Новият брой: Да си посееш бъдеще

Демографската бомба - ще правим ли нещо

Изграден спортен комплекс в село Калугерово по европейска програма за развитие на селските райони

Демографската бомба - ще правим ли нещо

Региони без хора

21494 прочитания

Изграден спортен комплекс в село Калугерово по европейска програма за развитие на селските райони

© Цветелина Белутова


Авторът Владислав Панев e председател на съвета на директорите на "Скай управление на активи*

Само девет области в България (основно там, където са големите градове) са достигнали и надминали предкризисното равнище на икономиката си, сочи доклад на Института за пазарна икономика. Най-слаборазвитите райони в Северозападна България дълбаят дъното, като разликата между тях и София достига рекордни нива. И демографската ситуация там е пълна катастрофа – обезлюдяването като че ли няма как да спре. И всичко това след вече 10 години членство в ЕС и милиарди от т.нар. хеликоптерни пари, които се изсипват от кохезионни и други програми за изостаналите региони. След хиляди отрязани лентички на стадиони, спортни зали, огради и къщи за гости и в най-изостаналите села. Защо се получава така?

Дали още от същото ще оправи нещата? Няма да ги оправи. Концепцията е тотално сбъркана и политиката "тука има едни пари дето само чакат да ги усвоим" очевидно не работи. Ножицата между богатите и бедните се разширява, както показва индексът Gini, който я измерва. Проблемът е, че огромната част от парите, които уж са предназначени за селските райони, всъщност се връщат обратно при клиентелата на властта най-вече в София. А поддръжката на построените обекти остава грижа на съответните изоставащи общини, които се ангажират да харчат за тях от и без това оскъдните си бюджети. И това не се отнася само за селата. Дори областни центрове с крадливи кметове понасят непосилни товари на безхаберното строителство. Финансите на няколко средноголеми общини (например Видин и Сливен) вече не издържат. Това може да се превърне в епидемия през следващите години, ако темповете на изселване на хора в трудоспособна възраст продължат. Нито ще има кой да работи, нито кой да плаща данъци.

Демографската бомба цъка, а обезвреждането й не е приоритет на управляващите - все пак последиците от нея ще са далеч след края на мандата им. За разлика от усвоените пари от субсидии, които са тук и сега. Нищо, че не са ефективни. В един момент обаче хората може да потърсят възмездие - за безхаберието и неглижирането на проблемите им. И колкото повече разликите между София и останалата част от страната, както и в рамките на самите градове, толкова по-силно ще е отмъщението на декласираните. И вместо да се делим на умни и други, дайте да видим как да решим този фундаментален проблем.

Изсипването на пари явно не работи. Промяна в данъчното облагане би могло да е по-успешна мярка. Необлагаемият минимум при данък общ доход изглежда логичен. Хубаво е пределните данъчни ставки да останат ниски, за да стимулираме хората, на които разчитаме, да дърпат икономиката напред, да се чувстват добре. Че и нови да идват.

Добре е да помислим и за работещите бедни, най-често от изоставащите региони. Сигурността и опазването на собствеността и реколтата по селата също би трябвало да са приоритет - вместо полицията да се занимава с това кой пуши трева. И без това й плащаме над 1 млрд. лева годишно.

Преструктуриране на земеделските субсидии, които да стимулират ефективните производства с висока добавена стойност, също изглежда логично. Както и ударни мерки за подобряване на образованието и квалификацията на хората там. И най-вече разбиване на феодалния ред, при който няколко семейства държат всичко в даден малък град и задушават всяка инициатива. Навсякъде в тези райони има кадърни, предприемчиви и потенциално успешни хора. Трябва да им дадем шанс да реализират мечтите си на място. Иначе просто ще си тръгнат. Като много преди тях.

Със сигурност може да има и по-добри мерки от тези. Важното е да има воля за решаване на проблемите. Иначе пари има

Нормалният бизнес (не този с обществените поръчки) засега произвежда повече, отколкото клиентелата успява да изхарчи. Но и това може да се обърне с влошаване на демографията. Само да напомним колко пари се загубиха покрай фалита на КТБ, авантюрата с "Белене" и другите енергийни фишеци.

Ако държавата не се прави на едър бизнесмен, а си поеме ролята (включително и социалната), всички ще живеем с една идея по-добре. Общо взето, имаме последен шанс да прекъснем упадъка. Ако не се справим – лошо. Падаме в нокаут.

* Текстът е публикуван през седмицата в dnevnik.bg

Авторът Владислав Панев e председател на съвета на директорите на "Скай управление на активи*

Само девет области в България (основно там, където са големите градове) са достигнали и надминали предкризисното равнище на икономиката си, сочи доклад на Института за пазарна икономика. Най-слаборазвитите райони в Северозападна България дълбаят дъното, като разликата между тях и София достига рекордни нива. И демографската ситуация там е пълна катастрофа – обезлюдяването като че ли няма как да спре. И всичко това след вече 10 години членство в ЕС и милиарди от т.нар. хеликоптерни пари, които се изсипват от кохезионни и други програми за изостаналите региони. След хиляди отрязани лентички на стадиони, спортни зали, огради и къщи за гости и в най-изостаналите села. Защо се получава така?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Хората биха останали в малките градчета ако има поне три условия - работеща икономика, сигурно здравеопазване и образование за децата. Допълващо е инфраструктурата. Наличието на тези условия правят излишни мегаполисите в Швейцария, Германия, Франция, Скандинавието. Тази ножица София/провинция се допусна още в първите години след 1989 г. Ако тогава, вместо да мислят за приватизация, политиците бяха мислили като държавници, щяха да насърчат инвестициите в провинцията - още имаше и от трите компонента. А и на инвеститорите щеше да им е по-изгодно. Все пак издръжката на бизнеса в София е най-скъпа. Нооо късно е вече. Българинът предпочита село в Испания пред град в Северозападна България.

 • 2
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  До коментар [#1] от
  За съжаление си прав. Аз съм от град в северозапада и не знам касов би ме накарало да се върна. Вероятно нищо. А е хубаво, но само това. Иначе не остана нищо потребно на едно младо семейство. Дори бежанците от войната не желаят да са там😒

 • 3
  tonibajdarov avatar :-|
  Toni Bajdarov

  Демографската бомба е следствие от политиката на социален дарвинизъм - всеки да се оправя сам, но да не забравя да плати лептата към Държавата... А Държавата какво прави 27 години?! Ами ЕС?! Изсипването на хеликоптерни пари в банки и обществени поръчки не работи! Време е парите да стигнат до хората и да оставим те да гласуват на касата за тези, които трябва да останат на пазара! Нарича се базов доход! Ето как да го имаме в България (следвай хипервръзката): https://drive.google.com/file/d/0B0nMjtYgJ2DFUzBnYlVFYlNUM2M/view.

 • 4
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  "Концепцията е тотално сбъркана и политиката "тука има едни пари дето само чакат да ги усвоим" очевидно не работи." - Добър ден! Основното занимание на бизнеса е точно това, да усвоява едни пари. Проблемът от гледна точка на обществото, доколкото то съществува, е че тези пари потъват като вода в пясък. Демографията е ясна - обезлюдяване, преселване на българите в страни с разумно държавно управление и постепенно заемане на празната вече територия от други народи, особено от съседните. Да са живи и здрави авторите на т.нар. "преход" и да си харчат на воля заграбените пари в Коста Брава и където намерят за добре.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Прави се една преференциална данъчна политика с бонус за фирми, наемащи над 100 човека, които работят целогодишно в дадена община, и по този начин работодателите ще се преселят. Примерно облекчение на осигуровките за такива работодатели с 30% звучи крайно, обаче в крайна сметка трябват крайни мерки за да преобърнем процеса.

 • 6
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  Отговорете само на един прост въпрос - какво ще накара един млад човек да остане на ниска заплата, ако може да отиде и да взима 2 или 3 пъти по-висока?

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"Toni Bajdarov"]Време е парите да стигнат до хората и да оставим те да гласуват на касата за тези, които трябва да останат на пазара! Нарича се базов доход![/quote]

  А аз си мислих, че тази политика се нарича "интеграция на ромите". Някой мечтае да пренесе ценния опит върху цялата популация, със съответните ефекти върху начина на живот, манталитета и бита.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Заглавието подвежда, че ще си говорим пак за раждаемост. Темата е по-скоро териториално балансирано развитие. Лекът за него е единствено инфраструктурата и точно за нея авторът не споменава нищо. Точно тя позволява, ако един феодал е узурпирал целия град, жителите да пътуват за работа до съседните градове. Ако в града няма подходящо за таланта на детето училище, то да стига лесно до най-близкия областен град. Ако един от двамата съпрузи има по-рядка професия, да може да потърси работа в още 2-3 населени места наоколо. Русе ползваше облагите на Летище Букурещ, от 1 година насам ползват пак София. Защо? Защото на Дунав мост може да чакаш между 2 и 8 часа, нищо че летището е на 60 километра.

  Част от изброените мерки са направо вредни, примерно задържането на население в селските райони със субсидии, било то "оптимизирани" към продукция с по-висока добавена стойност. Всички субсидирани отрасли изостават дългосрочно и се превръщат в социален проблем. Да не говорим, че стратегията на всички 28 държави в ЕС е същата и под "добавена стойност" се разбира производство на месо и мляко, където има канско свръхпроизводство и не виждам какъв е смисълът да се забиваме там. Напротив, трябва ни ниво Брюксел да протестираме за цялостна отмяна на субсидиите за земеделие.

  Необлагаем минимум при 10% ДОД - на цената на сериозно усложняване на системата и завръщане към тарикатлъците, една група ще има евентуално 10% повече в джоба си и това е таванът, който може да се изстиска от "разцъквацията" на този данък.

 • Теодор

  Мисля че единственото решение е повече централизация и още повече всичко да се решава от София, всички пари да се събират от София и да се харчат от София в София. Ако е възможно да има повече централизация де.

 • 10
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  И спестените осигуровки, кой ще ги внесе в бюджета? Всъщност защо да даваме пари, за нещо, което няма файда и не може да се задържи самостоятелно? То е като да буташ вода по баира нагоре. Спреш ли за момент, и се връща като приливна вълна и отнася и теб, и помпата....
  Ако ще се дават пари, да е за нещо смислено. ПРимерно да се заменят всички соцални помощи и подаяния с една социална заплата. Така ще има конкуренция на всеки монополист дори в най-забутаните и малки населени места, тарикатите ще отпаднат от системата, образованието отново ще е на почит, ще има социална справедливост, а който получава от държавата, ще получава срещу труд и учене. Ще се прецака и схемата с назначените на държавно роднини, дето гласуват за този дето ги е назначил и куп още кофти практики дето ни тровят в момента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал