Мнения Daily - Как се роди смайващото пораженчество на ГЕРБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Как се роди смайващото пораженчество на ГЕРБ

Причината, поради която Тръмп може да се превърне в спасител на Европейския съюз, е не само негодуванието, което той предизвиква сред чувствителната към рисковете средна класа, но и заради радикализацията, която неговата победа предизвика в популистките партии на континента.

Мнения Daily - Как се роди смайващото пораженчество на ГЕРБ

И още: Как Тръмп ще спаси Европа; Лидеромания и посредственост убиват дясното

12534 прочитания

Причината, поради която Тръмп може да се превърне в спасител на Европейския съюз, е не само негодуванието, което той предизвиква сред чувствителната към рисковете средна класа, но и заради радикализацията, която неговата победа предизвика в популистките партии на континента.

© RALPH ORLOWSKI


Време е да гласуваме с главите си – за разлика от БСП и ГЕРБ нека включим на "макс" своето собствено рацио.

пост-Борисов

Как се роди смайващото пораженчество на ГЕРБ

От коментар на политолога Евгений Дайнов за Offnews.bg

ГЕРБ буквално пъха властта в ръцете на БСП. Не е ясно защо гербаджиите, веднъж вече опарени, отново правят точно онова, което им обещава чутовен разгром?

Според конспиративните теории още от есента Борисов е решил да "даде властта на комунистите" поради някаква своя си, крайно сложна стратегическа игра. Това няма как да е така, тъй като – убедили сме се – Борисов не е способен да води крайно сложна стратегическа игра, защото не е способен да води изобщо каквато и да е стратегическа игра.

Аз твърдя, че ГЕРБ нямат представа нито за политическа история, нито за политическа теория, нито за това за какво служат институциите, нито са чували за общото благо, нито са чели умни книжки, нито дори си говорят с умни хора – така, че да ги чуят. ГЕРБ са насипна милиционерщина, двигателите на чието поведение не могат да бъдат търсени в класическите политологически теории от типа "рационален избор". Оттук правя извода, че за да анализира човек ГЕРБ, трябва да прави това с инструментите на психологията – да мисли в категориите на страхове, комплекси, неврози и подобни.

Ако ГЕРБ разполагаха с рацио, нямаше да правят онова, с което се занимават днес из цялата страна – да съобщават за идващия техен погром на изборите. Да видим какво казва психологията. Отдавна е видно, че в основата на гербаджийското перчене е чувството за малоценност. В първите си години в голямата политика Борисов беше сравнително скромен, тъй като се бореше за признанието на центъра на София ("жълтопаветниците"). Не го получи и, дълбоко уязвен, удари на самохвалство – да впечатли поне останалите хора.

Работата е там обаче, че тъй като не намериха пътя към "жълтопаветниците", ГЕРБ не влязоха в онзи диалог, в рамките на който щяха да разберат как се управлява съвременна държава. И изградиха единствения модел на управление, който можеха да родят самостоятелно, без помощ отвън – онзи феодално-милиционерски модел, който задушава страната и който кара цялата средна класа неистово да мрази ГЕРБ.

Тази средна класа захрани с гласовете си Радев на втория тур с единствената идея да зашлеви звучен шамар на ГЕРБ. Шамарът наистина разтърси ГЕРБ, но изобщо не го вкара в релси. Напротив, изби от главите герберски всякакви зачатъци на политическо мислене, защото ги вкара директно в режим "паника". Оттук и оставката на Борисов, и постоянното страхуване на електората, което течеше до оня ден: "без нас ще изгниете". Но тъй като и това поведение е вид самохвалство, то допълнително отблъсна хората. След перченето дойде паниката, извираща от невротичното чувство за непълноценност, с краен резултат – неспособност за рационално поведение.

Време е да гласуваме с главите си – време е, за разлика от БСП и ГЕРБ, да включим на "макс" своето собствено рацио. И да подкрепим онези малко на брой партии, към които можем да прилагаме не психологически, а политически анализ.

--------------

Историята ни учи, че във време на криза оцеляването е най-големият източник на легитимност.

Без паника

Как Тръмп ще спаси Европа

От коментар на политолога Иван Кръстев за в. "Ню Йорк таймс". Преводът е на портал "Култура"

Причината, поради която Тръмп може да се превърне в спасител на Европейския съюз, е не само негодуванието, което той предизвиква сред чувствителната към рисковете средна класа, но и заради радикализацията, която неговата победа предизвика в популистките партии на континента.
Фотограф: RALPH ORLOWSKI

Въпросът дали 2017 г. може да се окаже последната година на европейското единство витае в умовете на мнозина в наши дни. Нещо повече - предстоящите избори в Холандия, Франция, Германия, Чехия и най-вероятно Италия имат потенциала да погребат следвоенния европейския проект. Макар европейската икономика да се възстановява, чувството за несигурност също нараства.

Изглежда, че Америка отново ще се окаже спасителят на Европа. Някои европейци подкрепят загърбването от страна на Тръмп на традиционните съюзници, други го мразят по тази причина, но и двете групи са изнервени от онова, което наблюдават през първия месец на новата администрация. Той плаши европейците, защото е Президентът Хаос.

Ала причината, поради която Тръмп може да се превърне в спасител на Европейския съюз, е не само негодуванието, което той предизвиква сред чувствителната към рисковете средна класа, но и заради радикализацията, която неговата победа предизвика в популистките партии на континента. Популистите бяха във възход в Европа дълго преди изборите в САЩ. В няколко страни те успяха да привлекат достатъчно голям брой гласове, завивайки към политическия център.

Но ето че след победата на Тръмп сродните му души в Европа се отказаха от този подход и решиха да се рерадикализират, като имитират печелившата му изборна стратегия. Те изоставиха трудно придобитата умереност и се завърнаха към гневния тон и апокалиптичния светоглед. Изборното поражение, което кандидатът на крайната десница Норберт Хофер претърпя на президентските избори в Австрия през декември, е вероятно най-добрият пример за въздействието, което Тръмп има върху европейската политика. Победата на Тръмп направи европейската крайна десница по-агресивна и арогантна, но същевременно охлади желанието на колебаещите се избиратели да дадат шанс на радикалните алтернативи.

Доскоро крайната десница и крайната левица бяха тези, които поставяха под въпрос зависимостта на Европейския съюз от Съединените щати. Докато сега проевропейците настояват за европейска армия и независима европейска външна политика. Нещо повече - това, по което 2017 г. се различава от предишната, и причината шансовете за оцеляване на Европейския съюз да са по-високи е промяната в публичните очаквания. Историята ни учи, че във време на криза оцеляването е най-големият източник на легитимност.

-----------------

"На пожар" се търсят политически комбинации от типа "скакауци".

Един лош ден за демокрацията

Лидеромания и посредственост убиват дясното

От коментар на бившия депутат и съосновател на СДС Александър Йорданов в неговия фейсбук профил

Александър Йорданов: Не одобрявам маниакалността, покосила българското дясно политическо пространство – постоянното "ново" партийно инженерство, което нарои никому ненужни политически проекти
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Благодаря на членовете на СДС в столичния район "Средец", които единодушно са ме предложили за кандидат за народен представител от 24-и избирателен район в листата на Реформаторския блок. За съжаление не мога да приема предложението, тъй като не споделям философията на разделяне и конфронтация в дясното политическо пространство, а този процес е очевиден и той ще се задълбочи в предизборната кампания, като по този начин ще бъде обслужен политическият интерес на други партии. Нека не забравяме, че у нас бившата комунистическа партия БСП печели винаги от нашите абсолютно ненужни партийни конфликти.

Сегашното национално ръководство на СДС не направи достатъчно, за да постигне обединение на десницата. Вместо това се търсят "на пожар" комбинации от типа "скакауци". Разбира се, не по-малка е вината и на тези, които днес се представят за "Нова република" или се кичат незаслужено с името България – "Да, България". Затова и не желая да добавям "принадена стойност" на слаби или кариеристично ориентирани псевдополитици. Това не би било нито достойно, нито честно.

Не одобрявам маниакалността, покосила българското дясно политическо пространство – постоянното "ново" партийно инженерство, което нарои никому ненужни политически проекти вдясно. Те не само не обединиха, а точно обратното – разединиха и отвратиха от политиката точно тези граждани, които искат в България да има честно и отговорно управление. Лидеромания и посредственост убиха и убиват дясното. Перспективата да участвам в борба за няколко мизерни партийни процента, за да се докопа и "моята партия" до държавната партийна субсидия, ми е органично чужда.

Още веднъж благодаря на членовете на СДС от район "Средец". Пожелавам Ви успех на изборите. Но мисля, че след тях ще настъпи отрезвяването. И може би тогава ще ме разберете по-добре...

Според конспиративните теории още от есента Борисов е решил да "даде властта на комунистите" поради някаква своя си, крайно сложна стратегическа игра.
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Време е да гласуваме с главите си – за разлика от БСП и ГЕРБ нека включим на "макс" своето собствено рацио.

пост-Борисов


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  Дайнов, дори няма да коментирам поредното ти тъмно червено словоблудство.
  Достойна позиция на Сашо Йорданов и чудесен Иван Кръстев, както винаги.

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Проблемът идва от неразбирането, или нарочното пропускане на факта, че ГЕРБ, както и всички останали не са независими. Дърпат им конците! Решетниковци и началниците на решетниковците, а дори и подчинените им! За справка, спомнете си кандидатурата на БЕРОНОВ, неизбираем видно и от самолет, която доведе до състезание на втори тур м/у двама просъветски кандидати- Гоце и бялата Златка. Win- win ситуация за една съседна нам държава. Сега се случва същото, очаквайте новият голям шлем( ч**н). Наздраве. ;)

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  По коментара на Е.Д. - хората Евгений, никога не се влюбват и не гласуват с главата си. Не занам какъв политолог си след като не го знаеш.
  По коментара на И.К. - това че НЙТ ти побликува гламотиите, не ги прави по-малко гламотии.
  По коментара на А.Й. - Сашо, язък че си литературовед, специалист по българска литература, след като българите те учудват.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Аха, значи по-добре десницата да си остане ръководена от дискредитирани продажници, вместо да открие истинското си лице в един свестен и последователен ръководител?!

 • 5
  aaaa avatar :-|
  aaaa

  Дали Бойко Борисов не се допитва до врачка когато взима решения?

 • 6
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  Поздравления към бившия депутат и съосновател на СДС Александър Йорданов! В тези времена на "криза и оцеляване", можем само да се надяваме, че "лошите дни за българската демокрация" ще започнат най-после да намаляват.

 • 7
  pehlivanov avatar :-|
  ssg

  Дайнов едно време се опитваше да се прави на политически консултат, но тези, които консултираше, отидоха трайно под 4% черта. Оттогава се прави на умен съветник от академичната кула.
  ГЕРБ все пак са спечелили няколко изборни кампании, да отдаде дължимото на тези, които са се оказали по-способни от него.

 • 8
  tzm41313897 avatar :-P
  Mark Twain

  Някой хора за пари ще кажат и, че Земята е плоска...

 • 9
  tht avatar :-|
  ТНТ

  Щом прочетох "политолога Евгени Дайнов" и... спрях да чета...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK