Новият брой: Да си посееш бъдеще

Мнения Daily - България не трябва да блокира възможната промяна на ЕС

В духа на Моне и Шуман "Европа на много скорости" може да се окаже един път към по-дълбока интеграция, смята Даниел Смилов

Мнения Daily - България не трябва да блокира възможната промяна на ЕС

И още: бизнесът и държавата дума срещу дума в казуса "Уолтопия" и "София тех парк"; Анкара вреди както на ДОСТ, така и на двустранните ни отношения с намесата си в българските избори

8732 прочитания

В духа на Моне и Шуман "Европа на много скорости" може да се окаже един път към по-дълбока интеграция, смята Даниел Смилов

© FRANCOIS LENOIR


Европа на различни скорости

България не трябва да блокира възможната промяна

от коментар на Даниел Смилов за kultura.bg

Бялата книга за бъдещето на Европа, която комисията на Юнкер публикува, не е заговор срещу България. Тя предвижда пет възможни варианта, един от които е т.нар. Европа на различни скорости. Веднага у нас наскачаха поборници срещу "многото скорости" и се забърка обичайната хранителна каша от 50% неразбиране и 50% нежелание за разбиране. С тази фуражна сметка традиционно се угояват политическият опортюнизъм и патриотарството, но в този случай на същата ясла ще се наредят май и по-елитни породи.

България трябва да е против изолацията й от бъдещи интеграционни процеси в ЕС – по това спор няма. Но за да се избегне подобно развитие, далеч не е нужно да се блокира всеки възможен опит за придвижване на интеграцията напред. А това, което изглежда възможно към момента, е единствено опция 3 от Бялата книга: тези, които искат, правят повече.

България не трябва да блокира възможната промяна, защото бъдещето на ЕС зависи от способността му да излезе от стагнацията. На нас ни трябва динамичен, силен съюз и сега е моментът да допринесем за него. Особено когато българското председателство се задава и ще имаме възможност да влияем по-сериозно на дневния ред.

Разбира се, ако "тези, които желаят, правят повече", за нас също би имало рискове:

- риск да се окажем на страната на нежелаещите по вътрешнополитически причини. Националпопулизмът се угои значително у нас и вече не може да бъде подценяван.

 • - риск да се превърне еврозоната в ексклузивен клуб, достъпът до който е перманентно затворен. Това е сценарият, който не бива да позволяваме. Още отсега трябва да направим стъпки за влизане в еврозоната и да "изтъргуваме" подкрепата си за Европа на много скорости срещу ясна пътна карта за приемане на еврото.

  - риск интеграцията между желаещите да е за сметка на разграждане на някои от досегашните общи политики. Вариант 3 на Бялата книга категорично отхвърля тази опция и настоява, че за всички 27 постигнатото досега ще се запази. Ние трябва да превърнем този принцип в абсолютен приоритет, отстъпление от който е недопустимо.

- риск да се самоизолираме и да сме пасивни по отношение опитите за интеграция в ключови области, където можем да сме сред "ядрото" от държави. Енергиен съюз, банков съюз, европейска прокуратура и обща отбрана са от жизнено значение за нас. Ако обединим военните си бюджети с останалите 27 например, със същите пари бихме могли да си позволим повече и по-качествено оборудване. Същото важи и за цената на енергийните източници. Това са области, в които ние активно трябва да търсим общи решения.

Европа на много скорости има нужда от лидерство – тя няма как да функционира, ако немско-френският двигател на интеграцията спре да работи. Затова изборите тази година изглеждат решаващи. Ако те преминат според очакваното към момента, ще можем да кажем, че "тези, които искат, правят повече", е вече стартирала опция.

Малките държави, ако имат добри идеи, могат да се окажат в изключително силна позиция при създаването на "коалиции на желаещите".

Малките държави, ако имат добри идеи, могат да се окажат в изключително силна позиция при създаването на "коалиции на желаещите". Техният глас, макар и не със сила на вето, често ще се оказва с огромна тежест. Най-важното е, че в един съюз, където желаещите правят повече, европейската политика ще се отърси от експертно-бюрократичния си облик и ще се превърне в реален сблъсък на идеи за бъдещето на обществата.

В духа на Моне и Шуман "Европа на много скорости" може да се окаже един път към по-дълбока интеграция. Затова по-добрата метафора е "Европа на скорост".

---------------------

Бизнесът срещу държавата. Дума срещу дума

Провалихте се. Ама яката!

от отвореното писмо на Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия"

Вие, Мили хора се провалихте.

Ама Яката!

Излъгахте ме, като ме кандардисвахте да строя при вас. Нищо от това, което обещахте не се случи. Няма наематели в сградния ви фонд, още по-малко високо-технологични, няма други частни инвеститори от ранга на Уолтопия.

Всъщност от никакъв ранг. Едни големи поляни и няколко празни сгради. И един борд и малко чиновници.

И само харчите пари.

Пари, които не толкова високотехнологични гурута изкарват с честен труд и плащат под формата на данъци, за да можете вие да се преструвате на важни, че и да си вярвате.

Заселиха се няколко стартъпа, дето бяха привлечени от непазарно ниските наеми дето им давахте щото са куул, ама те стартъпите често са си енд дауни – поокъсаха го някои от тях - нормално – те и те горките с държавна пара бяха финансирани предимно и кво да се чудим, че не прокопсват, поразбягаха се понеже и тези наеми им били високи и нямало къде да се хранят и каква стана тя, една година след като открихте техпарка за сто милиона имате педесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари, на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители.

И не създавате нищо.

Нищо.

П.П. Правописните грешки не са нарочни.

Към "Уолтопия" винаги е подхождано като към важен инвеститор

от позицията на ръководството на "София тех парк" АД

Ръководството на "София тех парк" АД категорично заявява, че никога и по никакъв повод не е възпрепятствало проектирането и изграждането на сградата на "Уолтопия". Напротив, към компанията винаги е подхождано като към стратегически и важен за екосистемата на парка инвеститор, за какъвто ги считаме и към момента.

По отношение на развитието на "София тех парк" ще припомним, че към момента в сграда "Инкубатор" вече свои офиси имат 30 компании, стартиращи и развити, в които работят много повече от 50 души. Запълняемостта на офис площите в инкубатора е около 75%. Лабораторният комплекс има постоянни екипи и свои ръководители от декември 2016 г., които са започнали работа по множество научни проекти. Може да се направи справка и по отношение на функционирането на иновационния форум "Джон Атанасов", в който през последната година са се провели десетки събития с хиляди участници.

По отношение на инвестиционния интерес към "София тех парк" уточняваме, че към зоните за бъдещо развитие на парка има изключителен интерес и вече са постъпили множество инвестиционни намерения, чиято реализация се очаква да започне още през 2017 г.

-----------------

Намесата на Турция в българските избори

Анкара вреди и на ДОСТ, и на двустранните ни отношения

от интервю на експерта по етнически въпроси доц. Михаил Иванов за телевизия BiT

Tова, което направи социалният министър на Турция - директно призова [да се гласува] за ДОСТ - е неприемливо. По този начин той се намесва в политическата, изборната борба в България, което е нарушение на международните стандарти. Когато в България дойде представител на европейската народна или социалистическа партия, казва: ние подкрепяме еди-кой си. А там събират хората и им казват: вие ще гласувате за тази партия. Това е некоректно и от гледна точка на нашите отношения с Турция. По този начин можем да влезем в спирала, която не е в интерес нито на българския народ, нито на турския, а най-малко е в интерес на мюсюлманското малцинство у нас. Когато отношенията между България и Турция се влошават, това прави мюсюлманите неспокойни. Те започват да се чувстват несигурни.

Това, което прави официална Турция в подкрепа на ДОСТ, вреди на ДОСТ. Аз се питам те наистина ли искат да помогнат на тази българска партия или не? Защото ДОСТ попада в изолация. ДОСТ бива обявена за партия, проводник на турските интереси в България. Неблагоприятният образ на ДОСТ не се корени толкова в поведението на ДОСТ, колкото в политиката на обсебване от страна на турските официални кръгове.

Много от нашите сънародници мюсюлмани се разтревожиха дали това обтягане на отношенията няма да попречи на гласуването на изселниците. Българското правителство трябва да вземе решителни мерки да успокои българските граждани в Турция, че те спокойно ще упражнят своето право на глас.

Европа на различни скорости


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  "Лафтопия" да си гледат работата. Или, ако не могат сами, да платят на компетентни да им я гледат. Ако толкова не им отърва да са в Техпарка, да си обявят сградата за продажба, може някой да се навие. Стига преди това да си вкарат документацията в ред. И изобщо, на И.Пенчев напоследък тоалетната хартия все му е в дефицит.

 • 2
  jonson avatar :-|
  jonson

  Човекът е напълно прав. Макар да имам своите забележки към изказността му, нещата са точно така, както ги описва. Всеки от частния бизнес, който по някакъв повод се опре до администрацията има чувството, че това са същества от друга вселена. Една от основните причини за неблагополучията на България е именно пълното взаимно неразбиране на бизнеса и чиновничеството.Всъщност неразбиране е меко казано, става въпрос за взаимно презрение, омраза отхвърляне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал