Мнения Daily - Време е да подходим сериозно към сигурността
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Време е да подходим сериозно към сигурността

Европа е загубена, ако САЩ не демонстрират убедителна готовност да изпълнят задълженията си като неин гарант и най-важен член на НАТО.

Мнения Daily - Време е да подходим сериозно към сигурността

И още: А кой ще замести ЕС като верен съюзник на САЩ; Всяко събитие – с лого

7370 прочитания

Европа е загубена, ако САЩ не демонстрират убедителна готовност да изпълнят задълженията си като неин гарант и най-важен член на НАТО.

© JONATHAN ERNST


Липсата на военно сътрудничество между държавите в ЕС струва близо 100 млрд. евро годишно.

Европейската отбрана

Време е да подходим сериозно към сигурността

От коментар на Федерика Могерини, върховен представител по външните работи и сигурността на ЕС, и Юрки Катайнен, зам.-председател на ЕК

Краят на студената война дойде с обещание за мир в Европа. Успяхме да спазим това обещание в пределите на нашия съюз, но четвърт век по-късно разбрахме по болезнен начин, че нестабилността извън нашите граници влияе пряко върху сигурността на нашите граждани. Вече има безпрецедентен консенсус относно необходимостта от засилено сътрудничество по въпросите на сигурността. През последните месеци изготвяхме амбициозен пакет за отбрана, основаващ се на три стълба.

Първо, вярваме, че съюзът ни може да стане по-сигурен чрез външна дейност. За да изпълним тези задачи и да действаме като отговорен фактор за сигурността, трябва да реагираме по-бързо, да подобрим координацията между нашите граждански и военни мисии и да изразходваме по-добре средствата.

Второ, нуждаем се от засилено сътрудничество с нашите основни партньори в областта на сигурността, на първо място НАТО. През декември ЕС и НАТО одобриха набор от 42 конкретни действия за прилагане на съвместната декларация, подписана през юли миналата година.

Първите два стълба обаче не биха могли да бъдат изградени без инвестиции в научни изследвания и развитие на способностите. Прекалено дълго време обществените поръчки в областта на отбраната не успяваха да се възползват от пълния потенциал на нашите малки и средни предприятия и от потенциала на единния пазар. Около 80% от обществените поръчки в областта на отбраната са с изцяло национален характер. Според оценките липсата на сътрудничество между държавите членки струва близо 100 милиарда евро годишно.

По своите разходи за военни цели ЕС заема второ място в света: взети заедно, бюджетите за отбрана на държавите членки представляват около половината от този на САЩ. Качеството обаче е толкова важно, колкото количеството, и в резултат на неефективното изразходване на средствата сигурността на всички ни е по-слаба. Европейското сътрудничество е от съществено значение за постигане на икономии от мащаба в областта на иновациите и обществените поръчки. След приключването на пилотната фаза през 2020 г. считаме, че следващият бюджет на ЕС следва да заделя 500 млн. евро годишно за новаторски технологии, предназначени за отбраната.

Държавите членки ще запазят своите пълни пълномощия. Те ще решават къде и как да инвестират, но можем да им предоставим подходящата рамка за разработване и закупуване на капацитета, който ще притежават. Пет милиарда евро годишно би трябвало да е реалистична сума, въпреки че е необходимо много повече за постигането на целта от 2% от БВП, поставена пред членовете на НАТО.

Крайно време е да подходим сериозно към нашата сигурност.

------------------

Самовлюбеният Тръмп много се харесва в ролята си на парен чук.

Новият световен ред

А кой ще замести ЕС като верен съюзник на САЩ

От коментар на Бернд Ригерт за "Дойче веле"

Европа е загубена, ако САЩ не демонстрират убедителна готовност да изпълнят задълженията си като неин гарант и най-важен член на НАТО.
Фотограф: JONATHAN ERNST

Следващият президент на САЩ говори в помрачение. ЕС бил създаден, за да надвие САЩ в търговията, измисля си той. На този човек, който скоро ще стане най-могъщият човек в света, май трябва да му се подари учебник по история - ако се налага, дори написан като отделни изреченийца от Туитър, та да може изобщо да го прочете и разбере! Тръмп смята, че ЕС се е провалил. Че много държави ще го напуснат. Че Брекзитът е чудесен образец. ЕС бил просто инструмент на Германия, критикува още бъдещият президент. Инструмент за какво? За потискане на британците или на гърците? Или все пак инструмент за осъществяване на европейското единение и за приобщаване на източноевропейските държави, които останаха на течение след краха на съветския блок?

Човекът, който скоро ще стане най-могъщият човек в света, мимоходом оповестява и търговска война срещу германските автомобилопроизводители, която противоречи на международните правила, приети и от САЩ. Бизнесменът Тръмп ще трябва някой ден да попита колегите си – американски предприемачи, как ще се почувстват, ако трябва да плащат мито за износа на своите стоки в Германия, ЕС или Мексико. Самовлюбеният Тръмп много се харесва в ролята си на парен чук. Всичко досега е било лошо, важни са единствено собствените му объркани идеи. Но кой ли ще замести ЕС в ролята му на верен съюзник на САЩ? Това Тръмп не казва. Навярно куп малки и съвсем малки държавици, които "Тръмпова Америка" ще може много лесно да зароби с търговски ограничения и мита?

В Брюксел се надигат страхове, че Тръмп и Путин може да се прегърнат и през главата на европейците да тръгнат наново да преразпределят света помежду си. Путин получава примерно балтийските страни, Украйна, Грузия и Молдова. Срещу което Тръмп ще има право да върши каквото си иска в останалата част от Европа. Дали това не е възможната "сделка", за която непрекъснато говори Тръмп, определил се сам за човек на делата? Балтийците и поляците сигурно сериозно се съмняват дали един президент на име Тръмп действително би се намесил в тяхна защита, ако Русия наистина започне агресия. А Европа е загубена, ако САЩ не демонстрират убедителна готовност да изпълнят задълженията си като неин гарант и най-важен член на НАТО.

Не бива и да се надяваме, че новите американски министри ще върнат към реалността "света на Тръмп". Не, Тръмп си е Тръмп. В предизборната борба той каза, че ще бъде най-добрият президент, създаден някога от господ-бог. Е, стигнахме и дотам.

---------------

А спасението се крие в една най-проста комбинация от роза, шевица и казан за таратор пред светещ паметник.

Произведено в България

Всяко събитие – с лого

От коментар на Александър Николов за "Уебкафе"

Спасението е в нашите ръце. Затова всеки град, всяка институция, всяко събитие - с лого. Различно всяка година, всеки месец ако трябва.
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Всяка година с конкурс се раждат лого след лого за какво ли не - на туризма, на спорта, на културата, на детската "Евровизия", на българското председателство. И след всеки избор си лягаме с надеждата да се събудим оправени, и все не ни се получава.

Какво ли не му слагахме на това лого, за да събудим българщината - и рози, и слънца, и шевици, и планини, и море, и кирилица, кисело мляко, паметника на Шипка, лютеница, НДК, гроздова ракия... И още сме си само на едно море и се топим като нация.

И "Евровизия" бяхме на косъм два пъти да я спечелим, и четвърти на световното станахме, но пустото лого все не ни се получава и не ни се получава. Химн да трябваше, "Бяла роза" щеше да свърши работа. Или "Една българска роза" щяхме да пригодим. В краен случай Валери Божинов щеше да направи нова версия на "Трепни".

Обаче "оправителното" лого не ще и не ще. И министър Николина се притече на помощ, и Божидар Димитров даде едно рамо, даже Мишо Константинов даде няколко съвета, и от Казахстан взехме няколко идеи назаем, и от Беларус, даже от Малта, но не ще и не ще.

А бъдещето на нацията на него виси на косъм и се топим и разпиляваме, а спасението се крие в една най-проста комбинация от роза, шевица и казан за таратор пред светещ паметник. Господ може да е българин, но е високо, а наследниците на Ванга са далеч. Спасението е в нашите ръце. Затова всеки град, всяка институция, всяко събитие - с лого. Различно всяка година, всеки месец, ако трябва.

По своите разходи за военни цели ЕС заема второ място в света, но в резултат на неефективното изразходване на средствата сигурността на всички ни е по-слаба.
Фотограф: ERIC VIDAL
Липсата на военно сътрудничество между държавите в ЕС струва близо 100 млрд. евро годишно.

Европейската отбрана


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK