Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 7 фев 2017, 14:25, 15247 прочитания

Мнения Daily - Гнилият дух на ДС още трови България

И още: Радев се справи в Берлин. Поне като послания; Адвокатските хонорари са новата цензура

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ДС може да я няма, но тя научи на мръсните си номера хиляди подлеци, мерзавци, хитреци и наглеци.
"Активни мероприятия"

Гнилият дух на ДС още трови България


От коментар на експерта по национална сигурност проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Когато някой заговори за ДС, даже умни и разумни хора казват - хайде стига с това ДС, скоро 30 години ще станат, откакто започна демокрацията, хората от ДС са от 60 плюс до абсолютен минус, защото мнозина вече ги няма!

Но не е така. Аз затова писах преди дни за една от разликите между България и Румъния - именно за ДС, което ще цитирам малко по-долу. У нас се съхраниха гнилият дух и гадният дъх ДС и те тровят българската действителност, те са нещо абсолютно омерзително и неимоверно подло, цинично и гадно.ДС може да я няма, но тя научи на мръсните си номера, похвати, трикове и активни мероприятия хиляди и хиляди подлеци, мерзавци, хитреци и наглеци. Те използват тези мръсни номера, похвати, трикове и активни мероприятия със страст и сласт, защото за тях няма нищо свято и чисто, могат да омърсят всичко, да охулят всичко, до оплюят всичко, да опропастят всичко.

Казвам го със знание, с горчиви лични наблюдения, с жизнен опит и с интуиция.

Затова, без да знам какво точно се е случило и как се е случило с "Да, България", за мен е толкоз просто и логично, че това е именно нещо мръсно - или номер, или похват, или трик, или активно мероприятие, на нечии духовни деца, на нечии бездуховни наследници, на нечии надъхани ученици, на нечии сдухани творения на отдавна провалилата се, но неизменно проваляща държавата ни ДС.

Не е нужно скроилият тъпата интрига да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...

Ето какъв е въпросният цитат:
"Румъния запази способностите и професионализма на бившите си разузнавателни и контраразузнавателни служби, но унищожи гнилия дух и гадния дъх на Секуритате, а ние направихме точно обратното – унищожихме способностите и професионализма на бившите си разузнавателни и контраразузнавателни служби, а запазихме гнилия дух и гадния дъх на Държавна сигурност. И мрежата, с която ДС и нейните духовни деца и ракови метастази покрива държавата, управлението, икономиката, финансите, образованието, културата, спорта, ако щете, задушава обществото, натиква непрекъснато лицето му в калта и помията на така и неразкритите истини за заченатия в грях Преход, облива ни с мизерията на вредния си манталитет, тика напред свои противни персони и ни учи на морал, че даже и обучава прекрасните ни младежи на съвременна национална сигурност!"

----------------
Дотук добре, но да видим дали президентът наистина ще практикува изложените позиции.

Винаги с Германия, никога срещу Русия

Радев се справи в Берлин. Поне като послания

От коментар на Александър Андреев за "Дойче веле"

Вярно е, че Радев умело аргументира отношението си към Русия с необходимостта да се търси бързо уреждане на сирийския военен конфликт, за което руската политика може да даде ключов принос. Но встрани от това мнозина в Германия щяха да го поздравят, ако беше отделил внимание както на хуманитарния аспект на проблема.

Фотограф: Fabrizio Bensch

Първото двустранно посещение на новия български президент очевидно неслучайно го доведе тъкмо в Берлин. По време на предизборната му кампания, пък и след като встъпи в длъжност, редица западни медии представяха издигнатия от БСП Румен Радев като "проруски политик". Като новак на политическата сцена той първоначално направи няколко къде непохватни, къде двусмислени изказвания, после обаче многократно се самоопредели като политик с ясна евроатлантическа ориентация. Потвърди го без уговорки и в Берлин, където освен това дойде с близък до ума политически дневен ред: Германия е най-важният партньор на България - и то не само в икономическо отношение.

И все пак главната тема беше друга: онова, което българският президент предпазливо нарича "мигрантска вълна", а в Германия по-често се определя като "приток на бежанци". Позицията на българския президент по този въпрос беше ясна, разбираема и политически точна. България е поела своята част от бремето на европейската солидарност и с основание очаква признание и подкрепа, смята Радев. А "наградата" за България, която наистина практикува европейската солидарност, трябва да бъде бърз прием в шенгенското пространство, за което според президента страната отдавна изпълнява всички технически изисквания.

Точно тук обаче българският президент е уязвим за критика. Не бива наистина достойните за похвала български усилия хладнокръвно да се "търгуват" срещу шенгенски паспорт за страната. Та нали в крайна сметка става дума за стотици хиляди хора, част от които бягат от война, смърт и разрушения. Вярно е, че Радев умело аргументира отношението си към Русия с необходимостта да се търси бързо уреждане на сирийския военен конфликт, за което руската политика може да даде ключов принос. Но встрани от това мнозина в Германия щяха да го поздравят, ако беше отделил внимание и на хуманитарния аспект на проблема.

Независимо от това новоизбраният български президент се представи в добра светлина в Германия. Неколцина германски познавачи на българската политика и дългогодишни "съавтори" на добрите двустранни отношения споделиха, че са приятно изненадани както от спокойното и точно политическо говорене, така и - което никак не е маловажно - от стабилната езикова комуникация на президента в международна среда и от задължителното за такива ситуации чувство за хумор. Един от тези познавачи каза обаче още нещо многозначително: Дотук много добре, нека обаче видим дали в бъдеще Радев наистина ще практикува политическите позиции, които изложи в Берлин.

-------------------
Информирането на гражданите как политици и държавни служители си вършат работата става доста скъп лукс.

Непрозрачност

Адвокатските хонорари са новата цензура

От коментар на адвокат Александър Кашъмов, "Програма Достъп до информация"

Министерства, агенции и общини охотно искат да им бъдат присъждани такива суми срещу журналисти, неправителствени организации и граждани, без да държат сметка, че прозрачността и отчетността са принципи в работата на администрацията.

Фотограф: STR

Зачестиха случаите, в които институциите, срещу които са заведени дела поради отказан достъп до информация, претендират разноски в размер на възнаграждение за юрисконсулт. Още по-проблематично е, че съдилищата действително присъждат тези разноски. Докато през миналото десетилетие случаите на поискани и възстановени разноски под формата на юрисконсултски възнаграждения бяха рядкост, днес това е практика.

Министерства, агенции и общини охотно искат да им бъдат присъждани такива суми срещу журналисти, неправителствени организации и граждани, без да държат сметка, че прозрачността и отчетността са принципи в работата на администрацията, а правото да се иска достъп до обществена информация е гарантирано с конституцията. Тъй като в закона липсва яснота какви суми да се присъждат - юрисконсултите не получават отделно възнаграждение за всяко дело, съдилищата се ръководят от наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

По дела без материален интерес до края на октомври 2017 минималният адвокатски хонорар беше 300 лв. на съдебна инстанция, а след това нарасна на 500 лв. Това означава, че журналистът или гражданинът, пожелал да потърси защита на правото си на достъп до обществена информация, освен че трябва да плати своята правна защита, при загубване на делото следва да плати още 1000 лв. за юрисконсулт пред двете инстанции, т.е. в тези случаи опитите да бъдат преборени по съдебен ред неоснователните тайни и да се разкрият пред обществото нередностите и корупцията във властта струва на всеки пробвал се минимум 2000 лв. при минимална работна заплата в страната от 460 лв.

Като добавим обстоятелството, че за журналистите събирането на информация и разпространяването й пред аудиторията е всекидневие, стигаме до неизбежния извод, че информирането на гражданите как избраните от тях политици и държавните служители си вършат работата, се оказва доста скъп лукс. В допълнение се явява и неприятният момент, че заведените през лятото на 2016 дела пред Върховния административен съд като втора (касационна) инстанция се насрочват най-рано за средата на 2018. Т.е. информацията, достъп до която се иска, се оказва "поизстинала" след тригодишна успешна съдебна битка. За сметка на това обаче неуспехът, както виждаме, струва скъпо.

Докъде ще стигне новата форма на цензуриране на защитата на основното право на достъп до информация предстои да видим.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3702 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2969 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Памет за Цветан Тодоров

Знаменитият литературовед, антрополог , историк на идеите и есеист почина на 77-годишна възраст

Още от Капитал
Спокойно, имам авариен фонд

Поддържането на портфейл с ликвидни активи е важно при възникване на непредвидени ситуации

Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Добри новини

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10