Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 13 мар 2017, 12:58, 25049 прочитания

Мнения Daily - Може да гледаме ЕС през крив макарон от Евразия или Анадола

И още: Очертава се БСП да получи шокиращо повече гласове от ГЕРБ; Кризата в Скопие може да прескочи границата ни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Моля, без експерименти с принадлежността на България към Европа.

Още по темата

Мнения Daily - Конспиративните теории създават зомбита

И още: Партиите проповядват войнстваща простащина; Как демокрацията ощети Корнелия Нинова

20 мар 2017

Мнения Daily - Ердоган пожертва всичко заради цялата власт

И още: "Кукувича прежда" задушава публичността ни; Скопие е на път да отвори кутията на Пандора

15 мар 2017

Мнения Daily - От егоизма не става етика – дори да го наречете "патриотизъм"

И още: Никой не говори как ще погребваме горивото от АЕЦ; Кой и какво е подписал, че сега "Газпром" да го "опрощава"?

14 мар 2017

Мнения Daily - България не трябва да блокира възможната промяна на ЕС

И още: бизнесът и държавата дума срещу дума в казуса "Уолтопия" и "София тех парк"; Анкара вреди както на ДОСТ, така и на двустранните ни отношения с намесата си в българските избори

12 мар 2017

Мнения Daily - Без зелените нямаше да има запазена природа

И още: Ердоган погребва проекта "Турция в ЕС"; ЕС на няколко скорости ще значи за нас задна скорост

8 мар 2017
България на задна скорост

Може да гледаме ЕС през крив макарон от Евразия или Анадола

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Общите решения за солидарно развитие на ЕС не могат да бъдат взимани само и единствено в този идеен и политически кръг, който се оказа начело на Европа за един дълъг период от време. Извън либералния консенсус в Европа съществуват не само националпопулисти. Има доста други идеи и възгледи, на които трябва да се обръща спокойно внимание без стремеж да бъдат подвеждани под знаменателя "ако не си с мен, си против мен", без да бъде наричано националпопулистко всичко, което не се харесва на заварения елит.

Европа преживява поредица от кризи и решенията трябва да се търсят извън обскурантизма на фразата "това не съответства на нашите ценности". Чувах тази фраза на различни международни форуми, изказвана от високопоставени представители на европейските институции и мисля, че тя е контрапродуктивна. Време е да си припомним, че либералната демокрация (понятие по-широко от това за либерализъм) е система от плуралистични ценности и идеи. Личното ми мнение е, че Европа може да надрасне своите настоящи кризи чрез по-дълбока интеграция - а тя на свой ред е възможна чрез гъвкави формати, нека бъдат скорости, но задължително широкопрофилни като идейна и ценностна основа за взимане на решения.И нека имаме предвид и още нещо - колкото и да са скоростите на вършещите "повече" или "по-малко" в интеграционния процес, ние или имаме acqui communautaire и сме общност, или не сме. За България не е толкова актуален въпросът дали има по-високи скорости на интеграция - при положение че не положихме необходимите усилия да покрием стандартите на единната интеграционна скорост за ефективност на институциите. За България е важно да не изпаднем де факто от интеграционния процес.

Гледайте много внимателно какво се случва в Анкара, в Москва и на Балканите на запад от нас. Гледайте какви ги приказват редица участници в предизборната кампания у нас. Моля, без експерименти с принадлежността на България към Европа. Защото е много вероятно да гледаме Европа през крив макарон от Евразия или Анадола. Сериозно говоря! И стига сме чакали инструкции отнякъде - Европа си я създаваме и пресъздаваме ние в съюз с останалите.

-------------
Очевидно е, че избирателите няма да видят харизматично лидерство в Корнелия Нинова.

Предизборна политология

Очертава се БСП да получи шокиращо повече гласове от ГЕРБ.

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"

Нинова предлага на червеното ядро традиционно лидерство. Обаче предлага на по-широки кръгове от българския народ още нещо: лидерство от бюрократичния вид, в случая – в опаковката на познатия на всички бай-тошовски бюрократ-социализъм.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Доскоро преди избори следяхме социологическите допитвания като ориентир за бъдещи гласувания. Но вече от доста години дори най-добросъвестните такива изследвания дават фира. Нещо става със социологията и докато тя не дойде на себе си, предлагам да не гледаме нейните предвиждания.

Има за щастие и други науки, които могат да ни послужат – в случая да предугадим някои основни черти на изборния резултат на 26 март. Класическата политология например дава такива възможности – в случая в рамките на концепцията на Макс Вебер за видовете лидерство.

Според Вебер има три вида лидерство:

1. Традиционно. Това са лидерите отпреди модерната епоха – племенни вождове, старейшини и подобни.
2. Рационално-бюрократично. Това са началниците от модерната епоха – например шеф на отдел в някое министерство.
3. Харизматично. Това лидерство винаги го е имало. То опира не до традиции, институции или процеси, а до личните качества на лидера; до способността му лично да увлича хората след себе си.

На изборите, видно е, хората все по-често и упорито ще гласуват не толкова за партиен етикет, колкото за лидерски качества.

Очевидно е, че Бойко Борисов е класически харизматичен лидер, чиято харизма обаче се топи по-бързо от снежен човек през март. ГЕРБ не може да преопакова лидера си като рационално-бюрократичен, тъй като тази партия така и не се превърна в рационално-бюрократичен конструкт. Няма надежда да се тръгне и към племенно лидерство, тъй като ГЕРБ не е и племе (както е БСП например), а група заинтересовани лица, събрани поради временно съвпадащи себични интереси.

Извод първи: На изборите герберите ще вземат съществено по-малко гласове, отколкото днес им отреждат дори най-неприятните за тях социологически сондажи. Обратно на ГЕРБ, БСП ще вземе значително повече гласове, отколкото днес й предвиждат и най-благосклонните към нея "социологии". Имайки предвид сегашното състояние на духа на избирателите, те ще търсят нов лидер – сред трите вида, описани горе.

Очевидно е, че тези избиратели няма да видят харизматично лидерство в Корнелия Нинова. Тя няма харизма. Но пък предлага не просто друг вид лидерство, а и двата останали вида лидерство "по Вебер". Нинова предлага на червеното ядро традиционно лидерство. БСП за разлика от останалите партии винаги е демонстрирала отчетливи племенни характеристики. Нинова обаче предлага на по-широки кръгове от българския народ още нещо: лидерство от бюрократичния вид, в случая – в опаковката на познатия на всички бай-тошовски бюрократ-социализъм.

Извод втори: Очертава се БСП да получи шокиращо повече гласове от ГЕРБ.

Къде обаче отиват онези гласове, бягащи от изтляващия Борисов, които търсят онова, което Нинова няма – харизматично лидерство? При обичайните заподозряни – фашисто-ксенофобите от "Обединените патриоти" – харизматици няма. Затова търсенето на харизма от типа на изгубената Бойкова такава може да отиде на тези избори само в една посока – към Марешки.

Извод трети: Фашистките формации ще се наредят най-вероятно след "Воля", превръщайки Марешки, а не партиите от ОП, в "балансьор" на мястото на ДПС.

Какво става с останалите партии? И там резултатите няма да бъдат очакваните, тъй като факторът "търсене на лидерство" ще тласка хората да гласуват за лидери и водачи на листи по-охотно, отколкото за партии и програми.

------------------
Който се радва на ситуацията в Македония е жертва на трапезно-патриотарски махмурлук.

Западни Балкани

Кризата в Скопие може да прескочи границата ни

От коментар на бившия председател на СЕМ Георги Лозанов в авторското му предаване "Необичайните заподозрени"

Все по-откровено се говори, че държавата може да не успее да запази целостта си. И сякаш не са достатъчни и собствените й противоречия, които, свидетели сме, лесно водят до страдания и кръв, ами към тях се прибавя и рискът Македония да се превърне във втора Украйна. Да се окаже "гореща точка" на сблъсъка между Запада и Русия.

[Reuters]

И тази седмица се усети склонността ни да надценяваме вътрешнополитическите си проблеми и да пренебрегваме международните. Дори когато са толкова близо до нас, колкото е Македония, и са толкова тежки, колкото е политическата криза там.

Все по-откровено се говори, че държавата може да не успее да запази целостта си. И сякаш не са достатъчни и собствените й противоречия, които, свидетели сме, лесно водят до страдания и кръв, ами към тях се прибавя и рискът Македония да се превърне във втора Украйна. Да се окаже "гореща точка" на сблъсъка между Запада и Русия. Русия - под претекста, че брани суверенитета на страната, да се опитва да я отклони от ЕС и НАТО и да я включи в православната дъга, която е все по-малко православна и все повече политическа и икономическа. А Западът - в защита на демократичните права на гражданите да стимулира етническите претенции на албанците и интересите на Албания, за която съвсем не може да се твърди, че е "люлка на демокрацията".

А ако на някого пък тук му се привиждат исторически ползи от разпадането на Македония, значи е жертва на трапезно-патриотарски махмурлук. Не дай Боже, ако това се случи, единственото, което ще получим, е още една криза, дошла през границата и далеч по-драматична от собствените ни.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Мнения Daily - Защо концесионерът на Банско прави простотиите на петролните гиганти Мнения Daily - Защо концесионерът на Банско прави простотиите на петролните гиганти

И още: Истериите срещу Истанбулската конвенция са пропаганда; Защо полската дипломация се активизира в София

16 яну 2018, 1016 прочитания

Мнения Daily - Никой народ не е само герой и голмайстор 2 Мнения Daily - Никой народ не е само герой и голмайстор

И още: Нуждаем се от Япония, за да защитим свободата; Корупцията в България е като колективна зрителна измама

15 яну 2018, 1864 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - От егоизма не става етика – дори да го наречете "патриотизъм"

И още: Никой не говори как ще погребваме горивото от АЕЦ; Кой и какво е подписал, че сега "Газпром" да го "опрощава"?

Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по близък до управляващите бизнесмен показва напреженията в модела "ГЕРБ"

Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Човешка "Въртележка"

Театърът на живота в новия филм на Уди Алън

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

Емисия

DAILY @7AM // 17.01.2018 Прочетете