Мнения Daily - Не е лесно да изгубиш спечелени избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Не е лесно да изгубиш спечелени избори

Вместо да използва инерцията от президентските, за да млъкне, да се усмихва благо и да гали дечица по главиците – Нинова реши да си каже предварително какво мисли да ни прави, като вземе властта: братска дружба с Кремъл, кавги в ЕС по повод санкциите срещу Кремъл, връщане на енергийните проекти на Кремъл, национализация на ЧЕЗ. И за капак – "демокрацията ни отне много".

Мнения Daily - Не е лесно да изгубиш спечелени избори

И още: Европа е начинът да живеем заедно в мир и просперитет; "Да, България" спечели 45 хил. души, но загуби 20-30 депутати

23001 прочитания

Вместо да използва инерцията от президентските, за да млъкне, да се усмихва благо и да гали дечица по главиците – Нинова реши да си каже предварително какво мисли да ни прави, като вземе властта: братска дружба с Кремъл, кавги в ЕС по повод санкциите срещу Кремъл, връщане на енергийните проекти на Кремъл, национализация на ЧЕЗ. И за капак – "демокрацията ни отне много".

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Българският народ е прекалено подозрителен, за да се отдаде на оперетната идеология на фашизма.

Без завой на изток

Не е лесно да изгубиш спечелени избори

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"

Добре е, че българите направиха заслон пред заявката на БСП да ни върне в текезесарските времена. Лошото е, че, за да сторят това, се принудиха да гласуват за крепителя на олигархията. А значи – ще продължават да плащат неизбежната цена на всяка олигархия: бедност и липса на справедливост.

Що се отнася до Корнелия Нинова, вече изглежда съмнително, че тя е снабдена с апарата, необходим за мислене. Не е лесно да изгубиш вече спечелени избори. Вместо да използва инерцията от президентските, за да млъкне, да се усмихва благо и да гали дечица по главиците – реши да си каже предварително какво мисли да ни прави, като вземе властта: братска дружба с Кремъл, кавги в ЕС по повод санкциите срещу Кремъл, връщане на енергийните проекти на Кремъл, национализация на ЧЕЗ. И за капак – "демокрацията ни отне много".

"Обединените патриоти" си мислеха: "След циганите българите най-много мразят турците. Да отидем на границата, да тормозим де що видим турчин, да понабием някоя и друга баба – и българският народ ще се вдигне като един, за да застане до нас срещу вековния поробител." Българският народ обаче, макар да не е много цвете за мирисане, все пак е жалостив и поне донякъде – християнски; а и не е убеден, че да набиеш някоя баба е достойно поведение. Затова "патриотите" (всъщност – битови нацисти от квартален мащаб) се оказаха изравнени с ДПС, което ДПС пък изобщо не е в добра форма.

Това е добра новина. В крайна сметка сработи онова, за което пише в доклад британският посланик в София в началото на 1930-те години: "Българският народ е прекалено консервативен и подозрителен към всеки, който се самоизтъква, за да се отдаде с лекота на оперетната идеология на фашизма."

Ахмед Доган си мислеше: "Яко го загазих с тая забрана да влизам в Турция и с тоя нов образ на руска марионетка. Я да се препозиционирам като един умерен патриот-атлантик. Така: ще натикам Местан в ролята на турска маша и ще му огранича гласовете; ще успокоя духовете при моите си; и ще се кандидатирам за отговорен и умерен партньор на всяко задаващо се управление." Резултатът беше, че ДПС взе повече гласове от очакваното; и наистина остави Местан извън парламента. Обаче Догановите маневри не успяха все пак да възстановят дори онзи обем гласове, който за последно имаше ДПС начело със същия този Местан.

Теглим чертата. Добре е, че българите се опънаха както на опитите за дърпане обратно към текезесарството, така и за тръгване в посоката на махленски нацизъм. Лошото е, че, правейки това, оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации.

-----------------

Мнозинството българи не съзнават истински какво получават от общото ни членство в ЕС.

60 години ЕС

Европа е начинът да живеем заедно в мир и просперитет

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

За разлика от Съветския съюз Европейският съюз е много несъвършено обединение на нации. Той непрекъснато се намира в една или друга криза, напоследък преживява няколко драматични кризи едновременно. Той не е мощна, стоманена свръхсила, а гъвкава, компромисна и променяща се конструкция, в която можеш да не харесваш много неща, но имаш шансовете да защитиш позициите си и интересите си.

Дори и несравнимо по-малки и по-слаби партньори на ЕС - като Турция на президента Ердоган например - си позволяват да се държат с Европа арогантно и ултимативно. Други - като Русия на Путин - се опиват от силата си, с която могат да поставят ЕС в поредица от много тежки, трудни ситуации. Но както турците, така и руснаците с удоволствие отиват да работят и да живеят в страните на ЕС. Обратното движение е почти непознато.

Европа е била силна, арогантна и разделена в продължение на столетия. Тя е платила много висока цена за това. Затова днес предпочита да бъде мека, уважителна и компромисна - дори и с по-слабите от нея. Понякога сигурно прекалява със слабостта си. Европа е недовършена и противоречива конструкция - отворена за промяна и същевременно настойчиво пазеща тези свои основи, които счита за безценни.

Понякога върхът на ЕС взима решения, които ни ядосват. Друг път партньори - страни членки, заемат позиции, които ни разгневяват. Европа е начинът да живеем заедно в мир и просперитет - всички ние, които сме обрулени от столетия конфликти, войни, поражения и отчаяния. Да живеем достойно и човешки. Европа е отворен проект - с бъдеще, което зависи от всички нас. От мечтите ни, от амбициите ни, от недоволството ни и стремежа ни да променим себе си и света около нас...

Днес в България няма празненства по случай 60-годишнината на европейското обединение. Сигурно защото мнозинството българи не съзнават истински какво получават от общото ни членство в ЕС. И защото са прекалено шумни тези, които се препитават с лъжи за ЕС, опитвайки се да ни водят в посока на лъжа, простотия, бедност и арогантно невежество.

------------------

В парламента няма политически субект, чиято кауза са борбата с корупцията и съдебната реформа.

Изборна математика

"Да, България" спечели 45 хил. души, но загуби 20-30 депутати

От коментар на Любен Обретенов за "Клуб Z"

Втори ден след парламентарните избори една от най-обсъжданите теми е правилно ли постъпи движение "Да, България", като се яви самостоятелно на вота.

Нека се доверим на данните на самия Иванов. Сметката в реални гласове е много улеснена от факта, че "Да, България" спечели около 100 000 гласа. Според данните на Иванов около 35 000 от тях са от избирателите на Реформаторския блок през 2014 г. Към тези 35 000 е логично да се прибавят и гласовете на "Зелените", с които формално "Да, България" влезе в коалиция. На последните парламентарни избори те са взели 20 000 гласа.

Всичко това означава, че "Да, България" е привлякла за демократичното пространство около 45 000 нови избиратели, като 15 000 от тях са гласували за първи път според данните, изнесени от Иванов.

От другата страна на везната обаче стои пропуснатата възможност "Да, България" и "Нова република" с лидер Радан Кънев не просто да влязат в парламента, а да формират парламентарна група, за която основен приоритет са съдебната реформа и борбата с корупцията.

Ако двете партии се бяха явили заедно, с обща бюлетина, това означаваше, че те със сигурност прескачат бариерата от 4%. Този факт най-вероятно щеше да им даде по-голям брой гласове от сегашния им сбор - 185 000 гласа. На първо място, мнозина избиратели на автентичната десница нямаше да се колебаят дали да подкрепят подобна формация, или да заложат на нещо сигурно, което влиза в парламента.

Предварителните прогнози бяха, че с най-голям шанс за влизане в парламента от десните формации бе "Реформаторски блок - Глас народен". Тези проучвания се оказаха верни. Ако обаче имаше коалиция "Нова република" - "Да, България", предварителните прогнози със сигурност щяха да са в полза на тази коалиция. И голяма част от онези, които сега гласуваха за остатъците от реформаторите, щяха да подкрепят именно нея.

Липсата на съмнения за прескачането на бариерата от 4% щеше да доведе и до други положителни влияния за подобна коалиция. "Да, България" и "Нова република" можеха да разчитат на голяма част от антирусофилския и антикомунистическия вот, отприщен от някои изказвания на Корнелия Нинова в последните дни преди изборите. Със сигурност автентичната десница има много по-големи основания да претендира за този вот, отколкото ГЕРБ, които понякога имат залитания в североизточна посока.

Накратко - с поведението на "Да, България" демократичното пространство спечели 45 000 нови избиратели. Но загуби възможността за парламентарна група от 20, а може би дори 30 депутати. И най-важното - в парламента на България няма политически субект, чиято основна кауза да са борбата с корупцията и съдебната реформа.

Българският народ е прекалено подозрителен, за да се отдаде на оперетната идеология на фашизма.

Без завой на изток


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Странно. На изборите за президент, ГЕРБ излезе с неизбираем кандидат, сега Нинова си прецакала сама изборите при това със собствените си изказвания... Президента всъщност е "подкрепен от БСП", а не е "от БСП", та лесно ще го прежалят ако стане мазало.
  Гледам, че има борба, да си водеща опозиция, а не да държиш властта, което ми намирисва като да се готви някаква голяма пакост. Само в такава ситуация, водещата опозиция може хем да яхне народния гняв, хем да докопа властта, хем да се разправи с опонентите (които са намразени от народа, щото са на власт по време на голямата пакост)...
  Дано да греша, ама газ (ток и парно) нагоре, ТЕЦ на въглища нагоре, подмятания / сондажи за мнението на хората / за излизане от валутния борд, напечено положение с южните съседи и бежанците дето може да подкарат към ЕС (не че нещо голямо, дори каналджиите и корупционерите се радват), има едно летище и едно БДЖ за разпарчетосване... Та май ще има размътване на водата за хващане на големите риби, преди народа да е пискал "румънска прокуратура"...

 • 2
  jojog avatar :-|
  jojog

  До коментар [#1] от "gost22":

  Дано не си прав ...

 • 3
  oii34567760 avatar :-|
  oii34567760


  Нищо не се готви. Всичкото е от липса на гражданска култура на всички равнища - и горе, и долу. Ще си продължаваме както досега, защото това сегашното е най-лошото, което може да се случи с една членка на ЕС. Виж, ако излезем от ЕС, тогава може да стане и по-лошо, в това число и войни, като тези при западните и североизточните съседи. Да се надяваме, обаче, че дори и БСП се страхува от подобен БГ-екзит. Подобен страх, може би обяснява резултатите от изборите за Президент и Парламент.

 • 4
  nigel5 avatar :-|
  nigel5

  В крайна сметка сработи онова, за което пише в доклад британският посланик в София в началото на 1930-те години: "Българският народ е прекалено консервативен и подозрителен към всеки, който се самоизтъква, за да се отдаде с лекота на оперетната идеология на фашизма."

 • 5
  nigel5 avatar :-P
  nigel5

  В крайна сметка сработи онова, за което пише в доклад британският посланик в София в началото на 1930-те години: "Българският народ е прекалено консервативен и подозрителен към всеки, който се самоизтъква, за да се отдаде с лекота на оперетната идеология на фашизма."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.