Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 8 яну 2017, 14:47, 12060 прочитания

Мнения Daily 2017: Разтурянето на превзетата държава?

И още: Радев ще опита да стане самостоятелен властови център; Предизвикателството за ГЕРБ е да спре свободното падане

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Въпросник кръгла маса/експерти (21 респонденти)

Увеличаване

Още по темата

Мнения Daily - Борисов пак греши, въвеждайки избори тип "Слави Трифонов"

И още: Трябва принципна журналистика, която да наглежда властта; И евролибералите често са политически всеядни

10 яну 2017

Мнения Daily - "Да, България" ще срещне огромна съпротива

И още: "Да, България" да се пази от морализаторство; Истерията на тема "Мис Хелзинки" показва само неумението да общуваме

9 яну 2017

Мнения Daily - България се маргинализира в еврокомисията

И още: За Ердоган няма връщане назад; Смешен плач по повод бебето на годината

4 яну 2017

Мнения Daily - С ЕС е свършено, ако Франция избере Льо Пен

И още: Многото дрънкане гетоизира идеята за "дясно"; Прокуратурата – импотентност и слугинаж

3 яну 2017

Мнения Daily - Каква ще е икономическата 2017 г.

И още: През 2016 г. мощно избуяха клиентелните мрежи на партия ГЕРБ; Сорос: Глобализацията увеличи неравенството

30 дек 2016

Мнения Daily - 2016 беше яростен вик

И още: Рисковото електорално поведение е вече тенденция; В България годината беше под знака на застоя

29 дек 2016
От текст на Петър Ганев в седмичния бюлетин на ИПИ

Понятието "превзета държава" не е често използвано в България. Тук повече говорим за злоупотреба с власт, корупция, клиентелизъм и други форми на нечисто използване на властта. Терминът state capture, който на български може да бъде срещнат като "превзета" или "завладяна" държава, се отнася не толкова до единични случаи на облагодетелстване с власт, колкото до опит за цялостно влияние върху държавния процес и завладяване на основните власти. Важна специфика на този тип политическа корупция е не просто разнообразието от превзети власти, но и това, че обикновено завладяващите оперират в монополистична или в олигополистична среда, тоест достъпът до пазара на завладяване е силно ограничен.

В рамките на последните няколко месеца ИПИ проведе ред обсъждания с фокус върху това дали демокрацията у нас отстъпва пред статуквото и популизма - в т.ч. дискусии с обществени лидери, въпросници до експерти и студенти и няколко фокус групи с младежи. При всички прави впечатление, че корупцията и злоупотребата с власт все по-често се разглеждат като резултат от взаимно обвързани процеси и зависимости. Това обяснява и добрата почва за разпространението на понятието "задкулисие", което по смисъла на своята употреба е близо до превзетата държава и ограничения достъп до пазара на завладяващите.
Последното е най-видимо от оценката за отделните измерения на демокрацията у нас. И при експертите, и при студентите системата за взаимен контрол и баланс между трите власти масово се определя като отсъстваща. Посочването именно на този баланс между властите като най-проблематичен заедно с липсата на върховенството на закона говори за общо схващане за завладяване на държавата - "задкулисие".

Водещите причини за тази оценка за състоянието на демокрацията у нас както при експерти, така и при студенти са:
- От страна на предлагането, тоест политиците - липса на ефективно наказание; клиентелизъм или обвързаност на бизнес и политика; потъпкване на демократичните ценности от страна на водещи политици.
- От страна на търсенето, тоест хората - масово разочарованието от политиката; икономически популизъм; влияние от зависими медии.

Това в общи линии е средата, която обуславя текущата политическа обстановка. Тази среда предопределя политически разговор, който е по-скоро за корупцията и зависимостите и по-малко за икономическите параметри. Интересно е, че дори и при младежите евентуалните мерки по отношение на правораздаването и медийната среда се ценят чувствително по-високо спрямо покачването на доходите. Последното не означава, че икономиката следва да се пренебрегва, а по-скоро, че моделът на политическо превземане вече е осъзнато посочен като основна причина за липсата да достатъчно възможности у нас.
Икономистите разглеждат политическата нестабилност предимно като повишение на несигурността и съответно риск пред растежа. Подобен риск безспорно има и той се реализира у нас през последните години под различна форма. Политическата нестабилност обаче може да приеме формата и на разтуряне на олигополния пазар на завладяване.


Прогнозите за 2017
Радев ще опита да стане самостоятелен властови центърСоциологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова за "Дневник"

Висок е шансът през 2017 г. да се развият онези, за които заявки вече бяха дадени - в дясно-център "Да, България" на Христо Иванов, проектът на Радан Кънев. В ляво-популисткия спектър - партия на Марешки и вероятно обединение на националистите.

Всяко време има своите доминиращи обществени настроения. Последните години обществените нагласи стават все по-пропускливи към популизма, национализма, изолационизма. Тези, да ги наречем големи подводни течения, не определят автоматично успеха на един или друг проект, но формират благоприятна среда за имплантиране на определени политици, както ясно показаха президентските избори у нас.
За проектите, които вървят срещу това течение, ще е доста по-трудно. Ако обаче покажат жилавост, могат да наберат подкрепа, която да обедини не толкова малкото на брой, колкото разединени избиратели, неоткриващи себе си в ляво-популисткия мейнстрийм.

Относно двете големи партии: БСП е изградила устойчиви мрежи, които невинаги са активни, но винаги в ключови моменти взаимно се подкрепят. Левицата обаче страда от липсата на обществено приемливи личности, лидерство, авторитети. Очевидно има стремеж за действие в тази посока, но и съпротивата е голяма.
При ГЕРБ е точно обратното. Харизмата на Борисов все още се смята за най-силния капитал на тази партия. Въпреки че успя да наложи в годините и други разпознаваеми лица, тя продължава да страда от легитимност на микроравнище, от ценностна свързаност и подкрепа. Ако го няма вкуса на голямата победа, локалните микробитки търпят неуспех, както показаха изборите в "Младост".

ДПС отдавна е бизнес партия и засега никой не застрашава тази й роля. Ако приемем за "знак" държавните награди, вероятно ще се опитат да издигнат бизнеса си на още по-високо равнище, стига останалите да са доброволни наблюдатели съучастници.

Влиянието на шоумените е на вълни - бързо се надигат и бързо отшумяват. Имаме опит с такива - Жорж Ганчев, Бареков... Сега сме в поредната възходяща вълна, която обаче се опитва да моделира политиката, оставайки вън от нея. Това дава повече опции за натиск, но не по-малко опции за изхабяване.
Смятам, че Радев и екипът му ще опитат да формират самостоятелен властови център. Тук са и очакванията ми, и опасенията ми.

Борисов ще остане важна фигура в настоящата година, но вече в конкуренцията на Радев

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Предизвикателството за ГЕРБ е да спре свободното падане
Политологът Петър Чолаков за "Дневник"

Основното предизвикателство пред партията на Борисов е да си върне разочарованите избиратели. Не изключвам трети кабинет "Борисов", но ГЕРБ трябва да спре свободното падане. Политическата интуиция на Борисов, изглежда, започва да му изневерява. Фаталната дума за него през 2016 г. беше "кандидатура" – залозите му в играта за ген. секретар на ООН и в битката за "Дондуков" 2 не бяха печеливши.
Според мен е грешка и това дълго задържане в коридорите на властта. Правителството в оставка трябва да се освободи напълно от нея. Всеки ден се инкасират негативи, спекулациите, раздухвани от опозицията, не спират. Ако интуицията на лидера на ГЕРБ продължи да го подвежда, това ще ускори избледняването на неговата харизма. Не споделям обаче прогнозите, че Борисов може да бъде изместен от лидерския пост.

За БСП – трябва да се признае, че г-жа Нинова се ориентира много бързо в ситуацията. Успя да стегне партийните редици, да открадне кандидата на АБВ на президентските избори, да измами Първанов и Калфин... Въпросът е в това дали БСП ще успее да сърфира върху високия резултат на ген. Радев, да го приватизира.
Карикатура, разпространявана в социалните мрежи, изобразява ген. Радев като дрон в униформа, а лидерът на БСП, г-жа Нинова, ехидно управлява с дистанционно неговия полет... Скандалът "Решетников" не е заглъхнал и според мен тепърва ще пламне с нова сила. Имам усещането обаче, че ген. Радев е амбициозен, волеви човек, който не е свикнал да вижда таван над себе си. Много е възможно социалистите да берат ядове с него. Любопитно е в тази връзка дали и как Илияна Йотова ще влезе в ролята на куче пазач, защитаващо интересите на столетницата.

ДПС ще продължи да бъде балансьорът. ДПС е нещо като ДДС на българския политически пазар. Тази роля вече е извоювана, а през 2016 г. беше опазена за пореден път. За момента походът на Местан и ДОСТ към властта, изглежда, е осуетен.
Може и да очакваме повече популизъм и още по-злокачествен. Ще нараства и влиянието на шоумените. В повечето случаи така или иначе политическото състезание е конкурс за популярност, в много по-малка степен се отчита компетентността. Проблемът настъпва тогава, когато политиката се превърне само в шоу без съдържание.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Накъде върви София: По песимистичния сценарий Накъде върви София: По песимистичния сценарий

Засилват се пасивността и незаинтересоваността на жителите към града

19 яну 2018, 623 прочитания

За БНТ рейтингът не значи много, но доверието значи всичко За БНТ рейтингът не значи много, но доверието значи всичко

Новият мениджмънт не издава, че го разбира

19 яну 2018, 666 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - "Да, България" ще срещне огромна съпротива

И още: "Да, България" да се пази от морализаторство; Истерията на тема "Мис Хелзинки" показва само неумението да общуваме

"Телиш": между дълга и вината

Централна кооперативна банка е изкупила всички обезпечени вземания към финансираната от КТБ изба и се превръща в основен кандидат да я придобие

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете