Зловещо мълчание за най-големия скандал, свързан с медиа

Декларация на Съюза на издателите в България

Героят на Оруел знаеше, че ако иска да скрие една тайна, трябва да я скрие от себе си. Днес обаче унизеното положение на българските медии не може да се скрие, а кристализира ясно в индекса за свобода на словото, демонстрирайки на нашето европейско семейство, а и на целия свят, компрометираната журналистическа професия в България, ерозирала не само от пренебрегване и цензура, но и от умишлените атаки и репресии, на които не успяваме да дадем колективен отпор.

Съюзът на издателите в България е поставил за своя основна цел защитата на независимостта на българските печатни и интернет медии. Доколкото свободата е невъзможна без авторитет, както и авторитетът – без свобода, вярваме, че наше призвание е да дадем възможност да израстне поколение с нови идеали, за което откровения цинизъм на натиска върху издателя на в-к "СЕГА" ще бъде дълбоко неприемлив.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41
  • - 5

  ГЕРГОВ - ДОНЧЕВ - ЦАЦАРОВ
  Кафе със змийска отрова
  /цел - средства - резултат/
  Господин Сашо Дончев е посрещнал настоящата 2017
  година с дълбоко бизнес-удоволствие от факта, че българските държавни институции все още нищо не
  подозират за отмъщението, което той им е приготвил поради факта, че ролята му на ПОСРЕДНИК в газовия
  бизнес беше отрязана.
  Обаче...
  Обаче на 16.01.2017 година до Президента, Министър-председателя и Главния прокурор е изпратен сигнал, че по жалба на Дончев до ЕК срещу България е заведено дело, което може да струва на българските данъкоплатци цели 200.000.000 /двеста милиона/ евро глоба.
  Получавайки този тревожен сигнал, Главният прокурор нарежда извършване на прокурорска проверка относно жалбата на Дончев до ЕК и хода на заведеното срещу България съдебно дело.
  За целите на започналата прокурорска проверка на 07
  март 2017 година до Сашо Дончев е изпратена покана, подписана от двама прокурори, да представи заверени копия от всички документи, които съществуват по вече заведеното дело срещу България.
  Като получил тази покана, господин Сашо Дончев разбрал, че делото на ЕК срещу България, заведено по негова жалба, може и да не се превърне в търсеното от него отмъщение.
  И той започнал да готви противодействие на прокурорската проверка.
  Нужни му били 10 /десет/ дена, през които да уреди начин, по който да стигне до Главния прокурор.
  На 18 март той бил вече постигнал своята цел и получил по телефона от Георги Гергов благата вест, че в понеделник, на 20 март, Гергов ще осигури срещата с Цацаров, но иска първо сам да разбере за какво става дума.
  След като Георги Гергов в понеделник, на 20 март, в своя офис най-напред лично разговарял с Дончев, той преценил, че вече може да покани Цацаров да дойде и той на кафе със змийска отрова.
  Но докато Гергов и Дончев си разяснявали за какво Цацаров е нужен на Дончев, времето на обедната почивка изтекло и Гергов звъннал на Цацаров по телефона, като пред Сашо Дончев договорил с него срещата да се проведе на обяд във вторник, на 21 март, а Гергов да приготви добро кафе ...
  Срещата била проведена и близо месец никой нищо не знаел за нея.
  Първата информация за тази среща бе получена от публикуването на запис какво е казал Сашо Дончев на един работен обяд с Дамски бизнес клуб. Записът е бил планиран в програмата на разговора с бизнес дамите по темата за състоянието на медиите и регулациите в страната и направен професионално със статична камера.
  Сашо Дончев:
  "Аз бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, че моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки?"
  . И аз го гледам и питам:
  "Ама вие какво искате да ми кажете?"
  "Казвам ви - бил отговорил Цацаров - че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите."
  "И аз - продължава Дончев - му викам, ама същият този г-н Филчев прати барети и какво се случи, какво последва? Да ви информирам, нямам нищо общо с "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с Би Ай Ти, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета.
  И този нахалник - главният прокурор - какво ми каза - ама аз не смятам, че нямате право да го правите... И аз викам вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам. След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие представяте ли си в какво общество живеем", обяснява Дончев на силно впечатлените от него бизнес дами.
  /следва.../

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 5

  До коментар [#1] от "sokrat41":

  Е-ей, как пък не Ви домързя да измислите толкова много глупости! На дума ли Ви плащат?

  Нередност?
 • 3
  yardadin avatar :-|
  yardadin
  • + 3

  Тунизия да се чете Тунис :)

  Нередност?
 • 4
  plf avatar :-|
  plf
  • + 1

  До коментар [#2] от "evpetra":

  Май на буква като гледам

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал