От кой век е главният прокурор

Липсата на равно прилагане на закона затруднява обществената преценка дали прокурорските обвинения са основателни, или са злоупотреба с власт

От кой век е главният прокурор

Без Реформация

26748 прочитания

Липсата на равно прилагане на закона затруднява обществената преценка дали прокурорските обвинения са основателни, или са злоупотреба с власт

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Д-р Атанас Славов, конституционалист, преподавател в СУ

1517 г. Витемберг. Германия

Августинският монах Мартин Лутер заковава на портата на катедралата във Витемберг своите 95 тезиса срещу корумпираната църковна практика за продажба на индулгенции за опрощаване на греховете. Този акт на справедлива съпротива срещу злоупотребите с властта и корупцията на висшите църковни прелати полага началото както на религиозната Реформация в Западна Европа, така и на политическата модерност.

Прокуратурата притежава всички атрибути на средновековното папство. На управляващите осигурява индулгенции, на несъгласните - инквизиция

Властта се секуларизира, което означава, че може да бъде оспорвана, сменяна, рационално конструирана. В резултат на тези процеси се утвърждават основните принципи на върховенството на правото, правата на човека, ограничаването на произволната власт, политическо управление, основано на съгласието на управляваните. Подчиненото поданичество се заменя със свободното гражданство.

На тези принципи противостоят идеите и структурите на средновековното папство: свръхцентрализираната пирамидална йерархия, оглавена от непогрешимия Pontifex Maximus, осигуряващ подчинение на населението на своята свещена империя чрез инквизиционни процеси; легитимиращ управляващите със сакрално помазание; осигуряващ си влияние в управляващите аристократични елити чрез даряване на индулгенции (срещу солидни суми), а при необходимост - събиращ армии за налагане на ред и подчинение.

Всеки дръзнал да се усъмни в правилността или справедливостта на упражняваната авторитарна власт е обвиняван в ерес, т.е. превръщан в законна цел на религиозно и политическо преследване.

2017 г. София. България

В нашата политическа и конституционна система все още има институция, която притежава всички атрибути на средновековното папство: свръхцентрализирана структура, единоначалие, усещане за непогрешимост, неоспорима от никого власт, извън конституционната система за разделение, взаимен контрол и възпиране на властите; почти абсолютна власт да се "опрощават грехове", да се издават индулгенции на нарушилите закона, а да се обвиняват (обявяват за еретици) всички, които дръзнат да поставят под въпрос всевластието на институцията.Това е институцията на главния прокурор.

Всеки опит за рационализиране и търсене на отговорност на тази институция бива блокиран от блюстителите на политическото статукво - тъй като всяка реформа на прокуратурата крие риска от загуба на средновековни имунитети и привилегии. Ако се наруши сложният баланс и представителство на интереси, всеки може да бъде обявен извън закона, т.е. за еретик, и да бъде преследван със всички средства на инквизиционния процес: непрекъснати прокурорски проверки; повдигане, спиране и възобновяване на обвинения; включване на ДАНС и на специални разузнавателни средства; неизпълнение на съдебни решения. И всичко това в условия на манипулирана от главния прокурор публичност.

Тази политическа система може да съществува само ако ключови елементи от политико-икономическата олигархия имат решаваща дума за определянето на главния прокурор. А избраният за такъв знае много добре кого и доколко може да разследва и обвинява, на кого да дава индулгенции и срещу кого да насочва инквизицията.

Аналогията е съвсем пряка. Без папа, който да помазва и коронова владетелите, те са просто едни узурпатори. Без главен прокурор, който обявява управляващите за достойни и некорумпирани, те са просто част от политико-икономическата олигархия. Съществена част от тази легитимираща властта функция на главния прокурор е правомощието му да раздава индулгенции, за да гарантира, че балансите и представителството на интереси няма да бъдат разрушени (виж делата на Христо Бисеров, Цветан Цветанов, делото КТБ).

Отличителна характеристика на средновековния Pontifex Maximus е обладаването на цялата юрисдикционна власт по обвиняване, разследване и произнасяне на присъдата. С помощта на обслужващите олигархията медии главният прокурор също обладава пълна юрисдикционна власт пред едно все по-фрагментирано и манипулирано общество.

Подобно на своя средновековен аналог, в период на междувластие властта на главния прокурор е най-концентрирана. Тогава са възможни действия, равносилни на политически преврат (справка - аферата "Костинброд" или обвиненията към бивши министри или министри в оставка). Липсата на стандарт за равно прилагане на закона прави невъзможно обществото да прецени кога едни обвинения са основателни или са изцяло злоупотреба с власт.

И така, 500 години след Витемберг е време за Реформация и политическа модерност и по нашите географски ширини. Тя следва да започне с ограничаване и поставяне под демократичен и юрисдикционен контрол политико-икономическата олигархия и нейния Pontifex Maximus.

Д-р Атанас Славов, конституционалист, преподавател в СУ

1517 г. Витемберг. Германия


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "... да се обвиняват (обявяват за еретици) всички, които дръзнат да поставят под въпрос всевластието на институцията.Това е институцията на главния прокурор."

  В средновековието сме с папа Цац Първи. Средновековното мислене е: аз и единствено аз съм прав и не търпя критика. Аз съм богопомазан. Който е срещу мен значи е и срещу господ и трябва да бъде унижен и изгорен на клада.

 • 2
  scuby avatar :-|
  scuby

  Че вие и собственикът ви Прокопиев направихте всичко възможно да свалите това правителство като съзнателно обвързвахте името на Борисов с това на Пеевски. Явно си мислихте, че така ще попречите на интересите на последният. Ето сега, още не дошли БСП/ДПС на власт, на г-н Прокопиев започват да му завеждат измислени дела та зедно с него и на Тотев, Трайков и Дянков!

 • 3
  curious1234 avatar :-|
  curious1234

  Въпрос към уважаемия автор: защо точно сега "е време за Реформация и политическа модерност и по нашите географски ширини"? Преди 10 години не беше ли време? Или преди пет? Или преди три? А може би ще стане "време" след 10 години? Как разбирате кога става "време за" това, което явно Ви се иска да се случи?

 • 4
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Свинете се самозабравиха.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Цацата всячески иска да стане от онези ключови фигури, с които всеки властимащ трябва да се съобразява. Това е много изгодна позиция и в пъти по-малко ветровита от трона. И успява. За съжаление.

 • 6
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  Цацата ще падне от високо. Или държавата ни ще потъне още по надълбоко.
  Аз съм оптимист. За държавата.

 • 7
  wio51311841 avatar :-|
  no matter

  Цацаров е трагична фигура - просто прислужник назначен да изпълнява заповедите на силните на деня. А те, както се разбра, са едни и същи независимо от това коя партия колко депутати има в Народното Събрание.

  Напоследък, особено след случая КТБ, заповедите стават все по-абсурдни (споменте си за арестуваните 3-ма "наемни убийци" на Пеевски и за влизането в банката със сирени и въоръжени полицай), а сега идат избори и всички възможни конкуренти биват обвинени. Интересно какво ще спретнат на Христо Иванов.

  Поне вече стана пределно ясно, че е наложително поставянето на прокуратурата под контрол на други институции. Иначе ще си стоим в блатото.

 • 8
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  брей, колегата Славов е изоставил хардлайнерските православни позиции относно Реформацията и еретиците-протестанти, но пък не ни е спестил източнортодоксалните клишета относно католицизма.

  а за главпрокът е ясно: заседнал е мастито нейде из "Златния век" на Сюлейман Кануни ("Законодателя", ще рече).

 • 9
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  [quote#6:"vaskoangelov"]Цацата ще падне от високо.[/quote]

  а при това тегло...гравитацията не прощава.

 • 10
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  [quote#3:"curious1234"]защо точно сега "е време за Реформация и политическа модерност и по нашите географски ширини"?[/quote]

  ами на принципа "по-добре късно, нежели ли никога".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал