Мнения Daily - България има нужда от дузина млади министри
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - България има нужда от дузина млади министри

Можеш да ги познаеш по разширените ноздри – значи им е замирисало на власт, на рязко подобряване на сивитата и на бързи удари в личен план.

Мнения Daily - България има нужда от дузина млади министри

И още: Радев гради политически Ноев ковчег; В първата си реч Тръмп звучи като Мусолини

16833 прочитания

Можеш да ги познаеш по разширените ноздри – значи им е замирисало на власт, на рязко подобряване на сивитата и на бързи удари в личен план.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Политиците се въртят в затворения кръг на едни и същи физиономии или духовните им деца.

Dream team

България има нужда от дузина млади министри

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Поколението, чието ЕГН започва с 5, е много амортизирано и неспособно за решителни усилия в политиката. Това е поколението, което с идването на демокрацията трябваше рязко да промени начина си на живот, убежденията си (или поне разбиранията си за начина на живот), отговорностите си и реализацията си. Това поколение носи първородния грях за пасивността, конформизма и несъпротивата в късния соц. То изнесе основната тежест на политиката при прехода и затова е отговорно за провалите, поради които държавата ни е на последно място в Европа по позитивните и на първо място по негативните показатели.

Пак то е поколението, което допусна децата му да емигрират. То е разкъсвано между тревогите си за децата и тяхната борба за реализация и между грижите за отиващите си родители. Много му се наложи да преживее и много му се събра на това поколение и то повече на България не може да даде, защото, както казах, е амортизирано, заредено с жизнен и социален цинизъм, частично увредено от изпитанията и самоизмамата, че е било полезно според силите си.

Отлично познавам това поколение, аз съм част от него. Ние като хора може би точно сега ставаме мъдри, добри, искрени и надеждни, но като политици от нас нищо хубаво и креативно повече не може да се очаква. Уморени коне с уморени криле. От такива коне пегаси не стават.

Мъдростта може да знае как. Но младостта е тази, която може да го направи. Ако аз бях президент, бих съставил служебно правителство от млади, енергични, проевропейски, знаещи езици жени и мъже 35-45-годишни – 12 на брой. Не толкова сърдити, колкото вперили поглед напред, за да направят България такава, че тяхното поколение да остане да живее тук, а не да се спасява с бягство, обръщайки се с гняв назад, заявявайки, че няма да ни живее в скапаната държава!

Само не ми казвайте, че е трудно да се намери кадърна дузина златни български млади хора. От толкова много години преподавам и знам, че талантливи деца е раждала, ражда и сега България. Но политиците се въртят в един затворен кръг на все едни и същи физиономии или избират сред духовните деца на тези едни и същи физиономии, които макар и млади, вече са ценностно остарели. Можеш да ги познаеш по разширените ноздри – значи им е замирисало на власт, на рязко подобряване на сивитата и на бързи удари в личен план.

-----------------

Кристално ясно е, че шансовете за формиране на стабилно правителство тази пролет са по-скоро илюзия.

Служебният кабинет

Радев гради политически Ноев ковчег

От коментар на Иван Петров за OffNews.bg

Кристално ясно е, че шансовете за формиране на стабилно правителство тази пролет са по-скоро илюзия. И двата лагера настъпиха по една мина в последните няколко години.
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Този път логичната аритметика "служебен кабинет плюс парламентарни избори равно на стабилно правителство" е твърде вероятно да не сработи. Едва ли има разумен човек, който си представя сериозно разместване на политическите пластове до следващите избори, които би трябвало да са буквално след два месеца. Хипотетично до някаква шокираща промяна тип апокалипсис, би могло да се стигне с нови, революционни изборни правила... като мажоритарен вот например.

Кристално ясно е, че шансовете за формиране на стабилно правителство тази пролет са по-скоро илюзия. И двата лагера настъпиха по една мина в последните няколко години. В БСП вероятно се будят с кошмари от мисълта отново да се коалират с ДПС. Движението за права и свободи пък, изглежда, още не може да се възстанови от процесите около отцепването на Лютви Местан и сякаш губи скоростно ролята си на фактор в сянка и балансьор, способен да управлява, без да носи отговорността за това. Подобна е и ситуацията с ГЕРБ. Най-голямата партия вдясно претърпя провал в опита си да обедини различните формации по оста център-дясно, като тук вината не е задължително да се вменява конкретно на партията на Борисов.

Така двете най-големи и потентни партии се оказаха в едновременна изолация. След като се самопростреляха по веднъж в крака, те нямат право на втора фатална грешка. Повече от ясно е, че от ГЕРБ и БСП изгубиха доверието на всичко, различно от твърдия електорат. Големият проблем обаче е, че дори при него се забелязват моменти на недоверие.

Така на масата остава последният вариант, който в последните дни, умишлено или не, плъзна в медийното пространство, сякаш да тества обществените нагласи. Коалиция между ГЕРБ и БСП чисто математически е най-доброто решение. Това гарантира приемане на закони, кворум, когато е нужен, и ще елиминира онези фактори, които свикнаха да яздят властта, без това да им носи негативи. От коментарите от двете страни в последните няколко дни обаче изглежда, че подобна коалиция е по-скоро невъзможна. Както Борисов, така и Нинова вероятно гледат на подобен ход като политическо самоубийство и вероятно са прави.

Ето защо служебното правителство, което ще бъде съставено от Румен Радев, може да се окаже с много по-голяма роля, отколкото е предвидено. Затова, когато прави своя избор, Радев трябва да го прави не с презумпцията, че запълва пробойни на разбития държавен кораб, а че гради политически Ноев ковчег, който да съхрани държавата поне до момента, в който някой от големите играчи не настъпи мина... за втори и последен път.

-------------------

Речта излага картина на САЩ, която не просто е неправдоподобна, а е психотична, възпалена и катастрофична като филм на ужасите.

Смяната на властта в САЩ

В първата си реч Тръмп звучи като Мусолини

От коментар на Стефан Попов, "РискМонитор"

Всичко това можеше да бъде обикновена лъжа или празно бълнуване. Но то е заплетено в реториката на една нова война, която Тръмп възвестява пред Америка и света.
Фотограф: BOBBY YIP

Вълната, наричана днес опростено популизъм, залива западноевропейските общества от Италия до Холандия и от Австрия до Великобритания. Нейният обхват се разширява драматично с включването на САЩ в тази тенденция. Първите дни на Тръмп като президент се оказват нова фаза в разгъването на този образ.

Денят на встъпването в длъжност показа, че новият американски президент продължава своя войнствен марш в същата скандална реторика вече в сферата на властта. Допусканията, пък и надеждите, че поемайки поста си, ще смекчи тона и ще тушира заканите, не се сбъдват засега. Реториката на елита "лъв" еволюира през тези фази, втвърдява се, става по-категорична. И най-вече остро войнствена. В речта на 20 януари, наблюдавана от цяла Америка и целия свят, тя се дооформи в компактно съобщение-закана каква радикална промяна предстои от ден първи.

Речта при инагурацията е 3-4 страници, които е добре да се четат внимателно. Тази реч е манифест, подобен на речите примерно на един Мусолини от 20-те години на миналия век. Речта излага една картина на САЩ, която не просто е неправдоподобна, а е психотична, едновременно възпалена и катастрофична като филм на ужасите. Жените и децата на Америка, казва Тръмп, тънат в мизерия. Индустрията на САЩ се е разпаднала в ръждясали фабрики като надгробни камъни. Образованието е корумпирано и младежта остава неграмотна. Трилиони долари се прахосват за отбрана на чужди страни. Тези същите страни са станали богати за сметка на САЩ. Инфраструктурата на Америка е в бедствено състояние. Американците са без работа. И така нататък. Срещу всичко това, срещу "забравените мъже и жени" и гигантската разруха на САЩ застава Тръмп и едни въображаеми "десетки милиони" в неговото "движение" (характерен фашизоиден израз), за да изпълнят "историческата" мисия по спасение на нацията.

Всичко това можеше да бъде обикновена лъжа или празно бълнуване. Но то е заплетено в реториката на една нова война, която Тръмп възвестява пред Америка и света. Разбира се веднага се появиха публикации, в които тези твърдения се проверяват и опровергават в цялост. Въпросът е, обаче, има ли това значение? Има ли значение, че един брутален апокалиптик печели изборите в САЩ с реторика, подходяща за фашистки водач.

Смислени или не, тези кресливи послания изричат точното намерение на новия президент. Те не са замислени от маркетингови магьосници, за да бъдат изоставени след победата. Напротив, още първите два-три дни след клетвата Тръмп трескаво действа по изпълнението им.

Политиците се въртят в затворения кръг на едни и същи физиономии или духовните им деца.

Dream team


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK