Мнения Daily - Кремъл се страхува от падане на Тръмп
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Кремъл се страхува от падане на Тръмп

Ако изключим значимия военен потенциал на Великобритания и - донякъде - на Франция и Холандия, европейските страни не притежават военни сили, способни да се противопоставят на организирана агресия. Ако Москва пожелае да използва своята нарастваща военна сила в инвазивни операции - като начало в източната част на континента, шансовете да бъде спряна навреме са изцяло в ръцете на Вашингтон

Мнения Daily - Кремъл се страхува от падане на Тръмп

И още: Мащабна война в Европа?; Ще има ли нова гръцка криза; "Махат ме, защото се боря за чист шоплък"

10127 прочитания

Ако изключим значимия военен потенциал на Великобритания и - донякъде - на Франция и Холандия, европейските страни не притежават военни сили, способни да се противопоставят на организирана агресия. Ако Москва пожелае да използва своята нарастваща военна сила в инвазивни операции - като начало в източната част на континента, шансовете да бъде спряна навреме са изцяло в ръцете на Вашингтон

© INQUAM PHOTOS


Неговото отстраняване вероятно би отприщило остра и двупартийна антируска кампания във Вашингтон.

Геополитика

Кремъл се страхува от падане на Тръмп

От анализ на Иван Кръстев и Стивън Холмс за сп. "Форин полиси". Преводът е на "Портал Култура"

Това, което руското правителство очакваше най-малко, беше 2017 г. да го изправи лице в лице не с революция от миналото, а с революция от настоящето – радикалната смяна на режима, случила се в САЩ след изборната победа на Доналд Тръмп. Повечето наблюдатели започнаха твърде късно да съзнават степента, до която, прикрит зад маската на шоумен, той гледа на себе си като на революционер и бунтовник, чиято мисия е да разруши "стария режим" в Америка.

Тактиката на Тръмп без съмнение е заета от класическите революционни наръчници. Управленският му стил е да всява шок и ужас и да разтърси Конгреса, улавяйки съперника си неподготвен, за да може да стабилизира собствената си позиция във войната срещу елита. Умишлено подклажданата от него крайна поляризация му дава възможност да избегне сключването на опортюнистичен алианс между елита на Републиканската и на Демократическата партия в защита на конституционната система, което му гарантира, че опозицията ще остане до голяма степен безсилна. По думите на главния стратег на Белия дом Стивън Банън Тръмп се позиционира като световен лидер на антиглобалисткото движение, което е антиелитно, антиинституционално, антилиберално и националистическо.

Обсебени от страха от "цветните революции", руските политически стратези вероятно са по-добре подготвени от американските и европейските да осъзнаят радикалната природа на политическата промяна, сполетяла Вашингтон. Разговорите ни с руските политици и експерти показват, че те вече изпитват подобни страхове и съмнения. Сега, когато Тръмп е вече на власт, политическите елити в Москва престанаха да се радват.

Революцията на Тръмп поставя началото на период на нестабилност и несигурност, включително и на вероятността от саморазрушителни търговски войни. Все още травмирано от разпадането на Съветския съюз, настоящото ръководство на Русия не изпитва глад към глобалната нестабилност. Освен това с влизането на Тръмп в Белия дом Путин загуби монопола върху геополитическата непредсказуемост. Умението на Кремъл да шокира света, поемайки инициативата и разрушавайки обичайните международни норми и правила, позволи на Русия да има по-голяма от полагащата й се роля в международните отношения и да нанася удари в по-тежка категория. А сега Путин трябва да поделя опасността от изваждането на света от равновесие с новия американски президент, който е значително по-могъщ от самия него.

Днес Кремъл се опасява най-много от това Тръмп да не бъде свален или дори убит. Неговото падане, смятат вътрешни хора в Кремъл, би отприщило остра и двупартийна антируска кампания във Вашингтон. Парадоксът се състои в това, че Путин е станал заложник на оцеляването и успеха на Тръмп. Кремъл е напълно наясно, че демократите биха се възползвали от Русия, за да компрометират или дори свалят Тръмп, докато републиканските елити биха искали да използват Русия за обуздаването или дисциплинирането на Тръмп.

------------------

Сривът на цените на петрола доведе до опасно изчерпване на финансовите резерви на руската икономика.

Война и мир

Мащабна война в Европа?

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Мащабна война в Европа? Има две групи предпоставки за подобна прогноза. Първата е свързана с процесите на развитие на самата Русия. През изтеклия четвърт век от разпада на Съветския съюз Руската федерация не успя да осъществи процес на реформи, които да доведат до необратима модернизация на руската икономика и общество. Макар и да не притежава структурирана държавна идеология, днешна Русия все повече се самоидентифицира на практика като ревизионистична имперска сила, чиято основна държавотворна цел е да възстанови своите "сфери на влияние", изгубени с разпадането на съветската империя.

Целите, които Москва преследва, са свързани със задълбочаване на кризисните процеси, очевидно развиващи се в Европа и с отчуждаването, дестабилизирането и откъсването на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от системата на европейската интеграция. Към двата основни инструмента за влияние върху ЦИЕ след 1991 г. - опитите за създаване на руски енергиен монопол и системното корумпиране на новите национални администрации на източноевропейските страни, Русия от последните 5-6 години прибави практиките на всеобхватна пропагандна кампания, ескалираща до "хибридна война" срещу европейската и атлантическата принадлежност на бившите си сателити от времето на СССР. Системно се търсят и провокират "слаби звена" на европейска принадлежност в Източна Европа, които да бъдат използвани като "първи брънки" за разпад на ЕС от изток.

След откъсването на Крим и необявената война срещу Украйна Русия бе подложена на международни санкции, които в съчетание с мащабния срив на цените на въглеводородите доведоха до опасно изчерпване на финансовите и ресурсните резерви на руската икономика. В своята съвкупност тези процеси носят сериозна опасност от ескалиране на външната агресивност на Русия.

Втората група предпоставки за реализация на тази наистина ужасна аналитична прогноза засяга състоянието на днешна Европа. След седем десетилетия под американския ядрен чадър, след дълги години хегемония на пацифизма и постлибералния конструктивизъм Европа е почти напълно беззащитна от гледна точка на своя потенциал да се защити от агресия. Ако изключим значимия военен потенциал на Великобритания и - донякъде - на Франция и Холандия, европейските страни не притежават военни сили, способни да се противопоставят на организирана агресия. Ако Москва пожелае да използва своята нарастваща военна сила в инвазивни операции - като начало в източната част на континента, шансовете да бъде спряна навреме са изцяло в ръцете на Вашингтон - където, както виждаме, тече не особено благоприятно soul searching (търсене на себе си)...

------------------

Истината е, че хората не са спрели да помагат. Просто доброто понякога става много тихо.

Патриотични игри

"Махат ме, защото се боря за чист шоплък"

От коментар на специалиста по социален маркетинг Деница Сачева в нейния фейсбук профил

Преди един месец в медиите се появи информация, че кметът на един град ще бъде отстранен от поста, защото е нарушил закона – освен че не е напуснал фирмата си в законоустановения срок, на всичкото отгоре е внесъл и фалшиви документи в Търговския регистър. Явно примката се затяга около него и в лицето на едно сирийско семейство той е решил да си намери алибито – ако утре тръгнат да го махат, да търси подкрепа, като казва – махат ме, защото се боря за чист шоплък...

"Патриотичните" игри са мръсна работа. Недостойна позиция. Зловредна. С такива заигравки медии и пишман политици ви превръщат от "уважаеми граждани" в "драги зрители".

139 години са минали от Освобождението и още има рани незараснали, 70 години са минали от спасяването на българските евреи и Нобелова награда може да получим за това... Мисълта ми е за любовта и омразата. Те живеят през вековете. Жъне се само това, което се посее.

И да ви кажа – истината е, че хората не са спрели да помагат. Така и не се разбра например, че близо 1800 непълнолетни и малолетни деца посрещнаха Нова година в центровете за бежанци. И за всяко се намери играчка, пакетче с шоколади и плодове. И всичките до едно бяха дарения.

Просто доброто понякога става много тихо. Толкова тихо и скрито, че само създава илюзията, че е изчезнало.

------------

Според германския финансов министър оставането на Гърция в еврозоната не е сигурно.

ГРЕКСИТ или не

Ще има ли нова гръцка криза

От коментар на Кристов Хаселбах за "Дойче Веле"

В Гърция от години се повтаря един и същ сценарий: на задлъжнялата страна редовно ѝ свършват парите, държавният банкрут и напускането на еврозоната са все така вероятни, а гръцкото правителство и страните-донори продължават да се заплашват, да си падат на колене, да се карат. И какво се случва накрая? На Гърция ѝ отпускат пари и страната изглежда спасена.

Днес две неща са по-различни от преди. Международният валутен фонд (МВФ) не участва в третия спасителен пакет за Гърция, защото смята, че дълговете са непоносимо бреме за страната. За да се включи във финансирането, МВФ настоява някой да отнеме част от задълженията на закъсалата страна. А това могат да направят само другите страни от еврозоната.

Така стигаме до втората разлика: днес политическият климат в Европа е много променен. Десният популизъм на Стария континент се намира във възход, издигат се лозунги против ЕС и еврото. "Преди изборите във Франция и Германия не можем да очакваме никакви решения за Гърция", убеден е икономистът Маркус Вил от университета в Санкт Гален, Швейцария.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле демонстрира боен дух. В едно от най-гледаните политически телевизионни предавания в Германия той каза, че ако Гърция не продължи икономиите и реформите, оставането ѝ в еврозоната не е сигурно. Холандският вестник "De Volkskrant" пък още отсега настоява за изключване на Гърция от еврозоната.

Бившият президент на ЕП и кандидат на германските социалдемократи за канцлер Мартин Шулц обаче предупреждава, че темата Грекзит може да разедини Европа. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер пък похвали Атина за усилията в реформите. Тези думи със сигурност са се харесали на левия гръцки премиер Алексис Ципрас. Впрочем той поиска от германската канцлерка Ангела Меркел да озапти финансовия си министър Шойбле, който се държал твърде агресивно спрямо Гърция. Само че не само Шойбле очаква повече от Гърция.

Швейцарският икономист Маркус Вил смята, че Гърция трябва да продължи да извършва още реформи, например по отношение на пенсиите. Той обаче е убеден, че без ново опрощаване на дълговете страната не може да се върне на пътя на растежа. Може би дори и финансовите министри на Германия, Холандия и Франция си го мислят. Само че преди изборите те не могат да си позволят да го кажат.

Неговото отстраняване вероятно би отприщило остра и двупартийна антируска кампания във Вашингтон.

Геополитика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.