Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

И още: Възелът със заменките трябва да бъде разсечен; Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

11183 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


След като мине през банята, домакинът може да се захване с европейските проблеми.

Председателството на ЕС

Борисов може да влезе в историята

От коментар на политолога Даниел Смилов за портал "Култура"

Всички вече знаят, че ЕС се намира в съдбовен момент. Всъщност той се намира в подобен момент от десетилетия – почти от създаването му като опит на следвоенна Европа да премине от конфедерация към някаква по-интегрирана и ефективна форма на федерално управление.

Историята понякога си прави шеги. Кой би предположил, че сред бащите - основатели на европейската федерация, може да се мъдри и Бойко Борисов. Но неговият шанс е напълно реален. Нещо повече - той може да избере и историческата си роля. Едната опция е на участник във фамилното фото, попаднал в кадрото само за да продължи да си управлява у дома, както си знае, тоест да е властелин на местните договорки. Другата роля е на премиер на неголяма, но интелигентна държава, който е проявил неочаквано завидна визия за бъдещето и е подпомогнал с позицията си постигането на широко европейско съгласие по ключови въпроси.

За да изпълни първата роля, на Борисов му е достатъчно да завърши естакадата, да постегне НДК и да отрича енергично, че (освен някои други министерства) г-н Пеевски контролира и министерството на пропагандата в кабинета. За втората роля са необходими съвсем други неща.

България трябва да предприеме реални стъпки към членство в еврозоната. Целта трябва да е скоростно влизане в т.нар. чакалня и приемане на общата валута в съответните срокове. Еврозоната ще е сърцето на федеративните процеси и ние не бива да оставаме изолирани от нея. Тази цел ще служи и за мотивация за необходими вътрешни реформи на неефективни сектори, оптимизация на публичните разходи и т.н.

България има тежък репутационен проблем с корупцията и реформата на съдебната система. "ЦУМ-гейт" преля чашата и е нещо, което не може да бъде заметено дори от сметосъбиращата медийна машина на г-н Пеевски. ВСС е безконтролен; оказва се тормоз над Лозан Панов, включително и с чисто мафиотски прийоми; главният прокурор официално е над закона и пр., и пр. За да се "справи" с този репутационен проблем, правителството иска да отпадне мониторингът на ЕС. Това е същото като домакинът да каже на гостите си: "Вместо аз да се къпя, по-добре вие си запушете носа."

След като мине през банята и се приведе в приличен вид, домакинът може да започне да се занимава с общите европейски проблеми. Разбира се, с тези, които са от особено важно значение за него. "Борисов 3" има късмет, че е правителство на проевропейска държава в момент, в който проинтеграционните сили се консолидират и набират скорост. Лошото е, че това е кабинет с голям антиевропейски баласт. Имаме шанс – дано да се възползваме от него.

-----------

Явно е, че фирми имат надежда през следващите 3 години да застроят дюните си.

"Сей, земеделецо"

Възелът със заменките трябва да бъде разсечен

От коментар на еколога Тома Белев за offnews.bg

Новото ни Народно събрание е на път да приеме тази седмица първия си законопроект. Не, не е за пенсиите, нито за заплатите на учителите. Първият законопроект е за опазване на земеделските земи. Онази земя, за която в конституцията пише, че е основно национално богатство, ползващо се от особената закрила на държавата и обществото. Пише и че се използва само за земеделски цели и промяната на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда.

Народни представители от групите на "Обединените патриоти" и ГЕРБ, включително шефовете на две комисии – Менда Стоянова и Десислава Танева, внасят законопроекта на 10 май, а комисията по земеделие бързо го разгледа и той тръгна към пленарната зала. Мислех си - грижата за земеделската земя е важна и им отива тъкмо на Патриотите да внесат изменение, закрилящо "основното ни национално богатство". Само че тази идея бързо беше разобличена от реалността като идеалистична – законопроектът се състои само от три параграфа, с които се удължава срокът, в който може да се застроят земеделски земи с променено предназначение, преди да се превърнат отново в земеделски земи – от 6 на 9 години.

В комисията основният вносител, Йордан Апостолов, е защитил предложението си като грижа за "дребните собственици и семейства със среден и нисък доход", чиято инициатива е спъната от "жестока икономическа криза, главоломен спад на доходите и приемането на законодателни промени, обслужващи необществени интереси". Ползвателите на законопроекта на г-н Апостолов не са основно "дребни собственици и семейства с ниски доходи", а сред тях има и много едри собственици. Вероятно има и бедни семейства, но техните имоти не биха могли да се сравняват с 1450 декара дюни край Камчия, 1250 декара дюни край Несебър, Аркутино, Корал, Шабла и други морски плажове, нито с хилядите декари ливади и пасища край планинските ни курорти. Явно е, че тези фирми имат надежда през следващите 3 години да застроят дюните си или да преминат по някакъв начин през европейските директиви. И със сигурност законопроектът не касае 0.001% от земеделските земи у нас, както е записано в мотивите му.

Дали този лобистки законопроект ще е първият, който ще приеме 44-ото Народно събрание, зависи от народните представители, от лидера на мандатоносителя г-н Бойко Борисов и от гражданите. БСП първо подкрепи в комисия, но след това бързо отхвърли законопроекта. ДПС го подкрепи и е нормално – основните заменки са правени от техните министри на земеделието. Само е странна инициативата на управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединените патриоти" - да се опитат да покрият и подпомогнат заменките на ДПС. Бойко Борисов мълчи, а граждани организират протести. Възелът със заменките и незаконните продажби на дюни трябва да бъде разсечен и е време да се затвори страницата с ограбването на България. Но е важно и как ще я затворим – като защитим конституцията и обществения интерес или като узаконим многомилиардните кражби.

-----------

Изборът му може би накара Европа да се опомни.

Популизъм

Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил

Всякакви хора са влизали в Белия дом. Но такова идиотско чудо не е било! Мисля си понякога - има нещо хубаво в това, че този клоун, популист, аматьор и безхаберник стана президент на САЩ. Защото това накара Европа да се опомни или поне да започне да си дава сметка колко опасен е станал масовият, ирационален, първосигнален и късоглед избирател.

Този примитивен избирател чрез даденото му от демокрацията право да има същия глас като разумния, мислещия, интелигентния, отговорния избирател може с гласа си да съсипе демокрацията. Моята теза е, че причините за раждането на примитивния, антидемократичен избирател, който може по демократичен път да унищожи демокрацията, не са само социално-икономически. Те се дължат и на ерозията на ценностите; на принизяването на човека у човека; на натикването му в един разгонен и разголен свят, взрял се в пъпа си и малко по-надолу; на оскверняването на всичко свято и стойностно; на заливането му с пошлост, маскирана като култура, и с безвкусица, опакована със свобода на творчеството; на масовата чалгизация и масираното поощряване на долни вкусове чрез насилие и зло.

Тази обезценностяваща агресия върху съзнанието не може да не роди примитивност, ниски потребности и низки въжделения; не може да не изроди огромни маси хора до нелепи същества, за които няма нищо по-ценно и по-свято от живуркането ден за ден, от елементарното войаорство и от гледането на живота като на шоу, т.е. схващането за себе си като за публика, а не като граждани. Измама е да се мисли, че има някакви омаскарени вкусове на лично, групово и общностно ниво - там, долу, а също така има и някакви демократични принципи, стойности, норми и стандарти - там, горе. Всичко е свързано и едното влияе на другото. Едното дърпа надолу другото. Може би само аз виждам пряка връзка между опримитивяването на човека и ордите, нарастващите орди примитивни избиратели, избиращи примитивни тръмпоиди.

След като мине през банята, домакинът може да се захване с европейските проблеми.

Председателството на ЕС


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  Историческия шанс е другаде. За пръв път имаме народ, който се съгласи на призивите - истински или политкоректни, няма значение - за морал, уважение, спазване на ценности и прочие. Увряхме, загряхме най-накрая. Казахме, ОК, НЕКА СЕГА ЗАЖИВЕЕМ НАЧИСТО И ПО ПРАВИЛАТА. Айде да видим какво ще стане, ето - вече сме нормални, имаме ниски граници на търпимост към престъпленията, в работата, вкъщи и изобщо, дайте да опитаме това, за което дълги години само мечтаехме. Да си плащаме данъците, да си издаваме касовите бонове, да печелим честно поръчки, да превеждаме стари хора през улицата, да спасяваме котки и да ядем само зеленчуци. Появиха се и такива хора като Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Господари на ефира, Петър Славов и Мартин Димитров, Москов, Захариева, Григор Димитров.
  Задава се парадокс, разбира се. Обществото казва на елита си - направи ни по-добри, хайде, навихме се вече. Ситуацията вече е обърната - вместо държавата (елита) да упражнява насилие, за да пресече лошото в народа си, сега се оказваме в идиотската ситуация ние да искаме, а те да се ослушват. Все още.
  Толкова ли е трудно да махнем Цацаров? Защо управляващите го защитават? Имайте предвид, че това е цяло явление. Области в държавата са осеяни с цацаровчета - по дух, външен вид и съдържание. По дяволите! Адвокатите ревнаха, съдиите крещят отдавна, Европа всеки път ни бие шамари - ОПРАВЕТЕ ШИБАНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА - само и единствено това ни спира от цялостно приемане в цивлизацията, целият свят е наш после, а ние какво? Борисов какво?!...
  Що се отнася до целия останал свят - не че ми дреме да ви открехвам, но заради пътуванията и курса на валутите - стройте плановете и стратегиите си с оглед на това, че Тръмп е руски агент, който се държи като полезен идиот. Впрочем, за пръв път да поздравя Путин за огромните му успехи, и то с толкова малко мърдане на пръста. Поздравления, Путин. А вие знаете ли, че за 16 години управление Путин претърпя само едно поражение, и то чак на тринадесетата си година, единствено и само в България и само от Росен Плевенелиев?
  А сега, прочетете всяка моя дума.

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Просто нямам думи. Няма наяждане, няма преяждане. Бетон, бетон и пак бетон. Не се настроиха, реве ми се, като бях в Созопол миналата седмица. Накъдето и да погледнеш само сгради. Не останаха дори и голи скали. Вчерашните хотелчета на първа линия, сега са вече на трета линия. Утре и в морето ще построят някой друг хотел. Сирийски пейзажи по цялото черноморие, едно дръвче няма.
  Значи може тръбите на всичките тези измислени хотелчета да се вливат директно в морето, без канализация, без пречиствателна станция, дори без септична яма, а не може да се изсереш на плажа?!?
  Не чичо Валери, не са виновни къмпингарите, които правят стотици организирани почиствания на плажове, гори и планини. Виновен си ти и твойта крадлива клика, която работи заедно с ДПС, БСП и всички други ламтящи за власт некадърници, защото освен крадци и печелбари на гърба на природата за друго не ставате.

 • 3
  rasporama avatar :-|
  rasporama

  Страхотен коментар на г-н Слатински. Браво!

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много ми е интересно как и защо дюни са обявени за земеделски земи на първо място.

 • 5
  kvitanov avatar :-|
  Bebeto

  Доган е построил хотел на малкия плаж на Балчик преди 10г. недопустимо но никой не смее да го разруши!!! Гяури сме били и гяури си оставаме с тази робска психика!!! Етническите партии ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА!!!

 • 6
  rdg28355055 avatar :-|
  Крали Марко

  Неудобните местни референдуми
  http://bodil.bg/2017/05/17/local-referendums/#comment-590

  Спасяването на Трън от екологичен апокалипсис вече е национална кауза. и нека новото правителство знае: АКО ИНСТИТУЦИЯ ПРАВИ ПРОСТИТУЦИЯ СТАВА Р Е В О Л Ю Ц И Я !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал