Мнения Daily - "Забрана на православието" и други глупости
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Мнения Daily - "Забрана на православието" и други глупости

Самите реакции, съпътствали и последвали резолюцията на ЕП срещу дезинформацията, са както доказателство за нейния смисъл, така и пример за правотата на заключенията ѝ за методите и инструментите на водената от Русия пропагандна война.

Мнения Daily - "Забрана на православието" и други глупости

И още: Цацаров членува в Руската федерация и Евразия; БНТ в страната на чудесата

8704 прочитания

Самите реакции, съпътствали и последвали резолюцията на ЕП срещу дезинформацията, са както доказателство за нейния смисъл, така и пример за правотата на заключенията ѝ за методите и инструментите на водената от Русия пропагандна война.

© НИКОЛАЙ НИКОЛОВ


Хибридни войни

"Забрана на православието" и други глупости

От коментар на журналиста Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Подобни примери се срещат навсякъде из ЕС - от размиване на границата между факти и тълкувания до тотални лъжи.

ЕС се намира под все по-голям натиск от страна на враждебната руска пропаганда, която застрашава отношенията му с партньорите, блокира взимането на важни решения, уронва образа на европейските институции и насажда страх и несигурност сред гражданите.

Така накратко може да се резюмира посветената на Русия част в приетата от Европейския парламент резолюция относно "Стратегическата комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни". Тази резолюция има препоръчителен характер и не задължава никого с нищо. Но въпреки това предизвика истерична реакция.

От най-високото място в Кремъл: "наблюдаваме съвършено очевидна деградация на представата за демокрация в западното общество". През руското външно министерство: "гадна хартийка, доказваща информационното престъпление на евросъюза". През споменатите руски "медии", призовали всички международни организации, "медийни групи и синдикати" да проявят солидарност и да се обявят срещу "крещящата дискриминация и цензура". Та чак до бившия лидер на БСП и днешен председател на ПЕС.

Но самите реакции, съпътствали и последвали тази резолюция, са както доказателство за нейния смисъл, така и пример за правотата на заключенията ѝ, за методите и инструментите на водената от Русия пропагандна война.

Дни преди резолюцията да бъде гласувана на пленарно заседание на ЕП в Страсбург, "Русия днес", позовавайки се на свой "достоверен източник", разпространи "новината", че в последния момент в проекта била внесена поправка, в която е записано, че "православието става опасно, защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят".

Сигналът бе поет от знайни и незнайни "медии" в България, които биха тревога, че ЕП се готвел да приеме резолюция за борба срещу идеологическата диверсия, чиято цел била да се забрани пропагандата на православието. И обявиха, че "дори по времето на османското робство е имало защита на православието и то е било съхранено, а сега ЕС иска да ни го забрани".

Междувременно темата беше поета от безбройните дежурни тролове и бе разпространена в интернет форумите на онези медии, които все още се опитват да спазват професионалните стандарти и не биха си позволили да публикуват такава "информация".

Най-елементарната проверка би показала, че никъде в резолюцията няма и помен от такива послания - не се говори нито за "опасно" православие, нито за "борба срещу православната пропаганда", нито за каквато и да било "забрана". Споменава се единствено, че "режимът (в Москва) желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности". Което си е самата истина.

Примери като този (разбира се, съобразени със спецификата на всяка страна) се срещат навсякъде из ЕС - от "по-безобидното" размиване на границата между реални факти, измислици и произволни тълкувания до тотални лъжи, които, като в случая със "забраненото православие", посягат на "най-милото", за да насаждат недоверие, несигурност, страх и враждебност.

---------

Ударът срещу Ненчев

Цацаров членува в Руската федерация и Евразия

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен консултант Илиян Василев в личния му фейсбук профил

Главният прокурор стъпва в минно поле в усилието си да се хареса на "новите власти".
Давате ли си сметка за какво иде реч? Главен прокурор в страна членка на НАТО обвинява министър на отбраната в това, че е нарушил интереса на военна корпорация от страна, която НАТО определя като заплаха за сигурността на страните членки?
Фотограф: Надежда Чипева

Само забележете формулировката в постановлението за привличане на министъра в оставка Ненчев като обвиняем от подчинените на главния прокурор обвинители.

Целта на Ненчев според обвинението, за което се обвинява, била "да причини на АО "РСК" МИГ вреда в размера на 3 733 000 евро, представляваща общата сума за ремонта по двата договора, и от това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия".

Давате ли си сметка за какво иде реч? Главен прокурор в страна - членка на НАТО, обвинява министър на отбраната в това, че е нарушил интереса на военна корпорация от страна, която НАТО определя като заплаха за сигурността на страните членки?

Тъй като посочените договори са с няколко милиона по-скъпи от тези, които впоследствие МиГ се съгласява да подпише, осъществяването на натиск чрез повдигането на обвинения срещу министър на отбраната за това, че е спрял по-скъп договор, е пряко доказателство за свързаност между действията на прокуратурата и интересите на посредниците, в които остават маржовете от по-високите цени. Това е пряка намеса в работата на изпълнителната власт.

Изобщо Цацаров дава ли си сметка в какво минно поле стъпи в усилията да се хареса на "новите власти" - Радев и БСП, и на "старите си господари" от ДПС? Вие можете да членувате в НАТО и ЕС - Цацаров членува в Руската федерация и Евразия.

-------------

Телевизионно безвремие

БНТ в страната на чудесата

Коментар на експерта по медийно право проф. Нели Огнянова в нейния личен блог

Изборът на генерален директор се бави заради метеорология, ваканции, политика и някакви безадресни врагове.
Европейската комисия изрично е казвала, че ваканции не са основание да не се спазват срокове. Но - според това, което имаме като СЕМ - правовата държава действа в малък брой подходящи моменти.
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

- Правилото е: мармалад утре и мармалад вчера, никога - мармалад днес.

- Все пак някой път ще дойде и "мармалад днес" - забеляза Алиса. - Никога! - каза Царицата. - Аз ти казах: мармаладът се дава утре. Днес никога не е утре. Можеш ли да се събудиш и да си речеш:"Е, днес най-после е утре!", нали разбираш.

- Напротив, не разбирам - отвърна Алиса. - Ужасно е объркано.

Луис Карол е гениален, живеем ситуацията с "мармалад утре" в различни изпълнения, този път говорим за избора на генерален директор на БНТ.

В проекта за дневен ред на Съвета за електронни медии за 25 ноември 2016 присъства точка 2. Обявяване на процедура за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Макар мандатът на сегашния генерален директор Вяра Анкова да изтече, Съветът за електронни медии отложи избора с мотива, че ще приема нови правила за избор на основата на сравнителен анализ и обществена консултация. Повод, а не причина - и развитието на процедурата го доказа. Резултатът от обществената консултация е нула (трима души с бележки, които не били съществени), но никой не е и очаквал друго.

Сега вече - въоръжени с нови правила за избор - членовете на СЕМ като че ли нямаха причина да отлагат повече избора на генерален директор на БНТ, още повече че президентските избори - заради които се смята, че се задържа изборът - вече отминаха. И точката в дневния ред като че ли показва точно това.

Но на заседанието в петък, 18 ноември 2016, членовете на СЕМ решават отново да не открият процедура за избор.

Както и преди, регулаторът дължи мотиви. Както и преди, официално обявени мотиви в нарушение на закона няма. Протоколите от заседания на сайта на СЕМ са отпреди месец и половина (при тридневен срок), няма дори официално съобщение в рубриката "Новини". От съобщението на БТА научаваме кой как е аргументирал решението за ново отлагане.

"Декември е ваканционен месец и това би затруднило кандидатите да подготвят своите документи от различни институции в почивни и отпусни дни."

"Започнали са много тежки политически спекулации, откакто се е разбрало за обявяването на конкурса, нелепа и грозна манипулация."

"Процедурата да бъде стартирана в един по-устойчив и по-стабилен обществен момент."

Мотиви няма - има приказки за метеорология, ваканционен месец, политика и някакви безадресни врагове, които нелепо и грозно очакват все пак някаква мандатност, все пак някак предвидена в закона.

Европейската комисия изрично е казвала, че ваканции не са основание да не се спазват срокове. Но - според това, което имаме като СЕМ - правовата държава действа в малък брой подходящи моменти.

Мармалад утре.

Хибридни войни

"Забрана на православието" и други глупости


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK