Мнения Daily: Каква би била България без ЕС и без Бойко Борисов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Каква би била България без ЕС и без Бойко Борисов

Без Борисов българската политика щеше да е още по-динамична и непредвидима

Мнения Daily: Каква би била България без ЕС и без Бойко Борисов

И още: политическата 2017 г. през погледа на анализатори

11821 прочитания

Без Борисов българската политика щеше да е още по-динамична и непредвидима

© Капитал


Каква би била България без ЕС и без Бойко Борисов

От анализ на политолога Даниел Смилов в портал "Култура"

Тази година отбелязваме едно десетилетие от две знакови събития – членството на България в ЕС и началото на доминацията на Бойко Борисов и ГЕРБ в българската политика.

Какво би била България без ЕС е лесно да си представим просто като погледнем съседна Сърбия или Македония. И двете държави са вече по-изостанали от нас по повечето обективни показатели като БВП и доходи. Вярно е, че балканските войни от 90-те са основната причина за тяхното изоставане, но е вярно също така, че те тръгнаха от немислимо за нас високо ниво на средна заплата от около 500 евро (1000 ДМ) на човек в рамките на Югославия. Също така далеч не е случайно, че точно държавите от нашата черга извън ЕС – като Молдова, Босна и Херцеговина, Украйна, Грузия, Армения, Албания, Турция и т.н. – са политически нестабилни до степен на размирици и граждански войни.

За разлика от тях и много други България понесе сравнително леко и икономическата криза след 2008 г. И сега вече България е на пътя на сериозно оживление с втори най-висок икономически ръст в ЕС и почти ежедневни новини за интерес от големи компании. Ето защо не е чудно, че огромно мнозинство от българите (над 70%) оценява и членството ни в ЕС (а и това в НАТО) като силно позитивно за страната. Подобни мнозинства не биха се разделили и с двете членства, каквито и кусури да намират в собственото ни развитие. И накрая все още у нас хората имат по-голяма вяра на Брюксел, отколкото на родните елити.

Та като стана дума за родни елити, пръв между не толкова равните през последните десет години беше Бойко Борисов. Той дойде на власт през 2009 г. с обещание да се разправи с "корумпирания елит" (под формата на т.нар. тройна коалиция), но се застоя и сам срамежливо се елитизира (ако такава дума има изобщо).

Каква би била България без Бойко Борисов е по-трудно да си представим. За някои самата мисъл е недопустима, защото те виждат в него еманация на българщината. Запленените от неговата безспорна харизма понамаляха с течение на времето, но въпреки това няколко неща са сигурни:

- Борисов превърна популистката мобилизация, експериментирана успешно от НДСВ, в дълготрайно работещ модел. Сакскобургготски направи страхотна изборна вълна през 2001 г., но не можа да се задържи на нея. Голямата разлика между него и ученика му Борисов беше във възможността на втория да се променя и адаптира. Първо видяхме лицето на "гневния" Борисов, раздаващ справедливост чрез пророка си Цветанов. След това дойде Строителят на пътища и магистрали. Борисов – "жертвата" на Пеевски и Василев – събуди симпатиите на хората през 2013-2014 г. Който пък беше изместен от "Помирителя" и "Балансьора" от кабинета "Борисов 2". Без Борисов българската политика щеше да е още по-динамична и непредвидима, с много "нови" лица, способни да спечелят внезапно избори и да поемат за кратко кормилото на държавата.

- Борисов не се превърна в Орбан. Това е постижение на фона на вишеградските държави. Без Борисов по-радикални "орбанисти" щяха да запълнят вакуума, защото той едва ли щеше да се заеме от българска Меркел или от триумф на либерализма у нас.

- Корупцията едва ли щеше да изчезне без Борисов. Но пък правовата държава би могла да получи по-големи шансове. Десетте години на Борисов са маркирани от неформални договорености за контролирана употреба на съдебната система (основно срещу политически неудобните).

- Медиите бяха прикачени с винтове, моркови и тояги към съдебната власт в политико-съдебната машина. Те създават звукови и визуални ефекти на нейното действие, най-вече в жълто-кафявата гама. В резултат на тази инженерна дейност България стигна до 113-о място по свобода на медиите.

- Без Борисов КТБ може би изобщо нямаше да я има. Или пък, ако я имаше, нямаше толкова лесно да минава под радарите на регулаторите и службите и да се разраства безконтролно. Или поне фалитът й щеше да бъде разследван далеч по-детайлно от парламента, а и от прокуратурата.

Каква ще бъде политическата 2017 г.

Директорът на фондация "РискМонитор" Стефан Попов и политологът Огнян Минчев пред "Дневник"

Кои нови политически проекти ще бъдат успешни?

Стефан Попов
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Стефан Попов: Проектът на Христо Иванов ще бъде успешен, ако не се заеме да обединява за пореден път "дясното" в България. Новата партия трябва да бъде обърната към много по-широка гражданска база, в която включвам и по-леви настроения. Но ако се плъзнат по реториката на "вечното възвръщане към дясното", шансът за успех намалява, защото се вграждат в едно клише. Такава партия трябва да разбере, че нейната основа са протестите отпреди три години, и да доразвива техния граждански профил. Той не е десен в онзи архаичен седесарски смисъл. Той е много по-суров, по-прагматичен, по-директен, морално по-ясен и конкретен.

Извън България Тръмп има шанс да се окаже – не казвам да лансира, не той самият – и успешен проект, ако доведе до пробуждане на ЕС за по-съвременни политики за сигурност и отбрана. Засега може само да се гадае.

Ще има ли трети кабинет "Борисов"?

Стефан Попов: Оставката на Борисов след президентската загуба прилича на фасон, един вид пак сме обидени. Ако това усещане засегне други действия, стане масово и устойчиво, край на ГЕРБ. Ако Борисов успее пак да се измъкне от подобни нелепи грешки, ГЕРБ ще се стабилизира.

Борисов управлява страната като чифлик, мести предмети, присъства лично в работно облекло, намръщен, с угрижена физиономия. Това се харесва, но трябва да не преиграва, както стана с оставката.

Огнян Минчев
Фотограф: Цветелина Белутова

Огнян Минчев: Това е възможно да се случи, но това вече не е единственият възможен вариант. ГЕРБ и БСП са на много близко разстояние и все още не е очевидно къде е горната граница на подкрепа за "Позитано" и долната граница на свиващата се подкрепа за ГЕРБ. И двете тенденции могат да бъдат обърнати. Има и друг възможен, макар и малко вероятен вариант – кабинет с участие на ГЕРБ, но без Борисов.

Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?

Стефан Попов: Не мисля. За да се избегнат такива неудобства, на терена винаги има ДПС, допълващият брокер, гъвкав доставчик на услуги.

Огнян Минчев: Поддръжниците на двете партии все още не са готови за подобен вариант на "голяма коалиция". Струва ми се, че тя е възможна при две обстоятелства. Или сериозна кризисна ситуация, внесена отвън, или възникнала поради непредвидими фактори, която ще направи легитимен призива за "национално отговорно правителство", или бърз провал на друга формула за кабинет след изборите напролет. Ако ГЕРБ е по-голямата партия в следващия парламент, макар и с неголяма разлика от БСП, те по-лесно ще приемат голяма коалиция. При БСП неизвестните засега са повече.

Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България?

Стефан Попов: Изборът на Тръмп. Това е събитие, което може да предефинира следвоенния ред в глобален мащаб. Може да бъде укротен или, както смятам, че не е изключено, да бъде отстранен с процедура по импийчмънт. Но заявката за реформа в установения международен ред и неговите основни институции (ООН, НАТО, МВФ, Световната банка, търговските споразумения и други) е направена.

Предстоят и изборите в основните две страни в ЕС, Франция и Германия. Ако там надделеят страховете, които изнесоха Тръмп на власт, цялата система отношения по оста САЩ-Европа-Русия ще бъде пренаредена. Това е нова ситуация на неопределеност и висок риск нещо да се развали и нищо добро да не го замести.

Тези развития, ако се осъществят, ще повлияят непосредствено на България. Само да си представим как НАТО става организация номинална, на хартия, а ЕС, който следва развитията в НАТО, се отслабва до степен да не бъде възпираща рамка за политическите безумия в България. Друго не е нужно. България няма сила да носи собствения си суверенитет, тя веднага – през доминиращите партии – ще почне да твори безумия.

Огнян Минчев: Резултатите от предстоящите избори в ключови страни на ЕС, развитието на кризисните процеси в съседна Турция, предизвикателствата пред общоевропейската сигурност, произтичащи от ислямисткия тероризъм и бежанския проблем.

Каква би била България без ЕС и без Бойко Борисов

От анализ на политолога Даниел Смилов в портал "Култура"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 5
  dias avatar :-|
  dias

  В историята остават само лудите,завоевателите и строителителите.За голамо разочарование на мнозина, Борисов остава в историята като строител,не съм му фен, защото винаги говори в първо лице единствено число когато харчи парите на данъкоплатците, а това не е нормално ,но фактите говорят за казаното по-горе.

 • 6
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Типичен близнашки гамбит - Цар и Генерал: ББ King е 4-тия модифициран елемент на 3-ната коалиция (Триадата - перфетно корупционно творение по аналог на Златното сечение 3-5-8), имплементирани от МОЗ (мрежата на олигархията и задкулисието). ГЪРБ (граждани за ъндърграунд развитие на булгаристан) е създадена случайно на 3.12.2006 като милионерска структура, точно преди БГ да влезе в ЕС на 1.1.2007. Блажени верващите, тяхно е царството небесно! Блажени неверващите, тяхно е царството земно!

 • 7
  iliyapopov avatar :-|
  iliyapopov

  Грешка направи ББ като подаде оставка, но дали е истина това ще разберем след няколко месеца. Мисля, че в следащото НС нещата ще са невъзможни и държавата ще се върне назад с поне 5 години, тъй като няма да е възможна устойчива коалиция и от там ще има чести избори. БСП на власт е катастрофа, каквато трудно можем да си представим - те просто не стават, лаладжии са.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK