Пенсионната реформа – ясен път или задънена улица

Бъдещето на системата е в ръцете на конституционните съдии, които в момента са последният пристан за съхранението правата на осигурените лица

   ©  Valentina Petrova

Измина повече от една година след мащабния опит за реформа в пенсионната система с последните изменения в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 2015 г. Промените бяха придружени и с приемането на един подзаконов нормативен акт, чието заглавие малцина са в състояние да запомнят и произнесат – Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "гарантирани вземания на работниците и служителите". Създадоха се нови субективни права за осигурените лица, изразяващи се във възможността да променят формата на осигуряване, прехвърляйки средствата си от пенсионноосигурителните дружества към съответните държавни фондове.

Какво се случи оттогава? Първо, заваляха жалби на граждани до омбудсмана за съществени пропуски в новата уредба, вкл. искания за сезиране на Конституционния съд (КС). Не закъсня и ответната реакция на частните пенсионни дружества, които сезираха ВАС с искане за отмяна на наредбата като незаконосъобразна. Омбудсманът заяви, че ще се бори със съществуващите непълноти и неясноти в новата законова уредба чрез инициирането на законодателни промени, а накрая ВАС отправи искане до КС за установяване на противоконституционност на основополагащи за реформата законови текстове – чл. 4б, ал. 1, чл. 4в, ал. 1 и чл. 124а, ал. 1 КСО.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове