Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
10 апр 2017, 15:06, 5329 прочитания

Мнения Daily - "Поскъпване на всичко" едва ли ще има

И още: Добре че заехме поне "силиконова" позиция за Сирия; Президентът няма право да командва служебното правителство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Всъщност най-засегнати са индустриалните потребители на газ, които вече плащат новата цена.

Още по темата

Мнения Daily - "Томахавките" - стратегия или друг Тръмп-туит

И още: Преговорите с "Газпром" - Не че не можем. Не искат; Русия нямала проблем с тероризма?

11 апр 2017

Потребителски организации обжалват поскъпването на газа

Те са правно подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова

10 апр 2017

Мнения Daily - Разтурянето на превзетата държава - II

И още: Коалиция на политическата хипноза; Грешката на Радев

9 апр 2017

Мнения Daily: Опасно отстъпление от държавността

Пряката намеса на президента в изпълнителната власт е противоконституционна, посочват от БХК

7 апр 2017
Новите цени на газа

"Поскъпване на всичко" едва ли ще има

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Поскъпване на стока, например на природния газ, наведнъж с цели 30%, разбира се, не е шега работа. И все пак цялата шумотевица е малко попресилена – особено като се има предвид, че в предишните 2-3 години цената на газа падна 2.5 пъти, но тогава никой не каза нищо. "Поскъпване на всичко" едва ли ще има, защото конкуренцията няма да го позволи. А и да има, малцина ще го усетят. За масовия потребител на масовите стоки няма да има никакъв шок.

Донякъде изключение са потребителите на парно, но с уговорки. Първо, като предварителна компенсация поскъпването им бе спестено през изтеклия отоплителен сезон. Второ, новите цени ще се усетят чак през следващата зима. И трето, може и да не се усетят, защото дотогава е възможно и вероятно (заради предстоящото, извоювано от ЕС, предоговаряне на условията по договора с "Газпром") тези цени да се променят надолу.Разбира се, съществува категорията на тъй наречените енергийно бедни, които при всички случаи трябва да бъдат идентифицирани и подпомагани. Механизмът за това (който донякъде съществува) е въпрос на социалната, а не на енергийната и икономическата политика. Тъй че тази категория е извън обсега на този анализ.

Всъщност най-засегнати са големите индустриални потребители на газ, които вече плащат новата цена на газа. Много показателно е обаче, че тяхната реакция е сравнително най-умерена и реалистична. Защото те знаят, че поскъпването е не само обосновано, но и неизбежно - понеже по силата на договора с "Газпром" засега цената на природния газ се определя по формула, в която влизат международните цени на суровия петрол и на определени петролни продукти, както и курсът на долара. Тоест цената зависи от международната пазарна конюнктура, която от есента на миналата година се промени в неблагоприятна за нас посока. Затова българските индустриалци не протестират срещу самото повишение, а срещу двукратното му отлагане, заради което се натрупаха въпросните 30%.

За тях, както и за цялото общество истинският проблем е не международната конюнктура, а несъобразяването с нея, не пазарът, а липсата на достатъчно пазар. А отговорността за този проблем е на политиците - същите, които сега плачат за "абсолютно неприемливото увеличение" и искат отмяната му, всъщност са виновни за него.

А за поскъпване на газа, парното и тока моментът е винаги неподходящ – или иде зима, или избори, или и двете. Така е ставало многократно през годините, така стана и миналата есен. По същата логика години наред различни правителства вечно отлагаха реформите на енергийните пазари. Дори и "най-дребните" – за да могат потребителите да прогнозират разходите си, цената на газа да следва автоматично промените във формулата, а не да зависи от нечие усмотрение.

Преплетените и взаимно подсилващи се популистки заблуди и страх от реформи имат тежки последици не само за енергетиката, а за цялата икономика – загуби и задлъжнялост, липса на инвестиции, ниска ефективност и конкурентоспособност, слаб растеж, ниски доходи... Докато се правят на "добри", политиците в действителност причиняват само злини на избирателите си.

------------
В нея прозират прекалени "застраховки" и словесни памперси.

Ударите срещу Асад

Добре че заехме поне "силиконова" позиция за Сирия

От коментар на бившия посланик в Москва и енергиен консултант Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Колеги, разбирам, че трябва да отчетете мнението и страховете на президента Радев "да не дразним Кремъл". Но във всяка позиция трябва да има гръб, ясна конструкция и език - не е нужно да "бягаме" пред вятъра.

Фотограф: MURAD SEZER

Добре е, че макар и със закъснение, но имаме българска позиция, която се вмества в най-общи линии в позицията на страните от ЕС и НАТО. Но в нея прозират доста прекалени "застраховки" и излишни словесни памперси, които при всички случаи ще бъдат забелязани от нашите съюзници. Според мен - в тази част на текста се чувства влиянието на "Дондуков" 2.

Прави силно впечатление терминът "ограничен" пред удар - показател за свръхпредпазливия подход. Този термин не значи нищо и единственото, което добавя до текста, е неувереност. Той е нещо като въздишка, като опит да се принизи значението на акцията на американските ВМС - класика от техниките за "снишаване", което нашето управление винаги избира, когато не може да съчетае желано с действително. Позоваването рано в текста на ЕС е отново опит да се прикрием като национална позиция зад общата европейска, с надежда Русия да забележи, че ние нямаме особена национална позиция, а просто повтаряме общата.

Колеги, разбирам, че трябва да отчетете мнението и страховете на президента Радев "да не дразним Кремъл". Но във всяка позиция трябва да има гръб, ясна конструкция и език - не е нужно да "бягаме" пред вятъра, но прекомерната условност и подвижност не е признак на увереност.

Надявам се, че при редовно правителство нещата ще се изчистят. Добре е, че все пак накрая и ние заехме "силиконова" позиция.

----------
Докато не се махне институцията "служебно правителство", трябва да има закон за нея.


Преходна власт

Президентът няма право да командва служебното правителство

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Никъде и по никакъв начин не е регламентирано, че освен да назначи служебното правителство, президентът може по какъвто и да било начин да му се бърка в работата.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Защо при това не знам кое поред вече служебно правителство за пръв път имаме такава откровена и безпрецедентна намеса на президента в неговата дейност? Не че съм най-информираният човек в държавата, но може би с годините паметта ми да отслабва, та не помня друг президент да е решил, че може да управлява ръчно и да дърпа конците по повод и без повод на служебното правителство, което пък се случи толкова безгръбначно и безволево, че се подчинява безропотно и беззъбо...

Разбира се, президентът морално някак е отговорен за назначеното от него служебно правителство - не само този президент за това правителство, а всеки президент за всяко служебно правителство, назначено от него. Макар че не е много ясно какво значи "морално", когато става дума за отговорност. А друга отговорност президентът не носи. Абсолютно никаква!

Никъде и по никакъв начин не е регламентирано, че освен да назначи служебното правителство, президентът може по какъвто и да било начин да му се бърка в работата, камо ли пък да му нарежда, да му спуска заповеди и да го вика като партиен секретар безпартийния нарушител на червения килим за четене на конско! Може би аз да съм пропуснал някаква разпоредба в този дух? Или тя да се е изтрила от съзнанието ми?

Служебното правителство е като всяко друго правителство, само по различен начин е инсталирано като такова. И президентът по същия начин, както няма право да размахва пръст или да строява в две редици което и да е правителство, не може да прави това и със служебното. Който и да е президент за което и да е служебно правителство, назначено от него!

Не знам - в екипа на този президент има една вечна Амбър, тя би трябвало освен от уседналост да разбира и от конституция. И, разбира се, че разбира! Тогава не разбирам защо президентът не разбира що е то служебно правителство и има ли той право да започва да го смята за свое придворно, или по-точно припрезидентско?

Ето защо, докато не сме отменили конституционно институцията "Служебно правителство", може би да се приеме "Закон за служебното правителство"! Дори само с един член, гласящ, че то е правителство като всяко друго и затова право на контрол над него президентът няма.

Но понеже, докато имаме служебно правителство, нямаме парламент, то значи то е свободно и от парламентарен контрол. А това е един от хиляда и един аргумента да отменим конституционно подобна институция, докато тя не е извършила някоя голяма пакост, докато не е нанесла някоя огромна беда на България, докато назначилият го президент не сбърка да наруши заради него конституцията или докато не си дадем ясна сметка какво казва член 1, алинея 1 на конституцията:

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Накъде върви София: По песимистичния сценарий Накъде върви София: По песимистичния сценарий

Засилват се пасивността и незаинтересоваността на жителите към града

19 яну 2018, 623 прочитания

За БНТ рейтингът не значи много, но доверието значи всичко За БНТ рейтингът не значи много, но доверието значи всичко

Новият мениджмънт не издава, че го разбира

19 яну 2018, 666 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - "Томахавките" - стратегия или друг Тръмп-туит

И още: Преговорите с "Газпром" - Не че не можем. Не искат; Русия нямала проблем с тероризма?

"Телиш": между дълга и вината

Централна кооперативна банка е изкупила всички обезпечени вземания към финансираната от КТБ изба и се превръща в основен кандидат да я придобие

Как Делян Пеевски уби "Булгартабак" за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 г., днес е с продадени марки, софийският завод не работи, този в Плевен е почти без служители, а в Благоевград 60% са напуснали

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Човешка "Въртележка"

Театърът на живота в новия филм на Уди Алън

Музика за очите

Мадрид представя Дебора Файнголд, пред чийто обектив са заставали някои от най-големите имена в поп културата през последните няколко десетилетия

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете