6 въпроса за новите небостъргачи

Pexels

6 въпроса за новите небостъргачи

12748 прочитания

Pexels

© Pexels


Анета Василева е архитект и активист по въпросите на градската среда, част от архитектурната група WhATA

Защо по света се строят небостъргачиВ архитектурния свят сме свикнали да приемаме небостъргачите за триумф на строителната мисъл над ограниченията. Небостъргачите демонстрират, че човекът е способен да измисли конструкция, която да преодолее възможното, да предизвика природните сили, да стигне небето и за разлика от Вавилонската кула да оцелее за дълго.Съвременният небостъргач става възможен в края на ХIХ век благодарение на две технологични открития - металната конструкция и асансьора. И се превръща в манифест на капитала, който изстисква максимума от едно парче земя.И тогава, и сега небостъргачите се строят по три основни причини:От необходимост. Защото няма достатъчно място и/или земята е скъпа (Манхатън, Япония, Хонконг).От амбиция. Защото трябва да се направи невиждана досега сграда, която да вдъхнови, възмути, предизвика, но във всички случаи да развълнува света.От комплекс за малоценност. Защото трябва да се направи поредната най-висока сграда, която да покаже, че и ти си по нещо най на света (Азия, Близкия изток).Защо небостъргачите бяха символ на прогресаНезависимо от горните не особено благородни причини небостъргачите за дълго бяха символ на прогреса. Те предлагаха утопичен урбанистичен модел за вертикален град, град на бъдещето, който да събира в себе си всички функции, необходими на съвременния човек. Тази утопия бе в унисон с бурното технологично развитие на ХХ век, когато нищо не беше невъзможно и човечеството беше заето да завладява Космоса, да преодолява скоростта на звука с пътнически самолети и да мечтае.

Защо обаче днес не саВсички високи сгради по света си приличат. В огромната си част те са безадресни кутии с най-разнообразна форма, които често нямат нищо общо с характера на града, в който се намират. Отделно хората постепенно се умориха от утопични мечти. Идеалният град на бъдещето, в който всичко е възможно в една висока мегаструктура, се превръща в ужасяваща антиутопия, която никой не иска. Хората си искат павираните улички, редиците стари къщи, парковете, назъбения силует с църковни кули, малките площадчета, човешкия мащаб.Днес истински прогресивната архитектура е онази, която им дава точно това – усещането за нормален живот. Защо в София тепърва започват да се строят небостъргачиВ София и около нея място очевидно има достатъчно. Земята не е скъпа (в сравнение с Манхатън или Токио). Шансът да построим най-високата сграда в света е пренебрежимо малък, а вероятността това да бъде невиждано архитектурно постижение клони към нула. Единственият възможен отговор е убийствено прозаичен – извличане на максимална печалба от минимален терен.

Всъщност така е било още в зората на небостъргачите - в развиваща се Америка в началото на ХХ век. После градските управи под натиска на обществото налагат редица правила с цел високите сгради да не пречат на нормалния градски живот (първите регулации за новостроящите се небостъргачи са били въведени точно преди 100 години, през 1916 г., в Манхатън).През последните 15 години Лондон например въвежда поредица от мерки за контрол върху новостроящите се небостъргачи. Коридорите със защитени гледки са важна част от тях (това обаче не помага особено на града, днес английските архитекти с раздразнение наричат Лондон новия Дубай).Кое не е решение на проблема с небостъргачите в СофияЕдна от версиите твърди, че небостъргачите се появяват на местата в София, където устройственият план на града е предвидил вторични градски центрове. Моделите, които виждате, са само разрешен застроен обем, може да не се застрои целият, може да поканим някой готин архитект да направи суперяк небостъргач (примерно в "Лозенец", в дупката до мола). Вторични градски центрове обаче могат да се правят не само вертикално, това първо. И второ, шансът да получим висока сграда с хубава архитектура си е руска рулетка.Другото решение твърди: инвеститорите във високи сгради трябва да си платят по-високата социална цена. Трябва да плащат по-големи такси, трябва да предвидят обществено достъпни зони, трябва да облагородят средата около себе си, трябва да отделят в сградите място за детски градини, библиотеки и прочие. Колкото и висока социална цена да е платена обаче, тя ще облагодетелства много малка част от жителите на града. Останалите ще трябва да се примирят с поредния небостъргач пред прозорците си и да преглътнат поредната транспортна тапа.Кое би могло да бъде решениеСъздаване на система от защитени гледки и правила колко и къде могат да се появяват високи сгради в София. Това автоматично води до ревизиране на зоните с неограничено по височина строителство. Другият вариант е да се прецени дали София изобщо е готова за небостъргачи и имат ли те място в града ни. Какви са капиталите, които идват с тях, и доколко са ключови за икономическото развитие на града.

Анета Василева е архитект и активист по въпросите на градската среда, част от архитектурната група WhATA

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  santa_claus avatar :-|
  Santa_Claus

  Комплексирани архитекти и драскачи, противници на прогреса - ходете на село - там всичко е назъбено, както го сънувате...

 • 2
  martin.stoimenov avatar :-|
  Martin Stoimenov

  Учудвам се, че има архитекти, които не са чели "Изворът".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал