Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 21 апр 2017, 17:54, 9733 прочитания

Разходният популизъм на новата коалиция

Основните му котви са доходите и санирането

Петър Ганев | Институт за пазарна икономика
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика
- Изключително трудно е някой да обясни защо ще има бюджетен дефицит през 2017 г.
- Ключови политики минават през недобре аргументирани актуализации на бюджета.
- Историята не подкрепя тезата, че напомпването на разходите гарантира спокойствие.

Още по темата

Държавните финанси: (Без)облачно с кюфтета

Новото правителство поема държавата в най-добрата й финансова кондиция от 2008 г. насам. Това, комбинирано със склонността на новата коалиция към популистки разходи, може лесно да се превърне в риск за публичните финанси

5 май 2017

Парите за образование не са обвързани с резултати

Част от заплатата на учителите може да зависи от постигнатото на матурите, според Института за пазарна икономика

25 апр 2017

Огнян Герджиков: Поне половината служебни министри са чудесни

Премиерът в интервю пред "Капитал"

21 апр 2017

Доходите растат леко. Заради пенсиите

Средно домакинствата са разполагали с почти 13 хил. лв. през 2016 г., като годишното увеличение е с 2.6%

18 апр 2017

Защо да се осигурявам

Увеличението на минималната пенсия

15 апр 2017

ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха програмата си "България 17-21"

Кабинетът ще бъде готов до 4 май, заяви Цветан Цветанов

13 апр 2017

Служебният кабинет раздаде над 11 млн. лв. само на едно заседание

Парите отиват за ремонти и доставка на гориво за армията

1 мар 2017
Програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти за периода 2017 - 2021 г. не е изненадваща. На моменти e безкрайно обща и пожелателна, а на моменти - твърде конкретна. Някои разходни обещания се оформят като основните котви в мандата. В общия случай това е програма на ГЕРБ, която на определени места е "натегната" с патриотични елементи. В разписаните приоритети няма нищо скандално, което може само по себе си да разклати макроикономическата стабилност. Въпреки това опасенията, че подобна коалиция ще раздуе харчовете, се оправдават.

Актуализацията изглежда неизбежна
Общата макроикономическа рамка се запазва - неприкосновеност на валутния борд, запазване на всички основни данъци и стремеж към балансиран бюджет. Последното обаче е измамно, тъй като такъв се предвижда чак през 2020 г. Политическата заявка за дефицит през тази година означава само едно - нови разходи и ревизия на бюджета за 2017 г. Актуализацията изглежда неизбежна - както заради макроикономическите данни (в момента бюджетът е на излишък), така и заради новите разходни котви. Най-непосредствената сред тях е покачването на минималната пенсия до 180 лв. от лятото.
На макрониво в момента е изключително трудно някой да обясни защо е необходим бюджетен дефицит през текущата 2017 г. Достатъчно е да припомним, че през миналата година се натрупа огромен излишък (3.5 млрд. лв. към ноември 2016 г.), което позволи да платим извънредни 1.2 млрд. лв. по спрения проект "Белене" и да се гласуват нови (непланирани) 1 млрд. лв. за саниране. Въпреки това бюджетът завърши на излишък от 1.5 млрд. лв. към края на годината. Сега, за първите два месеца на 2017 г., бюджетът отново върви много добре - излишъкът до момента е 832 млн. лв. на фона на 915 млн. лв. преди година. Нещо повече, тази година излишъкът идва основно по линия на националния бюджет, а не на европейските средства. С други думи, бюджетът в момента генерира резерви, които най-вероятно ще бъдат изхарчени в преследване на обявените приоритети и по-горе споменатите разходни котви.
Доходи за сметка на растежа

Разходният популизъм на новата коалиция не е "разлят" по цялата програма, а по-скоро е фокусиран на няколко конкретни места. Очаквано, социалната и регионалната политики са водещи. Поставянето на твърди котви като минимална работна заплата от 650 лв. (сега 460 лв.) и средна работна заплата от 1500 лв. (сега около 1000 лева) в рамките на мандата на практика предопределя една твърде агресивна политика по административно покачване на доходите, която да е "за сметка на ръста на икономиката". Последният цитат от програмата най-вероятно е просто недостатъчно добър изказ, но в случая неволно е хванал същината на тази политика - натегнат популизъм за сметка на конкурентоспособността и растежа.

В подкрепа на целта за покачване на доходите е и ангажиментът за двойно увеличение на учителските възнаграждения до края на мандата. Мярка, която засега остава на заден план, но всъщност е много вероятно да излезе по-скъпо на бюджета от непосредствените пенсионни обещания. И докато приоритизирането на образованието среща сравнително широка подкрепа, то удвояването на възнагражденията без насрещни промени в образователния процес може и да не постигне нищо. Идеята за преправяне на делегираните бюджети така, че трансферите към училищата да зависят не само от броя на децата, но и от качеството на образованието, е по-скоро опит за макрорешение, което обаче в рамките на съществуващите колективни трудови норми в училищното образование не гарантира, че на микрониво стимулите за по-добра работа ще са налични.

Напрежение с пенсиитеГолямата тема през последните дни е покачването на минималната пенсия (сега 165 лв.) до 180 лв. от 1 юли 2017 г. и на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. Избирането на границата от 200 лв. съвсем не е случайно. Ако се разгледа разбивката на броя на пенсионерите за осигурителен стаж и възраст според размера на пенсията им, то общо под 200 лв. пенсия получават малко над 500 хил. души. Между 200 и 300 лв. от своя страна получават други близо 500 хил. души. Знаейки това, не е изненада, че е избрана границата от 200 лева, тъй като след тази граница разходите започват прогресивно да нарастват и бързо отиват в сферата на немислимото.
На първо четене допълнителният разход за цялата следващата година при 200 лв. минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст би бил в рамките на 300 млн. лв. Остава обаче отворен въпросът как ще се повиши с около 20% минималната пенсия, без да се пипнат и всички останали пенсии. Едва ли хората, които в момента получават примерно 210 лв. пенсия, ще бъдат много доволни от подобно решение. Очевидно, ще се създаде много сериозно социално напрежение и политически натиск за увеличение на всички пенсии. Разчетите на НОИ, разпространени от БСК, показват, че подобно покачване на всички пенсии би струвало близо 1.8 млрд. лв. за следващата година. Това вече би вкарало бюджета в много сериозни проблеми.
Независимо от конкретните параметри обаче е ясно, че от 1 юли тази година ще има повече разходи за пенсии. Това само по себе си означава допълнителен трансфер към НОИ за тази година и съответно актуализация на държавния бюджет. Една такава актуализация ще продължи порочната тенденция от последните близо 5 години - ключови политики да минават не през обичайния бюджетен процес, а през недобре аргументирани актуализации на бюджета. Такъв най-вероятно ще е случаят и с другата котва на разходния популизъм, а именно санирането.

Третият милиард за санирането

Изразът, че санирането е новите магистрали бързо набра скорост, но всъщност не е съвсем точен. Риториката за жилищната политика следва тази за магистралите, но бюджетно нещата са различни. Санирането решава изцяло частни проблеми и го прави с национален, а не с европейски ресурс. Програмата е огромна и съответно може да обере всеки наличен публичен лев - миналата година например набъбна с 1 млрд. лв. от излишъка само за няколко дни. Програмата на новата коалиция не просто предвижда продължаване на програмата, но и разширяването ѝ към тухлени многофамилни и дори еднофамилни сгради. Макар да се говори за евентуално самоучастие на гражданите, безспорно мащабите на тази публична програма са колосални. Третият милиард за саниране най-вероятно ще се гласува още тази година - било то от излишъка или чрез държавни гаранции през ББР.
Това са основните котви на разходния популизъм на новата коалиция - доходи и жилищна политика. Интересно е, че извън големите пера за нови разходи (учителски заплати, пенсии и саниране), в програмата са намерили място и чисто техничарски мерки за затваряне на една или друга пробойна в бюджета. Такива са например обвързването на социалното подпомагане с полагането на труд или прегледът на инвалидните пенсии и по-големият контрол на НОИ. Има и загатнати структурни мерки, които също ще се отразят добре на бюджета - например поетапната демонополизация на здравната каса. Това само подкрепя тезата, че популизмът този път ще бъде натегнат в няколко конкретни пера, върху които ще стъпва и балансът на парламентарното мнозинство.
Историята от последните години обаче по никакъв начин не подкрепя тезата, че напомпването на разходите по някакъв начин купува подкрепа и спокойствие на парламента. От тази гледна точка, скорошното покачване на доходи и забиването на примамливи четиригодишни котви едва ли ще гарантира някаква политическа стабилност. Напротив, примерите с пенсиите, както и този с учителите, са все такива, които генерират разделение и вълна от нови социални искания. Първите ще ги видим още тази година в рамките на задаващата се актуализация на бюджета.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина 1 Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина

И още: Какво става с корупцията по "ниските етажи на властта"; Има три вида български държавници

19 фев 2018, 2124 прочитания

Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре 1 Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре

И още: Екологичният скандал "Пирин"; Данъчната реформа на САЩ действа, но не както се надяваше Тръмп

18 фев 2018, 2204 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily: България - присвоената държава

И още: Можем ли да се преборим с "Газпром"

Електронното решение срещу корупция

Дигитализирането на процеса по даване на обществени поръчки трябва да стане до 18 октомври, но може да се удължи с още 2 години

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер купува "Нова телевизия" за 185 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2018 Прочетете