Мнения Daily - Приливът на мрака "отляво" и "отдясно" е прекършен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Приливът на мрака "отляво" и "отдясно" е прекършен

Вместо да залеят "старите" леви и десни крила на олигархията, "новите" и "младите" приеха да станат техни бурмички – "новите леви" (сталинисти) на БСП, "младите консерватори" (нацисти) на "Атака".

Мнения Daily - Приливът на мрака "отляво" и "отдясно" е прекършен

И още: България е мишена, но не руска; Вицепрезидентът да си знае мястото

13056 прочитания

Вместо да залеят "старите" леви и десни крила на олигархията, "новите" и "младите" приеха да станат техни бурмички – "новите леви" (сталинисти) на БСП, "младите консерватори" (нацисти) на "Атака".

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


"Новите леви" и "младите консерватори" нямат капацитет да измислят нови, атрактивни модели на авторитаризъм.

В сянката на авторитаризма

Приливът на мрака "отляво" и "отдясно" е прекършен

От коментар на Евгений Дайнов за "Дневник"

Пред очите ни завършва цикъл от развитието на крайни политически позиции, рискови за обществото, които се установяват в точката на естественото си равновесие.

Първо, преди две-три години в точката на естественото си равновесие се оказаха емблематични личности от т.нар. нова левица, групирани около списание "А-спекто". Дотогава позициониращи се като някакви митични революционери в традицията на Троцки, след като Русия прегази подписа си и отхапа парчета от Украйна, "новите леви" се саморазкриха като "предавки" на Путин. Напомням: според доктрината на Ленин - Сталин медиите (както и профсъюзите и дори шахматните клубове) са "предавки на волята на Партията". Днес, навлизайки в листите на БСП, "новите леви" признават, че бъдещето не е тяхно. Позиционират се просто като едно от крилцата в БСП – в случая крайното путинско крилце.

Следвайки примера на "новите леви", днес гледаме как и други "нови" политически остриета се саморазкриват като онова, което са; и – за щастие – демонстрират, че бъдещето не е тяхно, както донякъде изглеждаше допреди малко. Иде реч за путинистите "отдясно", преди време самообявили се за "млади консерватори" и групирали се около т.нар. Институт за дясна политика. Преди две-три години, докато "новите леви" ставаха предавки на Путин, "младите консерватори" обявиха война на "либерализма"; и подкрепиха тезата на унгарския клонинг на Путин, Виктор Орбан, че човешките права са американска измишльотина и че е необходимо да се върви към "нелиберална демокрация от национален тип".

Още тогава стана ясно, че "младите консерватори" са в началната точка на път, по който рано или късно ще се срещнат с "новите леви". Последните, прекланяйки се пред Путин, бързо стигнаха до преклонение пред Виктор Орбан, Марин льо Пен и Доналд Тръмп. Вървейки по обратния път, "младите консерватори" бързо преминаха от Орбан към същите Льо Пен и Тръмп. Някак не успяваха да стигнат до Путин, но също намериха своята точка на естествено равновесие.

Но за обществото всичко гореописано е добра новина. Приливът на мрака както "отляво", така и "отдясно" е прекършен, преди да ни е удавил. Нито "новите леви", нито "младите консерватори" имаха интелектуалния капацитет да измислят някакви нови, атрактивни модели на авторитаризъм. Затова закономерно се приплъзнаха към вече познатите модели – сталинизъм и нацизъм.

След интелектуалната импотентност последва политическа самокастрация. Вместо да залеят "старите" леви и десни крила на олигархията, "новите" и "младите" приеха да станат техни бурмички – "новите леви" (сталинисти) на БСП, "младите консерватори" (нацисти) на "Атака". Противникът остава обичайният – олигархията и нейните политически инструменти, поръсени с шепа сталинисти и шепа нацисти.

---------------

Целта очевидно е популистко-предизборна - привличане на гласове чрез сплашване.

НАТО в Черно море

България е мишена, но не руска

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

България - заедно с другите страни от източния край на НАТО - ще е точно толкова "мишена" (на евентуален руски отговор), колкото (и ако) е била и досега.
Фотограф: Велко Ангелов
Източник: Дневник

Който изприказва повече страхотии, лъжи и измислици, той печели. Конкретната тема на упражнението не е нова. Просто се притопля създадената изкуствено миналото лято - пак в предизборна обстановка - драма с т.нар. черноморска "флотилия". Тогава една румънска инициатива за отбранително сътрудничество в Черно море - с участието и на България и Турция - бе истерично раздухана и представена сякаш България всеки момент ще обяви война на Русия.

БСП се обяви "против участието в регионални военни формати, насочени срещу трети страни". А тогавашният премиер и лидер на ГЕРБ се зарече, че "страната ни няма да стане част от черноморски фронт срещу Русия", защото иначе "пряко отиваме към военен конфликт", а "Черно море се превръща в арена на военни действия". И се изказа за засилено военноморско присъствие, стига да е под натовско командване.

Така и стана – седмица по-късно, като част от по-скоро символичната подкрепа за страните от източното крило на НАТО след руската агресия, прекроила граници в Европа, срещата на върха на НАТО във Варшава подкрепи единодушно "адаптираното предно присъствие и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион" – изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност действия. На 15 и 16 февруари тази година в Брюксел пък министрите на отбраната от НАТО, пак единодушно, просто приведоха това решение в по-конкретна форма - увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в Черноморския регион.

Очевидно решили, че публиката е позабравила за какво става дума обаче, лидерите на двете най-големи български партии пак надуха балона на истерията. "Чакали са ме да падна", "козируваха в Брюксел", проплака лидерът на ГЕРБ и обяви, че "сега вече сме включени, вече има флотилия и сме мишена". "Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче", "ние сме против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за военни действия", включи се в надпреварата лидерката на БСП.

Естествено, и двете твърдения са пълна измислица. Първо, няма да има нито флотилия, нито плацдарм, нито военни действия. А просто по-системна и целенасочена ротация на натовски кораби за участие в учения в досегашните рамки, поставени от международното морско право и конвенцията от Монтрьо, която ограничава броя и периода на пребиваване в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави. И, второ, България - заедно с другите страни от източния край на НАТО - ще е точно толкова "мишена" (на евентуален руски отговор), колкото (и ако) е била и досега.

Всъщност България наистина е мишена. Но не толкова на някакви вражески самолети или ракети, а на мощни и системни усилия за отклоняване от европейския път и откъсване от западната общност. И двете най-големи български партии активно помагат на тези усилия.

----------------

Йотова е наясно, че нейното мнение по темата има нулева стойност.

Санкциите срещу Русия

Вицепрезидентът да си знае мястото

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

По света не са задължително запознати с реалните пълномощия на българския вицепрезидент и могат да си помислят, че БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА иска отмяна на санкциите срещу Русия.
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

За втори пореден мандат се налага да припомним, че работата на вицепрезидента е:

1. да чака да умре президентът;

2. да помилва престъпници - по възможност не опасни за обществото;

3. да дава българско гражданство на свестни хора, по възможност без да им се взима рушвет;

По света не са задължително запознати с реалните пълномощия на българския вицепрезидент и могат да си помислят, че БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА иска отмяна на санкциите срещу Русия. За държавата като цяло предстои да видим след 26 март, но едно е сигурно - на "Позитано" 20, където са се засилили да взимат властта след месец, очевидно са поели определени ангажименти към Решетников и други московски ментори да играят ролята на безплатни слуги на кремълската арогантност и агресия.

За съжаление Румен Радев също си направи устата на няколко пъти по този въпрос в Европа - и то преди да е поставил там нито един съществен за българския национален интерес въпрос.

Сега щафетата е предадена на Йотова. Тя без съмнение е наясно, че нейното мнение има стойност нула за позицията на Европа и на Запада към санкциите върху Русия. Нейното мнение има приблизително същата стойност и за позицията на българската държава по този въпрос. На нея обаче й е поръчано да подхвърля темата - ей така, да видим кога може и по-сериозно да се заемем с изпълнение на поръчката на другарите от Москва.

"Новите леви" и "младите консерватори" нямат капацитет да измислят нови, атрактивни модели на авторитаризъм.

В сянката на авторитаризма


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  naiden_pravdev avatar :-P
  naiden_pravdev

  Тези мнения на тези автори достатъчно обезпечени ли са с грантовете на Чичо Сам или се очакват допълнителни бонуси. Уважаемата редакция, без съмнение, също заработва допълнително.

 • 2
  mui58388450 avatar :-|
  Светлозар Колев

  До коментар [#1] от "naiden_pravdev":

  "Уважаеми"" Правдев" изглжда и вие заработвате/рубли/,предавайки България на Путинистан.

 • 3
  naiden_pravdev avatar :-P
  naiden_pravdev

  До коментар [#2] от "Светлозар Колев":
  За моето твърдение има одитна следа - отчетите на "донорите". Посочете подобни доказателства за това, което Вие казвате. Опитайте да го сторите без гняв, хиперболи и обиди. "Изглежда" все пак е различно от отчетите за получените през годините долари от "независимите" анализатори и обслужващите ги "медии".

 • 4
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  "He (Putin) is also very, very, very intelligent" Не го казвам аз (макар, че го споделям). Казва го главният стратег на Тръмп Стивън Беннън. Съдейки по това което е постигнал, на думите на Стивън Беннън може да се вярва повече отколкото на думите на интелектуални евнуси като нашите "анализатори" Е.Д и О.М

 • 5
  mrsmith avatar :-P
  mrsmith

  Поздравления! Рядко се срещат толкова безсрамни защитници на двойните стандарти в международните отношения. Нека да напомня, че режимът на Путин е закономерна имунна реакция срещу зловреден агент. През 90-те, клинтънистите, спазвайки традицията на американската външна политика, целенасочено овластиха най-противните елементи на руското общество с цел да се проведат "институционални реформи", които да отворят Русия към инвеститори от Запад. Елцин никога нямаше да спечели първите избори без медийната, дипломатическа и финансова подкрепа на Вашингтон и никой по онова време не го криеше. Между впрочем същите клинтънисти, насилствено прекроиха и границите на Европа. В България истинските леви партии са под медийно ембарго, а ако "Атака" е нацистка партия, защо не ги подкрепяте? Да не забравяме, че капиталистите са изключително благосклонно настроени към нацисткият режим. Хитлер нарича, Хенри Форд, свое вдъхновение, а дядото на военнопрестъпника Дж.Буш се грижи добре за нацистките финанси зад океана.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK