Какво още казват резултатите

Какво още казват резултатите

Изборите по области

16562 прочитания

Явор Алексиев

Институт за пазарна икономика

Резултатите от изборите на 44-о НС дава възможност да се направи сравнение между резултата на партиите и коалициите в отделните области, от една страна, и техните социално-икономически характеристики, от друга. След като тествахме корелацията на резултатите с широк набор от индикатори, най-ясна връзка се вижда при БВП на човек от населението, относителния дял на бедното население, степента на образование на населението в активна възраст, заетостта, етническия състав на областта (по самоопределение според преброяването от 2011 г.) и степента на урбанизация.

ГЕРБ и БСП постигат по-високи резултати в области с голям относителен дял на градското население, в които живеят най-вече етнически българи, като факторът "урбанизация" е по-силен при ГЕРБ, отколкото при БСП. Наличието на относително висок дял на етнически малцинства влияе доста по-силно негативно върху резултата на ГЕРБ и БСП, отколкото върху резултата на по-малки партии и коалиции като "Воля", "Нова република" и "Да, България". Положителна роля за представянето на ГЕРБ играе още коефициентът на заетост в областта (т.е. колкото по-висока е заетостта, толкова е по-голяма подкрепата за ГЕРБ), както и размерът на БВП на глава от населението.

БСП успява да възвърне превъзходството си в някои от изгубените през 2014 г. области, най-вече тези в Северозападна България, с изключение на Ловеч, където печели ГЕРБ. БСП е първа още във Велико Търново, Ямбол и Добрич, а ДПС - в Кърджали, Разград и Търговище. В останалите 18 области на страната лидер остава ГЕРБ.

Обединените патриоти (ОП) постигат най-силни резултати в Ямбол (13.6%) и Русе (13.3%). Коалицията има сравнително добри резултати и в части от смесените райони, особено в Северна България, което може да се обясни с нейния успех в мобилизирането на вота на българите в области със значително турско и ромско присъствие. Това е причината поне чисто статистически факторът "етнос" да не оказва особен ефект върху нейното представяне.

Резултатите на ДПС и ДОСТ се намират в почти пълен синхрон, въпреки че първата постига много по-високи резултати. И двете се представят изключително силно в области с висок дял на ромското и турското население и изключително слабо в областите с преобладаващо българско население. Тук е най-ясно видимата отрицателна корелация между резултата на някой от кандидатите и степента на урбанизация – ДПС и ДОСТ печелят предимно гласове от области с по-нисък дял на градското население. Те постигат най-добър резултат в области с висок дял на населението с начално и по-ниско образование, в които жизненият стандарт (БВП/глава) е нисък (включително има и висок дял на бедното население) и които се характеризират с ниска заетост.

"Да, България" и "Нова република" се представят най-добре в столицата, където получават съответно 8% и 5.8% от гласовете, следвана от областите Пловдив и Варна. И при двете коалиции се вижда силна положителна корелация с индикатори като БВП на глава от населението, висок дял на висшистите и степента на урбанизация. Това са и коалициите, при които се наблюдава най-силна положителна корелация между резултата и коефициента на заетост в съответната област. Трябва да отбележим още, че всички тези връзки, макар ясно изразени и при двете коалиции, са по-силни по отношение на "Да, България".

Резултатите на Реформаторския блок и "Воля" не показват ясна връзка с наблюдаваните от нас индикатори. Най-добрият си резултат РБ постига в Монтана (7.23%), а "Воля" – във Варна (11.8%).

Сред останалите опции за избор, които сме разгледали, прави впечатление изключително високият относителен дял на избирателите, които са избрали "не подкрепям никого" във Видин – близо 6%. Изборът на тази опция е по-често срещан в области с висок дял на етническото българско население и е по-вероятен сред висшистите, отколкото сред хората с начално и по-ниско образование.

Явор Алексиев

Институт за пазарна икономика

Резултатите от изборите на 44-о НС дава възможност да се направи сравнение между резултата на партиите и коалициите в отделните области, от една страна, и техните социално-икономически характеристики, от друга. След като тествахме корелацията на резултатите с широк набор от индикатори, най-ясна връзка се вижда при БВП на човек от населението, относителния дял на бедното население, степента на образование на населението в активна възраст, заетостта, етническия състав на областта (по самоопределение според преброяването от 2011 г.) и степента на урбанизация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Дайте по една карта със същите области, но разделени по средна заплата, стандарт на живот и ниво на безработица, както и карта с резултатите от три предишни вота, а ние сами ще си направим изводите. То и сега си ги правим де, ама с картинки ще е по-лесно за тези дето четат на глас...
  Ако искате, може да сложите и една карта с процента незавършили училище по същите райони.

 • 2
  poluvishist avatar :-|
  полувишис

  До коментар [#1] от "gost22":

  е не е ли ясно?

  тъпанарите, бедняците, мързеливата и престъпна сган и паразитите гласуват за БПС.

  работещите, но тормозени и бедни български турци и мюсюлмани си подкрепят ДПС.

  а работещите хора и професионалистите подкрепят невлезлите в парламента Нова република и Да, България. част от умните и способните хора гласуваха за ГЕРБ, за да не дадат над 60% от вота си за гореизброение, когато разединените десни парти се явиха поотделно на изборите.

 • 3
  vaskoangelov avatar :-P
  vaskoangelov

  До коментар [#2] от "полувишис":

  тру.

 • 5
  plo1491713279521088 avatar :-|
  Петър Граматиков

  В 44-я Парламент "десни" партии няма!
  Това ще доведе до липса на дискусия най-просто казано, а то от своя страна до бъдещи протести и бунтове, каквито не сме виждали от 15 години! Защо мисля така?! Много просто ...
  1. Нито едно от обещанията на партиите в Парламента свързани с доходите няма да се реализира, освен ако не се задлъжнее!
  2. Ако тези в Парламента гласуват "за" наборната служба!
  3. Играят си правата и свободите на Българските граждани! А това в близките 100 години е носило единствено и само беди за поколенията.
  4. Градското население да се замисли дали БВП, не идва от малките такива, а не от "административните урбанизации"!! Със всяко "загинало" село или малко селище, загива и градското поради все по-голямата задлъжнялост на администрацията и нуждата от ресурс за поддържането и!
  5. Енергийните регулатори и частните съдебни изпълнители!
  6. Желанието на "комунисти" да ни подарят отново на едни "братя" и малоумното стадо да продължава да бъде крепостен селянин, но с "братски костюм" в разединена Европа!

 • 8
  hammerstrikebg avatar :-?
  Nikolay Rayanov

  А къде е картинката по общини, която е на поста във фейсбук?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал