Да не се гневим: 10 точки в защита на "Да, България"

Да не се гневим: 10 точки в защита на "Да, България"

Десет аргумента за отказа от коалиране

25743 прочитания

© Цветелина Белутова


Стефан Попов

"РискМонитор"

Статия, сглобена от постинги във фейсбук.

Е, аз като много други се гневя на дясното като перманентен раздор. Това не ме прави щастлив гражданин на България. Но намирам упреците към "Да, България" за некоректни, макар и израз на традиционната стилистика на дясното.

Ето десет аргумента за отказа от коалиране, изброени без специален ред:

1. Решението за отказ от коалиране е взето от Национален съвет, т.е. от 50 човека. На практика това представлява цялата партия към момента, целият активен състав. (Ако не се лъжа, "Да, България" още не е регистрирана!)

2. Те не искат да повторят съдбата на Реформаторския блок, а това е почти неизбежно при коалиция с "Нова република"... Т. нар "Нова република" е ДСБ, но боязливо допълнено с още две партии, чиито имена никой не може да запомни. Т.е. става дума за ДСБ.

3. Ако "Да, България" влезе в коалиция преди още да е възникнала, ще загуби името си и шанса да го направи национално известно. ДСБ има такава съдба, вече не е ясно от "блокове" и "нови" неща има ли или няма ДСБ. Сега "Да, България" произведе от името си национално известен бранд.

Задачата й е да не препъне ускорението, което изборната ситуация й даде

4. Никой не взема сериозно баналния факт, че са на два месеца. Още не се познават помежду си, как да се съберат с друг? Не е лесно, дори да е удобно. Коалирането ще ги лиши от възможност да управляват и контролират процеса по първичното си развитие и подбор на качествени хора.

5. Ние масово мислим за коалирането по романтичен начин: "ние" сме една демократична общност (макар малко имагинерна) и това ще се повтори в партийното коалиране. Не става така. Всъщност от първия момент става дума за разпределение на места по листите, тоест за скандали, надлъгвания.

6. Хората от "Да, България" не искат да се коалират с организация, ръководена от Радан Кънев. Радан е свестен и ценен политик, но направеното от него спрямо РБ и ГЕРБ не се харесва. Някои го познават от Гражданския съвет от 2013 г. и не искат да се събират с него. Имат право на такава позиция.

7. Не си спомням партия (освен НДСВ, но тя е царска мантия), учредена два месеца преди изборите, да вземе 3%. Като основахме ДСБ през 2003 г., две години (виновният за всичко) Костов обиколи два пъти страната. И взе 7% (230 000) чак през 2005. "Да, България" има внезапен успех. Но и доста път да извърви, докато стане партия. Коалирането щеше да й попречи.

8. Изборите набавиха контекст и фон за "Да, България" да съобщи, че я има. Това е продължение на кампанията по учредяване. Цяло чудо щеше да бъде, ако бяха прескочили 4%. И кампанията свърши добра работа за тях. Нямат ли право на това, понеже отклоняват гласове от друг? Така възникна ДСБ, същите критики понесе през 2003 г., по-остри даже.

9. Ако радикализираме критиките за коалирането, трябва да питаме защо изобщо "Да, България" се учредява. Защо нейните инициатори не станат членове на "Нова република". Такава е по-чистата форма на упреците. Тя не е коректна.

10. Един по-прагматичен аргумент: щом за "Да, България" се говори като за равна сила с ДСБ или злополучния РБ, значи е успешен start-up, настига ги още при създаването си. Това не е лоша новина за демократичната общност. Тя подсказва, че енергии има, но трябва да се появи някой, който улавя честотите им по-вярно от други.

Пред "Да, България" има трудна задача. Но тя не е защита на отказа от коалиране с други, сякаш обяснява защо е виновна за техния провал. Задачата й е да не препъне ускорението, което изборната ситуация й даде, и да определи по-точно принципната си идейна ориентация, тъй като чисто негативната характеристика "антикорупция" е фатална за България, но недостатъчна за дясноориентирания избирател.

Стефан Попов

"РискМонитор"

Статия, сглобена от постинги във фейсбук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


40 коментара
 • 1
  barlog avatar :-|
  barlog

  Ей, от 10 кладенци вода ще донесат, само и само да не си признаят, че зарадди тях основната част от реформаторски настроените избиратели не получиха представителство в НС. Г-н Попов, може точка по точка да бъдат опровергани вашите доводи, но това вече е без значение.
  Запомнете, колеги от "Да България". Ако не промените сериозно вижданията си за присъствието ви на политическата карта на България, бавно но сигурно ще се маргинализирате в нещо, скоето никой няма да се съобразява.
  За съжаление не ви чака добро бъдеще...

 • 2
  bonzoo avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  Много точно казано! Мога да добавя още една т. 11:
  Христо Иванов добре разбира, че промяна на модела #КОЙ, чисто политически не може да бъде извършена с електорална подкрепа в рамките на 8-9% на традиционните десни парти. Трябват поне 25-30%. Това не може да се случи в рамките на някаква поредна преформатирана и съшита с бели конци дясна коалиция. Да, България трябва да развива себе си и бранда си и да разширява демократичната общност за сметка на ГЕРБ, БСП, негласуващите и дори патрЕотичните формации.

 • 3
  sps01522759 avatar :-|
  Лягам си само с големи книги

  Напълно подкрепям с една-две уговорки. Самата концепция на РБ беше обречена на провал; краят им беше заложен в началото. Само с избора на Кунева автоматично загубиха гласове. Това че си свестен човек не означава, че си ценен политик. Не виждам как може да си ценен политик и същевременно да се коалираш с ГЕРБ. Или по-скоро да съучастничиш. И да обезсмислиш собствената си позиция като на практика стабилизираш статуквото. ДБ не ги примамват блестящи дрънкулки, щото знаят, че не са тук да правят сивита, а да правят история.

 • 4
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Едно много важно нещо обаче - "Да, България" НЕ Е дясна партия (казаха го лично нейните учредители). "Нова Република" е.

 • 5
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  абсолютно подкрепям всичко на 100%, и се радвам че имам поне 100,000 единомишленика!

  Не ща нито Радан, нито РБ, нито други провалили се службогонци.

 • 6
  fiona avatar :-|
  fiona

  Повечето от тези аргументи, както и коментарите на водещите фигури в ДаБГ ми се струват по комсомолски фалшиви. Колкото до обещаната битка срещу корупцията, за която по-рано се готвеше "широк фронт", май може да цитираме реплика от известен български филм: "Татко обеща да ми купи колело... ама друг път."

 • 7
  sps01522759 avatar :-|
  Лягам си само с големи книги

  До коментар [#4] от "karen_walker":

  То и в България няма ъпър клас, но забелязвам, че мъжката, клубна партия "Нова Република" много настоява да я представлява.

  И на фона на баладите за умиращи идеологии, чета, че са започнали отново да самоубиват хора на територията. Кои ли са? Да не би да са същите, които Костов можеше да подведе под отговорност, но не го направи, и с които неговите протежета се коалираха, пък после обещаха чисто нова република? Колкото и да четкате, това петно няма да го измиете.

 • 8
  schroeder avatar :-|
  schroeder

  Абе вие сериозно ли изброихте цели десет неща? Хората не намират и едно! Очевидно тази партойка нама да я бъде.

 • 9
  bluewater avatar :-|
  BlueWater

  Бих добавил още една важна точка.
  11. "Да, България" търси подкрапа от всички избиратели, леви, десни, центристи и всякакви други за изкореняване на корупцията, за реформиране на съдебната система и установяване върховенство на закона.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал