Коментари Daily - Национален траур и темата приключва
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - Национален траур и темата приключва

Кадър от Хитрино след взривените влакови цистерни в събота сутринта.

Коментари Daily - Национален траур и темата приключва

И още: Съдиите да гледат и да си правят сметката; Катаджиите ще дерат по две кожи; Румъния, quo vadis?

15800 прочитания

Кадър от Хитрино след взривените влакови цистерни в събота сутринта.

© Stringer


Националният траур

Темата приключва без справедливост

От коментар на Веселина Седларска в reduta.bg

Официалната скръб за Хитрино е планирана за утре. Понеделник ще бъде денят за национален траур, с който темата за затрития поради некадърност, безотговорност или алчност живот приключва. Без виновни, без възмездие, без справедливост.

В десетилетието между 1990 и 2000 г. сме траурили национално три пъти. Между 2000 и 2010 г. има 8 дни на национален траур. Осем са и от 2010 г. досега, утрешният ще е девети за десетилетието. Колкото повече стават националните ни траурни дни, толкова повече си даваме сметка за живота само в случай на смърт.

Държавата ни прилича на всяко западнало българско село: електрически стълбове, врати и стени, облепени с вопли в некролозите за починали, а гробището край селото – запуснато, тревясало, грозно. Нашата скръб е креслива и демонстративна, нашият траур е мазохизъм без вътрешно осмисляне.

Държавата, чиято работа е да опазва живота, обявява ден на национален траур, за да ни официализира скръбта. Стига! Искаме не да се премените с черни костюми и да си сложите тъжните физиономии, а да ни кажете кой е виновен и как ще помогнете на онези, чиято единствена вина е, че останаха живи след този ад.

Мнозинството в Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно дело срещу съдията от Софийския градски съд (СГС) Мирослава Тодорова за забавяне на дела през двете години, в които беше понижена и правораздаваше в Софийския районен съд (СРС). Предложението е на инспектората към ВСС, а сигналът е от главния прокурор Сотир Цацаров.

Първо, сигналът е за конкретно дело, а инспекторатът решава да проверява всички дела за двете години на Тодорова в СРС. Второ, проверката е извършена за 3 дни по информация на сайта defactolegal.bg. Как инспекторът е успял да провери стотици дела (при средна натовареност един магистрат гледа около хиляда дела за година) е компрометираща загадка.

Трето, главният прокурор досега е изпратил сигнали за проверка на делата на конкретни двама съдии, които са критици на неговата безконтролна власт и са силни защитници на независимостта на съда. Четвърто, главният прокурор не предлагаше дисциплинарни производства на такива прононсирани рушители на престижа на съдебната власт и изпълнители на поръчки като Пепи Еврото и Владимира Янева.

Пето, инспекторатът в новия си състав е предложил досега дисциплинарни дела само за съдии и нито едно за прокурор.

Това е третото дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова - и трите за забавяния на дела. Забавянията са тема на отделно проучване дали при натовареността на съдиите от СРС и СГС е практически възможно да се спазят срокове. При нито едно не бяха обективно проучени забавянията - нито от предишния инспекторат, нито от сегашния. Логично. Целта беше да бъде ударена. Известна като упорит защитник на съдийската независимост, Тодорова бе станала трън в петата на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който делеше съдиите на добри и лоши, като добрите бяха тези, с които можел "да си говори".

През юли 2012 г. ВСС уволни Тодорова за забавяне на три дела, а наказанието беше безпрецедентно. Делото беше изпратено в пловдивския съд, където свърши полезна работа на тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд... Сотир Цацаров. Върховният административен съд след мотаене и ослушване отмени уволнението на Тодорова и през 2014-а върна преписката на ВСС за ново произнасяне, "съразмерно на нарушението". Така се появи втори прецедент - за едно и също нарушение наказват магистрат два пъти - първо с уволнение, после с понижение.

Никоя власт не обича неудобни съдии. Такива като Тодорова пречат и трябва да бъдат елиминирани - под маската на привидна законност. Какво ще стане с новото дисциплинарно дело не се наемам да прогнозирам, но виждайки с какви средства си служи статуквото и с каква безогледност игнорира факти чрез парния чук на мнозинството, допускам сега целта да е силно радикализирана. И не изключвам непокорната съдийка да бъде отново уволнена, но този път да бъдат взети всички мерки уволнението й да бъде узаконено и от ВАС.

Но евентуалните последици не засягат само съдия Тодорова. Тази война показва на останалите съдии какво ги чака, ако стоят с изправени гърбове... Предстои нова проверка по искане на главния прокурор на СГС (новият председател е мишена на яростни нападки от встъпването му в длъжност), ще проверяват и СРС, понеже неговият председател често надига глас... Да гледат съдиите и да си правят сметката... Този е страшният проблем.

След новите глоби

Катаджиите ще дерат по две кожи

От коментар на Петър Хаджиколев, ureport.bg

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията от лятото показа, че проблемите на страната ни с корупцията само се влошават. Още по-страшно е разбирането на управляващите, че реформите се състоят единствено в нови регулации и утежнени санкции, без да бъдат въведени системи за вътрешен контрол в институциите.

Най-явният пример са корупционните практики от движението по пътищата, заснети във видеа и увековечени във вицове. Парламентът завиши глобите за превишена скорост. Всеки, управлявал МПС из българските пътища, е наясно, че всяка завишена санкция означава равностойността й в левове или друга валута, дисконтирана с 30-40%, в джоба на катаджията.

До реални наказания за корумпираните пътни и други полицаи така и не се стига (да припомняме ли случая с няколко топ ченгета, преместени на по-ниска длъжност след разкрития за скандални договори?). Ако властта беше изпълнила обещанията си всички пътни полицаи с право да спират колите да бъдат оборудвани с камери на униформите, нямаше да чуваме въпроса: "Ко праим ся?". С приетите нови глоби катаджиите ще дерат по две кожи.

През последните години България превръща престъпността по пътищата в двигател на демографската криза. Фактор за това е и престъпността в КАТ. А решението е съвсем лесно. Отговорните политици в Германия са го намерили и никой няма да ни съди за плагиатство, ако го препишем и приложим. Полицаите, хванати за участие в корупция, губят всички социални придобивки, които им се полагат по закон. Освен че трябва да напуснат системата. И в САЩ е така.

Дали местните шкембелии в униформи биха рискували 20-те заплати и сравнително високата пенсия заради рушвет от 20-30 лева? Камерите на униформите ще осигурят и доказателства за престъпления. Това може да пребори още два сериозни проблема – каналите за трафик на мигранти и контрабандата на стоки през границата. Същата контрабанда, която премиерът многократно използва като аргумент за оставането си на власт. Същата контрабанда, която никога не е била възможна без политически чадър над чадъра на МВР.

Избори в неделя

Румъния, quo vadis?

От коментар на Роберт Шварц, "Дойче веле"

"Корупцията убива!" - с този лозунг преди година десетки хиляди предимно млади хора издигнаха глас срещу корумпираната политическа върхушка в Румъния. Конкретният повод беше пожарът в един букурещки нощен клуб, при който загинаха повече от 60 души. Под натиска на протестите оставка подаде тогавашното румънско правителство на Виктор Понта.

След това президентът Клаус Йоханис назначи правителство, ръководено от безпартийния бивш еврокомисар Дачан Чолош. За една година то успя да стабилизира страната политически и икономически и видимо се съобрази с исканията на протестиращите за повече отговорност и прозрачност в действията на политическата класа.

На изборите тази неделя ще стане ясно дали курсът на това правителството ще бъде продължен. Оцелели от пожара в Букурещ се обърнаха с видеопослание към всички румънци: "Знаем, че те боли като гледаш как корупцията, бюрокрацията и шуробаджанащината съсипват твоята страна. Ако искаш да има равни права за всички и закони, които да те защитават, трябва да гласуваш!".

На фона на мръсната предизборна кампания обаче този апел остана почти незабелязан. Представителите на Социалдемократическата партия (СДП) и обслужващите ги медии клеймят всичко "чуждо" и "нерумънско". За Чолош например се твърди, че бил масон, направляван от Брюксел; Националната дирекция за борба срещу корупцията /НДБК/ пък била направлявана от САЩ, а президентът Клаус Йоханис, който е с германски корени, не бил "истински румънец".

Подобни твърдения ежедневно се разпространяват от пропагандна машина. Върхът на истерията бе твърдението, че американският милиардер и филантроп с унгарско-еврейски корени Джордж Сорос бил инициатор на "антирумънски заговор". Проектът му "Отворено общество" бил създаден с единствената цел да поеме контрол над цяла Румъния.

Подобна реторика е звучала и преди. Веднага след събитията от декември 1989 година останалите на власт бивши комунисти издигнаха лозунга "Страната ни не е за продан!". Беше оказвана активна съпротива срещу изграждането на демократични и либерални структури с участието на известни личности, завърнали се от изгнание в чужбина. Този лозунг се превърна и в спирачка пред чуждите инвестиции.

Най-новото социологическо изследване показа, че социалдемократите събират 44% одобрение, независимо, че срещу бившия партиен шеф Понта има обвинения за корупция, и че настоящият лидер на партията Ливиу Драгнеа получи 2 години условно за изборни манипулации. Двете партии, които подкрепят реформаторската политика на премиера Чолош, получават съответно 23% и 7% подкрепа.

Младежите от "поколението Фейсбук" се включват активно в кампанията за изборите. Младите и добре образовани хора в Румъния не искат да търпят повече системата на шуробаджанащина и връзкарство, както и корумпираните управленски структури.

От активността на това поколение румънски избиратели в страната, а и на онези, които са били принудени да търсят бъдещето си в чужбина, ще зависи дали Румъния ще се върне назад към отречени политически модели или ще продължи напред по пътя на започналата смяна на системата.

Националният траур

Темата приключва без справедливост


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK