Мнения Daily 2017: Разтурянето на превзетата държава?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily 2017: Разтурянето на превзетата държава?

Въпросник кръгла маса/експерти (21 респонденти)

Мнения Daily 2017: Разтурянето на превзетата държава?

И още: Радев ще опита да стане самостоятелен властови център; Предизвикателството за ГЕРБ е да спре свободното падане

13307 прочитания

Въпросник кръгла маса/експерти (21 респонденти)

© ИПИ


От текст на Петър Ганев в седмичния бюлетин на ИПИ

Понятието "превзета държава" не е често използвано в България. Тук повече говорим за злоупотреба с власт, корупция, клиентелизъм и други форми на нечисто използване на властта. Терминът state capture, който на български може да бъде срещнат като "превзета" или "завладяна" държава, се отнася не толкова до единични случаи на облагодетелстване с власт, колкото до опит за цялостно влияние върху държавния процес и завладяване на основните власти. Важна специфика на този тип политическа корупция е не просто разнообразието от превзети власти, но и това, че обикновено завладяващите оперират в монополистична или в олигополистична среда, тоест достъпът до пазара на завладяване е силно ограничен.

В рамките на последните няколко месеца ИПИ проведе ред обсъждания с фокус върху това дали демокрацията у нас отстъпва пред статуквото и популизма - в т.ч. дискусии с обществени лидери, въпросници до експерти и студенти и няколко фокус групи с младежи. При всички прави впечатление, че корупцията и злоупотребата с власт все по-често се разглеждат като резултат от взаимно обвързани процеси и зависимости. Това обяснява и добрата почва за разпространението на понятието "задкулисие", което по смисъла на своята употреба е близо до превзетата държава и ограничения достъп до пазара на завладяващите.

Последното е най-видимо от оценката за отделните измерения на демокрацията у нас. И при експертите, и при студентите системата за взаимен контрол и баланс между трите власти масово се определя като отсъстваща. Посочването именно на този баланс между властите като най-проблематичен заедно с липсата на върховенството на закона говори за общо схващане за завладяване на държавата - "задкулисие".

Водещите причини за тази оценка за състоянието на демокрацията у нас както при експерти, така и при студенти са:

- От страна на предлагането, тоест политиците - липса на ефективно наказание; клиентелизъм или обвързаност на бизнес и политика; потъпкване на демократичните ценности от страна на водещи политици.

- От страна на търсенето, тоест хората - масово разочарованието от политиката; икономически популизъм; влияние от зависими медии.

Това в общи линии е средата, която обуславя текущата политическа обстановка. Тази среда предопределя политически разговор, който е по-скоро за корупцията и зависимостите и по-малко за икономическите параметри. Интересно е, че дори и при младежите евентуалните мерки по отношение на правораздаването и медийната среда се ценят чувствително по-високо спрямо покачването на доходите. Последното не означава, че икономиката следва да се пренебрегва, а по-скоро, че моделът на политическо превземане вече е осъзнато посочен като основна причина за липсата да достатъчно възможности у нас.

Икономистите разглеждат политическата нестабилност предимно като повишение на несигурността и съответно риск пред растежа. Подобен риск безспорно има и той се реализира у нас през последните години под различна форма. Политическата нестабилност обаче може да приеме формата и на разтуряне на олигополния пазар на завладяване.

Прогнозите за 2017

Радев ще опита да стане самостоятелен властови център

Социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова за "Дневник"

Висок е шансът през 2017 г. да се развият онези, за които заявки вече бяха дадени - в дясно-център "Да, България" на Христо Иванов, проектът на Радан Кънев. В ляво-популисткия спектър - партия на Марешки и вероятно обединение на националистите.

Всяко време има своите доминиращи обществени настроения. Последните години обществените нагласи стават все по-пропускливи към популизма, национализма, изолационизма. Тези, да ги наречем големи подводни течения, не определят автоматично успеха на един или друг проект, но формират благоприятна среда за имплантиране на определени политици, както ясно показаха президентските избори у нас.

За проектите, които вървят срещу това течение, ще е доста по-трудно. Ако обаче покажат жилавост, могат да наберат подкрепа, която да обедини не толкова малкото на брой, колкото разединени избиратели, неоткриващи себе си в ляво-популисткия мейнстрийм.

Относно двете големи партии: БСП е изградила устойчиви мрежи, които невинаги са активни, но винаги в ключови моменти взаимно се подкрепят. Левицата обаче страда от липсата на обществено приемливи личности, лидерство, авторитети. Очевидно има стремеж за действие в тази посока, но и съпротивата е голяма.

При ГЕРБ е точно обратното. Харизмата на Борисов все още се смята за най-силния капитал на тази партия. Въпреки че успя да наложи в годините и други разпознаваеми лица, тя продължава да страда от легитимност на микроравнище, от ценностна свързаност и подкрепа. Ако го няма вкуса на голямата победа, локалните микробитки търпят неуспех, както показаха изборите в "Младост".

ДПС отдавна е бизнес партия и засега никой не застрашава тази й роля. Ако приемем за "знак" държавните награди, вероятно ще се опитат да издигнат бизнеса си на още по-високо равнище, стига останалите да са доброволни наблюдатели съучастници.

Влиянието на шоумените е на вълни - бързо се надигат и бързо отшумяват. Имаме опит с такива - Жорж Ганчев, Бареков... Сега сме в поредната възходяща вълна, която обаче се опитва да моделира политиката, оставайки вън от нея. Това дава повече опции за натиск, но не по-малко опции за изхабяване.

Смятам, че Радев и екипът му ще опитат да формират самостоятелен властови център. Тук са и очакванията ми, и опасенията ми.

Предизвикателството за ГЕРБ е да спре свободното падане

Политологът Петър Чолаков за "Дневник"

Основното предизвикателство пред партията на Борисов е да си върне разочарованите избиратели. Не изключвам трети кабинет "Борисов", но ГЕРБ трябва да спре свободното падане. Политическата интуиция на Борисов, изглежда, започва да му изневерява. Фаталната дума за него през 2016 г. беше "кандидатура" – залозите му в играта за ген. секретар на ООН и в битката за "Дондуков" 2 не бяха печеливши.

Според мен е грешка и това дълго задържане в коридорите на властта. Правителството в оставка трябва да се освободи напълно от нея. Всеки ден се инкасират негативи, спекулациите, раздухвани от опозицията, не спират. Ако интуицията на лидера на ГЕРБ продължи да го подвежда, това ще ускори избледняването на неговата харизма. Не споделям обаче прогнозите, че Борисов може да бъде изместен от лидерския пост.

За БСП – трябва да се признае, че г-жа Нинова се ориентира много бързо в ситуацията. Успя да стегне партийните редици, да открадне кандидата на АБВ на президентските избори, да измами Първанов и Калфин... Въпросът е в това дали БСП ще успее да сърфира върху високия резултат на ген. Радев, да го приватизира.

Карикатура, разпространявана в социалните мрежи, изобразява ген. Радев като дрон в униформа, а лидерът на БСП, г-жа Нинова, ехидно управлява с дистанционно неговия полет... Скандалът "Решетников" не е заглъхнал и според мен тепърва ще пламне с нова сила. Имам усещането обаче, че ген. Радев е амбициозен, волеви човек, който не е свикнал да вижда таван над себе си. Много е възможно социалистите да берат ядове с него. Любопитно е в тази връзка дали и как Илияна Йотова ще влезе в ролята на куче пазач, защитаващо интересите на столетницата.

ДПС ще продължи да бъде балансьорът. ДПС е нещо като ДДС на българския политически пазар. Тази роля вече е извоювана, а през 2016 г. беше опазена за пореден път. За момента походът на Местан и ДОСТ към властта, изглежда, е осуетен.

Може и да очакваме повече популизъм и още по-злокачествен. Ще нараства и влиянието на шоумените. В повечето случаи така или иначе политическото състезание е конкурс за популярност, в много по-малка степен се отчита компетентността. Проблемът настъпва тогава, когато политиката се превърне само в шоу без съдържание.

От текст на Петър Ганев в седмичния бюлетин на ИПИ

Понятието "превзета държава" не е често използвано в България. Тук повече говорим за злоупотреба с власт, корупция, клиентелизъм и други форми на нечисто използване на властта. Терминът state capture, който на български може да бъде срещнат като "превзета" или "завладяна" държава, се отнася не толкова до единични случаи на облагодетелстване с власт, колкото до опит за цялостно влияние върху държавния процес и завладяване на основните власти. Важна специфика на този тип политическа корупция е не просто разнообразието от превзети власти, но и това, че обикновено завладяващите оперират в монополистична или в олигополистична среда, тоест достъпът до пазара на завладяване е силно ограничен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  Никога не бях чел по голяма простотия ... Радев щял да се опита да стане самостоятелен властови център ... Какво е властови център ,ако може да ми обясните ...на базата на какво ще стане това същество властови център ... Има милиони ,има медии ,има 50 депутата в парламента ли какво ?? Безумна статия

 • 2
  tonywalker avatar :-|
  tonywalker

  По принцип е безумна наистина. ГЕРп не могат да спрат свободното падане, това е ясно, нито Радев може да стане властови център. Все пак вестничето трябва да се пълни с нещо.

 • 3
  plebs avatar :-|
  plebs

  Държавата не е преставала да бъде "превзета" от времето на соца. Трансформацията на комунистическия елит в икономически "елит" от приватизатори просто продължи действието на Член 1, прехвърляйки правата на Партията върху олигархията.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "keepwalking":

  Интересно как съдите за статията по подзагавието. Радев има пълната възможност да е независим, защото засега за него компромати почти липсват. БСП няма лостове в прокуратурата, за да го държи изкъсо. Избирането на Радев за кандидат беше отчаян ход за имитация на възраждане. В БСП не остана много от бизнес обръчите, нито от влиянието на партията. Ако останат извън следващото правителство, с тях е свършено.

 • 5
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#4] от " Георги Георгиев ": Искате ли да се обзаложим, колко точно е независим Радев, аз залагам на 0%.

 • 6
  knb avatar :-P
  knb

  Това за независимост на НПО ме насълзи. Независимост от кой? От чужди фондове? Да пожелаем успешна дейност на ККК, на РТ и ККП. А и да не забравяме, на фундацията Гюлен, бунтовниците, приятелите на Сирия, всякакъв цвят каски и всички подоби. Всички добре дошли, че то иначе няма да съберем точки.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "fio41315648":

  Аз залагам на 50% в началото на мандата и 80% в края.

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  Аман от тъпи соросоидни мнения!

 • 9
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо

  Какво са правили с автори като тия в Дневник след 1944 - ами в Белене са си полежали. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.