Мнения Daily - Гнилият дух на ДС още трови България

И още: Радев се справи в Берлин. Поне като послания; Адвокатските хонорари са новата цензура

Не е нужно скроилият тъпата интрига срещу Да, България да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...
Не е нужно скроилият тъпата интрига срещу Да, България да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Не е нужно скроилият тъпата интрига срещу Да, България да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...
Не е нужно скроилият тъпата интрига срещу Да, България да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
ДС може да я няма, но тя научи на мръсните си номера хиляди подлеци, мерзавци, хитреци и наглеци.

"Активни мероприятия"

Гнилият дух на ДС още трови България

От коментар на експерта по национална сигурност проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Когато някой заговори за ДС, даже умни и разумни хора казват - хайде стига с това ДС, скоро 30 години ще станат, откакто започна демокрацията, хората от ДС са от 60 плюс до абсолютен минус, защото мнозина вече ги няма!

Но не е така. Аз затова писах преди дни за една от разликите между България и Румъния - именно за ДС, което ще цитирам малко по-долу. У нас се съхраниха гнилият дух и гадният дъх ДС и те тровят българската действителност, те са нещо абсолютно омерзително и неимоверно подло, цинично и гадно.

ДС може да я няма, но тя научи на мръсните си номера, похвати, трикове и активни мероприятия хиляди и хиляди подлеци, мерзавци, хитреци и наглеци. Те използват тези мръсни номера, похвати, трикове и активни мероприятия със страст и сласт, защото за тях няма нищо свято и чисто, могат да омърсят всичко, да охулят всичко, до оплюят всичко, да опропастят всичко.

Казвам го със знание, с горчиви лични наблюдения, с жизнен опит и с интуиция.

Затова, без да знам какво точно се е случило и как се е случило с "Да, България", за мен е толкоз просто и логично, че това е именно нещо мръсно - или номер, или похват, или трик, или активно мероприятие, на нечии духовни деца, на нечии бездуховни наследници, на нечии надъхани ученици, на нечии сдухани творения на отдавна провалилата се, но неизменно проваляща държавата ни ДС.

Не е нужно скроилият тъпата интрига да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...

Ето какъв е въпросният цитат:

"Румъния запази способностите и професионализма на бившите си разузнавателни и контраразузнавателни служби, но унищожи гнилия дух и гадния дъх на Секуритате, а ние направихме точно обратното – унищожихме способностите и професионализма на бившите си разузнавателни и контраразузнавателни служби, а запазихме гнилия дух и гадния дъх на Държавна сигурност. И мрежата, с която ДС и нейните духовни деца и ракови метастази покрива държавата, управлението, икономиката, финансите, образованието, културата, спорта, ако щете, задушава обществото, натиква непрекъснато лицето му в калта и помията на така и неразкритите истини за заченатия в грях Преход, облива ни с мизерията на вредния си манталитет, тика напред свои противни персони и ни учи на морал, че даже и обучава прекрасните ни младежи на съвременна национална сигурност!"

----------------

Дотук добре, но да видим дали президентът наистина ще практикува изложените позиции.

Винаги с Германия, никога срещу Русия

Радев се справи в Берлин. Поне като послания

От коментар на Александър Андреев за "Дойче веле"

Първото двустранно посещение на новия български президент очевидно неслучайно го доведе тъкмо в Берлин. По време на предизборната му кампания, пък и след като встъпи в длъжност, редица западни медии представяха издигнатия от БСП Румен Радев като "проруски политик". Като новак на политическата сцена той първоначално направи няколко къде непохватни, къде двусмислени изказвания, после обаче многократно се самоопредели като политик с ясна евроатлантическа ориентация. Потвърди го без уговорки и в Берлин, където освен това дойде с близък до ума политически дневен ред: Германия е най-важният партньор на България - и то не само в икономическо отношение.

И все пак главната тема беше друга: онова, което българският президент предпазливо нарича "мигрантска вълна", а в Германия по-често се определя като "приток на бежанци". Позицията на българския президент по този въпрос беше ясна, разбираема и политически точна. България е поела своята част от бремето на европейската солидарност и с основание очаква признание и подкрепа, смята Радев. А "наградата" за България, която наистина практикува европейската солидарност, трябва да бъде бърз прием в шенгенското пространство, за което според президента страната отдавна изпълнява всички технически изисквания.

Точно тук обаче българският президент е уязвим за критика. Не бива наистина достойните за похвала български усилия хладнокръвно да се "търгуват" срещу шенгенски паспорт за страната. Та нали в крайна сметка става дума за стотици хиляди хора, част от които бягат от война, смърт и разрушения. Вярно е, че Радев умело аргументира отношението си към Русия с необходимостта да се търси бързо уреждане на сирийския военен конфликт, за което руската политика може да даде ключов принос. Но встрани от това мнозина в Германия щяха да го поздравят, ако беше отделил внимание и на хуманитарния аспект на проблема.

Независимо от това новоизбраният български президент се представи в добра светлина в Германия. Неколцина германски познавачи на българската политика и дългогодишни "съавтори" на добрите двустранни отношения споделиха, че са приятно изненадани както от спокойното и точно политическо говорене, така и - което никак не е маловажно - от стабилната езикова комуникация на президента в международна среда и от задължителното за такива ситуации чувство за хумор. Един от тези познавачи каза обаче още нещо многозначително: Дотук много добре, нека обаче видим дали в бъдеще Радев наистина ще практикува политическите позиции, които изложи в Берлин.

-------------------

Информирането на гражданите как политици и държавни служители си вършат работата става доста скъп лукс.

Непрозрачност

Адвокатските хонорари са новата цензура

От коментар на адвокат Александър Кашъмов, "Програма Достъп до информация"

Зачестиха случаите, в които институциите, срещу които са заведени дела поради отказан достъп до информация, претендират разноски в размер на възнаграждение за юрисконсулт. Още по-проблематично е, че съдилищата действително присъждат тези разноски. Докато през миналото десетилетие случаите на поискани и възстановени разноски под формата на юрисконсултски възнаграждения бяха рядкост, днес това е практика.

Министерства, агенции и общини охотно искат да им бъдат присъждани такива суми срещу журналисти, неправителствени организации и граждани, без да държат сметка, че прозрачността и отчетността са принципи в работата на администрацията, а правото да се иска достъп до обществена информация е гарантирано с конституцията. Тъй като в закона липсва яснота какви суми да се присъждат - юрисконсултите не получават отделно възнаграждение за всяко дело, съдилищата се ръководят от наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

По дела без материален интерес до края на октомври 2017 минималният адвокатски хонорар беше 300 лв. на съдебна инстанция, а след това нарасна на 500 лв. Това означава, че журналистът или гражданинът, пожелал да потърси защита на правото си на достъп до обществена информация, освен че трябва да плати своята правна защита, при загубване на делото следва да плати още 1000 лв. за юрисконсулт пред двете инстанции, т.е. в тези случаи опитите да бъдат преборени по съдебен ред неоснователните тайни и да се разкрият пред обществото нередностите и корупцията във властта струва на всеки пробвал се минимум 2000 лв. при минимална работна заплата в страната от 460 лв.

Като добавим обстоятелството, че за журналистите събирането на информация и разпространяването й пред аудиторията е всекидневие, стигаме до неизбежния извод, че информирането на гражданите как избраните от тях политици и държавните служители си вършат работата, се оказва доста скъп лукс. В допълнение се явява и неприятният момент, че заведените през лятото на 2016 дела пред Върховния административен съд като втора (касационна) инстанция се насрочват най-рано за средата на 2018. Т.е. информацията, достъп до която се иска, се оказва "поизстинала" след тригодишна успешна съдебна битка. За сметка на това обаче неуспехът, както виждаме, струва скъпо.

Докъде ще стигне новата форма на цензуриране на защитата на основното право на достъп до информация предстои да видим.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Ей така законово се брани корупцията, крие се далаверата с общите пари, а истината винаги струва скъпо на търсачите. Отчетност без прозрачност е като пазар без демокрация - монопол, олигархия, тоталитаризъм.

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  @Слатински, ДС си работи в нелегалност като ударен юмрук на МОЗ (мрежата на олигархията и задкулисието), демоните никога не умират, ако не вярваш чети Цветан Тодоров. Звярът е жив и вършее!

 • 3
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Защо никой политик не си спазва обещанията след като сладко засмучи всласта по френски? Гумен Равен обеща след Брюксел да посети Букурещ, а отиде във Берлин. Не се вижда на хоризонта румънския модел да влиза в Булгаристан, ала украинския майдан ще нахлуе като антициклон.

 • 4
  qwe avatar :-|
  qwe

  Както се пее:
  Олигархът ми е по-добър от олигарха ти.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Та нали в крайна сметка става дума за стотици хиляди хора, част от които бягат от война, смърт и разрушения. Вярно е, че Радев умело аргументира отношението си към Русия с необходимостта да се търси бързо уреждане на сирийския военен конфликт, за което руската политика може да даде ключов принос."

  Моля моля, хайде да проверим тези хора от война ли бягат. И точно в Сирия ли е войната? Афганистан съседи нямат ли? Или и там има война?

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар на адвокат Александър Кашъмов:

  Абсолютно съм съгласен със становището на г-н Кашъмов. Много е лесно да кажеш с чужди пари "съди ме, ако искаш", но е много трудно на отделен индивид или дори малка фирма да задели 2000лв. настрана, в случай че не е успее с иска си. И това е основния проблем в държавата, а не че хората не искат да си търсят правата.
  Няма да забравя в Германия как шефа ми тогава даде визитката на адвоката си на кондуктора във влака и му каза да се обърне директно към него. Ставаше въпрос, че автомата за билети не работеше и той не е могъл да си купи билет. Билета струваше 3,60 евро.
  Като допълнителна информация ще добавя. Глобата тогава за това му пътуване "на черно", беше 10 евро.

 • 7
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  Да в Афганистан, както и в Ирак е военно положение. Дори и в някои региони на Пакистан е същото. Ако не си защитен от някой клан/племе/общност/местен феудал е твърде вероятно някой да реши да те изнудва/ограби/да се гаври с теб. А както на всички ни е известно Уан мен арми може да си само в холи- и боливудските филми.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "Яж Лаина":

  Когато в България "Ако не си защитен от някой клан/племе/общност/местен феудал е твърде вероятно някой да реши да те изнудва/ограби/да се гаври с теб", нямаше български бежанци в САЩ и ЕС, нали?

  Всеки си минаваше същите процедури по изкарване на визи, пътуване през ГКПП - всичко законно и обективно.

  И като има война какво? В Иран не могат ли да живеят? Ама искат в Европа, да си взимат високите доходи и децата им да вършат атентати, понеже в нашите държави имаме наглостта да не изповядваме ТЯХНАТА религия и ТЕХНИТЕ ценности.

 • 9
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#8] от "Георги Георгиев":

  Мисля, че се ядосваш излишно. Има милиони такива гореописаните от теб, които живеят съвсем мирно и спокойно. Има и малка част, които биват радикализирани от салафистки джамии, които са директно спонсорирани от Саудитска Арабия. Но никой не смее да вдигне пръст срещу Риад, дори и туитър президента Тръмп. Причините за това са много от петрола до милиардните сделки за оръжие. Този агресивен, вражески ислям се пропагандира главно от Саудитска Арабия.
  За преминаването през ГКПП съм писал и друг път. Правилото е че в която държава от ЕС влезеш първо там трябва да търсиш обежище. Затова те се опитват да минат нелегално през "по-богатите" държави, за да може на хартия да излезе, че първо е попаднал в "по-бедните" и съответно да може там да търси обежище. Някой минават дори чак през Русия, за да могат да влязат в Норвегия.
  За нашенците, които след 89 година емигрираха - много от тях се представяха за политически преследвани (въпреки че комунистическия режим беше паднал), други от тях се представяха за хора от малцинствата и съответно също преследвани/заплашени от мнозинството. Взимаха и в САЩ и в Германия социални помощи и живееха в социални жилища.
  Не всички, както казват немците изключенията потвърждават правилото.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "Яж Лаина":

  А какво изобщо правят в Европа? Да си бежанец значи, че бягаш от война или друг вид преследване. Русия е предостатъчно убежище за тях.

  Това е все едно да си безработен неграмотник и да претендираш за 5 000 лева помощи, понеже си лишен от удобството да работиш. Никой не ти е виновен, че си неграмотен. Както и на тях никой не им е виновен, че Русия и Иран не са им достатъчно "социални".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал