Българският корупционен модел: реторика и реалност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българският корупционен модел: реторика и реалност

Авторът Кирил Петков е икономист, завършил в Харвард, предприемач, преподавател в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ, в който се водят курсове на Харвардския университет. Петков е член на Инициативния комитет за създаване на партия "Да, България", чието официално учредително събрание е на 7 януари.

Българският корупционен модел: реторика и реалност

Богатството на една страна зависи на 61% от нивото на корупция, всеки пункт от корупционния индекс струва на страната ни 1300 лв. на глава от населението

51046 прочитания

Авторът Кирил Петков е икономист, завършил в Харвард, предприемач, преподавател в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ, в който се водят курсове на Харвардския университет. Петков е член на Инициативния комитет за създаване на партия "Да, България", чието официално учредително събрание е на 7 януари.

© Надежда Чипева


Да осъзнаем проблема

Според световния индекс на Transparency International, по ниво на корупция България се нарежда зад страни като Сенегал, Оман, Гана, Руанда, Ботсуана и, разбира се, Румъния. За съжаление, през последните 10 години България не напредва в тази класация, което е ясен показател, че наистина има стабилност на българския корупционен модел.

Съществен момент в антикорупционната политика, включително и при комуникирането й, е, че корупцията не трябва да се разглежда като краен проблем. Крайния проблем е, че нивото на корупцията предопределя на 61% колко е богата една страна (на база БВП/глава от населението). Това показва проучване на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ, което може да се илюстрира с няколко прости примера. Словакия е с 19 места по-некорумпирана от България по индекса на Transparency International и е с 58% по-богата (на база брутен вътрешен продукт/БВП на глава от населението); Чехия е с 32 места по-напред и е с 67% по-богата от България, Австрия е с 53 места по-напред и е с 277% по-богата, Сингапур е с 61 места по-напред и е 377% по-богата. Анализът на тези данни показва, че всеки пункт от корупционния индекс струва на България по 1300 лв. на глава от населението (изчислено на база регресия на корупционните нива на всички страни и техните БВП на глава на населението).

Изводът е, че няма как да станем по-богати и с по-висок стандарт на живот, докато в страната има такова ниво на корупция, независимо какви други реформи се опитваме да направим.

Да осъзнаем цената на корупцията

Много ярък пример за резултата от голямата цена на корупцията е казусът с КТБ. Досега той струва на държавата 3.7 милиарда лева само от парите, платени през гаранционния фонд. В разбираем формат това число означава по 1760 лева на всяко българско семейство или по 1680 лева на всеки пенсионер.

Да си помечтаем, че тези пари бяха инвестирани в иновативни български компании като например "Уолтопия", която е успяла да има пазарен дял над 70% в Америка – те биха били достатъчни за първоначалната инвестиция на 2091 фирми като "Уолтопия"1. Така тези пари биха създали годишен износ от България за над 62 милиарда евро и биха увеличили икономиката поне двойно. В реалността, за съжаление, тези пари безвъзмездно изчезнаха и в момента синдиците, след разходите си, са успели да съберат едва 60 милиона лева.

Разликата между 60 млн. лева и 62 милиарда евро на година е истинската цена на корупцията, защото цената на корупцията не е само в откраднатите пари, а реалните възможности, които са пропуснати.

Да говорим и нищо да не правим

Всички партии в парламента говорят срещу корупцията и я виждат като основна пречка за развитието на страната ни. Ако човек влезе в партийните уебстраници, ще види не един или два лозунга. Ето само някои от тях:

ГЕРБ: "Освен бюрокрацията и корупцията младите хора у нас срещат и проблемите на съдебната система, липсата на независимост на съда и неспазването на върховенството на закона, които също възпрепятстват правенето на бизнес в България".

БСП: "Най-ефективният начин за борба с корупцията е нейната превенция".

РБ: Операция "Чисти ръце" срещу задкулисното управление и корупция на всички нива.

НФСБ: ликвидиране на злоупотребата с власт и корупция и унищожаването на срастването на престъпността с правоохранителните органи, политическия и олигархичен елит.

ДПС: Без съмнение политическият диалог с Европейския съюз ще е от фундаментално значение в намирането на решения на сериозни проблеми като върховенството на закона, свободата на словото, корупцията по високите етажи на властта.

АБВ: "Борба с престъпността, корупцията и задкулисието чрез прозрачност, устойчива нормативна уредба и ефективен граждански контрол върху дейността на политическите партии, държавните институции и съдебната власт."

Независимо че всички партии говорят по темата и много от партиите вече са били във властта не един път, България не е мръднала в световната ранглиста на корупцията. Защо?

Не чрез реторика, а чрез смяна на партийния модел

През 2015 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е имал приходи от продажби за 5 милиарда лева. За същата 2015 г. "Лукойл" е отчел 122 милиона загуба при условие, че продава втория най-скъп бензин преди акцизи и такси в Европа. Не е платил корпоративен данък и даже получава 20 милиона данъчен кредит от държавата. В Румъния прокуратурата запорира имущество на "Лукойл" заради данъчни измами за над 1.7 милиарда евро. В България подобен иск няма.

От този тип примери произлизат два въпроса:

1. Ако сте компания, която има риск да бъде осъдена за данъчни измами за 1.7 милиарда евро, какъв размер дарение сте готови да направите към партията, която ви гарантира спокойствие и ви обещава недосегаемост пред данъчните институции?

2. Ако сте партия, която е получила голямо политическо дарение от подобна компания, каква е вероятността да пазите тяхното спокойствие дори с цената на огромни щети за държавните приходи?

Очевидните отговори на тези два въпроса водят към логичния извод за необходимостта от смяна на модела, по който се изграждат политическите партии в България, за да участват в управлението на страната.

Първото правило за смяна на корупционния модел е партиите да се финансират от независими източници, а не от източници, на които поне част от печалбата е базирана върху ощетяване на държавния бюджет. За съжаление, субектите, които първи са готови да инвестират в партийни структури, са тези, които имат най-ясен модел за възвращаемост чрез избягване на данъчни задължения или чрез печелене на държавни поръчки.

Другият механизъм на корупцията е създаването на зависимости чрез тайната за престъпване на закона. Дори само един път да е осъществено незаконно плащане или друго корупционно действие, монополът върху информацията за това (тайната) създава зависимост занапред, даже и когато следващи корупционни актове не са нужни. Това прави смяната на модела още по-трудна, защото корупционните тайни от миналото на всяка политическа партия и нейните лидери ги прави неспособни да са носителите на промяната.

В този смисъл второто правило за смяна на модела е създаване на политическа партия, която има напълно прозрачно финансиране, има волята да откаже най-лесния начин за първоначални средства и става политически фактор, без да нагазва в корупционни тайни. Ако една политическа партия няма прозрачно финансиране или някога в миналото е нарушила закона, тя не може да бъде източник на промяната. Тя може да слага антикорупционни лозунги на своята уебстраница, но реално нейните зависимости я правят неспособна да промени българския корупционен модел. Това обяснява защо всички партии в момента са срещу корупцията, но никоя не променя реално средата, когато дойде на власт.

Новият партиен модел за справяне с корупцията

Първо, финансирането на партията може да става само от български граждани, не и от фирми и да бъде ограничено до 10 000 лева на човек годишно. Това е гаранция, че партията няма свой финансов покровител, а пълната прозрачност на финансирането прави невъзможна появата на тайни, които да създават зависимости.

Второ, всеки, който иска да заеме каквато и да е длъжност в тази партия, трябва да декларира доходите си, сметките си, имотите си, кредитните си карти и фирмите, в които има участие. Тази декларация не може да е голословна. Тя трябва включва отказ от банкова и фирмена тайна и да дава право на партията и на държавните институции да изискат документи от всички имотни регистри, фирмени регистри и банки в света за дейностите и активите на декларатора. Тази втора стъпка се прави, за да се избягнат персонални зависимости в управляващите органи.

Изградена по този начин, партията може да бъде абсолютно свободна и реално да тръгне срещу корупционния модел в България. Оптимистичното е, че в България явно е започнало осъзнаването на тази нужда, след като за първите няколко дни след обявяването на Да, България като нова партия, средствата, дарени от български граждани са над 60,000 лева. За първи път в модерната история на България се създава и започва да расте независим политически субект, чиито вътрешни правила на финансиране и избор на хора в управляващите органи дава имунитет срещу зависимости.

Този подход е доста по-труден от слагането на поредния антикорупционен лозунг на уебсайта, но ако гражданското общество е осъзнало собствената си роля в изграждането и финансирането на партиен модел без зависимости, има шанс следващите 10 години да бъдат по-различни не само за намаляване на корупцията, а и за реален просперитет на България. Защо да не опитаме да достигнем поне Словакия? Време е!

1 Уолтопия (Walltopia) е българска фирма за производство на катерачни стени, превърнала се в световен лидер в този бизнес, б.р.

Да осъзнаем проблема

Според световния индекс на Transparency International, по ниво на корупция България се нарежда зад страни като Сенегал, Оман, Гана, Руанда, Ботсуана и, разбира се, Румъния. За съжаление, през последните 10 години България не напредва в тази класация, което е ясен показател, че наистина има стабилност на българския корупционен модел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Корупцията, удобна дъвка за разтягане и оправдание за неуспехите!!!
  Нещо като първородния грях! :-)

 • 2
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Корупцията е смазката на икономиката = без корупция никога нищо няма да стане ! Корумпираните останали извън схемата пищят ... това е !

 • 3
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  Трансперанси Интернешънъл е организация за изследване на мненията за корупция С други думи - питат гражданите доколко е корумпирана страната им и строят индекси
  Без да оспорвам нивото на корупция у нас - пазил ме господ - у нас е израз на бон тон всеки да се оплаква от всичко и да мрънка как сме зле и все сме по-зле
  В този смисъл - да дойде да ми се обади уважаваният възпитаник на Харвард когато българите започнат дават позитивни самооценки
  Не дочетох статията - аман от ефектни но съвършено произволни сметки и пируети с данни Страната се нуждае от компетентни и критично настроени хора - без значение къде да учили - не от поредната порция напористи юпита с министерски жезъл в раницата

 • 4
  panchopanev avatar :-|
  Панчо Панев

  Корупцията е най-големият ни проблем. колкото и някои хора да се опитват да го умаловажават.
  зависимостта от корупционната "тайна" можем да я видим най-ясно на най-ниско ниво в редовите пътни полицаи. всички знаем, че непрекъснато взимат подкупи. не вярвам някой да си представя че от "вътрешен отдел" или от ръководството на МВР не знаят това. и все пак то продължава.

  корупцията е причина номер едно за напускането на кораба. никой, който има възможности не е готов да остави бъдещето си в ръцете на система, която вместо да зависи от общи правила се подчинява само от това кой на кого е брат или ортак и дали някой няма да даде повече под масата.

 • 5
  jdj1455115687488426 avatar :-|
  Tikva Oranjeva

  Започнах да чета, но стигнах само до заглавието. "Корупциония" трябва да е с две -нн-

 • 6
  sydneymyers avatar :-|
  sydneymyers

  Това условие:

  Второ, всеки, който иска да заеме каквато и да е длъжност в тази партия, трябва да декларира доходите си, сметките си, имотите си, кредитните си карти и фирмите, в които има участие. Тази декларация не може да е голословна. Тя трябва включва отказ от банкова и фирмена тайна и да дава право на партията и на държавните институции да изискат документи от всички имотни регистри, фирмени регистри и банки в света за дейностите и активите на декларатора. Тази втора стъпка се прави, за да се избягнат персонални зависимости в управляващите органи.

  Не присъства в проект-устава на Да България. Защо?

 • 7
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Копупцията е най-големия проблем на България.
  Трябват решителни действия и моя глас ще отиде там, където има хора готови да ги извършат.

  Може би трябва да се замислим и да престанем да плюем хората, които се опитват да донесат промяна.

  Въздуха в много градове в БГ е замърсен и от това умират хора и деца:
  - когато дадеш 100лв за да минеш без преглед стария дизел или когато рафинерия или централа даде 100 000 000 за да мине без филтри това е корупция.
  Когато при доктора ти кажат операция 5000лв кеш, защото няма пари и клинична пътека - това е корупция.
  Когато болните от рак умират без елементарна грижа, това е корупция.
  Когато политиците крадат данъкоплатеца, когато в децката глдарина или училище детето ти го изместят от класирането деца на платилите, това е корупция. Когато те оберат, но крадеца си плати и не е хванат, това е корупция, когато ти дойдат на проверка в бизнеса и искат да те спрат, щото конкурента е платил, това е корупция. Когато някой построи хотел на дюните и в парка и това е корупция и когато се огледаш ще разбереш защо хората напускат а за децата ти е по-добре в чужбина. Отговора е един. Корупция.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Авторът изглежда ентусиаст, но подходът му е изцяло грешен. Партиите могат да съществуват доста добре, без нито една стотинка. Достатъчно е едно рекламно лице (лидер). Другото може да минава през 2-3 приятелски НПО-та, фондации и пр., през които да се въртят истинските суми.

  Българският корупционен модел е много повече нещо като играта "Монополи", където всеки властови център е играч с различни квадратчета и трябва да му снесеш, когато зарчетата те отвеждат на неговото квадратче. Примерно, в рамките на коалиционния баланс партията получава НАП Шумен и има право да си организира ДДС-схеми, но ако пък Цацаров я засече, той е друг властови център, така че каквото другите са цакали на твоето квадратче, сега ще трябва да цакаш ти на неговото. Или пък фирма иска да работи нещо, особено по държавни поръчки - пак се озовава на нечие квадратче. А гражданите пък цакат на всички квадратчета наред.

  И сега ако някой иска да промени системата, да почва да намалява квадратчетата в играта. ДДС от 20% на 15% значи, че схемата на партийния дедесар в Шумен ще работи на 3/4 мощност спрямо по-рано. Разграждането на монопола в здравеопазване, детски градини и средно образование ще значи край на подкупите на приемните изпити, източването с фиктивни леглодни и т.н. Концесията на Летището и РВД ще прогони оттам партийните кадри, които източват целия приход към партийните каси и така от тези активи в бюджета не влиза нищо.

  Защото това, което статията предлага, е цялата тази корупция да си остане и правоохранителната система да се намеси чак когато парите стигнат партията (за което има 100 възможности за заобикаляне) и постфактум, защото всичките зулуми са изконсумирани.

 • Lubomir Toshev

  Не е толкова важно какви са партиите, важно е какви са хората в тях.

  Важно е като идат в парламента да прокарват важни закони с които да въведат системи на контрол на 5-6 нива, така че да има контрол на контрола, на контрола. Закони с които да живеем по-добре и да имаме възможност да стане по-богати. Има лесен начин да се изкорени всякаква корпуция по ниските нива на държавните службици. Но не се прави защо?

  Вместо това тъпите депутати се джафкат за глупости през 90% от времето си в зала. Ако изобщо ходят на работа. Което е адски дразнещо!

  Трябва да имаме партии, които говорят, за проблемите, а не партии, които яхат вълната на поредния обществен скандал.

  Проблеми много:
  - от мръсния въздух 10 пъти на нормата
  - до неработеща прокуратура
  - ограбената КТБ
  - и редица други неща....

  Друг пример прокуратурата оказва натиск на определени физически лица - вестникари (фрогнюз) и т.н. е нито една партия, не се дигна да каже, ама как така, държавен тормоз над лицето Х. Да се приеме закон да се промени това! Мълчат като риби!

  Трябва сериозен ремонт на държавното обвинение. Но никой няма смелост защото сега прокуратурата може да ги рекетира, както си иска.

 • 10
  damianov avatar :-|
  Дамянов

  Какви са тези глупости? Кое им е новото на ограниченията за дарение до 10 000 лв и забраната юридически лица да даряват, като те са залегнали в закона от години? Всички ли инициатори на Да, България са толкова некомпетентни? Наивниците няма да се свършат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.