Новият брой: Магистрален грабеж

Мнения Daily - Борисов минимизира загубите с превантивен удар

За да изпълни програмата си, Тръмп трябва да има хора, които са едновременно верни и знаещи по различни теми, като например китайските работи, медицинските застраховки и 10 000 други области.

Мнения Daily - Борисов минимизира загубите с превантивен удар

И още: Тръмп е изправен пред дилемата на Ленин; Меркел може да спре крайнодясната вълна

23255 прочитания

За да изпълни програмата си, Тръмп трябва да има хора, които са едновременно верни и знаещи по различни теми, като например китайските работи, медицинските застраховки и 10 000 други области.

© TORU HANAI


Шах с оставка

Борисов минимизира загубите с превантивен удар

От коментар на политолога Даниел Смилов в портал "Култура"

Премиерът опита да окопае ГЕРБ във или близо до властта поне за десет години.

България за пръв път е в ситуация, в която правителството подава оставка, основно за да увеличи шансовете на водещата в него партия за по-добро представяне на предсрочните избори. Дали ще излезе вярна сметката на Борисов?

Неговата стратегия е комбинация от превантивен удар и минимализация на загубите. Ясно беше, че запазването на правителството след президентските избори би могло да се случи само с много тежки компромиси от страна на ГЕРБ към ПФ, които определено не си струват. Затова ГЕРБ действаха първи, като предизвикаха по този начин предсрочни парламентарни избори.

Другият елемент от Борисовия план явно е спешното въвеждане на мажоритарната система. Той хем е против нея по принцип, хем негово било решението референдумът да съвпадне с президентските избори, хем сега не може да пренебрегне вота на 2.7 млн. българи. Защо пък да не може? Вярно е, че това са много хора, но също така е вярно, че правно задължителният праг не беше достигнат от народното допитване. Все пак сме правова държава, нали?

На всичкото отгоре много повече от 2.7 млн. българи НЕ СА гласували за избирателната система "Шоуто на Слави" – много от тях напълно съзнателно с цел да бойкотират неразумните промени. Изводът е, че, загърнат в демократично перде, той едва е поприкрил истинските си щения: да разгони малките партии и да остане сам с ДПС и най-много БСП на политическата сцена. Този "благороден" план сега ни се представя като някаква демократическа неизбежност.

Връзката между пропорционалната система и проблемите на парламентаризма през 30-те години в Европа е сериозна тема, която отдавна е занимавала учените. Общопризнато е, че провалът на Ваймарската демокрация отчасти се дължи на чистата пропорционална система без никакъв праг, която води до сериозна фрагментация на парламента и чести кризи. Но този дефект бива сравнително лесно отстранен и Германия след Втората световна война не изоставя пропорционалната система, а просто въвежда праг от 5% за влизане в парламента. Този праг заедно с доктрината за "защитна" демокрация (такава, която забранява екстремистки партии) се оказва напълно достатъчна гаранция за денацификацията на държавата и превръщането й в пример за демокрация.

Тези исторически разсъждения обаче могат да наведат на една изкусителна мисъл. Защо да не се използва мажоритарната система като една потенциална преграда срещу войнстващия популизъм по света? Ето, Льо Пен и Фараж имат огромна подкрепа за партиите си (първата – приближаваща 30%, а вторият – 13%), но заради мажоритарната система те имат от един до няколко депутати в съответните парламенти. Не може ли чрез подобна мажоритарна система елегантно да се отървем и от нашите пишман патриоти, които набъбнаха до 15% на последните президентски избори?

Ако някой е истински загрижен за възхода на радикализма и антисистемното мислене, нека не се надява на магически и илюзорни решения през избирателната система. Тя нито спря Тръмп, нито ни предпази от Брекзит – напротив, беше поразително лесно уж центристки партии да бъдат взети на абордаж от доста радикални фигури и идеи. Хубавото е, че разгърналата се дискусия е все пак по реалните последици от приемането на една или друга избирателна система. Тези последици не бяха обаче основанието на хората да гласуват за нея – просто Слави им обеща, че така ще "накаже партиите" и вече ще се гласува за "личности".

Борисов, в ролята на "наказан", реши бързо да се възползва от създалата се ситуация и да опита да окопае ГЕРБ във или близо до властта поне за следващите десет години.

------------

САЩ като СССР

Тръмп е изправен пред дилемата на Ленин

От коментар на Джордж Фрийдман за "Геополитикъл фючърс". Преводът е на БГНЕС.

Той ще трябва различава експерти от фалшификатори, лоялни от саботьори.

Избраният американски президент Доналд Тръмп не е Ленин и не трябва да бъде сравняван с него. Но в действителност той започна революция, произнесе речи и вдъхнови масите. Обеща да пресуши блатото, което не е лоша идея. Но, за да пресуши блатото, той трябва да има хора, които разбират как работи тресавището, което е предпоставка за това пресушаване.

Тръмп не е Ленин, но сега има проблема на Ленин. За да изпълни програмата си, той трябва да има хора, които са едновременно верни и знаещи по различни теми, като например китайските работи, медицинските застраховки и 10 000 други области. Федералното правителство е огромно и неефективно не толкова заради хората там, но поради размерите си. Толкова много власт на практика прави невъзможно да се съберат нещата на едно място. Федералното правителство също така е от съществено значение за обществото в момента, защото, ако не пристигнат чековете от социалното осигуряване, ще настъпи хаос.

Тръмп не може просто да се откаже от това, което правителството прави, в по-голяма степен, отколкото Ленин е можел. Той трябва да прочисти системата, без да я разбива с трясък. Много малко хора, които не са работили във федерално ведомство, познават неговите лостове и процеси. Всъщност по-голямата част все още работят там. Като се има предвид осъждането на правителствени програми от Тръмп, бих предположил, че повечето служители на федералното правителство са гласували против него и не желаят той да успее в своята задача.

Тръмп не може просто да назначи директор на агенция или министър. Такива хора обикновено не правят много, а когато го правят, те развиват политики, които хиляди под тях изпълняват. Но не това иска Тръмп. Той трябва да бъде в състояние да разпознае разликата между експерти и фалшификатори и да разбера кой е верен на неговия план и кой ще го саботира.

Управлението изисква експертни познания и поради това е трудно да се унищожи. Освен ако не си подготвен за последствия като тези, с които се е сблъскал Ленин.

------------

Канцлер Reloaded

Меркел може да спре крайнодясната вълна

От коментар на Кай-Александър Шолц за "Дойче веле"

От 11 години Ангела Меркел е на канцлерския пост, а от 16 години стои начело на Християндемократическия съюз (ХДС). През това време тя постигна много: прекратено бе трупането на нови дългове, безработицата бе намалена почти наполовина, разходите за научни изследвания се увеличиха двойно. Гласът на Германия се чува много по-силно и във външната политика, макар това да се дължи донякъде и на обстоятелството, че останалите поутихнаха. Меркел беше тази, която определяше посоката, както по време на финансовия срив и на еврокризата, така и в конфликта около Крим.

За немалко хора обаче Меркел попрекали с промените. Старите консерватори в ХДС недоволстват от "социалдемократизирането" на партията им, а всеки втори германец смята, че бежанците, които Меркел пусна в страната им, са прекалено много. Мнозина твърдят също така, че канцлерката е направила твърде малко, за да намали дългосрочните рискове от своята политика. От цялото това недоволство, съпроводено от и бездруго критичните нагласи към политическите елити, се възползва най-вече дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия", която е тръгнала да създава нещо като "черен интернационал".

Една популярна поговорка гласи, че каквото си надробиш, това и ще сърбаш. Но не го интерпретирайте като злорад коментар. Напротив - ако бъде преизбрана, Меркел ще получи нова възможност да продължи или да коригира подетата от нея политика, най-вече по отношение на бежанците. Сега Меркел има шанс да покаже, че след всичките тези години, през които игра важна роля на международната сцена, не е забравила грижите на обикновените германци. Да покаже, че могат да се намерят добри отговори на новия конфликт между богати и бедни, между града и селото. По този начин тя би могла да отслаби или дори изцяло да пресече социалното разединение и политическото поляризиране. Защото тъкмо те са онази благодатна почва, върху която десният популизъм вирее най-добре.

Меркел би могла да се справи с всичко това, защото има и власт, и авторитет, и опит. Защото благодарение на прагматизма си може да търси неидеологизирани решения на проблемите. И защото сега е готова да се изправи лице в лице с тези проблеми. Ако наистина реализира намеренията си, Меркел навярно ще успее да предотврати разяждането на своята партия от популистки тенденции. Нещо повече дори - тя би могла да покаже на западния свят, че има и друг път - встрани от сегашната популистка мода.

Шах с оставка


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Борисов - време е клоунът да си ходи.; Тръмп не е началото, нито края, а началото на края; Пораженията които Маркел нанесе на Германия и Европа ще са ясни след 20г.

 • 2
  fanniemae avatar :-|
  fanniemae

  На Вас ясни ли са, или това са ви казали да казвате.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Изводът е, че, загърнат в демократично перде, той едва е поприкрил истинските си щения"

  Демократично перде е, господа, да рекламирате негласуването като средство за саботаж и после да говорите за демократични ценности.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Не може ли чрез подобна мажоритарна система елегантно да се отървем и от нашите пишман патриоти, които набъбнаха до 15% на последните президентски избори?"

  Отново, защитниците на демокрацията искат да бъдат пренебрегнати едни гласове защото на тях не им изнася! Ами мерси! И после тези хора ни поучават кои са добри и кои са лоши. Управляват ни, и после се сърдят, че избираме шумни популисти, които поне се правят че забелязват истинските проблеми. Ходете си, не ни трябвате!

 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  мажоретко-ритарната Изб.Система на Дългата Златка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход