Мнения Daily: Традиционните десни - накъде

Прагматизъм трябва да замени стриктното придържане към теоретични принципи.

Мнения Daily: Традиционните десни - накъде

И още: Цацаровите шпиц бандюги

8774 прочитания

Прагматизъм трябва да замени стриктното придържане към теоретични принципи.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Крис Ангелов, политически имигрант в САЩ от 1991 г., служител във федералното правителство

Традиционните десни партии, наследници на някогашния Съюз на демократичните сили, се нуждаят от нова целева група избиратели, дори и с риска да загубят част от сегашните си симпатизанти. Ако нагласите сред гласуващите се запазят, дори и при пълно обединение между формации като Нова Република и Реформаторския блок, броят на гласовете, които биха събрали не би отговорил на техните амбиции.

Българските избиратели могат да бъдат разделени на два основни сегмента. Единият включва всички, които извличат някаква пряка или непряка полза от статуквото. В другия са хората, чиито просперитет e сложен на пауза именно от политическите сили, поддържащи статуквото. Много от тези хора са сред големите губещи от незавършващия вече почти три десетилетия политически преход в България. Именно това е целевата група, към която традиционните десни трябва да се насочат.

Не е проблем, че тя е много разнообразна. В зората на демокрацията оригиналното СДС привличаше както симпатизанти с лявоцентристки убеждения като земеделци, приридозащитници и социалдемократи, така и хора с подчертано десен уклон като репресираните от комунизма и последователите на легионерите на д-р Иван Дочев. Тази разнородна група от хора беше обединена политически, защото за нея СДС беше инструмента, чрез който тя можеше да промени статуквото в своя полза.

Придържайки се към принципите на дясната политическа идеология, десните партии в България поставят просперитета на частния бизнес и редуцирането на държавната намеса в неговите дела в центъра на своите предизборни платформи и управленски програми. В представите на голяма част от избирателите обаче бизнес секторън в България е доминиран от хора, свързани по един или друг начин с бившите тоталитарни структури. Поради тази причина повечето избиратели възприемат традиционните десни партии като защитници на статуквото и не разпознават себе си в техните политически послания.

Ако решат да се насочат към хората, на които сегашното положение на нещата не дава някакви особени надежди за бъдещето, традиционните десни няма нужда да променят принципите си. Достатъчно е само да променят поведението си в две основни насоки.

1. Първата от тях е да заменят предизборните обещания и оправданията след изборите с постоянни, конкретни дела в полза на избирателите.

Българите са се наслушали на обещания за справяне с корупцията, за провеждане на реформи и за борба с престъпността. Активистите на Нова Република и Реформаторския блок биха могли като обикновени дясно мислещи граждани да предприемат съвместни инициативи с различни неполитически сдружения, които щяха да им бъдат забранени, ако в момента бяха част от правителството. Те вече имат опит и традиции в тази област, трябва просто да разширят мащаба на дейността си и да разширят влиянието си извън големите градове в страната и сред българите в чужбина. Поле за изява съществува в областти като благотворителността, затвърждаването на националната идентичност и засилване на връзките между българския бизнес сектор и диаспората ни в чужбина.

2. Втората промяна, която трябва да направят, е свързана с липсата на прагматизъм в техните политически послания и действия.

Когато властта в една държава се смени, историческите процеси в нея не започват отначало. Често пъти най-спешната задача на всяко ново правителство е да реши какво да прави с политическото наследство на предшествениците си. Поради тази причина да базираш всяко свое действие на принципи, не всички от които могат да бъдат приложени в краткосрочен план, говори точно за липса на прагматизъм. С изцяло пазарни методи не може да се подобри стандарта на живота на сегашните пенсионери - по простата причина, че много от тях е трябвало да трупат спестявания и да се осигуряват за пенсия по времето на "перестройката на комунизма", фалита на банковата система и хиперинфлацията през 90-те години, както и все още действащата структурна безработица. Това означава ли, че традиционните десни трябва доброволно да се откажат от една от демографските групи с най-висока избирателна активност?

Стриктното придържане към теоретични принципи би могло да ги постави пред абсурдната дилема да защитават националната сигурност или да останат верни на дясната идеология. През 21-ви век голяма част от чуждестранна агресия се провежда чрез невоенни средства, като хибридната война е само един пример за това. Ефективната защита на националната сигурност би изисквала държавна интервенция, простираща се отвъд осигуряването на адекватни средства за военна отбрана.

Вместо да осъждат всяка държавна намеса целта на българските десни би трябвало да бъде те да определят ситуациите и правилата, при които тя трябва да се извършва. Например - какво биха загубили дясно мислещите хора в България, ако правителството бъде задължено да предостави доказателства за наличието на пазарен провал преди да се намеси, както и да демонстрира предварително, че ползите от намесата му ще надвишават загубите от нея?

Ако традиционните десни партии в България не знаят накъде да поемат, нека използват тази статия като пътеводител.

Позиция

Цацаровите шпиц бандюги

Христо Иванов във Фейсбук

Макар да се крият, не са анонимни, но и макар да не са анонимни, са безлични като всеки тъп и груб инструмент: Цацаровите шпиц бандюги от "План Б".

Има засилващи се индикации, че са готови да стигнат докрай и е издадена команда за свалянето на Лозан Панов от поста му. На пръв поглед това е лудост – рискуват да прекалят, да създадат жертва и да предизвикат силен отзвук. Истината е обаче, че както от гледна точка на залозите, така и от гледна точка на мисленето на оста Пеевски - Цацаров това е логичен ход. В момента се преразпределят порциите в третата и четвъртата власт – правосъдието и електронните медии.

Тези хора искат не просто да си подновят концесиите върху тези сектори и не просто да вземат повече. Искат да вземат всичко и завинаги. Цацаров и Пеевски знаят, че политическата цена за тяхното поддържане на сцената при запазваща се формална демокрация става непоносима. Знаят, че ако не си осигурят влияние в съдебната власт и медиите в следващите 5-7 години поне, рано или късно на някого ще хрумне да се освободи от тях – особено на политици, които не са толкова чудовищно зависими от тях, като Борисов, Нинова и Доган. Понеже в момента те вече контролират изцяло първите две власти – законодателната и изпълнителната, а Европа е втренчена в пъпа си, тези момчета считат, че сега е моментът не просто да спечелят повече време, а да се наложат като трайни фактори.

В момента постигането на тази цел минава през осигуряване на пълна доминация в следващия ВСС и Върховния административен съд. Цацаров и Пеевски трябва да сломят всяка съпротива, да няма кой изобщо да задава въпроси, да пита за нередностите при електронното гласуване за ВСС, да разваля тишината на Цецка. На пътя на този план стоят Лозан Панов, Калин Калпакчиев и останалите от опозицията във ВСС. Стоят джобове на съпротива или поне крехка независимост в софийските съдилища - затова е зорът делата за корупция да се вземат от Софийския градски съд и да се пратят в създадените от Цацаров и Цветанов специализирани съдилища. Залогът за всички нас не е просто съдбата на тези наши висши магистрати, които заслужават званието държавници. Залогът е съхраняването на дори това състояние на прогнила полудемокрация.

Крис Ангелов, политически имигрант в САЩ от 1991 г., служител във федералното правителство

Традиционните десни партии, наследници на някогашния Съюз на демократичните сили, се нуждаят от нова целева група избиратели, дори и с риска да загубят част от сегашните си симпатизанти. Ако нагласите сред гласуващите се запазят, дори и при пълно обединение между формации като Нова Република и Реформаторския блок, броят на гласовете, които биха събрали не би отговорил на техните амбиции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Тримата Дебелаци от Бандата на Наглите ще управляват до 2022 година под влиянието на ретроградния Уран, затова половината племе ще пие Уранжада, а другата повина ще се цери с Урина.

 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Десни в България няма, освен БСП. Но има демократи и малко честни политици, някои от които не влязоха в Парламента.

 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Политически емигрант от 1991-ва. Да не е комунист, подгонен от десните, авторът на това?

 • 4
  seriozen avatar :-|
  Seriozen

  "Българските избиратели могат да бъдат разделени на два основни сегмента. Единият включва всички, които извличат някаква пряка или непряка полза от статуквото. В другия са хората, чиито просперитет e сложен на пауза именно от политическите сили, поддържащи статуквото."

  С такова разделение на българите, тази нация е загубена. Политиката не е създадена, за да осигурява полза, вреда или пауза в развитието, а да създаде просперитет на страната. Има непопулярни политики, които може да на пръв поглед грешни или жестоки за определена група от обществото, но жизнено необходими за страната и за други групи допринасящи повече за нея. Има и вредни политики, като левите или патрЕотичните, които са , с извинение, лайно в целофан, за което плащаме жестоко всички на по-късен етап. В никакъв случай не желая да се наредя пред урната с хора, които искат да се възползват лично от властта. Ако е вярно горе написания цитат да, то да се гласува в Българя е неморално дело.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал