Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 30 яну 2017, 19:12, 12382 прочитания

Мнения Daily - Ако има политическа воля, защо нищо не се случва?

И още: Голяма част от институциите са превзети; Търси се глобален жандарм на мястото на САЩ; Льо Пен сърфира на вълната на недоволството

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Жилото на съдебната реформа беше извадено, така че да не засегне задкулисието.
След управлението на ГЕРБ

Голяма част от институциите са превзети


От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Оценките за отишлото си управление са, естествено, крайно полярни. За довчерашната социалистическа опозиция това са били "две загубени години, които върнаха България назад". Обратно - за участниците в управлението то е било "полезно", "резултатно" и даже "изключително успешно". И двете твърдения са в една или друга степен пресилени и неверни. Ето защо:

Новата лидерка на социалистите, която се е засилила да става премиер, почти всеки ден си "къса ризата" на тема "задълбочаваща се бедност". В действителност обаче икономическата ситуация от години не е била по-добра: висок растеж, нараснал резерв, излишък, увеличен износ и нарастващи инвестиции в нови производства, спадаща до предкризисните си нива безработица, нарастващи кредитиране, депозити, потребление, доходи.Всичко това обаче не означава, че картината е розова. Икономическото развитие би могло да бъде много по-бързо, а социалното му отражение - много по-чувствително, ако не бяха многобройните спирачки, които и това управление не успя или не пожела да премахне. Включително ключовия за бизнеса корупционно правосъден риск.

Най-типичен е примерът със съдебната реформа. В нея наистина бяха направени важни законодателни стъпки, които по принцип биха могли да бъдат много полезни, ако не беше извадено жилото на реформата, така че прокуратурата и оплетеното в задкулисни зависимости статукво да си останат незасегнати от нея. Най-добрият пример за което е КТБ, чиито активи, платени с милиарди от данъкоплатците, ловко се разграбват с мълчаливото съдействие на държавата.

А сега да се върнем на язовирите, проблемът с които е напълно измислен. Случайно или не, в момента те са горе-долу толкова пълни (или празни), колкото трябва да бъдат, така че хем да не пострада потреблението на вода (включително за производство на ток), хем да има свободен обем, който да поеме очакваното обилно снеготопене. Това шизофренично раздвоение превръща язовирите в ярък символ на една от най-големите и постоянно разрастващи се опасности пред българското общество - популизмът, който съзнателно баламосва и подлудява населението с лъжи, измислици и "алтернативни факти" и прави трудно и дори невъзможно формулирането на ясни и реалистични цели и приоритети.

Язовирите обаче са символ и на още нещо. Голяма част от българските институции, които би трябвало да следят за законността и да защитават обществените интереси, не го правят достатъчно ефективно, защото са превзети или силно пропускливи за частни интереси. При такива институции човек никога не може да бъде сигурен, че няма да го сполети режим на водата или на тока, понеже някой е източил водата от язовирите за някакви свои си цели.
Друг поглед

Даниел Кадик при представянето на "Черна книга на правителственото разхищение в България", реализирана в партньорство между Фондация "Фридрих Науман" и Института за пазарна икономика.

Фотограф: Цветелина Белутова
Ако има политическа воля, защо нищо не е е случило?

Даниел Кадик, ръководител на българския офис на фондация "Фридрих Науман", пред БНР

Подалото оставка правителство на Бойко Борисов не само нямаше стабилно парламентарно мнозинство зад гърба си, но успя да загуби и голяма част от своите партньори в управлението. Положителните икономически резултати не се дължат на правителството, те се случват въпреки правителството, защото хората и фирмите в България са тези, които фактически формират доходи и по този начин подобряват икономическото благосъстояние.

Попитайте вашите слушатели коя е основната реформа, която правителството успя да доведе до край. Те се провалиха с основния проект, който трябваше да изпълнят - реформата на съдебната система. Не можаха да проведат реформа и в сферата на борбата с корупцията. Провалиха се със свиването на бюрокрацията в страната.


В десетия си мониторингов доклад за България Европейската комисия от една страна казва, че има политическа воля, но от друга казва, че в същото време нищо не е случило. Тогава аз питам - след като има политическа воля защо нищо не се е случило? В този доклад не са регистрирани никакви значителни подобрения през тези 10 години. Това са 10 години, през които, трябва да отбележим, предимно г-н Борисов беше на власт. Това, разбира се, не означава, че г-н Орешарски е бил добър премиер, защото той също не предприе абсолютно нищо, за да промени статуквото.

Затова мога да кажа, че няма политическа воля, тъй като опазването на статуквото е свързано с твърде много възможности, които то дава. Очевидно няма толкова голяма потребност от промяна, след като липсва и натиск от страна на Европейския съюз в посока на такава промяна при положение, че европейските средства продължават да влизат в България и България продължава да има глас в Европейския съюз.


Българските политици предпочитат властта като самоцел за сметка на реформите, защото властта е пари. Защото в България властта е влияние върху структури и пари. Освен това в България виждаме една система, в която степента на отчетност и на прозрачност е изключително ниска. Малко преди мониторинговия доклад беше публикуван и доклада на "Прозрачност без граници". И двата доклада показват, че според мнението на българските граждани и на експерти България се възприема като най-корумпираната страна в ЕС. По този показател България продължава да се движи надолу и вече приближава средната стойност за света, което никак не е добре. Ако хората действително искат да видят промени, то явно темпът, с който се извършват тези промени, не е осезаем, така че да го усетят.

А отговорът на въпроса "защо отнема толкова дълго време да се направят реформи в България" е много лесен. Първата причина са институциите и по-точно фактът, хората, които работят в тях, са загрижени предимно за самосъхранението си и нямат абсолютно никакъв интерес да се извършват промени. Защото в крайна сметка при ниските заплати, които получават, имат други придобивки.

Втората причина е, че промяната изисква време, необходимо преди всичко за да бъде променен манталитетът и начинът на мислене. А за да се стигне до промяна на манталитета, е необходимо да има план. И това е третата причина, поради която не се случват нещата. И така - няма план, не се извършват никакви промени, а съответно хората са крайно недоволни и започват да очакват някой отнякъде да се появи и да промени всичко. Това е една много опасна тенденция, която се наблюдава не само тук, но и в други страни в Европа.

Борисов каза, че ще проведе реформи в страната. Каза още, че ще се бори с корупцията и организираната престъпност. Това случи ли се? Смятам, че г-н Борисов вече не може да се надява да получи достатъчно доверие, за да има претенции към премиерския пост. Но в крайна сметка мен не ме интересува кой е на власт. Онова, което е важно, е най-сетне нещо в страната да се промени, да се осъществят някакви реформи. Това са реформи, които хората искат отдавна, защото ги заслужават. И ако нещо ще се променя, то трябва да е към по-добро, а не да продължава това падане към дъното.

Не мога да си представя тези олигархически партии, които продават лекарства и бензин на ниски цени, да променят статуквото. По-скоро те ще го циментират - защото чисто популистки те прокламират реформи и промени, които нямат никакво намерение да направят.
Хайде да видим цифрите след изборите като излязат и после ще си говорим. Защото "Да, България!" в момента имат 0,7% Въпросът е могат ли те да играят някаква роля в момента. Аз мисля, че това е възможно, защото хората са разочаровани от политическото статукво и виждат някаква надежда в тази партия. Наистина има една водеща фигура, има лидер в партията, но има и нещо, което тази водеща фигура олицетворява. Виждам много хора, които тръгват към тази партия, защото виждат там нещо - надежда за промяна на политическата система и то не само по линия на реформата на съдебната власт.

Коментарите на Доналд Тръмп за разпадането на Европейският съюз след Брекзит,наливат вода в мелницата на хора като Льо Пен, Герт Вилдерс, германските националисти, като българските дори, които ни убеждават, че за да успеем да постигнем нещо, на всяка цена трябва да се разделим. Това е нещо, което никога не се е случвало, напротив - успехи са постигани, когато хората са действали заедно. Мисля, че всички тези хора, които подобно на г-н Тръмп тръбят, че изолацията е нещо много хубаво, че митата трябва да се повишават, трябва просто да си погледнат смартфоните и откъде идват те. Защото ако се случи това, което искат националистите, то ще доведе до намаляване на търговията и на просперитета. Те ще ни въвлекат в същите тежки проблеми, които твърдят, че решават. Много се надявам това, което казва г-н Тръмп, да подейства като шамар в лицето на тази спяща красавица, каквато представлява Европейския съюз в момента, защото очевидно не се получи разбуждането й с целувка.

----------------
Малко са западно ориентираните държави, които ще приемат моралното лидерство на Китай или Русия.


Пост-Тръмп реалност

Търси се глобален жандарм на мястото на САЩ

От коментар на Джош Ледърман, "Асошиейтед прес"

Докато съперници на САЩ като Китай и Русия с радост биха се възползвали от възможността да опитат да заменят Вашингтон, много страни в Азия, Европа и на други места са обезпокоени от евентуалното оттегляне на американците.

Фотограф: JONATHAN ERNST

Провеждането от президента Доналд Тръмп на политика на принципа "Америка на първо място" поражда въпроси кой - ако някой изобщо може - ще запълни празнотата, в случай че Вашингтон изостави традиционната си глобална лидерска роля. Китай и Русия са сред кандидатите за по-голямо икономическо и военно влияние, докато Германия със своето двойствено поведение може да се окаже моралният компас на Запада.

Докато съперници на САЩ като Китай и Русия с радост биха се възползвали от възможността да опитат да заменят Вашингтон, много страни в Азия, Европа и на други места са обезпокоени от евентуалното оттегляне на американците. Дори Германия не се чувства комфортно от това, че все повече се гледа на нея като на морален пример.

Китай, който инвестира милиарди в Африка и Латинска Америка, за да си създава влияние в развиващия се свят, е възможно да се превърне във все по-доминантна икономическа сила. Пекин вече предприе агресивна кампания за сключване на многостранно търговско споразумение, което се явява най-вероятната алтернатива на ТТП - сценарий, за който правителството на Обама предупреди, че ще остави Китай "да пише правилата" и ще доведе до влошаване на трудовите и екологичните стандарти. Пекин използва встъпването в длъжност на Тръмп като възможност да осмее американската демокрация и да представи своята комунистическа система като по-добра. А много от съседите на Китай споделят опасенията му от заплахите на Тръмп да започне "търговска война" с Пекин, облагайки с мито китайските стоки.

Макар и все по-голямата икономическа мощ на Китай и военното могъщество на Русия да се харесват на някои, малко са западно ориентираните страни, които биха се обърнали към тези две държави за морално лидерство. Германия се опита да запълни тази празнота, приемайки стотици хиляди бежанци и проявявайки се като радетел за вече чезнещия мултилатерализъм 70 години след като беше виновна за едни от най-големите зверства в историята по време на Втората световна война. Но Германия, икономическият двигател на Европа, има един ярък недостатък - неспособност да отговори на твърдата сила на амбициозните лидери в Москва и Пекин. А и въпреки всичките й усилия германският канцлер Ангела Меркел я очаква тежка кампания за преизбиране по-късно тази година, по време на която тя ще разбере дали нейната Германия е имунизирана срещу новата популистка вълна.

---------------------
Анализаторите смятат, че Марин льо Пен ще поведе на предварителните избори през април, но ще загуби на балотажа.


Ще има ли Фрексит

Льо Пен сърфира на вълната на недоволството

От коментар на "Дойче веле"

Льо Пен е понесена на вълната от недоволство в средите на френското общество – недоволство от слабата икономика, разрастващата се имиграция и войнстващия ислям.

Фотограф: ERIC GAILLARD

Неотдавна Марин льо Пен очерта какви приоритети ще има, ако бъде избрана за президент: например предоговаряне на членството на страната в ЕС, в това число насрочването на референдум за Фрекзит, и то не по-късно от 6 месеца след встъпването ѝ в длъжност, както и намаляване на броя на депутатите във френския парламент като част от по-голяма програма за съкращения на държавния апарат. За кризата в Украйна Льо Пен обвинява ЕС. Тя беше и една от първите, които поздравиха Доналд Тръмп за изборната му победа в САЩ. С този избор са свързани и надеждите на лидерката на френската крайна десница за подобряване на отношенията между САЩ и Русия. Тя апелира към бившите непримирими врагове заедно с Франция да изковат съюз срещу ислямския екстремизъм.

Льо Пен е понесена на вълната от недоволство в средите на френското общество – недоволство от слабата икономика, разрастващата се имиграция и войнстващия ислям. Сегашният президент Франсоа Оланд е толкова непопулярен, че няма намерение дори да се кандидатира за втори мандат. Политическите наблюдатели смятат, че Марин льо Пен ще поведе на предварителните избори през април, но че ще загуби на балотажа през май срещу кандидата на консерваторите Франсоа Фийон. По подобен начин се развиха нещата през 2002 година, когато нейният баща Жан-Мари льо Пен надви кандидата на социалдемократите Лионел Жоспен и отиде на балотаж, където обаче загуби катастрофално от консерватора Жак Ширак.

48-годишната Льо Пен обаче днес е с 25 години по-млада, отколкото беше баща ѝ по онова време. Тя успя да смекчи ксенофобския профил на партията и да ѝ придаде по-приемлив облик.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3719 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2992 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Марешки е Сидеров, но с други средства

И още: Партийните аятоласи решават кой да е в парламента; И Радев гледа на ЕС като на касичка

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10