Мнения Daily - Правосъдието е коренът на българските беди

Дневник

Мнения Daily - Правосъдието е коренът на българските беди

И още: Кафявите медии са съвременната душевна чума; Двойката Макрон-Меркел може да бъде страхотна;

8492 прочитания

Дневник

© Георги Кожухаров


Третата власт е генератор на корупция, деморализация, цинизъм и шуробаджана- щина.

И при "Борисов Трети"

Правосъдието е коренът на българските беди

От коментар на Александър Андреев за "Дойче веле"

Спор няма: всеобщо е облекчението, че България ще се управлява от премиер с непоколебима европейска ориентация. За онези, които задават тона в ЕС, България през последните години се изкачи доста нагоре в дневния ред: заради бежанците и общата граница с Турция; заради Русия, енергетиката и санкциите; заради растящата нестабилност в съседното постюгославско пространство; пък и заради сътресенията в самия ЕС, които принуждават мнозинството в Европейския съвет да пипа с кадифени ръкавици всеки убеден съюзник, какъвто е Борисов. Освен това като член на ЕНП Борисовата партия играе важна поддържаща роля сред европейските консерватори.

Само да не бяха "патриотите" Когато разговорът стигне до тях, дори най-големите Борисови доброжелатели в Брюксел се запъват в търсенето на по-безобидна формулировка. Младшият коалиционен партньор в българското правителство е като червен плащ не само за европейските социалисти, зелени и либерали - дори авторитетни политици от ЕНП не крият огорчението си, че Борисов е бил принуден да ги инсталира във властта и по този начин да ги легитимира на международната политическа сцена.

Най-важната политическа претенция, която Брюксел с пълно основание отправя към София - и за която става дума във всички отзиви за новото правителствo, се съдържа в две думи, чиято злоупотреба в България вече доста ги е похабила: съдебна реформа. Факторите в ЕС понякога може и да не разбират една или друга българска "специфика", друг път може и да си затварят очите за дребните хитрини на Борисов, но за нравите, които царят в българското правосъдие, те знаят от добре по-добре. И правилно виждат в тях корена на всички български беди: корупцията, деморализацията, цинизмът и шуробаджанащината, разхищаването на европейски пари, пречките пред местния и чуждестранния бизнес, а като резултат от всичко това - лошото материално положение на мнозинството българи. Никой не знае обаче дали Борисов е в състояние да разсече гордиевия възел на съдебната реформа, за да тръгне страната му най-сетне нагоре.

---------

Благодарение на тях за много хора доброто и злото вече нямат значение.

Хигиена: нулева

Кафявите медии са съвременната душевна чума

От коментар на адвокат Христо Христев в неговия фейсбук профил по повод публикация в популярен "булеварден" сайт

Кафявите медии на Пеевски, които отиграват схемите на ДПС, на Борисов, а понякога дори и на БСП, са всъщност превъплъщение на чумата. Те са съвременна душевна чума. Тези "медии" профанизираха и оскотиха дотолкова публичната комуникация и обществения процес, че за голяма част от хората у нас истината и лъжата, принципното и безпринципното, доброто и злото всъщност вече нямат никакво значение.

Твърде много хора вече безчувствено живеят в ежедневното банално зло, в размиването на всякакви граници на ценности, в тоталното израждане на живота в България, при което черното е бяло, правилата на играта всъщност са всичките възможни форми на безскрупулно нарушаване на всякакво човешко разбиране за добро и зло... така бавно и неусетно се превърнахме в прокълнато общество на тържествуващото банално зло.

Стигнахме дотам последните принципни, смислени и достойни хора в публичния живот, последните защитници на запазването на някаква законност в съдебната система да бъдат обругавани ежедневно с всякакви неистинни твърдения, да бъдат подложени на целенасочен стремеж за морално и психологическо унищожаване като личности. Да бъдат дехуманизирани, да бъдат сравнявани с хлебарки... от хора, които имат ценностно съдържание по-малко от това на фекален парцал!

Всеки, който се докосва до "медиите" на Пеевски, с каквато и да е цел, по каквато и да е причина, дори за три минути медийно внимание, за един "адверториал", рекламна статийка, всеки, който пише, чете, споделя отровата на тези "медии", е съучастник и проводник на тази тотална човешка деградация. Но рано или късно видовден ще дойде...

P.S. Впрочем дехуманизацията на опонента винаги е била прелюдия към физическата разправа с него. Между другото "хлебарки" хуту милициите и тяхното радио наричат тутсите в дните на ескалацията на напрежение и омраза, която отключва геноцида в Руанда... така че следващият път, когато посегнете към някои от Пеевските кенефи, се замислете на кого и на какво ставате съучастник...

------------

Европа може да поведе свободния свят, след като САЩ абдикираха от тази роля.

ЕС: Презареждане

Двойката Макрон-Меркел може да бъде страхотна

От коментар на Роджър Коен за "Ню Йорк таймс". Преводът е на "Клуб Z"

Накрая изборите във Франция дадоха криле на най-неочаквания победител – Европа. Да, грозното патенце на политическата 2016 година – отхвърлено от Великобритания и хулено от Тръмп – изстреля Еманюел Макрон в Елисейския дворец като най-младия президент на Франция.

През цялата си кампания Макрон подкрепяше енергично Европейския съюз и общата валута, еврото. Това беше рисковано, защото идентифицирането с Европейския съюз изобщо не изглеждаше печеливше. Но точно еврото и съюзът се превърнаха в политическото самоубийство за кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен.

Льо Пен не си направи правилно сметките. Франция, където синият европейски флаг със златните звезди украсява много обществени сгради, не е Великобритания. Държавата е основател на Европейския съюз, а съюзът все още въплъщава мечтите на следвоенна Франция. Както казва политическият анализатор Жар Рупник: "За Германия съюзът е изкупление. За Франция той бе възможност да осъществи амбициите си с други средства след унижението от Втората световна война и загубата на колониите".

Френско-германската двойка навлезе в труден период след края на студената война, защото обединението на Германия наруши баланса. Но споделената отдаденост към европейската идея остава основополагаща за двете страни. И изведнъж тази идея възвръща блясъка си след отрезвяването от Брекзит и заради това, което французите наричат "нова Ялта".

В интервю за "Монд" бившият евродепутат Жан-Луи Бурланж описва "Ялта на XXI век" така: "руско-американска двойка, която не крие враждебността си към съюза и към независимостта на европейците". В първото си посещение в Европа Тръмп ще се сблъска с разпространеното схващане, че той се радва на среща с всеки диктатор, но му е некомфортно в компанията на демократичен лидер като Ангела Меркел. Това породи усещането за исторически момент за Европа - да поведе свободния свят в защита на своите ценности, защото Америка и Тръмп абдикираха от тази роля.

Меркел е фаворит за спечелване на изборите в Германия през септември. Двойката Макрон-Меркел може да бъде страхотна. На тях ще им се наложи да се насочат към няколко области, ако Европа не изпусне момента. Първата е сигурността – Европейският съюз има нужда от ефективна охрана на външните си граници. Втората е финансовата сфера – в дългосрочен план еврото може да съществува само при фискална консолидация. Третата е растежът – Европа вече излиза от стагнацията, но има нужда от нови работни места и затова планираните от Макрон реформи на пазара на труда са важни. Четвъртата е солидарността – своеволията на страни като Унгария и Полша, които се възползват от огромните европейски фондове, но пренебрегват европейските ценности и вървят към авторитаризъм, трябва да бъдат спрени. Просто е – никакви еврофондове без свободни медии и независимо правосъдие.

Третата власт е генератор на корупция, деморализация, цинизъм и шуробаджана- щина.

И при "Борисов Трети"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал