Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
14 май 2017, 14:54, 3351 прочитания

Мнения Daily: Има ли ясен курс в социалното подпомагане

И още: Пеевски е българският Гьобелс; Авторитарният инстинкт на Тръмп

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

И още: Възелът със заменките трябва да бъде разсечен; Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

16 май 2017

Мнения Daily - Нов(и) "Пеевски" на хоризонта

И още: Остава този ВСС да изпълни последната си задача; Чия касичка е банката за развитие

15 май 2017

Мнения Daily - Може ли Ден на победата без деца в униформи

И още: Чистката във ФБР ще разлюлее Вашингтон; Добре ли е да има две свръхпредставени партии плюс ДПС

10 май 2017

Мнения Daily - Европа не е изкукуригала бабичка

И още: Времето на апокалиптиците изтича; Слави играе роля и му личи

9 май 2017

Мнения Daily - Домакинствата отделят все повече за данъци

И още: Кабинетът няма дълъг хоризонт

8 май 2017
От текст на Явор Алексиев в седмичния бюлетин на ИПИ

Опитът за провеждане на социална политика през пенсионната система и трудовото законодателство се очертава като една от основните посоки на действие на новото правителство. Повишаването на минималните пенсии се намира в явен сблъсък със социалноосигурителната справедливост, а заявката за 650 лв. минимална заплата - с обсъждания механизъм за определяне на нейното ниво. На практика и двата хода са своеобразна абдикация - признаване на неспособността на правителството да адресира проблемите на най-бедните лица и нископлатените работещи чрез реформи в правилните сфери.

С промените в пенсионната система правителството се опитва да адресира проблеми, които в голяма степен попадат в рамките на социалното подпомагане - липсата на достатъчни доходи при някои лица. Има обаче редица рискове. След увеличаването на пенсиите може да се окаже, че част от пенсионерите губят допълнителни плащания като целевата помощ за отопление. В случая на лицата над 65 г., които живеят сами, тя се отпуска само ако месеченият им доход не надвишава 194 лв. Разбира се, правителството може да реши да промени коефициентите за изчисляване на максималния допустим доход, както се е случвало и преди.

И тук обаче "социалната справедливост" най-вероятно ще наложи покачването на коефициентите и за други групи бенефициенти, което ще означава, че повече хора ще получат целеви помощи за отопление през следващия сезон. Така повишаването на пенсиите може да доведе и до повишаване на разходите по някои социални програми. Вероятността тази промяна да стане чрез определянето на нов размер на гарантирания минимален доход (който се използва при база за изчисленията) не е голяма, тъй като, ако той се повиши, ефект ще има и върху редица други социални плащания. Изчисленията на ИПИ сочат, че ръст на ГМД само с 10 лв. на месец може да доведе до нарастване на разходите по различни социални програми с общо над 40 млн. лв. годишно.

Нагласите за бързо повишаване на минималната работна заплата подсказват друг вид провали, между които:
- провалът на образователната система да подготви необходимите на икономиката кадри
- неефективността на програмите и мерките за повишаването на квалификацията на безработните, както и на програмите за субсидирана заетост и създаването на трудови навици
- неспособността за справяне със сивия сектор, включително печеленето на доверието на работещите в осигурителната система
- липсата на идеи за модернизиране на трудовото законодателство с цел насърчаването на търсенето и предлагането на работа и оптимизацията на целия този процес.В рамките на същинското социално подпомагане по-конкретно разписаните заявки за реформи са обвързване на получаването на социални помощи с полагането на труд и повишаване на ролята на НОИ в процесите, свързани с функционирането на системата за хората с увреждания.

Изискването за полагане на труд не би било напълно лишено от смисъл, ако родната практика не подсказваше, че това ще означава просто разширяване на някои традиционни програми за субсидирана заетост. Държавата трудно може да принуди някой социално слаб да работи, без да увеличи размера на социалната помощ. Това ще значи повече разходи за бюджета и същата нулева ефективност по осигуряване на заетост в средносрочен и дългосрочен план.

Идеите за поетапно преосвидетелстване на лицата с ТЕЛК, както и за прехвърляне на част от процеса към НОИ също не са лишени от смисъл, но както и в много други системи, тук дяволът се крие в детайлите. НОИ няма експертиза за оценка на работоспособността на лицата, поради което няма как да "засили" контрола върху медицинската страна на уравнението, дори ако негови представители бъдат включени в комисиите.
Реформата ще има смисъл само ако бъдат приети промени в редица закони, чиито разпоредби формират стимулите на недобросъвестни бенефициенти да се сдобият с ТЕЛК.

В основата на предстоящата реформа трябва да залегне един прост принцип: оценката да се прави не на база изгубена, а на база остатъчна трудоспособност. Работата на комисиите трябва да е да кажат какво може да прави лицето, а не да правят универсална оценка за способността му да полага какъвто и да било вид труд.

Позиция
Пеевски е българският Гьобелс
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в интервю по bTV

Нямам притеснения за живота си, по-скоро ме е страх от бездушието на обществото, което очевидно е свикнало да вижда този странен пърформанс с одраните агнешки главички пред ВСС и да не реагира. Тогава се разискваше темата за прословутата среща в ЦУМ на главния прокурор, Сашо Дончев и Гергов и очевидно това целеше темата да се измести в някаква друга посока. Не съм се почувствал уплашен, но това, което се случи, беше много грозно, това е подход, който е тип мафия и показва само едно – не че в държавата има мафия, а че просто мафията си има държава.


Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

В България ние всъщност имаме своето Министерство на народното просвещение и пропаганда по гьобелсов модел, който завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите от джобовете на българския данъкоплатец. Това са медиите на Пеевски. Еквивалент на Йозеф Гьобелс за мен е Пеевски, защото, когато се разобличават недостатъците на властта, включително и на съдебната власт, включително и на тази среща, цялата машина с лъжи, клевети и пропаганда се стоварва върху този, който го прави. Всъщност то се прави, за да мълча. Няма да замълча и продължавам да говоря.
За тази среща (Цацаров-Гергов-Дончев, б.р.) ние се задоволихме със самооценката на главния прокурор. Той не каза абсолютно нищо, освен че срещата не е по време на избори, което пък води до противоречие с казаното от Сашо Дончев. Имаше ли журналисти, които поне тази изпусната реплика да проверят – не, нямаше. Ето защо, когато някой говори и разобличава, той е обект и мишена именно на тези медии – медиите на Пеевски.

Спомняте ли си този ден, когато главният прокурор във ВСС заяви – тук, на тази маса - във ВСС, няма сценаристи, има само изпълнители. Нека да разберем кои са изпълнителите, нека да разберем обаче по-важното – кои са сценаристите. Там ще се намери връзката между главния прокурор, Делян Пеевски и всички останали, които имат отношение към този процес.

Мнение
Авторитарният инстинкт на Тръмп

От статия на Гари Каспаров за "Ню Йорк дейли нюз"

Уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от президентаТръм не е незаконно, възмжно е и да го е заслужил, но избраният момент не би могъл да е по-лош. Според информациите Коми току-що е поискал повече ресурси заради руското разследване. Изглежда лошо, много лошо. Но Тръмп не мисли за това. Единственото, което го интересува, е собствената му сила. Това решение е ехо от силовата му реторика по време на кампанията и следва наръчника на автократите от цялата история. Това е проста формула: винаги се възползвайте от каквато и да било сила, която е на разположение. И не се притеснявайте как изглежда, защото ако натрупате достатъчно мощ достатъчно бързо, както и да изглежда, няма да ви навреди.

И сякаш да подчертае колко малко се интерсува от това как изглеждат нещата, на другия ден след като уволни Коми, Тръмп се срещна в Белия дом тъкмо с руския външен министър и посланика на Москва в САЩ. Достъпът на американски медии беше блокиран, но руските фоторепортери бяха там, за да заснемат сияещите усмивки на тримата.

Тръмп би искал да превърне ФБР в лична охрана и разузнавателна сила, която да използва срещу враговете си, както Путин използва ФСБ в Русия и в чужбина. А снимките от Овалния кабинет ще се разпръснат в държавните медии на Русия, за да покажат, че Путин отново е победител. Лавров бе цитиран да казва, че Тръмп иска "взаимноизгодни" отношения с Русия. Но е ясно, че това означава взаимна полза за Тръмп и Путин лично, а не за американския и руския народ.

Ако върховенството на закона и разделението на властите означават нещо в САЩ, независимото разследване на Тръмп и връзките му с Русия е по-критично от всякога. И ще стане по-трудно. Тръмп ще продължи да намира нови начини за натрупване на власт, без да се интересува колко зле изглежда.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: ВСС медии НОИ

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Христо Иванов: Борисов е неразделим от Пеевски 1 Христо Иванов: Борисов е неразделим от Пеевски

Целувките на Юнкер няма да заместят нужните реформи, казва лидерът на "Да, България" в коментар във фейсбук

17 яну 2018, 944 прочитания

Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори 1 Мнения Daily - Дано "доброволната армия" на Каракачанов не е с руски инструктори

И още: Русофилството ни е дълбоко вкоренен комплекс за малоценност; Заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази

17 яну 2018, 1164 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Нов(и) "Пеевски" на хоризонта

И още: Остава този ВСС да изпълни последната си задача; Чия касичка е банката за развитие

Как Делян Пеевски уби "Булгартабак" за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 г., днес е с продадени марки, софийският завод не работи, този в Плевен е почти без служители, а в Благоевград 60% са напуснали

Извинете, къде има фак?

Или как да четете лавината от термини и абревиатури, която ще ви засипе покрай българското председателство

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Музика за очите

Мадрид представя Дебора Файнголд, пред чийто обектив са заставали някои от най-големите имена в поп културата през последните няколко десетилетия

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете