Мнения Daily - Партиите са бизнес, по-печеливш от наркотиците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Партиите са бизнес, по-печеливш от наркотиците

Стигнахме до там, че корупционните нагласи вече се наследяват - както при мафията. Бащите и майките, които изкарваха за хляба и хайвера, вече предават на синовете и дъщерите. Депутати, министри, прокурори, премиери, президенти - милионери.

Мнения Daily - Партиите са бизнес, по-печеливш от наркотиците

И още: САЩ трябва да се пазят от съюз на Русия и Китай; Обвинението срещу кмета Тотев мирише на политически договорки

19112 прочитания

Стигнахме до там, че корупционните нагласи вече се наследяват - както при мафията. Бащите и майките, които изкарваха за хляба и хайвера, вече предават на синовете и дъщерите. Депутати, министри, прокурори, премиери, президенти - милионери.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Виждате какво става в БСП - обещаната промяна идва с доказани причинители на милиардни вреди.

Смяна на властта

Партиите са бизнес, по-печеливш от наркотиците

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен консултант Илиян Василев в неговия блог

Възприятията за равнището на корупция в България ни поставят на първо място в Европейския съюз. Стигнахме дотам, че корупционните нагласи вече се наследяват - както при мафията. Бащите и майките, които изкарваха за хляба и хайвера, вече предават на синовете и дъщерите. Депутати, министри, прокурори, премиери, президенти - милионери.

Това е ролевият модел, който завещаваме на следващите поколения. Не този на предприемачи като Стийв Джобс и Елън Мъск, на Владимир Койлазов (носителя на "Оскар", който промени киното) или на Ивайло Пенчев, който от България завладя света със своите стени за катерене. А другият, масовият пример - на завършилите добро образование, които влизат в партии, защото това е пистата, по която могат да влязат във властта и чрез нея да станат много по-сигурно богати, отколкото през пазара. Трябва им партия и достъп до публичните ресурси.

Партиите са бизнес, при това по-доходоносен и от наркотиците и хазарта, защото са легитимен, на практика безрисков начин за преразпределение на средства и възможности. Затова не се чудете, че завършили и с добро образование се ориентират към политически кариери. Стигнахме дотам, че вече дори няма нужда да навлизаме в истинските дълбоки фази на реализацията на корупцията. Достатъчно е да разсъждаваме и планираме по темата.

У нас дори мисленето по проекти, най-често свързани с Русия, поражда намерение и действия от корупционен характер, което ни струва много пари. Затова настръхвам, когато политици започнат да ни омайват с проекти мечти.

Виждате какво става в БСП - обещаната промяна идва с доказани причинители на милиардни вреди. Самият лидер има солидно досие като дясна ръка на Овчаров, като добавите и Гергов, Ерменков и олигарсите, които стоят на входа и изхода на "Позитано" - промяната ще е другото име на новите безвъзвратно отлетели милиарди от държавния и нашия джоб.

Не, не мислете, че ще управляват дълго, но те толкова много се специализираха, че сега им трябва и година и щетите са гарантирани. Следващите правителства просто ще плащат сметката. То това е и цялата игра на номенклатурата и БСП - те не искат да печелят избори, за да променят България към по-добро, а за да могат за малкото време, през което ще управляват, да натрупат за цял живот, като Доган от сараите, като Първанов от хотелите, като Станишев от Брюксел, като Бокова от Ню Йорк. Това са им идолите и техния път следват.

-----------

За САЩ няма нищо по-опасно от тесния съюз между тези две държави.

В очакване на Тръмп

САЩ трябва да се пазят от съюз на Русия и Китай

От коментар на американския политолог Збигнев Бжежински за "Хъфингтън пост". Преводът е на БГНес.

Трите главни полюса на световната сила са по-малко склонни да прибягват към ядрени провокации, но за избягването на глобалния сблъсък САЩ, Китай и Русия трябва да спазват предпазни мерки и да се стремят към сътрудничество. За Русия ситуацията в региона стана особено трудна.

В момента отношенията на Китай с Русия, изглежда, предоставят на Пекин още по-привлекателна краткосрочна алтернатива, макар и двете страни да имат помежду си исторически обиди, принуждаващи ги да се отнасят с подозрение към взаимните си намерения. В по-дългосрочна перспектива най-зловещата перспектива за Русия е засилващата се сред китайските висши военни надежда, че Китай ще отвоюва огромните простори на Източен Сибир, които царска Русия е завзела със сила преди няколко века. Следователно далечните и по същество незаселени простори на Източна Азия биха могли да се превърнат в дългосрочна стратегическа цел на Китай в процеса на геополитическо възстановяване на тази засилващата се азиатска държава.

При всички положения на Русия ще ѝ се наложи да изгражда все по-сложни отношения с КНР и САЩ, които неизбежно ще сдържат нейните далеч отиващи амбиции. Русия ще успее да реализира своите стремежи само ако се освободи от илюзията за постигане на превъзходство на целия континент и да стане водещ играч в самата Европа.

В същото време трябва да признаем, че Америка е започнала да провежда по-двусмислена политика по отношение на Китай, в която отсъства общ стратегически план, толкова характерен за по-любезните и добросъседски отношения, установили се между Вашингтон и Пекин преди едно-две десетилетия. САЩ трябва да помнят за сериозната опасност от сключването на стратегически съюз между Китай и Русия, към който отчасти те могат да бъдат подтикнати от вътрешната си политическа и идеологическа инерция, а отчасти от необмислената външна политика на Вашингтон.

Важно е също така да не се отдава открито предпочитание на Индия като главен съюзник на САЩ в Азия, защото в такъв случай тясната връзка между Китай и Русия ще бъде абсолютно сигурна. За САЩ няма нищо по-опасно от тесния съюз между тези две държави. Не е учудващо, че САЩ заемат в по-голяма степен отбранителна позиция в политически пробуждащата се Евразия. Америка съхранява присъствието си в региона благодарение на намиращите се под неин контрол острови в Тихия океан – това е свидетелство, че Америка е заинтересована от поддържането на сигурността в Евразия, и САЩ открито заявяват, че ще защитават Япония и Южна Корея. Но този техен ангажимент ще зависи от стратегическата предпазливост и решителност. САЩ също така трябва да потвърдят готовността си да защитават Западна и Централна Европа. Те трябва да бъдат способни да реагират с военни средства въпреки съмненията на световната общественост, че Америка ще е готова на решителни действия, ако се наложи. Затова е важно Америка недвусмислено да покаже на Кремъл, че няма да бъде пасивен наблюдател в Европа.

САЩ не планират да създават сериозни политически или военни контразаплахи с цел изолацията на Русия, но Кремъл трябва да разбере, че ако вкара свои войски в латвийската столица или щурмува Талин, столицата на независима Естония, след това ще последва масирана блокада на Русия от Запада през Балтийско море.

----------

Този филм вече сме го гледали със Софиянски в главната роля и финалът е предсказуем.

Пловдивските потайности

Обвинението срещу кмета Тотев мирише на политически договорки

От коментар на Диана Костова за "Уебкафе"

Кметът на втория по големина град в България Иван Тотев е изолиран от собствената си партия. Властовите лобита отляво и отдясно предпочитат да целуват ролекса на митрополит Николай, чиято позиция очевидно е по-силна от тази на кмета, щом си позволява да го анатемосва. Докато "системните" партии в града се самоунищожават, местните търговци на влияние играят ролята на "балансьори".

Тъкмо когато Пловдив започна да привлича сериозни пари през инвестиции в индустрията и през европейската програма за култура, се отприщи и безкрайната серия от скандали и обвинения в умишлена безстопанственост - от тютюневите складове, през злоупотребите в онкодиспансера до последния скандал с ремонта на местния зоопарк.

След всеки нов удар кметът на Пловдив Иван Тотев даваше все по-странни обяснения за проблемите на града - от "завист" до "чудовищен натиск" от страна на София. Така и не му достигна кураж да назове ясно източниците на неприятностите си - а сега вече е прекалено късно. Дали обвинението срещу него е състоятелно - съдът ще трябва да прецени, но ефектът от публичното му унижение вече е налице. Историята на самото дело срещу Тотев е толкова странна, че предизвиква още повече съмнения в целта на мероприятието.

Не само заради поемането му на "ръчно управление" от главния прокурор - тактика, която отдавна не се свързва с качество и независимост на разследването, а тъкмо обратното. Сега прокуратурата разполага с два месеца да предаде разследването си в съда и всяко забавяне по него може да се смята за умишлено тупкане на топката.

Този филм вече сме го гледали със Стефан Софиянски в главната роля. Финалът му беше напълно предсказуем. Затова няма да се изненадаме, ако делото срещу Иван Тотев се окаже поредната прокурорска димка за умъгляване на гнили политически договорки от най-високо ниво.

Виждате какво става в БСП - обещаната промяна идва с доказани причинители на милиардни вреди.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  jordan_vasilev avatar :-|
  DL

  Китайците вече са захапали руската империя:

  http://newsua.one/mneniya-blogosfera/otvod-voisk-iz-sibiri-dalniivostoknash.html

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Бжежински никога не се е отличавал с интелект, но очевидно възрастта е отнела и малкото, което имаше.

 • 3
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Един деен кмет да дойде и ще му намерят цаката тия помяри ...

  Тотев колко е окрал не знам, но колкото е направил за 5 години, 10 кмета преди него неуспяха. Който и да дойде на негово място ще краде, но се съмнявам че ще саумее и да гради успоредно с това.

 • 4
  pfh24383707 avatar :-|
  Йоан Каратерзиян

  "- Защо ли нещата трябва да се променят? -прошепна Прасчо.
  Пух помисли, помисли и каза: - Така имат възможност да станат по-добри!" (Из "Мечо Пух" на Алън Милн)
  От време на време, промяната е необходима заради самата промяна...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И все пак, Тотев е виновен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.