Мнения Daily - Радикализацията ще помете политиците и свитата им
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Радикализацията ще помете политиците и свитата им

Общественият дебат се измести от значими теми (Кой ни взе от джоба милиардите за КТБ и АЕЦ "Белене"?) към маргинални такива (Как да запазим расовата чистота на богоизбрания и православен български народ, като не пускаме никакви мургави хора да влизат на територията?).

Мнения Daily - Радикализацията ще помете политиците и свитата им

И още: Заплахите на Ердоган са за вътрешна консумация; Ще има ли съюз между Тръмп и Путин за Близкия Изток

11177 прочитания

Общественият дебат се измести от значими теми (Кой ни взе от джоба милиардите за КТБ и АЕЦ "Белене"?) към маргинални такива (Как да запазим расовата чистота на богоизбрания и православен български народ, като не пускаме никакви мургави хора да влизат на територията?).

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Ултрадесният популизъм

Радикализацията ще помете политиците и свитата им

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"

Радикализацията на Борисов е най-опасна, защото премиерът има най-много власт.

Установеният ред е под тежка атака. Но колкото повече отиваш в радикална посока, толкова повече се радикализират нещата в цялост. И така – докато на арената не се настанят автентичните радикали и не те изхвърлят зад борда като прекалено "мек".

Преди повече от десетилетие оглавяваното от Иван Костов ДСБ се опита да проведе една похвална операция: да разгърне "десен" патриотизъм, за да изземе патриотичната тема от социалистите, които се бяха вкопчили в нея и я ползваха в свой интерес. Резултатът обаче беше – легитимиране на национализма и отляво, и отдясно. Плодът: партия "Атака", която изскочи от нищото и влезе в парламента през 2005 година.

Вляво пък, ръководството на БСП развихря такава истерия по темата "бежанци", че човек (и да не иска) се сеща за един друг вид социалисти, наричащи себе си "национал-социалисти" или, за по-кратко – нацисти. Което перфектно резонира с преклонението им пред режима на Путин, за който Бжежински преди време писа следното: защо на този режим да му мислим все по-нови и все по-сложни определения, след като отдавна имаме проста и ясна дума за това явление – фашизъм?

Всичко това обаче е детска игра в сравнение с радикалните занимания на Бойко Борисов. Неговата радикализация е най-опасна по простата причина, че в българската властова конструкция министър-председателят е онзи, който има най-голяма реална власт.

По своята природа Бойко Борисов няма нищо общо с либералната демокрация – с реда, който е заплашен днес. Той не може да си представи общество, населено с равни помежду си и следователно – еднакво свободни хора. От самото начало на своето властване той се конституира като сила над обществото – като не-равен никому (е, освен на няколко главатари и олигарси, с които се договаряше на принципа "не си пречим да делим"). Затова стана Господаря на порциите: "аз давам"; "аз плащам"; "аз спирам"; "аз правя подаръци на софиянци".

Борисов все пак има някакви ограничения; неговите имитатори по места – никакви. Въпрос на време беше някой по-краен от него да се опита да го измести. Докато това стане, обаче, Борисов влезе в нова роля. От Господаря на порциите той стана Охраняващия от нашественици. Общественият дебат се измести от значими теми (Кой ни взе от джоба милиардите за КТБ и АЕЦ "Белене"?) към маргинални такива (Как да запазим расовата чистота на богоизбрания и православен български народ, като не пускаме никакви мургави хора да влизат на територията?).

По установения си навик Борисов се опита да господарства и над това говорене – и катастрофира. Просто легитимира говорители, които са по-"хард" от него и затова звучат по-убедително в своя радикализъм. Като например бурно фашизиращата се Българска православна църква; или автентични лумпен-маргинали, непригодни за живот в цивилизация, като Динко и Перата.

Та: всяко заиграване с всеки радикализъм води само до едно. До още радикализъм, носен от все по-екстремни хора, които са все по-далеч от нормите на цивилизованото общо-живеене. Добре е политиците и присъдружните им интелектуалци да си опичат акъла. Защото това свлачище, тръгне ли веднъж, ще повлече най-напред тях: и Политбюро на БСП; и "новите леви"; и "новите консерватори"; и "патриотите"; и конструкцията Бойко-Цецо-Цецка. Истинските радикали ще ги дерат като прекалено меки и следователно – предатели на истинската идея.

Случвало се е: Русия 1917; Италия 1922; Германия 1934.

-------------------

Бежански вълнения

Заплахите на Ердоган са за вътрешна консумация

От коментар на Карин Бенш за "Дойче Веле"

Турция е икономически зависима от ЕС, основно от Германия, Англия, Италия и Франция.

Какво би станало, ако Турция се оттегли от сделката с ЕС за бежанците? Ако престане да контролира границите си със Сирия и Гърция? И ако спре да приема обратно мигранти, влезли нелегално от Турция в Гърция? Десетки хиляди нови и нови мигранти биха се отправили към гръцките острови, но най-вероятно те биха останали заклещени там. Защото механизмът за разпределение на бежанците из страните на ЕС просто не функционира.

Но дори и турският президент да отвори граничните пунктове за мигрантите, това не означава автоматично, че събитията от 2014 ще се повторят. Защото ситуацията днес е много по-различна: пътят през Западните Балкани - през т.нар. Балкански маршрут - е затворен, България контролира границата си с Турция много по-надеждно; в Егейско море НАТО гони каналджиите, прехвърлящи нелегално мигранти по море, а служителите на европейската гранична агенция "Фронтекс" междувременно получиха повече пари, персонал и оборудване.

Какво би загубил Ердоган? Тоест, ако турският президент прекрати едностранно споразумението с ЕС за бежанците, това със сигурност няма да засегне ЕС толкова силно - заради политиката на капсулиране. Изключение би представлявала единствено Гърция. Така че стратегически това би било много неизгоден за него ход. Дори и само заради тъй жадуваното от турците отпадане на визите за ЕС.

Към това трябва да добавим и икономическите зависимости: сега Турция изнася огромна част от продукцията си в ЕС, основно в Германия, Англия, Италия и Франция. От 20 години насам между ЕС и Турция действа митнически съюз. Освен това европейски концерни инвестират милиарди евро в Турция, някои от които произвеждат продукцията си край Босфора - "MAN" и "Daimler-Chrysler" произвеждат в Турция автобуси, а "Bosch" и "Siemens" - хладилници и други кухненски уреди.

Вярно, ние трябва да вземаме насериозно предупрежденията на Ердоган. Но все пак "трябва да си даваме сметка и на кого говори той". Защото речите на турския президент за силна Турция, която била напълно независима от ЕС, са предназначени не за Европа, а за неговите привърженици в родната Турция.

-------------

Сирийската криза

Ще има ли съюз между Тръмп и Путин за Близкия Изток

От коментар на журналиста Мохамед Халаф за "Клуб Z"

Ключово е как ще реагират сунитските страни при подобен съюз

Доналд Тръмп е изправен пред изключително сложни проблеми, които нямат бързи решения, тъй като войната ще доведе до повече тероризъм в арабските и ислямските общества. Сред тях са шиитско-сунитският конфликт, който противопоставя от една страна Иран, а от друга Саудитска Арабия, и Турция; сектантските сблъсъци между сунити и алауити в Сирия, както и тези между кюрди и араби в Сирия и Ирак; намесата на съседни държави стимулира гражданските войни, за да ги използват за увеличаване на влиянието си.

Пример за такава намеса са действията на шиитските милиции и преди всичко Хизбулла, подкрепяни от Иран в Сирия, както и на сунитските въоръжени милиции, като Хамас, Джихад и Мюсюлманските братя, подкрепяни от сунитските държави. Тези презгранични експедиции заплашват с дестабилизация целия регион, както и сигурността на Израел, който е стратегически съюзник на САЩ. Тук трябва да се спомене и ядреното споразумение с Иран, което благодарение на Барак Обама не бе обвързано със спиране на иранската намеса в арабските държави, обект на граждански войни.

Завръщането на Русия в Близкия изток като съюзник на Иран и Хизбулла в сирийската война поражда съответна реакция сред сунитските държави, които се чувстват заплашени от този нов алианс. Затова сега въпросът е: как тези сунитски страни ще реагират на евентуален съюз между Тръмп и Путин, който би позволил на Асад да остане на власт. Всичко това ще има и съответно отражение не само в Близкия изток, но и в Пакистан, Афганистан, Кавказ и други оспорвани територии, в които "Ислямска държава" създава свои "вилаети".

Непосредствено след избирането на Буш-син, Путин настояваше да се срещне с него. Самият Буш остана много доволен от срещата им и заяви, че вярва в искреността и патриотизма на Путин. Впоследствие обаче Буш сподели разочарованието си от сътрудничеството си с Путин. Сега е трудно да отговорим на въпроса как ще се развият отношенията между двамата лидери при усложнената ситуация в Близкия изток, където войната срещу тероризма се съпътства със засилена роля на Иран в региона, както и с турска военна намеса в Сирия и Ирак.

Ултрадесният популизъм


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  opu1446459400478658 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Ердоган е заплаха преди всичко за самата Турция , но и там върви радикализация , която може да завърши със гражданска война или откровена фашистка диктатура http://www.huffingtonpost.com/entry/this-holiday-season-beware-of-turkey_us_583c59e9e4b0a79f7433b8f0

 • 3
  anona avatar :-?
  anona

  Невъзможно ли е хем да спрем да се крадем взаимно, хем да не влизат мургави хора или зелени човечета?

  О, да, забравих, на нас свободата ни е подарена.

 • 5
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  "Като например бурно фашизиращата се Българска православна църква;" - от коментара на Е.Дайнов.
  Моля? Как точно се фашизира БПЦ?

 • 6
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Пишман политолога Е. Дайнов забравя да спомене, че преди около 1000 г ние приехме мургави емигранти. Още ги интегрираме. А иначе либералните щуротии които пише даже и не заслужават коментар, защото и той не е наясно какво говори.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.