Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 19 фев 2017, 15:28, 12183 прочитания

Мнения Daily: Задава ли се данъчна коалиция

И още: Нинова и европейските ценности

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Мнения Daily - Как се роди смайващото пораженчество на ГЕРБ

И още: Как Тръмп ще спаси Европа; Лидеромания и посредственост убиват дясното

21 фев 2017

Мнения Daily - Т.нар. "край на България" ще ни изглежда като "трети златен век"

И още: Левите с опиянение говорят за "толерастия" и "либерастия"; "Традиционната десница" избра платената любов

20 фев 2017

Мнения Daily - Кремъл се страхува от падане на Тръмп

И още: Мащабна война в Европа?; Ще има ли нова гръцка криза; "Махат ме, защото се боря за чист шоплък"

15 фев 2017

Мнения Daily - Мишена сме на антиевропейска хибридна пропаганда

И още: Социалистите се готвят да харчат чужди пари; Стагнацията е слабото място на Путин

14 фев 2017

Мнения Daily - "Топлофикация София" е огромно парче минало и партийна хранилка

И още: Проблемът на "Да, България" се оказаха съюзниците; Кучи синове – ама наши...

13 фев 2017

Мнения Daily: Какво е жълтопаветник?

И още: Как БСП ще торпилира плоския данък; Когато монополистът реши да стане "зелен"

12 фев 2017
Анализ
Задава ли се данъчна коалиция


От текст на Петър Ганев от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

В предизборната обстановка парадоксално или не лявопатриотичният възход на политическата сцена е придружен с идеи за облекчаване на данъчното бреме, които са видими по целия ляво-десен спектър. Част от идеите са написани в програмни документи, друга част все още се обсъждат. Общата картина обаче е ясна:

ГЕРБ: Единствената партия, която не говори за данъци извън подкрепата им за плоския данък. Бидейки доскоро на власт, ГЕРБ явно са на позиция да запазят статуквото. Покачването на осигуровките (планирано за 2018 г.) тук остава в сила.

БСП: Левите са най-активни на тема данъци, като публично избягват да говорят за пълна отмяна на плоския данък, но в програмата е записано "плавен изход от плоския данък" (разбирай отмяна). Това е съчетано с риторика за облекчаване на бремето чрез приспадане на 50 лв. от дължимия месечен данък на работещите родители за дете. Това се противопоставя на нова ставка от 20% за работещите с доход над 10 хил. лв. на месец. Те са около 7 хил. човека, тоест тук не се търси фискален ефект, а засилена риторика срещу "богатите". Към тези промени следва да прибавим и друга идея за по-ниско облагане - нулева ставка на данък печалба за стартиращи млади предприемачи (до 35 г.) с оборот до 150 хил. лв. на година и поне 5 нови работни места.Обединените патриоти: Нямат завършена програма, но от коментарите им изглежда водеща идея е диференцираният ДДС за лекарства, храни и учебници. По отношение на плоския данък е много вероятно да са силно критични и да подкрепят идеи, сходни с тези на БСП - форма на необлагаем минимум или друго облекчение в комбинация с по-висок процент за "богатите".

ДПС: "Либералите" все още нямат представена програма, но в данъчната ѝ част едва ли ще намерим нещо много интересно. ДПС най-вероятно ще поддържа риторика за ниски данъци и ще защити плоския данък. Ако имат конкретно предложение за данъчни промени, то е много вероятно да е в сферата на облекченията за един или друг сектор или социална група.

"Воля": Хората на Марешки още нямат готова програма, но съдейки по негови изяви, е много вероятно да се застъпи риторика за ниско данъчното бреме.

"Реформаторски блок II": От различни изказвания на новите стари "реформатори" е ясно, че дискутират някои идеи като постепенно намаляване на ДДС (с много малка стъпка) или натиск за намаляване на осигурителната тежест.

"Да, България": Партията с най-силен антикорупционен уклон все още разсъждава върху икономическата си програма (текстът е писан преди представянето й в събота - бел.ред.), но се заговори за възможно намаляване на ДДС или други малки стъпки като премахване на данъка върху лихвите на физическите лица и данък "уикенд".

"Нова република": Новата формация на Радан Кънев вече обяви идеи за по-нисък ДДС за храни, лекарства, книги и учебници, премахване на данък "уикенд" и отказване от покачването на осигуровките.

От всичко изложено дотук можем да направим няколко извода:

Първо: Идеите на всички партии са или запазване, или на практика намаляване на данъчното бреме. Масово е схващането, че има фискално пространство за намаляване на данъци или въвеждане на облекчения, като водещите идеи са в рамките на 300-500 млн. лв. по-малко приходи в бюджета на година.
Второ: Повечето предложения са жест към определена група - работещите с деца, тези с ниски заплати, млади предприемачи или по-ниско облагане за конкретен пазар. Това обикновено са идеи, които преследват конкретни избиратели, но отстъпват в чисто фискален и икономически план - неутралните данъчни идеи са за предпочитане.
Трето: Едната възможна данъчна коалиция е тази на БСП и Патриотите с цел разтуряне на плоския данък - въвеждане на необлагаем минимум (или сериозни облекчения) и наказване на "богатите".
Четвърто: Другата възможност за данъчна коалиция е в дясно-център по обединителната линия запазване на плоския данък и ясно изразена риторика за ниски данъци. Необходими са обаче някои отстъпки. ГЕРБ трябва да приемат преосмисляне на данъка върху лихвите и данък "уикенд", както и оттегляне на планираното увеличение на осигуровките през 2018 г. Разбитото реформаторско дясно от своя страна следва да потърси неутралните данъчни решения (да забрави за облекчения и преференциални ставки) и да намери общ език дали да се фокусира върху осигуровките (което намалява тежестта върху работещите) или върху ДДС (което се разпростира върху всички).
През идните седмици най-вероятно ще видим сериозен дебат за плоския данък (разделителната линия между двете групи) и може би почти никакъв по отношение на другите идеи. Въпреки това възможността за смислена данъчна коалиция е налична.


Позиция
Нинова и европейските ценности


От текст на политолога Даниел Смилов за портала "Култура"

"Ако по някакво чудо бъдете избрана за министър-председател на България и поемете тази огромна отговорност, по какъв начин ще защитите интересите на народа си? Как ще преговаряте с европейските лидери, мнозинството от които подкрепиха СЕТА, а Вие ги нарекохте предатели?". Това написа Антонио Лопез, генерален секретар на ЕНП, към Корнелия Нинова, председател на БСП, в профила си във фейсбук.

Хората разбират какво са имали, когато го загубят. Така е и с европейските ценности. Те били клише. Празни приказки. Различавали се от езика на народа. Не били в унисон със сложната ни народопсихология. Сега обаче, когато сме на път да ги загубим, изведнъж се оказва, че те са наистина нещо изключително важно и смислено.

Пример за неубедените: Сирийското семейство в Елин Пелин. Фашизоиди има навсякъде из цивилизованите държави. Но Европа се беше научила да ги контролира, да ги държи в маргинална позиция. На това тя се научи не лесно, а от горчивия си опит от 20 век. И когато крайното дясно надигнеше глава, срещу тях се изправяше и политическото, и гражданското общество.

Европейските ценности ги няма там, където на фашизоидни призиви и изблици се откликва с мълчание или с негласно одобрение. В България истинският проблем не е в това, че има хора, които не обичат бежанци, дори когато те бягат от ужасите на война. Проблемът е, че основните партии (ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ-2) си замълчаха, президентът предпочете да се ангажира с по-животрептущи за него проблеми (като санкциите срещу Русия), а повечето медии направиха от репортажите си шоу. В една такава среда мирна и просперираща Европа вече отсъства и започва да прозира грозното лице на вътрешнонационалните и междунационалните конфликти.

Наричайки "предатели" гласувалите за CETA, Корнелия Нинова предизвика реaкция на генералния секретар на ЕНП

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Европа е там, където има съвместна стратегия за отбрана на външните граници. Наборната армия, военното обучение в училище, общата мобилизация, патриотарското перчене, воеводството и други такива само ще ни върнат във времето на Балканските войни.

Европа е там, където енергийните системи на държавите са свързани, където важат едни и същи правила за всички, където с трети външни партньори всички договарят заедно, за да постигнат по-добри условия.
Същото важи за търговските споразумения. България има интерес да преговаря блоково с по-големи външни партньори – било то Канада или САЩ. Като част от ЕС България ще се ползва от същите условия, за които може да се договори и Германия. А те при всички случаи ще са по-добри от всичко, което сами можем да договорим.

Та "европейските ценности" може и да са клише, но имат ясни конкретни измерения, които по нашите земи започват да изтъняват, а някои дори и вече просто ги няма. Ако партии продължат да разпалват фашизоидна омраза, да бойкотират колективни действия на европейско ниво, Европа ще започне бавно, но сигурно да се оттегля от нашите земи.

И ако не е ясно за какво става дума, ето ви пример за модерния "новоговор": "Искате да оттегля срамното си изявление и да се извиня. Ще го направя само ако бъде поискано от онези над 1500 български фирми производители, които фалирате с вашата подкрепа на мощните корпорации, или от българските синдикати, защото с това решение оставяте десетки българи без работа. Аз говоря от тяхно име. Вие от чие име ми говорите, господин Лопез?", написа Корнелия Нинова.

Това е малко храна за размисъл на онези, които мислят, че европейският път на България не е под въпрос, както и на онези "десни", които приказват едно, но тайно се надяват да влязат в широка коалиция с БСП (поради "липса на избор"). Или пък да направят "патриотично" мнозинство от Орбанов тип. И в двата варианта Европа де факто ще бъде вече отсъстваща.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Христо Иванов: Борисов е неразделим от Пеевски 1 Христо Иванов: Борисов е неразделим от Пеевски

Целувките на Юнкер няма да заместят нужните реформи, казва лидерът на "Да, България" в коментар във фейсбук

17 яну 2018, 785 прочитания

Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори

И още: Русофилството ни е дълбоко вкоренен комплекс за малоценност; Заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази

17 яну 2018, 1042 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Т.нар. "край на България" ще ни изглежда като "трети златен век"

И още: Левите с опиянение говорят за "толерастия" и "либерастия"; "Традиционната десница" избра платената любов

Стари муцуни, популисти и евроскептици

Несигурните италиански избори отново ще изправят на нокти ЕС

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Комунизмът (не) си отива

Най-обемният труд за социалистическия концлагер в Белене и други проекти, свързани с близкото минало

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете