Много шум за нищо

Три причини да не съм възмутен от назначението на Валери Симеонов за председател на Нац. съвет по етнически и интеграционни въпроси

Необходими са публични политики за преодоляване на бедността сред ромите с фокус към себереализацията и образованието
Необходими са публични политики за преодоляване на бедността сред ромите с фокус към себереализацията и образованието    ©  Цветелина Белутова
Необходими са публични политики за преодоляване на бедността сред ромите с фокус към себереализацията и образованието
Необходими са публични политики за преодоляване на бедността сред ромите с фокус към себереализацията и образованието    ©  Цветелина Белутова

Алексей Пампоров е социолог, доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по електорални изследвания, социология на семейството и история и всекидневна култура на ромите. Преподава ромскa история и култура и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Публикуваме негов текст по повод назначаването на Валери Симеонов за председател на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ), предоставен специално за "Капитал".

Не подписах декларацията за освобождаването на Валери Симеонов от поста му председател на НССЕИВ. Няма и да я подпиша, макар че съм приятел сигурно с половината възмутени граждани, които към момента са я подкрепили (да речем, сред първите 200 души). И трябва да ви кажа, че за това имам поне три много сериозни причини.

Първо, вратата за държавно изразения език на омразата беше открехната от г-н Борисов през февруари 2009 г. в Чикаго с конотацията, че "1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери" са "НИЩО", за разлика от българите, които са "качествен материал". Нямаше декларации срещу тогавашния кмет на София, а напротив - г-н Борисов стана премиер, и втори път, и трети. А екзит половете показват, че "Нищото" също гласува за него. Но нищо.

Три години по-късно, на 19 юли 2012 г., администрацията на президента Плевнелиев публикува Стратегията за интеграция на ромите като линк - "13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf". Това, разбира се, е чист расизъм и член 162 от НК е приложим... но президентът имаше доблестта да се извини и последва... ами нищо!

На 7 декември 2014 г. министър Москов класифицира ромите като "скотове" и "популация", т.е. – чиста дехуманизация. И вместо да попитат за чл. 162, някои от подписалите днес ми казваха: "Е, нищо, нищо." (Ей, това проектите за здравни медиатори и парите на Глобалния фонд за превенция на HIV били голямо нещо!).

И чак тогава всъщност стана нещо. На 17 декември, по време на парламентарния дебат върху казуса "Москов", г-н Симеонов, тогава депутат от НФСБ, направи напълно неприемливо, грубо, расистко изказване за ромите в България. Скандалът беше наистина толкова голям и гражданската реакция беше толкова мощна, че прокуратурата се занима със случая... Но през юли 2015 г. в крайна сметка отказа да разследва сигнала на БХК заради имунитета на депутата.

Е, за разлика от депутатите вицепремиерите не се ползват с имунитет и г-н Симеонов ще трябва да преосмисли своето поведение, своите тези и своя език на омразата. Казано иначе, аз го предпочитам там, където е сега. Всъщност, откакто е на този пост и се запозна с някои данни, той преосмисли публичната си позиция за миграцията на бежанците, а това е нещо за нищото време!

Второ, от дистанцията на отминалите години, трябва да признаем, че Валери Симеонов отправи едно изключително важно послание. Да, това, което каза, е грозно, недопустимо и безкрайно некомпетентно, но е нещо. Всъщност е единственото нещо, което изобщо показва, че има политици, на които им пука за интеграцията на Нищото. Ще разгледам накратко и обясня на части ОНОВА изказване, което е причина за декларацията, за да го разберат и подписалите я мои приятели.

С "...превърнали са се в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни..." г-н Симеонов иска да каже, че – съгласно теорията на Маслоу – ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени, човек не може да премине към потребностите от по-високо ниво, т.е държи се като болно животно, което е затворено в клетка, без да бъде хранено, и не е разумно от наша страна да очакваме от него да мисли за неща като загриженост за другите, самоуважение и образование например. Социологическите изследвания в България показват, че около 80% от ромските домакинства се намират под линията на бедност. Това, разбира се, означава системно недохранване, висока смъртност и други негативни феномени. Посланието е: необходими са публични политики за преодоляване на бедността сред ромите, с фокус към себереализацията и образованието! Прав ли е г-н Симеонов?

"...изискващи право на заплати, без да полагат труд" – показва познаване на друг социален феномен. Ромската заетост има цикличен характер и делът на заетите трудоспособни лица през зимните месеци спада до едва 20% (лятно време достига до 45%, което е близко до средното за страната). Посланието е: необходими са публични политики, които да задължат работодателите в земеделието, строителството и туризма да прекратят сивите практики на заетост, така че да осигуряват или целогодишна заетост на работниците си, или да внасят осигуровки върху реалния размер на възнагражденията, така че в бюджета да има достатъчно резерв за трудови обезщетения! Прав ли е г-н Симеонов?

"...изискващи помощи по болест, без да са болни" – също е белег за информираност. В някои ромски субгрупи се наблюдава повишен дял на генетичните дегенеративни състояния или хронифицирано влошен здравен статус, което води до намаляване на трудоспособността дори при младежи. Това не са болести като настинките и грипа и не се лекуват за 3 дни. Посланието е: необходимо е осигуряването на по-голям дял от държавния бюджет, който да покрие нуждата от пренатален скрининг и повишената необходимост от превантивни мерки срещу хепатит и туберкулоза в зоните с концентрация на бедност! Прав ли е г-н Симеонов?

"... деца, които играят с прасетата на улицата" – е може би най-силното послание, което дори крие два аспекта: 1) в голяма част от ромските квартали липсва канализация и няма улична настилка, което ги превръща в кални "кочини"; 2) делът на ромските деца, които са обхванати в образователни институции, е значително по-нисък от средния за страната. Тук водещото послание е: необходими са публични политики срещу пространствената и образователната сегрегация – добри условия на живот и достъп до образование от най-ранна възраст, както и превенция на отпадането и незаписването! Прав ли е г-н Симеонов?

".... жени с инстинкти на улични кучки..." – пък е най-дълбокото и многопластово послание с подчертана критика към макрообществото: 1) жените в България са уязвима група с често нарушавани основни права (т.е. работодателите ги третират неравностойно; имат намален дял по високите публични позиции; стават жертви на домашно насилие – подобно на подритването или навикването на безпризорни кучета; 2) ромските жени имат по-динамичен режим на възпроизводство (т.е. раждат по-рано от средното за страната), но поради бедност и лоши условия на живот част от тях са принудени да оставят децата си за осиновяване; 3) ромските жени се намират в ситуация на повишен риск от трафик на хора. Посланието е: има необходимост от нови публични политики, насочени към равноправието на ромските жени и жените в България като цяло, с фокус върху трафика на хора и трудовата експлоатация! Прав ли е г-н Симеонов?

Третият, последен, аргумент, е свързан с характера на самия НССЕИВ, който следва да "съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел...".

На 8 април 2013 г., девет от водещите ромски организации в България напускат НССЕИВ поради неефективността на съвета и пасивността на секретариата в качеството му на национална контактна точка по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите. В състава на НССЕИВ към 2016 г. обаче личат имената на още 30 ромски и проромски НПО. Някои от техните лидери са подписали декларацията в лично качество, а принадлежността им към тази или онази НПО умишлено не е спомената. Защо?

Към 27 май само две организации от тези 30 напуснаха и де факто се присъединиха към онези 9 от 2013 г. Защо? Ако последното заседание на НССЕИВ е проведено на 11.12.2015 г., секретариатът какво е вършил година и половина? А щом е ясно, че НССЕИВ е мъртва, паразитираща административна структура (т.е. щом няма заседания, които са му основната функция), #КОЙ се плаши от това, че г-н Симеонов може да е амбициран и да успее да направи адекватни структурни промени, т.е. от нищо – нещо? Не, приятели, имам поне три причини да не подпиша!

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  province2001 avatar :-|
  province2001

  Браво Алексей! Разликата между теб и другите социолози-изследоватли на етноса, е че се интересуваш не смао от думите, а и от това какво може д асе направи отвъд тях. Познавам поне двама от другите "ромски социолози" - те презират ромите, гнусят се от тях, когато ходят на терен в гетата (доколкото го правят все още) не се допират никъде, дори и когато са посрещнати гостоприемно, но всичките им статии са за зашита на ромите. Страхотен текст! Благодаря ти! А онова в скобите за ("Ей, това проектите за здравни медиатори и парите на Глобалния фонд за превенция на HIV били голямо нещо!)." обяснява всичко, включително защо нищо не се променя с ромите, след толкова изсипани в иначе либерално-гласните, но бездейни лакоми академични гърла.

 • 2
  guguna2 avatar :-P
  guguna2

  Предлагам г-н Пампоров да стане официален преводач-херменевт на г-н Симеонов. Това ще увеличи шанса грухтенето на втория да се превърне в хуманоидна членоразделна реч, способна да изпраща послания, но едва ли ще спомогне за пораждането на такива у грухтящия. Или с други думи, би било чудесно ако г-н Симеонов беше ползвал априорно "превода" на г-н Пампоров преди още да употреби свойствената за него си "терминология". В задачата се пита: ако г-н Симеонов не е ползвай езика на омразата, то какво е ползвал? А ние ще продължим да се губим в превода, бъркайки очевидното с желаемото.

 • 3
  yaga avatar :-?
  yaga

  Хитлер е решил редица проблеми в тогавашна Германия, чак ми е чудно защо г-н Пампоров не го сочи като пример за подражание?

 • 4
  gsm1496038204523568 avatar :-|
  Zina Tenekedzhieva

  Явно тази "специална поръчка" на Капитал по темата е изпълнена много добре. Не съм очаквала, че може да прочета такава защита на едни от най-гнусните изказвания! Още малко и щях да повярвам в "смислените" предложения и "добри намерения" за разрешаване на проблемите на ромите, които В.С. явно е имал в предвид, но ние не сме разпознали замисъла в думите му.

 • 5
  smileislife avatar :-P
  SML

  [quote#4:"Zina Tenekedzhieva"]Не съм очаквала, че може да прочета такава защита на едни от най-гнусните изказвания[/quote]

  Хората, които не разбират ирония са осъдени на много тъжен живот.

 • 6
  ncg1414166877380251 avatar :-|
  Шахта Процесор

  Добър пример за критично мислене, но съм съгласен с нещата от точка 2 това е налудничаво слагане на думи в устата.

 • 7
  lax1456759135490562 avatar :-|
  Борислав Попов

  Въпроса не е кой е платил на "социолога" от Пампорово , а защо Капитал го публикува !?

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Поредния българин, наредил се на дългия поток елементи, стараещи се активно да приватизират средствата за интеграция и отдалечават от нещата, които са задължителни не само за циганите, но и в страната: Образование и обезпечаване на детските нужди.

  Много се радвам, че в Симеонов виждам човек, който знае къде е проблема, а не се води само по либералните ценности и политическата коректност. Дано поне се опита да го реши. Ако циганите бъдат изнудени, принудени (наречете го както искате) да работят и да си образоват децата, не ме интересува как ще стане.

  Не би трябвало в свободна държава да има хора открито противостоящи на обществените норми.

 • 9
  brrr avatar :-|
  Матилда

  За да имаше търсения ефект, абзаците трябваше да завършват не с: Прав ли е г-н Симеонов?, а с: Нали така, г-н Симеонов? В момента е доста противоречив текст.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал