Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
32 6 яну 2017, 8:00, 47172 прочитания

Българският корупционен модел: реторика и реалност

Богатството на една страна зависи на 61% от нивото на корупция, всеки пункт от корупционния индекс струва на страната ни 1300 лв. на глава от населението

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Как да се предпазим от имотна измама

Няколко стъпки и действия, които да държат престъпниците настрана

17 фев 2017

Цената на прозрачността

Опитите да бъдат преборени по съдебен ред неоснователните тайни на властта вече струват от 2000 лв. нагоре

9 фев 2017

2016:

Прахосването на парите ни продължава

Петър Ганев в увода към "Черна книга на правителственото разхищение"*

16 дек 2016

"ДА, България" - необичайната партия

Дни след обявяването й от Христо Иванов хиляди заявиха подкрепата си - у нас и в чужбина

16 дек 2016

Каква промяна искаме

Седем българи разказват за изборите, които са направили, и проблемите, които ги вълнуват

9 дек 2016

"Прозрачност без граници": Съдебната система е най-корумпираният сектор в България

Подкуп признават, че са плащали също около 17% от гражданите

16 ное 2016
Да осъзнаем проблема

Според световния индекс на Transparency International, по ниво на корупция България се нарежда зад страни като Сенегал, Оман, Гана, Руанда, Ботсуана и, разбира се, Румъния. За съжаление, през последните 10 години България не напредва в тази класация, което е ясен показател, че наистина има стабилност на българския корупционен модел.

Съществен момент в антикорупционната политика, включително и при комуникирането й, е, че корупцията не трябва да се разглежда като краен проблем. Крайния проблем е, че нивото на корупцията предопределя на 61% колко е богата една страна (на база БВП/глава от населението). Това показва проучване на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ, което може да се илюстрира с няколко прости примера. Словакия е с 19 места по-некорумпирана от България по индекса на Transparency International и е с 58% по-богата (на база брутен вътрешен продукт/БВП на глава от населението); Чехия е с 32 места по-напред и е с 67% по-богата от България, Австрия е с 53 места по-напред и е с 277% по-богата, Сингапур е с 61 места по-напред и е 377% по-богата. Анализът на тези данни показва, че всеки пункт от корупционния индекс струва на България по 1300 лв. на глава от населението (изчислено на база регресия на корупционните нива на всички страни и техните БВП на глава на населението).

Изводът е, че няма как да станем по-богати и с по-висок стандарт на живот, докато в страната има такова ниво на корупция, независимо какви други реформи се опитваме да направим.

Да осъзнаем цената на корупциятаМного ярък пример за резултата от голямата цена на корупцията е казусът с КТБ. Досега той струва на държавата 3.7 милиарда лева само от парите, платени през гаранционния фонд. В разбираем формат това число означава по 1760 лева на всяко българско семейство или по 1680 лева на всеки пенсионер.

Да си помечтаем, че тези пари бяха инвестирани в иновативни български компании като например "Уолтопия", която е успяла да има пазарен дял над 70% в Америка – те биха били достатъчни за първоначалната инвестиция на 2091 фирми като "Уолтопия"1. Така тези пари биха създали годишен износ от България за над 62 милиарда евро и биха увеличили икономиката поне двойно. В реалността, за съжаление, тези пари безвъзмездно изчезнаха и в момента синдиците, след разходите си, са успели да съберат едва 60 милиона лева.

Разликата между 60 млн. лева и 62 милиарда евро на година е истинската цена на корупцията, защото цената на корупцията не е само в откраднатите пари, а реалните възможности, които са пропуснати.

Да говорим и нищо да не правим

Всички партии в парламента говорят срещу корупцията и я виждат като основна пречка за развитието на страната ни. Ако човек влезе в партийните уебстраници, ще види не един или два лозунга. Ето само някои от тях:

ГЕРБ: "Освен бюрокрацията и корупцията младите хора у нас срещат и проблемите на съдебната система, липсата на независимост на съда и неспазването на върховенството на закона, които също възпрепятстват правенето на бизнес в България".

БСП: "Най-ефективният начин за борба с корупцията е нейната превенция".

РБ: Операция "Чисти ръце" срещу задкулисното управление и корупция на всички нива.

НФСБ: ликвидиране на злоупотребата с власт и корупция и унищожаването на срастването на престъпността с правоохранителните органи, политическия и олигархичен елит.

ДПС: Без съмнение политическият диалог с Европейския съюз ще е от фундаментално значение в намирането на решения на сериозни проблеми като върховенството на закона, свободата на словото, корупцията по високите етажи на властта.

АБВ: "Борба с престъпността, корупцията и задкулисието чрез прозрачност, устойчива нормативна уредба и ефективен граждански контрол върху дейността на политическите партии, държавните институции и съдебната власт."

Независимо че всички партии говорят по темата и много от партиите вече са били във властта не един път, България не е мръднала в световната ранглиста на корупцията. Защо?

Не чрез реторика, а чрез смяна на партийния модел

През 2015 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е имал приходи от продажби за 5 милиарда лева. За същата 2015 г. "Лукойл" е отчел 122 милиона загуба при условие, че продава втория най-скъп бензин преди акцизи и такси в Европа. Не е платил корпоративен данък и даже получава 20 милиона данъчен кредит от държавата. В Румъния прокуратурата запорира имущество на "Лукойл" заради данъчни измами за над 1.7 милиарда евро. В България подобен иск няма.

От този тип примери произлизат два въпроса:

1. Ако сте компания, която има риск да бъде осъдена за данъчни измами за 1.7 милиарда евро, какъв размер дарение сте готови да направите към партията, която ви гарантира спокойствие и ви обещава недосегаемост пред данъчните институции?
2. Ако сте партия, която е получила голямо политическо дарение от подобна компания, каква е вероятността да пазите тяхното спокойствие дори с цената на огромни щети за държавните приходи?

Очевидните отговори на тези два въпроса водят към логичния извод за необходимостта от смяна на модела, по който се изграждат политическите партии в България, за да участват в управлението на страната.

Първото правило за смяна на корупционния модел е партиите да се финансират от независими източници, а не от източници, на които поне част от печалбата е базирана върху ощетяване на държавния бюджет. За съжаление, субектите, които първи са готови да инвестират в партийни структури, са тези, които имат най-ясен модел за възвращаемост чрез избягване на данъчни задължения или чрез печелене на държавни поръчки.

Другият механизъм на корупцията е създаването на зависимости чрез тайната за престъпване на закона. Дори само един път да е осъществено незаконно плащане или друго корупционно действие, монополът върху информацията за това (тайната) създава зависимост занапред, даже и когато следващи корупционни актове не са нужни. Това прави смяната на модела още по-трудна, защото корупционните тайни от миналото на всяка политическа партия и нейните лидери ги прави неспособни да са носителите на промяната.

В този смисъл второто правило за смяна на модела е създаване на политическа партия, която има напълно прозрачно финансиране, има волята да откаже най-лесния начин за първоначални средства и става политически фактор, без да нагазва в корупционни тайни. Ако една политическа партия няма прозрачно финансиране или някога в миналото е нарушила закона, тя не може да бъде източник на промяната. Тя може да слага антикорупционни лозунги на своята уебстраница, но реално нейните зависимости я правят неспособна да промени българския корупционен модел. Това обяснява защо всички партии в момента са срещу корупцията, но никоя не променя реално средата, когато дойде на власт.

Новият партиен модел за справяне с корупцията

Първо, финансирането на партията може да става само от български граждани, не и от фирми и да бъде ограничено до 10 000 лева на човек годишно. Това е гаранция, че партията няма свой финансов покровител, а пълната прозрачност на финансирането прави невъзможна появата на тайни, които да създават зависимости.

Второ, всеки, който иска да заеме каквато и да е длъжност в тази партия, трябва да декларира доходите си, сметките си, имотите си, кредитните си карти и фирмите, в които има участие. Тази декларация не може да е голословна. Тя трябва включва отказ от банкова и фирмена тайна и да дава право на партията и на държавните институции да изискат документи от всички имотни регистри, фирмени регистри и банки в света за дейностите и активите на декларатора. Тази втора стъпка се прави, за да се избягнат персонални зависимости в управляващите органи.

Изградена по този начин, партията може да бъде абсолютно свободна и реално да тръгне срещу корупционния модел в България. Оптимистичното е, че в България явно е започнало осъзнаването на тази нужда, след като за първите няколко дни след обявяването на Да, България като нова партия, средствата, дарени от български граждани са над 60,000 лева. За първи път в модерната история на България се създава и започва да расте независим политически субект, чиито вътрешни правила на финансиране и избор на хора в управляващите органи дава имунитет срещу зависимости.

Този подход е доста по-труден от слагането на поредния антикорупционен лозунг на уебсайта, но ако гражданското общество е осъзнало собствената си роля в изграждането и финансирането на партиен модел без зависимости, има шанс следващите 10 години да бъдат по-различни не само за намаляване на корупцията, а и за реален просперитет на България. Защо да не опитаме да достигнем поне Словакия? Време е!

1 Уолтопия (Walltopia) е българска фирма за производство на катерачни стени, превърнала се в световен лидер в този бизнес, б.р.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Манията по лалетата": истинската история е по-различна 1 "Манията по лалетата": истинската история е по-различна

Популярният пример с холандския финансов балон през XVII век е базиран предимно на фолклор

23 фев 2018, 1165 прочитания

Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа 3 Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа

И още: Президентското вето, което освети дружбата на Борисов и Пеевски; Ако продам залеза...

22 фев 2018, 1748 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Опасността държавата да стимулира ранните раждания

Образованието е най-добрата превенция на ранните бракове и раждания, но учениците в малки населени места са изправени пред риск от преждевременно напускане на училище

Черната каса на държавата

Скандалът за задълженията към чужди здравни каси извади на светло основния проблем в здравната система - парите в нея не стигат

Щастливата история на Елена фон Месинг

Или как Комисията за отнемане на незаконно имущество и Пламен Георгиев се опитаха да подарят 23 млн. лв. на руската мафия

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Реалността според Теодор Ушев

Технология и изкуство се смесват в инсталационната изложба "Като в тъмно огледало"

Лъчезар Бояджиев is present

Можем ли да вярваме в нещо днес и познаваме ли истински средата си? Художникът подсказва отговорите с две изложби

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: София и автомобилите - когато няма мърдане

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2018 Прочетете