Мнения Daily - Ефектът "Тръмп" ще разтресе Европа

Всъщност падането на Берлинската стена може да бъде полезна аналогия: 9 ноември 2016 г. би могла да се окаже не по-малко важна дата от 9 ноември 1989 г. И в своята паника и липса на ориентири днешните либерални елити наподобяват комунистическите елити от онази епоха.

Мнения Daily - Ефектът "Тръмп" ще разтресе Европа

И още: Новият президент проявява склонност към неадекватни преценки; Хората наказаха Борисов, но не намериха антисистемен играч

17322 прочитания

Всъщност падането на Берлинската стена може да бъде полезна аналогия: 9 ноември 2016 г. би могла да се окаже не по-малко важна дата от 9 ноември 1989 г. И в своята паника и липса на ориентири днешните либерални елити наподобяват комунистическите елити от онази епоха.

© Carlo Allegri


Запазването на ЕС вече не е нито приоритет, нито цел на американската външна политика.

Кризата на елитите

Ефектът "Тръмп" ще разтресе Европа

От коментар на политолога Иван Кръстев за "Ню Йорк таймс". Преводът е на "Портал Култура"

След първоначалния шок от победата на Доналд Тръмп и привържениците, и противниците му биха искали да омаловажат случилото се.

Но този път има опасност да не се върнем към обичайната практика. Независимо от политиките, които ще възприеме новоизбраният президент, победата на Тръмп ще има дълбоки политически последици за Съединените щати и за света. Всъщност падането на Берлинската стена може да бъде полезна аналогия: 9 ноември 2016 г. би могла да се окаже не по-малко важна дата от 9 ноември 1989 г. И в своята паника и липса на ориентири днешните либерални елити наподобяват комунистическите елити от онази епоха.

По същия начин, по който усилията на Михаил Горбачов да реформира комунистическата система поставиха началото на нейния край, победата на Тръмп направи така, че това, което вчера беше смятано за здрав разум, днес изглежда неразбираемо. Кой днес може да продължи да твърди, че глобализацията носи свобода и благоденствие на всички и че демокрацията означава уважение към правата на малцинствата, след като американците – които според целия свят са най-големите печеливши от глобализацията и винаги са защитавали човешките права – гласуваха категорично, че тази система вече не съществува?

Победата на Тръмп е и могъщо доказателство, че антипопулизмът – опитът на елитите да се възползват от страховете на хората от безразсъдните и непредвидими популисти, вече не е достатъчен за печелене на избори.

Победата му е показател, че живеем във време, в което страхът от несигурното бъдеще е по-слаба мобилизираща сила от отхвърлянето на настоящето. Тази победа е знак, че застрашените мнозинства са се превърнали в основна сила в западната демократична политика. Тези мнозинства се опасяват, че чужденците превземат техните страни и заплашват начина им на живот, като са убедени, че настоящата криза е резултат от заговор между космополитно мислещите елити и племенно настроените имигранти.

Ефектът от победата на Тръмп ще се усети по различен начин по целия свят, но въздействието от нея може да бъде най-силно в Европа. Победата на Тръмп не само окуражи популистките лидери и партии в Европа, тя постави под съмнение бъдещето на Европейския съюз. След Втората световна война по отношение на сигурността Европа беше протекторат на Америка, сега това вече не изглежда така.

През 1989 г. Горбачов оповести своята доктрина "Синатра", според която всяка страна от съветския блок може да следва своя път и че Москва ще се въздържи от намеса. В хода на кампанията Тръмп беше изумително неясен, когато ставаше дума за конкретни политики, но той предложи нещо, което бих нарекъл доктрината "Бийбър", според която Америка вече няма да гледа на проблемите със сигурността на своите съюзници като на свои собствени. "Ако си мислиш, че продължавам да държа на нещо – пее Джъстин Бийбър, – по-добре си върви и се обичай".

"Върви и се обичай" е по същество посланието на Тръмп към европейските съюзници. Запазването на Европейския съюз вече не е нито приоритет, нито цел на американската външна политика.

------------

Нереализираната съдебна реформа

Хората наказаха Борисов, но не намериха антисистемен играч

От интервю на бившия министър на правосъдието Христо Иванов за "Дойче веле"

Предварителната подялба на властта, която се случи през 2014 година, се разпадна, но още няма нова сделка.

Нереализираната съдебна реформа и липсата на борба с корупцията, което е едно и също нещо. Съдебната реформа е нещо много просто. Това означава да приведем съдебната власт и най-важното - прокуратурата, в състояние да се бори с корупцията и да започне тази борба. Нито реформата на прокуратурата, нито борбата срещу корупцията се случиха през тези две години.

За мен дълбоката причина за желанието на хората да свалят ГЕРБ от власт и да се възползват от това, че видяха в президентските избори тази слабост, комбинирана с опити за абсолютно погрешно шантажиране с поставянето на въпроса за премиерската оставка в центъра на дебата. Това беше един момент, в който хората видяха възможност да изразят своето отношение към тази власт. Но причината за това отношение беше именно това, че те виждаха една власт, която тъне в корупция и лъжи и която отказва да се занимае с това, че прокуратурата не работи и не върши работа. Основният патос на техния вот беше наказанието на Борисов за това, че той отказа да разбере, че хората имат огромен проблем с това как се управлява България, с това, че тя тъне в корупция.

Ако генерал Радев и другите политически сили на терена, които ще поемат властта оттук нататък, не разберат това очакване, те ще имат същата съдба. Да, факт е, че очевидно генерал Радев изкара един много бърз курс по български политически реалности. След като си позволи да каже нещо, което е твърде смело, и явно – представям си - е получил обаждане от главния прокурор, в което внимателно му е било обяснено как стоят нещата на практика. Как той, след като поеме президентския пост, ще реагира на тази ситуация, е нещо, което предстои да видим. Рано или късно българската политическа класа ще трябва да справи с тази ситуация.

Мисля, че това, което доведе до този изборен резултат, е следствие от факта, че предварителната подялба на властта, която се беше случила през 2014 година и въз основа на която беше формирано правителството на господин Борисов, се разпадна. И има високи очаквания от всички участници да се случи нова сделка. БСП не е била сила, която е искала да прекрати правенето на сделки.

Тоест много е важно да дефинираме следното: че хората видяха, че договарящата се компания от държавната софра губи за момент сигурност. И че за момент губи контрол върху събитията. Хората използваха това, за да накажат Борисов. Но хората нямаха възможност да изберат някого, който наистина иска да обърне масата. Защото на терена в момента няма политически играч, който да иска да смени философията на държавното управление на България. Философията на държавното управление на България е всички да се разберем, да си поделим по някакъв начин нещата. Прокуратурата ще послужи за постигането на тези договорки и за гарантирането на тяхното изпълнение. Това е философията на държавата.

----------------

Криза или не

Новият президент проявява склонност към неадекватни преценки

Коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Възможно е бъдещият държавен глава просто да е още в следизборна еуфория.

Честно казано, не мога да повярвам, че бъдещият президент бил казал, че в момента у нас нямало политическа криза!

Опитвам се да си обясня този факт, защото дори абсурдното има все някакво обяснение:

1. Бъдещият президент не разбира от политика и затова не може да проумее очевидни факти и да осъзнае очевадни процеси.

2. Бъдещият президент говори не това, което мисли и демонстрира - първи прояви на политически цинизъм и властова демагогия.

3. Бъдещият президент е част от една предизборна задкулисна договорка и вече връща получените заеми и се съобразява с поетите ангажименти.

4. Бъдещият президент е принуден да говори подобни нелепици от силните лица от Позитания и няма нито характер, нито желание да им противоречи.

Разбира се, възможно е просто още да не се е ориентирал в реалната политическа ситуация, да е подвластен на следизборната еуфория и така да стои далеч от случващото се, абсолютно убеден, че като встъпи в длъжност, ще си отвори широко очите и ушите, ще наостри до предел всички останали свои сетива и ще докаже, че е способен да реагира вярно и своевременно, да държи съзнанието си на пулса на обществените болки и народните тревоги.

При всички случаи това негово изказване се разминава с нормалната логика и предизвиква много въпроси. Защото говори за провал на здравия разум и за дефект в жизненоважните първични лидерски инстинкти. Това няма как да не задейства системата ни за ранно сигнализиране, която дава първия алармен сигнал, че е налице склонност към неадекватни преценки и неискрени позиции, користен популизъм и пожелателно мислене. Все неща, които твърде скоро могат да превърнат бъдещия президент от необходимото решение на българския проблем в достатъчна част от самия този проблем...

Запазването на ЕС вече не е нито приоритет, нито цел на американската външна политика.

Кризата на елитите


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Нашият Радев въобще не подхожда на Тръмп, ама както и да е, свършен факт.

 • 2
  srx1422179444388858 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Когато правилата ги пишат вълците , от агнетата дерат по две кожи . Нищо страшно и особено не се е случило . Просто се задава поредната икономическа , социална и духовна катастрофа в съчетание с демографска за Европа . Цивилизацията си умира от старост и егоизъм . Кучките не раждат , а мъжете вече не са мъже , а лигльовци . Значи ще дойдат варварите със свежата си зверска кръв , черните маймуни от юга , мексиканци , негри , араби , мюсюлмани , индийци , пакистанци и ще изметат разглезените бели .
  Не е възможно да има свобода без отговорност, права без задължение , цивилизация без същност. Не се възпроизвежда само капитала , а всичко чрез живият труд . Човек получава живот и дължи живот , трябва да остави поколение и да се погрижи за него както са се погрижили неговите родители и обществото . Каквото си получил, го дължиш на тези след теб, а ако добавиш нещо си велик. Добавяме пари , но не и живот и смисъл

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Публикуване


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал