Мнения Daily - Уравнението на властта вече е с едно неизвестно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Уравнението на властта вече е с едно неизвестно

Никакви предсрочни избори, а смяна на караула в кръга на същите политически сили - сменя се само мандатоносителят и съответно премиерът. А досегашният "първи" дава подкрепата. А който дава най-голямата подкрепа на бъдещото правителство, естествено решава или поне има решаващият глас.

Мнения Daily - Уравнението на властта вече е с едно неизвестно

И още: "Програмно" правителство значи популизъм и изолация; "Ядрен ренесанс" има само в мечтите на левицата

16330 прочитания

Никакви предсрочни избори, а смяна на караула в кръга на същите политически сили - сменя се само мандатоносителят и съответно премиерът. А досегашният "първи" дава подкрепата. А който дава най-голямата подкрепа на бъдещото правителство, естествено решава или поне има решаващият глас.

© Цветелина Белутова


Лидерът на патриотите Каракачанов едва ли ще пусне премиерския пост.

Политически пируети

Уравнението на властта вече е с едно неизвестно

От коментар на журналиста Петя Владимирова в "Дневник"

Интригата свърши. Уравнението на властта остава само с едно неизвестно. Че се върви към правителство в рамките на този парламент, трябваше да се сетим още когато Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заявиха веднага след оставката на Борисов, че Патриотичният фронт е готов да приеме мандата за съставяне на правителство. Публиката обаче наивно се дивеше: Тия пък?! Ами кой ще ви подкрепи вътре в парламента?

А каква била работата... Никакви предсрочни избори, а смяна на караула в кръга на същите политически сили - сменя се само мандатоносителят и съответно премиерът. А досегашният "първи" дава подкрепата. А който дава най-голямата подкрепа на бъдещото правителство, естествено решава или поне има решаващия глас.

Синхронът с президента подсказва за договорен епилог на политическата криза. Трябваше да се сетим и по натрапчивото акцентиране от президента Плевнелиев, че ще направи всичко по силите си да се състави правителство.

Очакванията са третият мандат да бъде връчен на Патриотичния фронт - по силата на численото превъзходство на депутатите им пред тези на Реформаторския блок или на резултата от президентските избори. Разбира се, докато сме в сферата на хипотезите, възможно е мандатът да бъде връчен и на блока, за да изглежда по-приемлива подкрепата на ГЕРБ и преформатирането на настоящите коалиционни партньори в нов кабинет, но това изглежда малко вероятно. Лидерът на патриотите Красимир Каракачанов едва ли ще пусне премиерския пост.

При ново програмно/експертно/на спасението/на стабилността/преходно или както и да го опаковат правителство единственото сигурно е безоблачно бъдеще за мафиотизираната държавна машина, заякнала под грижите на същите властници, които спряха реформите, и в частност тази на съдебната власт и още по-конкретно - на прокуратурата, за да си гарантират спокойствието.

Както казах, само едно неизвестно стои в уравнението - ще кооптира ли мафиотизираната властова машина и новия президент. Ако не може да го кооптира, предстоящото правителство удължава живота на този парламент и така връзва ръцете на новия президент за каквато и да било инициатива с посока промяна на статуквото. Освен това ще бъде и възпрепятствано излъчено от него служебно правителство да готви изборите. Дори смятам, че тази е една от целите да не се отиде на предсрочни избори - под предлога на "нелесната ситуация, в която се намира държавата".

---------

План В

"Програмно" правителство значи популизъм и изолация

Коментар на политолога Димитър Бечев за Terminal 3

"Патриотично" управление би изгорило изградените мостове към Берлин

Аргументите против "програмно" правителство:

- Размиване на отговорността. Основните политически партии се крият зад гърба на експерти и президентската институция. Насочват цялата си енергия към следващите избори – с популистки послания, уж че са алтернатива на "статуквото" (например преход към мажоритарна система; прочистване на бежанците и др.).

- Отказ от икономически и институционални реформи. Никой няма изгода от тях, въпреки че формално "програмното" правителство е ангажирано с програма от мерки и политики.

- Проблемна външна среда. ЕС е под натиск. Вероятната траектория (при положителен сценарий – във Франция и Германия) е задълбочаване на еврозоната. България има интерес да не е изолирана в периферията на евросъюза. Програмното правителство няма да има тежест да договори встъпването на България в ЕРМ-2 (преддверието на еврозоната). А ако е сформирано с мандата на Патриотичния блок (новата "патриотична" коалиция), най-вероятно ще се солидаризира с Унгария и Полша, изгаряйки създадените мостове към Берлин.

- Изолационисткият завой в САЩ и евентуалното обтягане на отношенията с ключови страни в Западна Европа отваря поле за действие на Русия.

Предимствата на предсрочни парламентарни избори;

- Новите избори (април 2017 г.) може и да доведат до несигурност в краткосрочен план, но ще дадат по-голяма степен на легитимност на властта.

- И гражданското общество в България, и Брюксел ще имат ясен адресат, от когото да изискват действия. Дори и във вариант "голяма коалиция", съставена от ГЕРБ и БСП след тези евентуални предсрочни избори.

- Президентската институция няма да е параван за избягването от отговорност – като при (уж) програмния кабинет – а външен коректив.

----------

Радиационни сънища

"Ядрен ренесанс" има само в мечтите на левицата

От коментар на д-р Георги Касчиев, бивш ръководител на Агенцията за ядрено регулиране, за "Медиапул"

Само отделни страни по специфични причини продължават да строят атомни реактори.

В последно време левите политици (Румен Овчаров, Румен Гечев, Румен Петков и др.) усилено призовават да се възобнови изграждането на АЕЦ "Белене". Сред основните им "аргументи" е твърдението, че ядрената енергетика в света преживява ренесанс.

Твърдението "В света няма губещ реактор" не е вярно.

В САЩ през последните 4 години бяха преждевременно спрени шест реактора с обща мощност 4730 мВт. На първите три трябва да се направят много скъпи ремонти и ще станат губещи. Другите три вече са такива в условията на ниски цени на енергията, стагниращо електропотребление и по-ниски цени на електроенергията от газовите централи. По тези причини 15 - 20 реактора може да бъдат спрени до 2025 г.

Губещи реактори има и в Европа. В началото на 2013 г. в Испания поради риск от банкрут бе спрян реакторът на АЕЦ "Гароня" (Garona - 466 мВт). В Швеция четири от работещите 10 реактора ще бъдат спрени преждевременно, тъй като собствениците им считат, че стават губещи.

Има ли ренесанс на ядрената енергетика след 2000 г.? Фактите показват, че няма разцвет или подем на ядрената енергетика в света и само отделни страни по специфични причини продължават да строят реактори. За 15 години нарастването на мощността на АЕЦ е само 33 гВт (9.4%), което е нищожно. За сравнение – през 2015 г. мощността на вятърните централи е увеличена с почти 64 гВт (растеж от 17.2% годишно) и достигна 435.9 гВт.

През 2000 г. в ЕС-28 са работили 169 реактора, а през 2015 г. само 127 (мощност 121 гВт, дали близо 27% от електроенергията). Това показва, че ядрената енергетика в ЕС преживява силен упадък, а не ренесанс. Ренесанс не се предвижда и в обозримо бъдеще – например Франция реши ядрените мощности да останат на нивото на днешните 63.2 гВт, а делът на ядрената електроенергия да падне от сегашните 76.3% до 50% още през 2025 г.

По специфични причини продължават да се изграждат реактори в Китай, Русия и Индия (в тях са половината от пуснатите и строящите се АЕЦ), а също Корея и Пакистан.

Китай е с една от най-мощните и най-бързо развиващи се икономики. За да се отговори на потребностите от електроенергия, бяха построени много ТЕЦ на изкопаеми горива, предимно въглища, които през 2015 г. са дали 73% от електроенергията. Това доведе до силно замърсяване на въздуха, превърна страната в най-големия замърсител в света и наложи развитие на АЕЦ и ВЕИ.

Русия остава твърд привърженик на ядрената енергетика и вероятно това е причината за проядрената позиция на левите политици. Амбициозната ядрена програма обаче многократно претърпя значителни корекции в посока занижаване. За последен път това стана през август 2016 г., когато е одобрен план, според който до 2030 г. трябва да се започне изграждането на 11 нови реактора (вместо планираните 21 през 2013 г.), а висш чиновник заяви по този повод: "Няма да строим атомни централи, които не са нужни."

Много показателен за България е примерът на Виетнам. Икономиката й расте с бързи темпове (около 6% годишно), затова страната планираше съвместно с Русия и Япония да се построят две АЕЦ с по два 1000 мВт реактора. Имайки предвид обаче ниските и стабилни цени на природния газ, потенциала за ВЕИ и падащите цени за изграждането им, почти двойно по-ниският растеж на потреблението на електроенергия и огромната начална стойност на АЕЦ, на 22 ноември т.г. парламентът е одобрил предложението на правителството да се отмени изграждането на двете АЕЦ.

Както се казва, който може да мисли – да мисли.

Лидерът на патриотите Каракачанов едва ли ще пусне премиерския пост.

Политически пируети


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.