Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 16 май 2017, 14:19, 10250 прочитания

Мнения Daily - Борисов може да влезе в историята

И още: Възелът със заменките трябва да бъде разсечен; Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След като мине през банята, домакинът може да се захване с европейските проблеми.

Още по темата

Мнения Daily - Демокрацията в България като футболен мач

И още: механизмът на определяне на минималната работна заплата е фикция; Доналд Тръмп показа, че не може да му се вярва и нанесе дълбоки щети върху американската национална сигурност

21 май 2017

Мнения Daily - Правосъдието е коренът на българските беди

И още: Кафявите медии са съвременната душевна чума; Двойката Макрон-Меркел може да бъде страхотна;

17 май 2017

Мнения Daily - Нов(и) "Пеевски" на хоризонта

И още: Остава този ВСС да изпълни последната си задача; Чия касичка е банката за развитие

15 май 2017

Мнения Daily: Има ли ясен курс в социалното подпомагане

И още: Пеевски е българският Гьобелс; Авторитарният инстинкт на Тръмп

14 май 2017
Председателството на ЕС

Борисов може да влезе в историята

От коментар на политолога Даниел Смилов за портал "Култура"

Всички вече знаят, че ЕС се намира в съдбовен момент. Всъщност той се намира в подобен момент от десетилетия – почти от създаването му като опит на следвоенна Европа да премине от конфедерация към някаква по-интегрирана и ефективна форма на федерално управление.

Историята понякога си прави шеги. Кой би предположил, че сред бащите - основатели на европейската федерация, може да се мъдри и Бойко Борисов. Но неговият шанс е напълно реален. Нещо повече - той може да избере и историческата си роля. Едната опция е на участник във фамилното фото, попаднал в кадрото само за да продължи да си управлява у дома, както си знае, тоест да е властелин на местните договорки. Другата роля е на премиер на неголяма, но интелигентна държава, който е проявил неочаквано завидна визия за бъдещето и е подпомогнал с позицията си постигането на широко европейско съгласие по ключови въпроси.За да изпълни първата роля, на Борисов му е достатъчно да завърши естакадата, да постегне НДК и да отрича енергично, че (освен някои други министерства) г-н Пеевски контролира и министерството на пропагандата в кабинета. За втората роля са необходими съвсем други неща.

България трябва да предприеме реални стъпки към членство в еврозоната. Целта трябва да е скоростно влизане в т.нар. чакалня и приемане на общата валута в съответните срокове. Еврозоната ще е сърцето на федеративните процеси и ние не бива да оставаме изолирани от нея. Тази цел ще служи и за мотивация за необходими вътрешни реформи на неефективни сектори, оптимизация на публичните разходи и т.н.

България има тежък репутационен проблем с корупцията и реформата на съдебната система. "ЦУМ-гейт" преля чашата и е нещо, което не може да бъде заметено дори от сметосъбиращата медийна машина на г-н Пеевски. ВСС е безконтролен; оказва се тормоз над Лозан Панов, включително и с чисто мафиотски прийоми; главният прокурор официално е над закона и пр., и пр. За да се "справи" с този репутационен проблем, правителството иска да отпадне мониторингът на ЕС. Това е същото като домакинът да каже на гостите си: "Вместо аз да се къпя, по-добре вие си запушете носа."

След като мине през банята и се приведе в приличен вид, домакинът може да започне да се занимава с общите европейски проблеми. Разбира се, с тези, които са от особено важно значение за него. "Борисов 3" има късмет, че е правителство на проевропейска държава в момент, в който проинтеграционните сили се консолидират и набират скорост. Лошото е, че това е кабинет с голям антиевропейски баласт. Имаме шанс – дано да се възползваме от него.

-----------
Явно е, че фирми имат надежда през следващите 3 години да застроят дюните си.


"Сей, земеделецо"

Възелът със заменките трябва да бъде разсечен

От коментар на еколога Тома Белев за offnews.bg


Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Новото ни Народно събрание е на път да приеме тази седмица първия си законопроект. Не, не е за пенсиите, нито за заплатите на учителите. Първият законопроект е за опазване на земеделските земи. Онази земя, за която в конституцията пише, че е основно национално богатство, ползващо се от особената закрила на държавата и обществото. Пише и че се използва само за земеделски цели и промяната на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда.

Народни представители от групите на "Обединените патриоти" и ГЕРБ, включително шефовете на две комисии – Менда Стоянова и Десислава Танева, внасят законопроекта на 10 май, а комисията по земеделие бързо го разгледа и той тръгна към пленарната зала. Мислех си - грижата за земеделската земя е важна и им отива тъкмо на Патриотите да внесат изменение, закрилящо "основното ни национално богатство". Само че тази идея бързо беше разобличена от реалността като идеалистична – законопроектът се състои само от три параграфа, с които се удължава срокът, в който може да се застроят земеделски земи с променено предназначение, преди да се превърнат отново в земеделски земи – от 6 на 9 години.

В комисията основният вносител, Йордан Апостолов, е защитил предложението си като грижа за "дребните собственици и семейства със среден и нисък доход", чиято инициатива е спъната от "жестока икономическа криза, главоломен спад на доходите и приемането на законодателни промени, обслужващи необществени интереси". Ползвателите на законопроекта на г-н Апостолов не са основно "дребни собственици и семейства с ниски доходи", а сред тях има и много едри собственици. Вероятно има и бедни семейства, но техните имоти не биха могли да се сравняват с 1450 декара дюни край Камчия, 1250 декара дюни край Несебър, Аркутино, Корал, Шабла и други морски плажове, нито с хилядите декари ливади и пасища край планинските ни курорти. Явно е, че тези фирми имат надежда през следващите 3 години да застроят дюните си или да преминат по някакъв начин през европейските директиви. И със сигурност законопроектът не касае 0.001% от земеделските земи у нас, както е записано в мотивите му.

Дали този лобистки законопроект ще е първият, който ще приеме 44-ото Народно събрание, зависи от народните представители, от лидера на мандатоносителя г-н Бойко Борисов и от гражданите. БСП първо подкрепи в комисия, но след това бързо отхвърли законопроекта. ДПС го подкрепи и е нормално – основните заменки са правени от техните министри на земеделието. Само е странна инициативата на управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединените патриоти" - да се опитат да покрият и подпомогнат заменките на ДПС. Бойко Борисов мълчи, а граждани организират протести. Възелът със заменките и незаконните продажби на дюни трябва да бъде разсечен и е време да се затвори страницата с ограбването на България. Но е важно и как ще я затворим – като защитим конституцията и обществения интерес или като узаконим многомилиардните кражби.

-----------
Изборът му може би накара Европа да се опомни.

Популизъм

Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук профил


Фотограф: KEVIN LAMARQUE

Всякакви хора са влизали в Белия дом. Но такова идиотско чудо не е било! Мисля си понякога - има нещо хубаво в това, че този клоун, популист, аматьор и безхаберник стана президент на САЩ. Защото това накара Европа да се опомни или поне да започне да си дава сметка колко опасен е станал масовият, ирационален, първосигнален и късоглед избирател.

Този примитивен избирател чрез даденото му от демокрацията право да има същия глас като разумния, мислещия, интелигентния, отговорния избирател може с гласа си да съсипе демокрацията. Моята теза е, че причините за раждането на примитивния, антидемократичен избирател, който може по демократичен път да унищожи демокрацията, не са само социално-икономически. Те се дължат и на ерозията на ценностите; на принизяването на човека у човека; на натикването му в един разгонен и разголен свят, взрял се в пъпа си и малко по-надолу; на оскверняването на всичко свято и стойностно; на заливането му с пошлост, маскирана като култура, и с безвкусица, опакована със свобода на творчеството; на масовата чалгизация и масираното поощряване на долни вкусове чрез насилие и зло.

Тази обезценностяваща агресия върху съзнанието не може да не роди примитивност, ниски потребности и низки въжделения; не може да не изроди огромни маси хора до нелепи същества, за които няма нищо по-ценно и по-свято от живуркането ден за ден, от елементарното войаорство и от гледането на живота като на шоу, т.е. схващането за себе си като за публика, а не като граждани. Измама е да се мисли, че има някакви омаскарени вкусове на лично, групово и общностно ниво - там, долу, а също така има и някакви демократични принципи, стойности, норми и стандарти - там, горе. Всичко е свързано и едното влияе на другото. Едното дърпа надолу другото. Може би само аз виждам пряка връзка между опримитивяването на човека и ордите, нарастващите орди примитивни избиратели, избиращи примитивни тръмпоиди.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Манията по лалетата": истинската история е по-различна 1 "Манията по лалетата": истинската история е по-различна

Популярният пример с холандския финансов балон през XVII век е базиран предимно на фолклор

23 фев 2018, 1165 прочитания

Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа 3 Мнения Daily - Консерваторите разцепват Източна и Западна Европа

И още: Президентското вето, което освети дружбата на Борисов и Пеевски; Ако продам залеза...

22 фев 2018, 1748 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Слуги и заслуги

Със съучастието на прокуратурата държава, държавна политика и олигархия работят в синхрон - в името на беззаконието

Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса

Над половината от общо 442 хил. касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите трябва да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лв., а ефектът - спорен

Защо бягат младите италианци

Италия страда от същия проблем като Източна Европа - около 10% от населението е зад граница, а миграцията на млади и активни хора се засилва. Изборите няма да решат това

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Реалността според Теодор Ушев

Технология и изкуство се смесват в инсталационната изложба "Като в тъмно огледало"

Лъчезар Бояджиев is present

Можем ли да вярваме в нещо днес и познаваме ли истински средата си? Художникът подсказва отговорите с две изложби

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: София и автомобилите - когато няма мърдане

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2018 Прочетете