, титулуващи се "истинските десни антикомунисти от стари софийски родове" – да съобщя добрите новини.

Първа добра новина. От много години насам не е имало избори, по повод които толкова много българи да са спорили, карали, разприятелявали, обиждали и попържали. Важно е гражданите да се интересуват от политиката, защото така показват ангажимент към бъдещето на собствената си страна. А и могат, ако гласуват в достатъчни количества и по достатъчно изненадващ (т.е. за партийните паши) начин, да променят нещата.

Втора добра новина. Събраната в обществото ярост не помете политическата система – а се изля в нейните рамки, като така я засили след много години на отслабване.

Припомням. Още в началото на март тази година беше ясно за всеки, който истински чува хората от малките населени места, че ГЕРБ виси във въздуха. За деветте месеца - между момента, в който констатирах недоволството, и изборите, отношението към Борисов се беше превърнало в ураганен гняв. В тези гласове виждаме представени всички слоеве и вярвания на българската нация, както и всички видове населени места – от селата до София. Нито чупеха инвентара по улиците, нито гласуваха масирано за някой фашист или измамник.

Което ни води до добра новина номер три. В момента, в който Бойко Борисов и Цветан Цветанов все пак позволиха на Цецка Цачева да говори самостоятелно – т.е. на диспута с Радев по БНТ, видяхме нещо много важно. И двамата кандидати са просто прилични хора.

Не герои спасители; не естрадни звезди. Просто – прилични хора. Това е цяло чудо след десетилетие и половина на продавачи на чудеса, на самохвалство и подлост, на крясък и ръмжене в политиката.

Освен чудото "не един – цели двама прилични кандидати" имахме още добри новини от диспута. За пръв път от много години видяхме съдържателен, приличен дебат (е, като изключим някоя и друга сълза) за политики, а не за това кой кого ще бие. Вежливото спорене постигна един изключително важен ефект: легитимира отново доброто възпитание в публичната сфера. Напомни на всички, че на публичната арена не се крещи и заплашва, нито се говорят глупости.

В дебата видяхме и друго важно нещо. И тези двама прилични и възпитани кандидати един през друг потвърждаваха мястото на България в рамките на Запада. По този начин с един замах делегитимираха всички мераци, изпълзели в последните години, за преориентиране на републиката от Европейския към Евразийския съюз (Чуйте се, за Бога! "Евразия" е степта между Каспийско море и Великата китайска стена. Там има камили, юрти и ушанки; и там ние работа нямаме). На мястото и на двамата не бих правил онези прекомерни реверанси, които все пак направиха към Русия, но – ще се научат.

Четвъртата добра новина е, че най-сетне на територията на България сработи грамотна, умерена, здраво конструирана, невраждебна и неплашеща кампания (т.е. на Радев). И с гръм се провали обичайният модел: хаос, крясък, заплахи и обиди (т.е. на ГЕРБ). Това е добър прецедент, тъй като и най-големите истерици в политиката не може да не са отчели този феномен.

Петата добра новина не се случва за пръв път. Всеки политик, който се самозабрави до степен да вижда само себе си, докато се опитва да събере цялата власт в ръцете си – всеки такъв е обречен, в българския контекст, на гръмовен провал.

Шестата – и най-добра – новина е следната. В момента, в който светът се подлъгва по истеричния популизъм, ние тук му обръщаме гръб. И не се лашкаме към друг истеричен популизъм, а обратно, към норми на приличие и на политическо поведение, които ни връщат към по-цивилизованите параметри на правене на политика, които бяха загърбени в момента, в който народът се прегърна с Бойко Борисов.

--------------

Сиамски близнаци Борисов и Пеевски са неразчленими

Коментар на бившия министър на правосъдието Христо Иванов в неговия фейсбук профил

Лидерът на ГЕРБ подмени борбата с корупцията със стабилност на корупционния модел.

Не е спечелил Радев (той тепърва има да заслужи този резултат) и не Цачева е загубила. Борисов победи себе си, както беше казал веднъж. В момента той плаща цената за отказа си да изпълни мандата за дълбока реформа на управленския модел и борба с корупцията. Подмени го със стабилност на корупционния модел.

Цацаров и Пеевски му изядоха главата. И никак не е случайно, че откак стана ясно, че губи, атакува с толкова жлъч онези, които през цялото време му казваха истината. Днес дори извади от бунището пропаганден реквизит от миналия век. Подаването му беше подхванато и доразвито старателно от Пеевската пропагандна машина и развито във всякакви безумни спекулации за политически проекти и служебни кабинети.

В този смисъл - и аз получих СМС: за разлика от 2013 г. Пеевски не се обръща срещу Борисов. Неразчленими са. Ще оцеляват или загиват заедно.

---------

Фискални рискове

Служебното правителство ще може да харчи на воля 1.7 млрд. лв.

От коментар на икономиста Лъчезар Богданов в негов фейсбук статус

Има ли рискове за влошаване на бюджетната дисциплина в настоящата политическа криза? Поне няколко "вратички" се отварят в създалата се ситуация.

Ако няма бюджет за 2017 г., законът позволява правителството месец по месец да харчи не повече от разходите за същия период на 2016.

В бюджета за 2016 г. по предварителна прогноза се очаква да се "спестят" (да не се похарчат) разходи за около 1.7 милиарда лева. Основно заради тази "икономия" очаквахме балансиран бюджет вместо дефицит от 1.8 милиарда. Законът за публичните финанси обаче разрешава на правителството без актуализация на бюджета в Народното събрание да прави пренасочване на средства между отделни пера в бюджета до размера на одобрения таван на разходите. Така дори за месец изпълнителната власт по усмотрение да похарчи (поне) 1.7 млрд., без дори да наруши закона. Това може да направи както правителство в оставка, така и служебен кабинет.

Същото може да се каже и за разходите през 2017 г. – дори парламентът да одобри проекта, внесен към момента, няма пречка още от 2 януари изпълнителната власт да започне да "мести" пари от една сфера в друга. Министерският съвет също така утвърждава разходите за персонал по бюджетите на ведомствата – следователно стремеж към популизъм в предизборна обстановка може лесно да доведе до увеличение на заплатите в администрацията (а към септември вече отчитаме нарастване на заплатите в обществения сектор с около 7% спрямо миналата година).

Ако няма приет бюджет за 2017 г., законът за публичните финанси позволява правителството месец по месец да харчи не повече от размера на разходите за същия период на предходната година до размера на постъпилите приходи, помощи и дарения – т.е. без да формира дефицит. На пръв поглед това изглежда като достатъчна "спирачка" – например за първото тримесечие на 2016 г. разходите бяха около 7.2 млрд. при излишък от близо 1.9 млрд. лева. Детайлите обаче са важни – кое да е правителство, без със или без нов бюджет, може да прави споменатите по-горе размествания между ведомства и функции, може да увеличава заплати и т.н. в рамките на този лимит.

Има политики, които много трудно (политически) могат да бъдат обърнати – например увеличени пенсии и заплати в България не са намалявани от следващо правителство никога в историята (през 2009 г., в разгара на икономическата криза, пенсиите бяха увеличени значително месец преди избори). Друг детайл е, че въпреки ограничението да се харчи до размера на разходите за съответния месец на предходната година законът позволява да се насочат разходи, за да се отчетат влезли в сила актове на Народното събрание – т.е. депутатите могат да приемат популистки закони, които изискват допълнително финансиране, и правителството трябва да се съобрази с това, независимо че работи в режим без приет бюджет.

Същевременно този риск не може да бъде избегнат, независимо дали правителството в оставка оттегли, или поддържа проекта си за бюджет за 2017 г. – както знаем, по конституция законодателната инициатива на народните представители не може да бъде ограничена и в такава политическа ситуация е напълно възможно проектът да бъде "украсен" с популистки обещания и харчове. Дори в рамките на общия таван за разходи и дефицит, предложени за 2017 г., депутатите с поредица "сделки" и "консенсуси" могат да пренаредят приоритетите по начин, който да предизвика актуализация след нови избори.

Позитивизъм Добрата вест е, че народният гняв остана мирен

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Моля ви, Цачева и Радев били нормални хора, водели дебат, вие наистина ли? И двамата са посредствени, като спечелилият може да ни уреди някой шлем, подобно на бившия си патрон Гоце.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Г-н Богданов манипулира доста със своето изказване. Една политическа партия не би залитнала към популизъм, ако няма сама да обере позитивите. За момента нито една сила няма достатъчно мнозинство, за да може сама да спечели от популизма си. Освен това изборите са далеч, а дойде ли новия президент (22 януари) парламентът има вероятност да бъде разпуснат, т.е. имат млако време за популизъм и то месеци преди избори.

  Служебното правителство, от своя страна, няма нужните стимули за удовлетворяване на пенсионери, полицай, военни и прочие, защото няма да участват на изборите. Нито преди нова година, нито след нова година за тях ще присъства изкушението да действат популистки. Има достатъчно законови механизми, които да спират достъпа им до евентуално големи далавери. Освен това досега всичките служебни правителства на Плевнелиев са били успешни и не са пораждали големи скандали.

  Именно поради тези причини смятам, че рисковете при липса на нов бюджет са в пъти по-малки.

 • 3
  vwo18502854 avatar :-P
  vwo18502854

  Евгени Дайнов толкова услужливо обслужва БСП и Станишев че чак старите комунисти почервеняват от срам


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход