"Да, България" след грешката - глава в пясъка или нос в небето?

Прахосването на енергията на повярвалите е грях

Теодор Захов

предприемач, съиздател на "Капитал" и "Дневник"

Отказът на "Да, България" да се коалира с "Нова Република" беше груба грешка, с много висока цена и тежки последици, но все пак грешки прави всеки. Много по-лошо обаче е да се опитваш да представиш провала и грешката си за успех, каквото е поведението и посланията, които излъчва партията сега, след изборите.

Защо да не влезеш в парламента е провал? Защото политическите партии се осмислят през влизането в парламента. Ако Христо Иванов лично и водещите фигури в "Да, България" не разбират това, проблемът е огромен. Ако го разбират (най-малкото в началото твърдяха, че именно влизането в парламента е целта на "Да, България"), то усукването сега с "вижте колко постигнахме за 10 седмици" и "не ни стигна една седмица, за да влезем" е особено дразнещо. Тези аргументи са точно толкова несъстоятелни, колкото и аргументите за отказ от коалиция с "Нова Република".

Прахосването на енергията на повярвалите е грях. Още по-голям грях е безотговорното разпиляване на енергията, която много повече избиратели бяха готови да съберат зад каузата "да преборим мафията". Такива шансове не се появяват всеки ден. Както сам каза Христо Иванов, новоизбраният парламент е еднопеевски. В случая "Да, България" е със сериозен принос за избирането му, но изглежда много доволна от този факт. Не допускам, че хората, които толкова искрено се бориха срещу модела "Кой", са доволни от резултата, но тогава излиза, че сегашното им поведение е неадекватно, за съжаление и безотговорно. Измислянето на несъществуващи аргументи пък започва да показва неискреност - пагубна за партия, която иска да се позиционира като напълно прозрачна.

Нека не се лъжем, решението за самостоятелно явяване на "Да, България" и обричането й да остане извън парламента "в търсене на идентичност" разпиля много гласове. Лично познавам поне 10 човека, които в крайна сметка гласуваха за ГЕРБ, защото не искаха гласът им да отиде в кошчето.

Това са хора, които създават неща, от тях зависят други хора и не могат да си позволят още пропилени години и разрушена стойност, до което биха довели експериментите на БСП, ако се върнат на власт. Тук не става въпрос за деветдесетарски антикомунизъм, а за най-здрав прагматизъм, който не противоречи на високите идеали по принцип. Тези хора са показали, че могат да постигат целите си. На тях ръководството на "Да, България" демонстрира, че е способно да рискува шанса за смислен пробив, като не направи онази крачка, която щеше да даде представителство на демократичните хора в парламента. Нещата бяха оставени за някога си. Със завидно самочувствие, навирен нос и апломб.

Не всички механични коалиции били успешни. Естествено. Но общото явяване на "Да, България" и "Нова Република" с голяма вероятност щеше да даде повече от сумата на гласовете, които получиха поотделно. Щяха да дръпнат повече от Реформаторския блок и да спрат оттичането към ГЕРБ. Това мисля на база данните.

Най-лицемерен намирам аргумента за идентичността, която първо трябвало да се изгради, а после да се правят коалиции. От парламентарната трибуна най-добре се прави идентичност - всекидневно и всяка минута. Освен това идентичността в "Да, България" си беше изначално налице - заради протестна мрежа и биографията на Христо Иванов. ДЕОС, за които никой почти нищо не знае, камо ли пък за идентичността им, се оказаха годни за коалиция, а "Нова република", които и към момента на атакуваната регистрация подаваха ръка - не. Така и не чух състоятелен, силен аргумент за това.

В същото време всички гласували за "Нова Република" и по моя лична извадка - поне половината от гласувалите за "Да, България", искаха общо явяване. Тоест над 70% от всички тези избиратели. Пренебрегването им е грешка, която от "Да, България" в момента се държат все едно не виждат. Вместо това изпадат във възторг от изборните си резултати и се опиват от подкрепата на твърдите си фенове. Това не е обратната връзка, от която се нуждаят в момента. Има три типа хора: най-умните се учат от грешките на другите, по-малко умните - от собствените си, а глупавите - от ничии грешки.

Образът на този, който не вижда и не иска да се учи от грешките, не е образ, с който аз например бих желал да се идентифицирам, т.е. не е мой тип идентичност. Ако продължава така, нищо хубаво освен капсулация не очаква хубавата инициатива, в която има толкова много свестни хора и приятели.

И за да няма никакво съмнение - горещо бих предпочел да бяха влезли в парламента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


127 коментара
 • 1
  venimarkovski avatar :-?
  Вени Марковски

  Хубаво е, че има такива статии.
  Няколко наблюдения върху казаното от Тео (с когото се познаваме покрай Интернет бизнеса от поне 20-ина години):

  "Освен това идентичността в "Да, България" си беше изначално налице - заради протестна мрежа и биографията на Христо Иванов..."

  Биографията на Христо Иванов не е биографията на ПМ. Ако "Да, България" е обяви за партия на ПМ, то категорично губят всякаква подкрепа от много хора, вкл. и от моята скромна личност. Темата не е ПМ, за да обясня по-подробно защо.

  "Лично познавам поне 10 човека, които в крайна сметка гласуваха за ГЕРБ, защото не искаха гласът им да отиде в кошчето."

  Има стотици хиляди хора, които предпочетоха гласът им да отиде за партиите, които са по-близки до тяхното мислене, отколкото за ГЕРБ. Твоите познати са странни хора, които очевидно не искат никаква положителна промяна.

  "...и не могат да си позволят още пропилени години и разрушена стойност, до което биха довели експериментите на БСП, ако се върнат на власт."

  Само да отбележа, че благодарение на експериментите, които БСП направи през 2005-2009, се появиха и немалко от тези "...хора, които създават неща, от тях зависят други хора..." ДОД от 10 % и данък печалба от 10 % бяха въведени от правителството, начело на което беше Сергей Станишев.

  "Ако продължава така, нищо хубаво освен капсулация не очаква хубавата инициатива, в която има толкова много свестни хора и приятели."

  Съгласен с това и част от другите ти изводи. Има много свестни хора и приятели в "Да, България". И аз - като теб - познавам лично някои от хората, които вложиха не само пари и средства, но и много време в нея. Но сега ръководството и истинските активисти (а не активираните!) има време да покажат дали и как могат да работят, за да:

  - се очистят от качилите се на файтона кариеристи;
  - се организират със създаването на местни партийни структури (ясно е, че само с Фейсбук избори не се печелят);
  - организират сериозно финансиране на партията - ако всеки един от тези над 100 000 души, гласували за тях, бъде помолен да плаща по 1 лв / месечно, това ще осигури достатъчно средства за работа;
  - кои са протестърите, появили се при тях, за да ги разкарат и да останат само истинските и автентични протестиращи, които не търсят бизнес в процеса.

  Сигурно има и други неща, които могат да направят - предполагам, че ще ги видим скоро.

  И - за да няма съмнение - надявам се, че читавите хора няма да напуснат партията, само защото не е влязла в Парламента; обратното - дано нечитавите се махнат. Но, уви, възможно е да се случи точно противното. Което наистина ще е противно.


 • 2
  drinchev avatar :-?
  drinchev

  А някой въобще посочи ли причина защо не се разбраха Христо Иванов и Радан Кънев?

 • 3
  bluewater avatar :-|
  BlueWater

  "Отказът на "Да, България" да се коалира с "Нова Република" беше груба грешка."

  Господин Теодор Захов груба грешка е да напишеш цяла статия основана само на предположения и на нито един факт освен изборните резултати.

  Не споменавате факта, че от т.н. "десница" само на "Да, България" се пречеше по всякакви начини:

  1. Жалби спират регистрацията на "Да, България"
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/02/06/2913384_jalbi_spirat_registraciiata_na_da_bulgariia/

  2. Съдът отхвърли жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, България"
  http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/15/2918671_sudut_othvurli_jalbite_sreshtu_registraciiata_na/

  3. След жалба, подадена от коалиция „Движение Да България“ за нарушения на правилата на предизборната кампания, Централната избирателна комисия (ЦИК) спря разпространението на „книгата“, озаглавена: „Крадци на демокрация. Те ограбиха България!“, издадена от „Телеграф“.
  https://dabulgaria.bg/sled-zhalba-na-da-balgariya-tsik-sprya-knigata-na-peevski/

  4. “ДА, БЪЛГАРИЯ!” ОТНОВО СЕ ОБЪРНА КЪМ ЦИК ЗАРАДИ ПЕЕВСКА КАМПАНИЯ
  https://dabulgaria.bg/da-balgariya-otnovo-se-obarna-kam-tsik-zaradi-peevska-kampaniya/

  5. „ДА, БЪЛГАРИЯ!“ ВНЕСЕ НОВА ЖАЛБА В ЦИК СРЕЩУ НАРУШЕНИЯ НА „ТЕЛЕГРАФ“
  „Движение Да България“ подчертава в жалбата си, че собствеността на дружеството, издаващо в. „Телеграф“, се контролира от кандидат в същата предизборна кампания – Делян Пеевски, кандидат на Движението за права и свободи (ДПС).
  https://dabulgaria.bg/30211-2/

  Препоръчвам ви да изгледате цялата пресконференция на "Да, България", в която има много изводи, които се различават от вашите, но подкрепени от факти.

  https://www.youtube.com/watch?v=Kvbbfl9ZdoE

 • 4
  bluewater avatar :-|
  BlueWater

  Слагам още веднъж същият коментар, защото поради проблем в софтуера при клик върху "Прочитане на целия коментар" той не се отваря напълно!

  "Отказът на "Да, България" да се коалира с "Нова Република" беше груба грешка."

  Господин Теодор Захов груба грешка е да напишеш цяла статия основана само на предположения и на нито един факт освен изборните резултати.

  Не споменавате факта, че от т.н. "десница" само на "Да, България" се пречеше по всякакви начини:

  1. Жалби спират регистрацията на "Да, България"
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/02/06/2913384_jalbi_spirat_registraciiata_na_da_bulgariia/

  2. Съдът отхвърли жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, България"
  http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/15/2918671_sudut_othvurli_jalbite_sreshtu_registraciiata_na/


  3. След жалба, подадена от коалиция „Движение Да България“ за нарушения на правилата на предизборната кампания, Централната избирателна комисия (ЦИК) спря разпространението на „книгата“, озаглавена: „Крадци на демокрация. Те ограбиха България!“, издадена от „Телеграф“.
  https://dabulgaria.bg/sled-zhalba-na-da-balgariya-tsik-sprya-knigata-na-peevski/

  4. “ДА, БЪЛГАРИЯ!” ОТНОВО СЕ ОБЪРНА КЪМ ЦИК ЗАРАДИ ПЕЕВСКА КАМПАНИЯ
  https://dabulgaria.bg/da-balgariya-otnovo-se-obarna-kam-tsik-zaradi-peevska-kampaniya/

  5. „ДА, БЪЛГАРИЯ!“ ВНЕСЕ НОВА ЖАЛБА В ЦИК СРЕЩУ НАРУШЕНИЯ НА „ТЕЛЕГРАФ“
  „Движение Да България“ подчертава в жалбата си, че собствеността на дружеството, издаващо в. „Телеграф“, се контролира от кандидат в същата предизборна кампания – Делян Пеевски, кандидат на Движението за права и свободи (ДПС).
  https://dabulgaria.bg/30211-2/

  Препоръчвам ви да изгледате цялата пресконференция на "Да, България", в която има много изводи, които се различават от вашите, но подкрепени от факти.

  https://www.youtube.com/watch?v=Kvbbfl9ZdoE

 • 5
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  "Отказът на "Да, България" да се коалира с "Нова Република" беше груба грешка, с много висока цена и тежки последици" - "Десните" в България са на това ниво от 25 години. Още не са загряли, че преди да правят каквото и да е, първо трябва да влязат в парламента.

  Гласувах за "Да, България" но сега осъзнавам, че са поредните "индивидуалисти", които няма да постигнат много. И само ми разпиляха гласа....

 • 6
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Изводът от цялата сага е един, и той е кристално ясен - "Нова Република" е по-умната партия.

 • 7
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Лично познавам поне 10 човека, които в крайна сметка гласуваха за ГЕРБ, защото не искаха гласът им да отиде в кошчето."
  Жалко, че мисленето на тези 10 човека (а и на всички останали които са направили същото) е толкова зле. Ако вотът ти да зависи от това какви са социлогическите прогнози, не говори добре за мисленето ти.
  Аз също познавам поне 10 човека които са чалгаджии. И също така съжалявам за умствения им капацитет.
  Това, че "Да, България" не влезна в парламента не е заради това кой с кого се е коалирал. А заради умствения капацитет на елекората който гласува за марешки (преди това бареков и ковачки и какви ли не образи).
  По-добре е опозицията в дясно да не влезе в един парламент но да се научи, че трябва повече скромност. А не всички да се мислят за месии и лидери и да си отварят постоянно устата. Радан Кънев се изхвърли с много изказвания като това за бай Х.й.

 • carmello

  тия хипстърите от да, България много бързо ще се разбягат ако се закрепи някъв парламент

  скачАха, скАчаха, събраха се протестиращи, актриси, предприемачи, учители, ай ти-та, абе всякакви хора освен едни - такива дето разбират как се прави политика и какво е нужно освен лозунги...

  а Христо Иванов подходи като абсолютен пе**л - ако не беше Радан да напусне с него парламента, Христо щеше да е поредния сменен и забравен министър на Боко- ама те хората са казали за кво са ти врагове с такива приятели...

 • 9
  yurukov avatar :-P
  Боян Юруков

  Това е видимо лично мнение, което не се споделя от много. Включително от мен.

 • 10
  carmello avatar :-|
  carmello

  До коментар [#7] от "event_horizon":

  не е така, именно заради тия 10 човека образно казано сега БКП не е вече съставила правителство с Болен и Магарешки, което щеше да си го бъде 4 години и е те тогава щяхме да цъфнем и вържем

  аз лично също смятах да гласувам за 1-ви път в живота си за ГЕРБ, но все пак не успях да се накарам


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал